Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt

14. rujna 2007.
TJEDNI SAVJETI O BIO-PROIZVODNJI
Ružmarin - mirisna mediteranska živica
Povijest nas uči, a suvremena znanost potvrđuje, da ružmarin u hrani povoljno djeluje na metabolizam, osobito na žuč, pa teška i masna jela čini lakše probavljivima. Otklanja i nadimanje. Zato ga gotovo svi gastronomi rado koriste i konzumiraju

Piše mr. sc. Vlasta RADOIČIĆ

Bura, kiša, hladnoća. najavljuju odlazak ljeta. Tom znači da je vrijeme ponovnog početka radova u polju, priprema oranica za novu sjetvu, razmišljanja o novim kulturama, novim načinima proizvodnje i sličnom. Polako u pauzama od berbe grožđa, u one dane kada pada kiša, iskoristite vrijeme pa proučite načine i mogućnosti uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja. Načela su slična za gotovo sve vrste. Ovotjedni se savjeti nadovezuju na priču o koprivi, pa zato u bio-smjernicama detaljno opisujemo pripremu čaja od koprive, jednog od najčešće korištenih pripravaka u ekološkoj proizvodnji

Info-blok

Kiša nije poremetila veselje na buzetskoj Subotini, pa očekujemo da će i porečki program >Biostra - porečki povijesni festival 14. i 15. rujna proteći u ugodnoj atmosferi i uz obilje delicija našeg kraja. Na Zagrebačkom velesajmu u tijeku je izložba Eko-etno, a u sklopu nje održat će se okrugli stol >Ekološka poljoprivreda u Hrvatskoj<. Uz Dane grožđa u Bujama, udruga Bio Istra u Novigradu će 22. rujna obilježiti dolazak jeseni manifestacijom Večer povratka prirodi u suradnji s novigradskim Pučkim otvorenim učilištem i TZ-om grada Novigrada.

Tema tjedna: Ružmarin, miris Mediterana

Rosmarinus officinalis - >morska rosa< ili ružmarin. Grmolika biljka, koja raste od jedan do tri metra u visinu, zimzelenih listića sa sitnim svjetloplavim cvjetićima. Cvjeta od ožujka do svibnja, a sad u rujnu drugi put. Ružmarin voli sunčane i kamenite krajeve (kalcij) i ne zahtijeva puno vlage. Ipak ne voli mraz pa ga treba odgovarajuće zaštititi. Jednostavno se presađuje i ne traži posebnu gnojidbu, stoga je gotovo idealna biljka za ekološki uzgoj.
Uz to je i isplativa. Koristi se cvijet (Flores rosmarini), izdanci u cvatu (Herba rusmarini), listovi (Folia rosmarini), a destilacijom listova i ružmarinovo ulje (Oleum rosmarini). Kao sastavni dodatak mediteranski pripremljenim jelima često se koristi u istarskoj kuhinji. Povijest nas uči, a suvremena znanost potvrđuje, da ružmarin u hrani povoljno djeluje na metabolizam, osobito na žuč, pa teška i masna jela čini lakše probavljivima. Usput otklanja i nadimanje. Zato ga gotovo svi gastronomi rado koriste i jedu.
Flavoni i karnezolna kiselina te antioksidansi koje ružmarin sadrži prirodni su konzervansi pa se primjenjuju i u pripremi slane zimnice. Vitamin C, vitamin A, piridoksi, pantotenska kiselina, folna kiselina i drugi ljekoviti sastojci svrstavaju ružmarin na sam vrh liste bilja koje može pomoći u prevenciji i liječenju raka, naročito raka kože.

Bio-smjernice - priprema čaja od koprive

Za pripremu ekstrakta od koprive/čaja od koprive narežemo kilogram svježe koprive (cijelu nadzemnu biljku) i stavimo u drvenu bačvu. Prelijemo s deset litara mlake vode. Pustimo da odstoji 24 sata i onda ocijedimo. Insekticidna svojstva ove otopine nestaju s vremenom, zato u tu svrhu trebamo koristiti pripravak u roku od 24 sata. Tretiramo napadnute biljke tri puta uzastopce unutar nekoliko sati folijarnim prskanjem. Ukoliko želimo pripremiti čaj od koprive za prihranu biljaka, jednaku količinu lišća i vode ostavimo u drvenoj bačvi 10-ak dana. Kad je lišće potpuno istrunulo, ova gnojnica od koprive koristi se u razrijeđenom obliku. Znači litru pripravka razrijedimo u 10 litara vode i time natapamo tlo, odnosno ukoliko razrijedimo u 50 litara vode, možemo prihranjivati biljke i folijarno (preko lista). Dodatak par grančica ružmarina također će pozitivno djelovati na suzbijanje rasta nekih mikroorganizama, pa iskoristite i taj podatak.

Savjet 1 - živica od ružmarina

Propisi ekološkog uzgoja nalažu da parcela pod ekološkim uzgojem mora biti 50 metara udaljena od prometnice opterećenja 100 vozila/sat, odnosno 20 metara, ako je prometnica odvojena živom ogradom visine 1,5 metara. Stoga zasadite ružmarin kao zeleni pojas koji će vašu ekološku proizvodnu jedinicu mnogostruko korisno odvajati od konvencionalnih parcela ili prometnica. On traži sunčano i suho tlo pa s odabirom lokacija nećete imati puno problema.

Savjet 2 - ružmarinovo vino

Kako ružmarin zbog svog sastava i svojstava dobro djeluje na naš organizam, savjetujemo vam da pripremite ružmarinovo vino. Dvije žlice ružmarinovog lišća i cvijeta šest dana močite u jednoj litri domaćeg bijelog vina (ili u rakiji lozovači). Procijedite i pijte jednu čašicu natašte. Umiruje srce, pospješuje mokrenje i potiče cirkulaciju.

Savjet 3 - školarci, učite uz ružmarin

Vrijeme je kad studenti uče za preostale ispite, a mališani su krenuli u školu. Svi su još uvijek mislima na >ferijama< pa dodatak lončanice ružmarina na radnom stolu može dobro djelovati na poboljšanje njihove koncentracije. Naime ružmarin prema brojnim istraživanjima jača mentalnu budnost, olakšava disanje i osnažuje pamćenje.

Savjet 4 - opuštajuće kupke od ružmarina

Ova mirisna mediteranska biljka odlikuje se i antimikrobnim svojstvima. Par kapi eteričnog ulja ružmarina pomiješanih sa krupnom morskom soli odličan su dodatak za kupanje. Takve kupke stimuliraju limfni sustav, jačaju izlučivanje tekućine iz organizma, jačaju izmjenu tvari u tkivima te tako ublažavaju bolove u mišićima i zglobovima. Savjetujemo vam zato malo opuštanje u vlastitom domu jednom tjedno.

Savjet 5 - >bioistarski< čaj od ružmarina

Od 2000. godine volonteri udruge Bio Istra na ekološkom domjenku umjesto soka serviraju čaj od ružmarina. Hladni, medom zaslađeni napitak vrlo je cijenjen među potrošačima ekoloških proizvoda. Sonja, Danica, Ivan, Boris i ja isprobavali smo najbolje omjere. Savjetujemo vam da i vi isprobate različite načine i odaberete recept koji je najbolji za vas. Ovo je recept za naš >Bioistarski čaj od ružmarina čašicu jogurta napunite svježim grančicama ružmarina i ubacite u tri litre proključale vode. Pustite tri do deset minuta da kuha. U međuvremenu usitnite dvije jabuke i uz prstohvat soli prepecite ih uz dodatak meda. Pomiješajte s čajem, procijedite, dodajte malo limuna i ohladite.
Ukoliko niste za čaj, uberite grančicu, protrljajte listiće među dlanovima, namažite sljepoočnice i dlanove sokom koji tako nastaje i osvježite sebe i zamirišite sebi najbližima. Jer premda posvećen božici ljepote i ljubavi Afroditi, ružmarin nije samo simbol ljubavi. On je i simbol mudrosti koji osnažuje pamćenje. Tako možda uz ružmarin smislite nešto novo pa nam pošaljete koji korisni savjet.

. Glas IstreVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre