Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

vrt

21. rujna 2007.
NIJE SVAKA TRAVA >TRAVA< I NIJE SVAKA TRAVA KOROV
Neke nove i sasvim drugačije krasotice
Trave nisu prezahtjevne za uzgoj, dapače, često ih možemo koristiti u dijelu vrta gdje nam ostale vrste ne uspijevaju ili ako nismo sigurni u neki drugi izbor bilja. S njima teško možemo pogriješiti

Piše Tatjana MANDIĆ BULIĆ
U prošlom smo broju pisali o skupini bilja pod nazivom trajnice i iako u tu skupinu spada još mnogo ukrasnih vrsta, obratili smo pozornost samo na nekolicinu odabranih ljepotana. U tu istu skupinu trajnica spadaju i ornamentalne (ili ukrasne) trave. U svakodnevnom govoru skloni smo travama nazvati sve što se ne uklapa u sliku savršenog vrta, a nije travnjak koji godinama kosimo i njegujemo. Tako smo i za korov u našem vrtu skloni reći >raste neka trava<, a kad se ta ista >trava< pojavi u travnjaku onda je to korov, a ne više trava.

Ukrasne ili ornamentalne trave

U jedno smo svi sigurni: kad se nešto nađe u našem vrtu zato što smo mi to željeli onda je to ukrasno bilje, ali kad je nepoželjno onda je korov.

Upravo zato što među travama ima pravih krasotica s obzirom na izgled i boju lišća, formu busena ili izgled cvata, sve se češće u vrtovima sade ukrasne trave. Na tržištu je prisutno sve više vrsta i sorti ove zanimljive skupine bilja pa je pravo veselje, ali i umijeće, odabrati upravo one koje nam trebaju i koje će dati pravi efekt. Zato ih i zovemo ukrasne trave jer one to u osnovi i jesu.

U jednom miješanom nasadu između cvjetova i boja raznih drugih drvenastih i zeljastih vrsta pravi su izbor. Izgledaju kao trave, cvjetaju i spadaju u porodicu trava. Listovi su im fine teksture i nerijetko imaju zlatne ili bijelo-srebrne šare. Njihovom upotrebom možemo formirati elegantnu i vrlo rafiniranu kompoziciju.

Najčešće trave u našim vrtovima i na okućnicama

Nabrojat ćemo neke od njih koje su najčešće u našem podneblju i dati osnovne karakteristike za uzgoj. Krenimo redom:

Alopecurus pratensis >Aureus< formira busen žutih i žutozelenih listova. Naraste do visine od 30 cm . Odličan je u blizini kamenjara ili vodenih površina.

Arundo donax je ekstremno otporna vrsta pa kad želimo ograničiti njegovo širenje po vrtu to je vrlo zahtjevan posao zbog rizoma kojima se rapidno širi. Ima elegantne sabljaste listove savinute na polovici dužine u obliku luka. Zbog agresivnosti može ugroziti ostale biljke koje rastu u blizini pa se preporuča kontrolirani uzgoj. Naraste do 3 m pa se koristi za pravljenje barijera prema susjednim parcelama. Kod kultivara Arundo donax >Versicolor< listovi su lijepe krem bijele boje uz rub, a maslinasto-zeleni po sredini.

Carex firma je ukrasna trava svjetlozelenih listova oštrih rubova. Odlično se prilagođava svim terenima i daje izvrstan efekt u kamenjarima. Nevelike je visine ( 20 cm ) pa predstavlja nježan detalj u vrtu.

Cortaderia selloana poznatija je kao pampas trava. To je vrsta koja je u prošlosti često uzgajana, a danas pomalo pada u zaborav. Svejedno zaslužuje svu našu pažnju. Formira busen visok i širok do 2,5 metara . Zbog svoje robusnosti i veličine potrebno joj je dosta prostora za širenje da bi dala maksimalan efekt. Najljepša je kao samostalna biljka nasred travnjaka ili u kombinaciji s drugim travama. Zimzelena je, a najljepša je upravo u doba cvatnje velikim metlicama raznih boja, ovisno o kultivaru kojih danas ima zaista puno. Cvate krajem ljeta, a metlice ostaju lijepe do zime pa je ukras u vrtu u vrijeme kad ostale biljke već pomalo gube na ljepoti.

Festuca cinerea je vrlo simpatična i dekorativna vrsta. Idealna je za manje površine ili vrtove manjih razmjera. Izvrsno se uklapa u kamenjare, ali formira i lijepe skupine. Lijepa je i kao podrast drugim višim biljkama. Niskog je kompaktnog busena visine 10- 20 cm , nježnih srebrnastoplavih listova. Otporna je na mraz, ali kod duže suše požuti kao svaka druga trava.

Festuca amethysina je zimzelena vrsta također plavičastih listova, ali lijepih ljubičastih cvjetova. Njen busen je visine 30 cm i vrlo se lijepo slaže s ostalim nižim vrstama ukrasnih trava.

Festuca punctoria - evo jedne zanimljive vrste pogodne za uzgoj u ekstremno sušnim uvjetima u kombinaciji s drugim kserofitnim vrstama (vrste koje vole sušna staništa). Njen je list plavozelen, a visine je oko 15 cm .

Festuca scoparia formira pravi zeleni tepih, zanimljive diskretne cvatnje. Visine je 15 cm .

Miscantus sinensis >Variegatus< je prekrasna dekorativna trava, nježnih zelenih listova bijelog ruba. Busen je visine 1 m .

Miscantus sinensis >Zebrinus< ima baršunaste listove s naličja, što predstavlja rijetkost u ovoj skupini biljaka. Zelene su boje u kontrastu s bijelo-žutim poprečnim prugama, po čemu je i dobila ime. Cvatnja je gracilna i podsjeća na perje. Visine je oko 1 m .

Phalaris arundinacea >Picta< je zimzelena vrlo otporna trava. Širi se vriježama velikom brzinom pa je kao i Arundo donax treba kontrolirati da ne bi ugrozila vrste u svojoj neposrednoj blizini. Listovi su elegantni s rubno uzdužnim bijelim linijama. Voli također umjerenu sjenu, cvjeta nježnim cvatom. Visine je jedan metar.

Egzotične i neobične

Ukrasne trave nisu prezahtjevne za uzgoj, dapače, često ih možemo koristiti u dijelu vrta gdje nam ostale vrste ne uspijevaju ili pak ako nismo sigurni u neki drugi izbor bilja. S njima teško možemo pogriješiti. Relativno su nove na našem tržištu pa odišu egzotikom i neobičnošću te će sigurno privlačiti poglede i komentare naših prijatelja i poznanika. Ako imate mali komadić vrta koji vapi za promjenom, zanimljiv kamen, suhi trupac koje je more izbacilo, skupina raznobojnih trava tomu može dati sasvim novu sliku. Ako u travnjaku imate prazne površine koje nikako da se zatrave, posadite skupinu npr. Festuca cinerae. Bit će to lijep kontrast plavičaste trave nalik na ježa i okolnog zelenog travnjaka. Samo pazite da se pri košnji ne zanesete i pokosite je kao ostatak travnjaka. Dat će lijep kontrast uz crvenu ili žutu boju cvijeta vaših ljetnica, npr. begonija ili maćuhica, a za zimskih mjeseci koji nam predstoje travke će djelovati čarobno pod kristalima mraza. Neke su od njih dobre za sadnju uz vodene površine, ali o tome ćemo drugom prilikom. Dotad promatrajte trave drugačijim očima jer nije svaka trava >trava< i nije svaka trava korov.

. Glas Istre

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre