12. listopada 2007.
TJEDNI SAVJETI O BIO-PROIZVODNJI
Maslina - grančica vječnog mira
Istarska maslinova ulja vrhunske kakvoće mogla bi se koristiti i u proizvodnji ekoloških aromatičnih ulja. U ukrasne boce od pola litre stavite začinsko bilje (dva režnja češnjaka, grančicu ružmarina, 10 zrnca papra, svježu ljutu papričicu, dvije grančice timijana i list lovora) i do vrha nadopunite ekološkim maslinovim uljem ekstradjevičanske kvalitete

Piše mr. sc. Vlasta RADOIČIĆ

Čini se da u tjednu koji prolazi svi koje znamo beru masline. Bojama prošarani plodovi ove dugovječne, ne zahtjevne i nadasve rodne kulture mame da ih sakupimo. Znajući da je važno maslinu što prije preraditi, ovotjedne ćemo savjete usmjeriti ka dobivanju kvalitetnog maslinovog ulja, ali i ostalih poslastica od masline. Budući su od davnina poznata njezina ljekovita svojstva, bilo da je riječ o ulju, listu ili samom plodu, neupitna je njezina važnost u suvremenom društvu koje teži zdravlju i blagostanju.

Info-blok

Iako se i ovaj vikend u Istri događa mnogo toga zanimljivog, predlažemo da posjetite Livade - centar svijeta tartufa, gdje će se 13. i 14. listopada održati sajam poljoprivrednih proizvoda, izložba ekoloških i autohtonih proizvoda te sajam tartufa. Peta bundevijada u Eko-centru Mavrović u Sloboštini, Festival hrvatskih autohtonih džemova u Dubrovniku, Dani kruha na Lošinju, Dani masline u Puntu na otoku Krku, samo su neke od manifestacija u sklopu kojih će se promovirati ekološki proizvodi. No, osim organizacija manifestacija, u ekološkoj su proizvodnji posljednjih mjeseci načinjeni i novi koraci. Izmijenjen je i nadopunjen Zakon (NN 79/07), imenovano novo povjerenstvo za ekološku proizvodnju (NN 65/07), izabran novi načelnik odjela unutar Ministarstva poljoprivrede i šumarstva. Znači li to da krećemo prema naprijed?

Tema tjedna - maslina

Maslina Olea europea, kultura je poznata kao simbol života, snage, vjernosti, odanosti, čistoće, mira, obilja, mudrosti, besmrtnosti. Opće je poznato da su svi njezini dijelovi korisni. Koštica (proizvodnja plastike), list (farmaceutika), komina (ekstrakcija ulja), uljna pogača (gnojivo), deblo (drvo), grančice (ogrjev). Ipak, maslinovo ulje - Homerovo tekuće zlato, i danas je najčešće korišten proizvod.
Ljekovitost maslinovog ulja, osobito ekstra djevičanskog, poznata je od pamtivijeka. U prošlosti se koristilo za sprečavanje i liječenje čitavog niza bolesti. Od žučnih kamenaca, čira na želucu, olakšavanja probave pa sve do zaštite od sunca i liječenja upale uha (toplim maslinovim uljem). Danas je naročito cijenjeno jer smanjuje rizik od arteroskleroze i doprinosi održavanju niske razine LDL (lošeg kolesterola), a razinu HDL-a (dobrog kolesterola - odgovornog za elasticitet krvnih žila) ne smanjuje. Istražuje se i njegovo djelovanje kao sredstva protiv bolova (oleokantol koji sadrži je aldehid sličnog djelovanja kao ibrufen).
Znamo da nam je maslinovo ulje važno i za ljepotu. Ono održava napetost kože, pomaže jačanju kose, priječi pojavu perutanja. Nešto manje nam je poznato da je korisno i u liječenju nekih vrsta raka kože. Istražuje se i kao protuupalno sredstvo.
Ipak, osim ljekovitosti, velika nutritivna vrijednost, osebujnost okusa i visoka točka dimljenja danas ga čine nezaobilaznim proizvodom u suvremenoj dijetetici i gastronomiji, kako u Istri i na Mediteranu, tako i u svijetu.

Bio smjernice - proizvodnja ekoloških proizvoda

Ovotjedne smjernice logični su nastavak savjeta iz Doma od 16. ožujka 2007. (legislativa eko-maslinarstva), 23. ožujka 2007. (kontrola) i 30. ožujka 2007. (ekološka zaštita u masliniku), zato priču nastavljamo preradom maslina u maslinovo ulje i njegovom daljnjom uporabom te mogućnostima konzerviranja masline.
Budući da prema hrvatskoj legislativi 95 posto sirovinskog sastava treba potjecati iz ekološke proizvodnje, istarska maslinova ulja vrhunske kakvoće mogla bi se doraditi i od njih proizvesti ekološka aromatična ulja. Primjerice u ukrasne boce od 0,5 l stavite začinsko bilje (dva režnja češnjaka, grančicu ružmarina, 10 zrnca papra, jednu svježu ljutu papričicu, dvije grančice timijana i list lovora) i do vrha nadopunite ekološkim maslinovim uljem ekstra djevičanske kvalitete. Važno je da je težinski udio bilja koji stavljate manji od pet posto.
Konzerviranje maslina odgorčavanjem uz korištenje kuhinjske soli (mokro ili suho soljenje), mora, vapna ili pepela ubraja se u suvremene ekološke načine, mada je najčešća metoda ona tradicionalna.

Savjet 1 - krenite u berbu maslina

Među granama masline u krošnjama koje su bogato rodile ove godine potražite mir. Uzmite grabljice ili protresite grane (ako ste prije toga deblo obložili ceradom) i prošarane ćete plodove brzo gomilati na hrpici. Pokušajte ubrane masline u što kraćem vremenu preraditi u ulje. Ukoliko ih želite konzervirati, ne žurite s berbom (pustite da još malo dozriju).

Savjet 2 - pokušajte nešto drugačije

Teško je pronaći nešto što ne znamo o maslini, no pokušajte nešto drugačije koristiti ovaj dragocjeni plod. Načinite primjerice liker od masline. Potrebne su vam rakija, zrele masline, šećer, korica limuna (iz ekološkog uzgoja, naravno). Sve pomiješate, stavite u staklenke ili neku drugu posudu. Ostavite 40 dana, zatim filtrirajte i ostavite da zrije šest mjeseci. To je brački običaj, a u Istri liker priprema i obitelj Clai.

Savjet 3 - stari način konzerviranja

U natjecanju u receptima za konzerviranje pobijedio je naravno onaj najstariji. Tek prošarane zelene masline, odnosno potpuno zrele crne masline namačite u morskoj vodi u pletenim propusnim košarama dvadesetak dana (ili ih ostavite u moru u vrši, da u njih udaraju valovi, a gorčinu potom ispire more). Operite i spremite u staklenke s grančicom komorača.

Savjet 4 - suvremeno ekološko konzerviranje

Masline kratko blanširajte (ubacite ih na najviše tri minute u vodu koja vrije). Zatim ih stavite u staklenke sa salamurom (10-12 postotna otopina., dodajte 100 grama soli na litru vode) 8-10 dana. Ukoliko to želite učiniti konvencionalnim načinima dodajte dvopostotni natrijev hidroksid i ostavite da stoje samo tri dana. Nakon toga potrebno je masline dobro isprati i preliti čistom vodom. Mijenjajte vodu sve dok ne postane bistra (nekad i 10 dana).Tek tada ocijedite masline, složite ih u staklenke i nalijte vinski ocat i vodu (1:1) ili pak petpostotnu salamuru. Zatvorite i pasterizirajte.

Savjet 5 - Olea folium - čaj od lišća masline

Razmišljate ekološki i poberite i sasušite lišće masline. Naime, čaj od lista masline povoljno djeluje na smanjenje šećera u krvi kao i na visok krvni tlak. Jača imunološki sustav i povećava energiju. Također se smatra da smanjuje infekcije (sadrži oleuropein i brojne flavonoide koji hidrolitičkom razgradnjom imaju jako antimikrobno djelovanje). Ovaj se ljekoviti napitak jednostavno priprema. Deset grama sušenih listova uronite u 2,5 dl uzavrele vode. Prokuhajte tri minute te nakon 10 minuta procijedite. Pijte još mlako.
Iako rodi tek nakon više godina, maslina je nadasve isplativa kultura. Budući je ekološko maslinovo ulje profitabilni proizvod, a list i plod masline nude još bezbroj mogućnosti uporabe, ekološkim maslinarstvom sigurno možemo u Europu. Ipak, čini nam se mudrije da blagodati ove omiljene kulture koristimo prvenstveno za vlastito zdravlje i boljitak onih koje volimo.


. Glas Istre

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre