26. listopada 2007.
TJEDNI SAVJETI O BIO-PROIZVODNJI
Dunja, zlatna voćka ljubavi i postojanosti
Cydonia oblonga L., dunja, kunja, muškatna jabuka, sidonijska kruška, jedna je od rijetkih voćaka koje se više koriste prerađene nego sirove (grickanjem sirove dunje čiste se zubi i masiraju desni). Dunja, u grčkoj mitologiji simbol ljubavi, sreće i plodnosti, i danas plijeni pažnju

Piše mr. sc. Vlasta RADOIČIĆ

Val hladnoće natjerao nas je da se duže zadržavamo u toplini vlastitog doma. Obiteljsko okupljanje tradicionalno je vezano uz istarsku supu, koja se nakon mošta, vrućih maruna i mladog vina, poslužuje iz zemljane zdjele (škudelice, bukalete.). Papreno-sladak okus supe dodatak dunje učinit će još osebujnijim. Naime, ovotjedni savjeti upućuju na konzumiranje >zaboravljenih< voćaka koje krase rubne dijelove vinograda, poput stabala dunje. Pronaći ćete i recepte za pripremu poslastica i ljekovitih pripravaka od ove zlatne voćke ljubavi i postojanosti.

Info-blok

Ovaj je tjedan bio ispunjen brojnim sajamskim manifestacijama na kojima su posjetitelji imali priliku kušati raznovrsne ekološke delicije. Hand made festival u Puli u tome je zasigurno prednjačio i u sjenu bacio čak i sajam tartufa i poljoprivrednih proizvoda u Livadama. Ovog vikenda (27. i 28. listopada) ljubitelji tradicionalnog, autohtonog i prirodnog imat će prigodu na međunarodnom sajmu pršuta u Tinjanu kao i na sajmu vina i internacionalnom sajmu tartufa u Livadama uživati u raznovrsnim okusima. Predlažemo da dođete u Livade i uz izvrstan bijeli istarski tartuf okusite vrhunska istarska vina i Edijeve flambirane kunje sa skutom.

Tema tjedna - lipo zadaju kunje na armanu

Čini se da dunju od pamtivijeka znamo kao mirišljavo zlatno voće koje s ormara prostoriju ispunjava finim mirisom. Budući da sazrijevaju u ranu jesen, moguće ih je upravo sada pronaći na tržnicama ili u prirodi. Cydonia oblonga L., dunja, kunja, muškatna jabuka, sidonijska kruška, jedna je od rijetkih voćaka koja se više koristi prerađena nego u sirovom stanju (grickanjem sirove dunje čiste se zubi i masiraju desni). Dunja, koja je u grčkoj mitologiji simbol ljubavi, sreće i plodnosti, i danas plijeni pažnju. Poslužuje se uz meso (primjerice umak od dunja uz pečenu patku) jer zbog visoke kiselosti razgrađuje masnoće. Po nutritivnom sastavu prava je vitaminska bomba. Sadrži puno vitamina C, ali i E i K te B skupine. Nema masnoća ni kolesterola. Bakar, kalij, kalcij, jod, magnezij, cink, željezo, selen minerali su koji ovoj voćki daju ljekovitost.

Bio-smjernice - ekološki uzgoj dunja

Pomalo zaboravljeno stablo, koje doseže visinu od sedam metara, razgranate je krošnje s teškim kruškolikim žutim plodovima. Najčešće se sadi na rubovima vinograda. Kako je većina ovih voćaka samonikla ili prepuštena sama sebi, plodove bez puno razmišljanja možemo ubrojiti u ekološki proizvod (pitanje je dana kada ćemo ih i zaštititi eko-markicom). No, želite li uzgajati dunje odaberite zasjenjeno mjesto na tlu neutralne reakcije.
Dok je mlada, malčirajte je kako biste ublažili nagle temperaturne promjene (jer ona ima plitko fino razgranato korijenje) i s vremena na vrijeme lagano obrežite njezine grane kako bi se omogućila cirkulacija zraka. Dunja rodi u trećoj ili četvrtoj godini, a dugovječna je poput čovjeka. Najčešće sorte su berecki (bijela), portugalka (žuta) i champion (nalik jabuci).

Savjet 1 - ekološki liker od dunja

Savjetujemo da prilikom odabira dunja za pripravak likera ili marmelada odaberete žute, cijele plodove. Dunje (oko dva kilograma) operite, stavite u veliku staklenku i prelijte ekološkim medom i ekološki pripremljenom rakijom (može i viljamovka). Ovisno o željenoj jačini likera (slatkoći i/ili gradaciji), ostavite stajati duže ili kraće vrijeme.

Savjet 2 - kompot od dunja

Dunje se dobro obrišu krpom kako bi im se uklonio vunasti sloj. Zatim se ogule, razrežu na kriške i očiste od sjemenki. Kuhaju se u vodi deset minuta (kako se kasnije ne bi digle na površinu). Ocijede se i preliju u staklenke sa šećernom otopinom (1,5 kg šećera i 2 l vode), te se potom 30 minuta pasteriziraju na 90 stupnjeva.

Savjet 3 - sir od dunja kao božićna poslastica

Predlažemo da pripremite sir od dunja (quittenkase, ćufter, cotognata, membrillo, mustap, dubrovačka kotunjata) jednostavnim tradicionalnim načinom. Dugo se kuha, ali zato i dugo traje, pa se utrošeno vrijeme mnogostruko isplati. Tri kilograma dunja operite, obrišite i narežite na četvrtine (nemojte guliti jer se u kori nalazi najviše pektina, a i boja sira će biti crvenkastosmeđa). Zatim ih zalijte s toliko vode da voće bude potopljeno. Kuhajte dok voće nije mekano. Meso propasirajte, pa dobivenom pireu dodajte jednaku količinu šećera, limunov sok, pregršt krupno narezanih oraha (a Francuzi dodaju i ružinu vodicu). Kuhajte tako dugo dok se smjesa sama ne počne odvajati od kuhače (može trajati i do dva sata) te vruće ulijte u reljefne kalupe namočene u kipuću vodu. Nakon višesatnog (najbolje 24 sata) sušenja kalupe istresite na uljem namazanu foliju i ostavite na suhom i hladnom mjestu do trenutka konzumacije (npr. za Božić).

Savjet 4 - dunja kao lijek

Sirova dunja stavlja se na manje posjekotine kako bi brže zarasle. Često se sok od dunje (ukuhan s jednakim omjerom šećera i dunja) koristi za liječenje upale ždrijela i krajnika. Sok od sirove dunje regulira probavu. Sjemenke (sadrže amigdalin), pa imaju moć upijanja vode u kojoj se ostave, a takva sluz idealno je sredstvo za liječenje rana od dugotrajnog ležanja, opekotina i raspucale kože. Ukuhani sok od dunja dobro je sredstvo za sprečavanje proljeva.

Savjet 5 - dunje u vinu

Oprane i suhe dunje narežite na četvrtine. Na jedan kilogram dunja stavite 300 grama šećera i decilitar vina. Prekrijte vodom, pokrijte folijom i pecite na 120 stupnjeva oko tri sata. Pečene dunje servirajte tople ili njima možete aromatizirati istarsku supu. Dakle, osam decilitra crnog vina (teran), 300 grama dunja, 100 grama šećera, jedna žlica maslinovog ulja i papra na vrhu noža stavite u zemljanu zdjelu, izmiješajte, uronite žlicu i prepečen kruh i poslužite s osmjehom.
Kako bi rekla naša Grace - lipo zadaju dunje na armanu. Ipak, iskušate li pokoji ovotjedni pripravak vjerujemo da će vas osim mirisa iznenaditi i punoća okusa ove tako često opjevane voćke.
Glas Istre

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre