5. ožujka 2008.
Vrt na prozoru
Izgled prozorskih kompozicija ovisi o tome hoće li cvijeće biti izloženo suncu ili neće
ZAGREB - Dok cvjećari planiraju koje će biljke posaditi na lijehama i prostranim cvjetnim posudama na terasama i balkonima, iste brige imaju i oni koji ga uzgajaju na prozorskim daskama. Iako se u prvi trenutak čini da im prostor određuje izbor uvijek istih sadnica, s malo mašte lako mogu promijeniti izgled tog cvjetnog aranžmana. No pri izboru i kupnji bilja ne zaboravite voditi računa i o strani svijeta na kojoj je prozor, jer o tome ovisi izloženost cvijeća suncu. Uz to treba izmjeriti širinu i duljinu prozorske daske kako biste kupili sandučić primjerene duljine i širine.
Sunčani prozor Već viđen raznobojni proljetno-ljetni aranžman cvjetnica zamijenite zanimljivijim od začinskog bilja. U tom slučaju sandučić ispunite miješanom zemljom za cvijeće i kamenčićima, pa u njega posadite sadnice minijaturnih žutih i crvenih papričica, crvenog čilija, ukrasne zimske trešnje, ružmarin plavih cvjetića, majčinu dušicu s listićima prošaranih srebrnom i zlatnom bojom te houttuyniu srcolikih listova s ružičastim rubom. Ružmarin uvijek posadite sa strana sandučića, a onda naizmjence druge sadnice. Pazite samo da su im boje usklađene kad procvjetaju ili dobiju plodove, a tako kreiran mini vrt zalijevate dva puta na tjedan.

Prozor u sjeni
Izvrsno je mjesto za biljke nježnih ružičastih i plavih cvjetova, a takve su Veronica peduncularis s plavim i ružičastim laticama te Veronica varoegata prošaranih žuto-zelenih listića. U tom prozorskom aranžmanu mjesta treba biti i za bršljan, glavicu ružičasta ukrasna kupusa, nizak grmić genzanije plavih latica, te Cuphea rosea i Calluna vulgaris tamnoružičastih cvjetića. Prije sadnje sandučić ispunite kiselkastom zemljom za cvijeće, a potom svaka dva tjedna u vodu za zalijevanje dodajte malo umjetna gnojiva. Nakon cvatnje uvele cvjetiće ili grančice podrežite škaricama.

Prozor u hladu
Uspjeh neće izostati ako sandučić na prozoru na kojem nikad nema Sunca pretvorite u mini vrt ispunjen zelenim biljem niska rasta. U zadnji red sandučića ili uz prozorska okna posadite jednu do druge sadnice Conifere, koja uvis naraste do 40 centimetara. Callunu vulgaris bijelih cvjetića i Ficus variegato okruglih listića i bijelih rubova posadite uz strane sandučića, a da taj prozorski aranžman ne bi bio monoton možete ga osvježiti izdržljivim vrstama bijelih cvjetića. Stoga u red ispred Conifere posadite mini ciklame bijelih cvjetnih glavica, dok u prvi red sandučića ukrasni zeleni kupus i uočljivu Cenerariu neobičnih srebrnih listića. Taj prozorski aranžman zalijevajte jednom na tjedan, a katkad ga ujutro i kasnije poslijepodne premjestite na nekoliko sati na sunčan prozor stana. Marinka Đaković, Vjesnik
  Isprintaj Proslijedi  
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre