LJETNA ČAROLIJA VAŠEGA VRTA

Uživajte u raskoši hortenzije, lipe, lavande i oleandra
Ljeti najčešće boravimo u vrtu pa će ležaljka okačena o obližnje deblo biti prava inspiracija za poslijepodneva. Još ako se radi o stablu kasnocvjetne lipe, albicije ili neke slične vrste, usnut ćemo omamljeni mirisima
Piše Tatjana MANDIĆ BULIĆ
Nekima je najljepše godišnje doba proljeće, nekima zima. Meni je najdraže ljeto. Možda zbog opuštenosti ljudi ili ugodnih dana provedenih u borovoj šumici kraj mora. Svejedno, razlog je nebitan. I biljke u vašem vrtu najveselije djeluju ljeti. Čak i one koje su cvjetale u proljeće nerijetko u ljetnim mjesecima ponovno cvatu. To je sve češći slučaj posljednjih godina zbog globalnog zatopljenja pa se priroda ponekad zbuni, što rezultira neuobičajenim senzacijama. Zato nije rijetkost da u jesen ponovno procvjeta stablo voćke ili da usred zime propupa grm koji inače cvijeta u proljeće.Čari lipe
Ljeti najčešće boravimo u vrtu. Tražimo sjenu stabla ili skrovitost nekog kutka. Ležaljka okačena o obližnje deblo bit će prava inspiracija za ljetna poslijepodneva. Još ako je to stablo kasnocvjetne lipe, albicije ili neke slične vrste, usnut ćemo potpuno omamljeni njihovim mirisima. Kao što svi znate, lipa je vrsta koja je odavno prisutna u našim okućnicama, kako u priobalju, tako i u kontinentalnim dijelovima Hrvatske. Ona je autohtona vrsta hrvatskih šuma, prisutna je u hrvatskoj povijesti, narodnim pjesmama i pričama. Lipin čaj jedan je od najstarijih napitaka koji se koristio za očuvanje zdravlja, ali i liječenje raznih tegoba (dišnih, srčanih). Miris lipe dobro je znan generacijama srednje i starije dobi, dok je mlađi naraštaji prepoznaju po mirisu čaja iz filter-vrećica.
Albicija ili ljetna mimoza je listom vrlo slična pravoj mimozi, ali joj je cvijet sličniji nježnoj pahulji pamuka. On je svijetlocrvene ili blijedoružičaste boje i mednog mirisa. Ova se vrsta posljednjih godina često sadi i postaje omiljena u našem podneblju. Osjetljiva je na lisne uši pa ju je potrebno redovito prskati da bi se spriječilo neugodno kapanje medne rose po vrtnom namještaju i travi. Daje ugodan hlad, a blagi miris poziva insekte na gozbu. Stoga je u vrtu uvijek živo.
Procvjetat će uskoro i lagestremija (indijski jorgovan), o kojoj smo već govorili. Ukoliko ste slijedili upute o pravilnom i pravovremenom rezu, imat ćete pravu čaroliju na malom stabalcu ili povećem grmu, ovisno o tome koji ste uzgojni oblik odabrali. Kada budu u najljepšem cvatu, odrežite nekoliko grana koje će u vazi predstavljati egzotičan ukras na stolu. Možete složiti i neobičan buket kojim ćete iznenaditi prilikom odlaska u goste ili pak dekorirati poklon.

Ljetni kralj oleandar


Još je jedan kralj među ljetnim biljkama - oleandar. Vrlo česta i rado uzgajana biljka mediteranskog podneblja uvijek će vas uveseliti bogatom cvatnjom. Vrlo je osjetljiv na štitaste uši, no ako se spriječe odgovarajućim tretmanom u zimskim mjesecima, obilno će cvjetati tijekom ljeta. Tek izuzetno veliki napad štetnika može biti razlogom slabije cvatnje. Meni je osobno najdraži oleandar bijele ili krem boje, dok je najčešći onaj ružičastih duplih ili jednostavnih cvjetova. Dah ekstravagancije vašem vrtu dat će oleandar tamnocrvenog cvijeta.
U polusjeni će pravo iznenađenje biti hortenzija. Ovisno o vrsti i sastavu tla na kojemu raste, cvatovi će biti crveni, ružičasti ili plavi. U širokoj velikoj vazi bit će izuzetan ukras na vrtnoj garnituri, ali i usred travnjaka.
Kada se obilno oboje pricvjetni listovi, jer su upravo oni ti koji mame uzdahe, odrežite cvjetne stapke, formirajte buket i okačite ga naglavačke na prozračno i sjenovito mjesto. Vodite računa da stručak ne bude prečvrsto vezan da se ne bi stvorila plijesan i trulež. Nakon desetak dana imat ćete prekrasnu osušenu loptu koja će biti ukras u vašem domu sve do zimskih mjeseci. Ako upotrijebite sprej zlatne, srebrne ili neke druge boje, bit će originalan ukras na božićnom i novogodišnjem blagdanskom stolu. I njeni će cvjetovi biti zgodan dar, a uz dekorativni papir i neobičnu vrpcu učinit ćete poklon posebnim.

Vrijeme od lavande


Vrijeme je cvatnje i berbe lavande. Ne sumnjam da u vrtu imate barem jedan grmičak ove ljekovite mediteranska biljke. Ne plavi se samo Provansa zbog rascvjetanih polja lavande, takva slika sve češća je i u našim krajevima. Ova skromna biljka uzgaja se zbog svog ljekovitog svojstva i široke mogućnosti upotrebe. Najnoviji je trend korištenje lavande u kulinarstvu. Ona daje specifičan ukus i miris jelima te se koristi u mnogim restoranima širom hrvatskog priobalja.
Ukoliko se namažete lavandinim uljem ili vodicom, uspješno ćete odbijati komarce i druge insekte. Ako vas ipak ubodu, ulje lavande poslužit će za smirivanje nadražene kože. Ako se osjećate napeto i umorno, nježna masaža mješavinom lavandinog i maslinovog ulja dat će izvrsne rezultate i učiniti ostatak dana ružičastim.
Da biste što duže sačuvali uspomenu na ove bezbrižne ljetne dane, odrežite procvjetale stapke lavande i vežite ih u stručke te objesite na prozračno mjesto. Da bi spriječili otpadanje cvjetića lavande, uberite ih rano ujutro (ne vlažne) i prije potpune cvatnje. Stručke možete omotati prozračnom gazom ili nekom ukrasnom pamučnom tkaninom. Osušenim cvjetovima lavande možete napuniti male platnene ukrasne vrećice te ih zavezati raznobojnim trakicama. Poslužit će kao veseli ukras doma tijekom tmurne zime, ali i kao originalan dar kojemu će se svatko veseliti.
Budući da su ljetni mjeseci vrijeme druženja i posjeta, iskoristite plodove vašega vrta i truda da biste svima prezentirali rezultate vašega rada. Jer čemu trud i muka ako vam nitko ne oda dužno priznanje za postignuto? Ukratko smo prošetali vašim vrtom i prikazali kako možete iskoristiti svaki detalj, i to na poseban i drugačiji način. Uz malo mašte i vremena postat ćete pravi virtuoz u izradi vlastitih suvenira. Glas Istre
 


  Isprintaj Proslijedi  
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre