HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


zlatnici i srebrnjaci
5.kolovoza 2020.
POVODOM PROSLAVE 25.GODIŠNJICE
Vučić o 'Oluji'- Pomirenje DA poniženje NE


Aleksandar Vučić

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u utorak, na središnjoj državnoj komemoraciji Srbima stradalima u akciji "Oluja", kako je njegova zemlja za pomirenje, ali da neće trpjeti poniženje.

- Nećemo slaviti tragediju srpskog naroda, ubijanje srpskih civila, ubijanje srpske djece, ne pristajemo na poniženje. Pomirenje - da, ali poniženje - ne, rekao je Vučić na mostu u Sremskoj Rači, gdje je simbolično priređen program u znak sjećanja na stradale u "Oluji" prvih dana kolovoza 1995.

- Nemojte nas tjerati da slavimo zajedno s vama ubijanje Srba, govoreći nam kako su ovo veliki koraci naprijed. Slavite vi što god hoćete, radujte se, a mi ćemo tugovati za našim Krajišnicima, Dalmatincima, Kordunašima, Banijcima...za svima onima koje ste s radošću protjerali s njihovih stoljetnih ognjišta, rekao je Vučić.

On je naglasi kako "Srbija više nikad neće biti tako slaba" da bi se mnogi u regiji tome mogli radovati i time biti zadovoljni.

Komemoraciji na mostu u Sremskoj Rači prisustvuje državni Vrh Srbije, patrijarh SPC-a Irinej, predstavnici Republike Srpske i Srba iz Hrvatske.


Srbijanski mediji o 'Oluji'

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Na današnji dan prije 25 godina tijekom operacije "Oluja", hrvatska zastava zavijorila se u Kninu. Srbijanski mediji i javnost prate zbivanja u Kninu i obilježavanje "Oluje".

Blic se koncentrirao na Borisa Miloševića, potpredsjednika Vlade i člana SDSS-a-a koji je posjetio Knin, s naslovom: Mirotvorac ili Izdajnik: Kako je jedan Milošević opet uspio podijeliti Srbe. 

RTS je stavio naslov: Hrvatska slavi godišnjicu "Oluje", ustaški pokliči u Kninu, i prenio obraćanja predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te izjavu Borisa Miloševića, člana SDSS-a.

B92 obratio je pozornost na izjavu predsjednika RH Zorana Milanovića uz naslov: "Pridružiti se Hrvatima u proslavi... To nije mala stvar", te kako je Zoran Milanović pozdravio dolazak predstavnika Srba Borisa Miloševića na "Oluju" u Kninu.

Politika piše kako su HOS-ovci okupirali trg poslije ceremonije i prenose izjavu Borisa Miloševića o poruci pomirenja.


Svjetske agencije o proslavi 'Oluje'

Svjetske agencije u izvješćima u srijedu o proslavi 25. godišnjice odlučujuće pobjede u hrvatskom ratu za neovisnost 1991-95, u prvi plan stavljaju činjenicu da je na obilježavanju vojne akcije "Oluja" prvi puta nazočio visoki predstavnik srpske manjine.

Godišnje okupljanje, piše Reuters, državnih i vojnih dužnosnika te ratnih veterana održava se u Kninu, bivšem uporištu pobunjenih Srba koji su se usprotivili odcjepljenju Hrvatske iz Jugoslavije, a danas je tom skupu nazočio i Boris Milošević, jedan od četvorice zamjenika premijera u novoj vladi i član stranke srpske manjine SDSS.

- Odlazak u Knin za mene nije lak zbog moje osobne tragedije i zbog svih Srba koji su izgubili nekoga u Operaciji Oluja. Ali nakon 25 godina, potrebno je zaustaviti mržnju, kazao je Milošević, prvi službeni predstavnik srpske manjine ikada na službenoj proslavi Oluje u Kninu.

Reuters podsjeća da je u razdoblju nakon ofenzive došlo do paljenja i pljački srpske imovine te ubojstava velikog broja civilnog srpskog stanovništva, većinom starijih, a među kojima je bila i baka Borisa Miloševića.

AFP također u svom tekstu posebice ističe sudjelovanje predstavnika srpske manjine na proslavi Dana pobjede koji je pozdravio "poruku mira i pomirbe".

- Uvjeren sam da je to tek prvi korak, prenosi AFP Miloševićeve riječi
Agencija piše i o drugoj simboličkoj gesti koja će uslijediti krajem kolovoza kada će ministar obrane Tomo Medved nazočiti ceremoniji u znak sjećanja na šest ubijenih srpskih civila u Gruborima, nakon završetka Oluje.

U Srbiji, političari i provladini listovi su odluku Borisa Miloševića ocijenili "besramnom", navodi AFP.

Agencije prenose i riječi premijera Andreja Plenkovića koji je izrazio žaljenje zbog "svih žrtava, posebice civila i ne samo Hrvata već Srba i ostalih".

- Legitimno pravo na obranu nije i ne može biti opravdanje za nedjelo te je svaki takav čin bolan za sve obitelji žrtava i ružan ožiljak na pravedno lice i obrambeni karakter Domovinskog rata, prenosi AFP riječi premijera.

Agencija AP piše da se na sudjelovanje srpskog političara na obilježavanju Oluje u Kninu gleda kao na "važan korak prema pomirenju".

AP nadalje piše da su hrvatski dužnosnici pozvali na premošćivanje nasljeđa rata koji je izbio nakon što je Hrvatska proglasila neovisnost, a etnički Srbi su, uz pomoć susjedne Srbije, uzeli oružje u ruke i zauzeli dijelove hrvatskog teritorija.

- Potpomognuti Beogradom, nacionalistički Srbi su zauzeli trećinu teritorija, proglasili Republiku Srpsku Krajinu (RSK) i protjerali lokalno hrvatsko stanovništvo, također podsjeća Reuters.

AFP navodi da srpska manjina predstavlja 4,5 posto od 4,2 milijuna stanovnika Hrvatske.hrt/HIC.hr
foto: