HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


09.srpnja 2020
SRBIJA
Policija uguši prosvjed u Beogradu

Policija ugušila prosvjed u Beogradu

Nakon šestosatnih prosvjeda i sukoba s demonstrantima policija je uspostavila kontrolu u središtu Beograda. Društvenim mrežama kruže snimke ekstremne policijske brutalnosti nakon izjave ministra policije da su policijske snage bile žrtvom nasilnih prosvjednika. Osim u Beogradu, prosvjednici su izašli na ulice i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Prosvjedi i sukobi demonstranata i policije počeli su u utorak navećer nakon najave da bi se u Beogradu ponovno mogao uvesti policijski sat. Situacija se ponovila i u srijedu oko 18 sati a postali su nasilni nešto poslije 20 sati kad su skupine ekstremnih prosvjednika počele bacati baklje, boce i limenke na policajace raspoređene ispred stubišta i oko zgrade Skupštine Srbije. Policija je vrlo brzo uzvratila suzavcem i potisnula prosvjednike prema Bulevaru kralja Aleksandra, Terazijama i Domu omladine u središtu grada.
U Bulevaru se nekoliko tisuća demonstranata suočilo s jakim snagama policije i kordonima. Za sada nema pouzdanih podataka koliko je točno ozlijeđenih na obje strane te koliko je prosvjednika uhićeno.

U jednoj od središnjih gradskih prometnica, u ulici Kralja Milana, nastala je video-snimka ekstremne policijske brutalnosti na kojoj se vidi kako policajci palicama i nogama naizmjence udaraju prosvjednika iako već leži oboren na tlo, da bi ulicom potom prošli policijski džipovi. Snimka se vrlo brzo proširila društvenim mrežama, na kojima je objavljen i napad policije i obaranje mladića koji je jednom od središnjih novosadskih ulica tijekom prosvjeda vozio bicikl.


Poslije niza izravnih sukoba prosvjednika i policije, ali i nekoliko primjera uzajamnog uvažavanja i izbjegavanja napada, nakon ponoći prostor ispred zgrade srbijanskog parlamenta je potpuno ispražnjen od demonstranata, dok je jedan policijski kordon ostao raspoređen u Takovskoj ulici, prema zgradi Radio-televizije Srbije.

Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović na konferenciji za novinare oko 23 sata kazao je da se radi isključivo o nasilju nekoga i pokušaju da se uništavanjem imovine preuzme vlast bez sudjelovanja na izborima. To možda jučer nije bilo jasno. Mogli ste vidjeti potpuno povučenu policiju, koja je trpjela gađanje bakljama i kamenjem. A policija je i dalje bila suzdržana, kazao je.

- U intervenciju su krenuli u onom trenutku kada je nasilje postalo neizdrživo, kada su im životi bili u pitanju. U Novom Sadu su bili bacani i molotovljevi kokteli, dodao je.

Istaknuo je da se epidemiološke mjere nisu poštovale i da u okviru svega ovoga nije bilo riječi o koronavirusu, već samo o nasilju. 

- Tražimo da se svi građani suzdrže od nasilja. Tražimo od ljudi odgovornost i ozbiljnost. Svatko ima pravo prosvjedovati, ali izađite na izbore. Natječite se idejama, onime što znate, a ne nasiljem, izjavio je među ostalim.

Pozvao je tužiteljstava da "rade svoj posao i da postupke obave sukladno zakonu i najbrze moguće, kako bi građani vidjeli da pravna država funkcionora u Srbiji. 


Ozlijeđeno četvero novinara

U prosvjedima je policija napala i ozlijedila i nekoliko novinara, koji su se uredno legitimirali, objavili su beogradski mediji. Dvije novinarke portala Nova.rs policija je napala dok su izvještavale s prosvjeda, javio je taj portal, navodeći da je jednu od njih policajac udario palicom po prstima i izbio joj telefon iz ruke, dok je drugu odgurnuo. Portal je objavio i snimku za koju se tvrdi da je dokumentiran napad policije na jednog njihovog reportera koji se također legitimirao. Slično je prošao i izvjestitelj agencije Beta, unatoč tomu što je pokazao novinarsku iskaznicu. Tukli su ga čak i kada je pao na zemlju, objavila je agencija Beta.

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić sinoć je za TV Pink rekla da jamči svim građanima Srbije koji s tugom u srcu gledaju ove scene da stabilnost Srbije ništa neće kompromitirati i dodala da neće biti anarhije i nasilnog prevrata. Brnabić je istaknula da policijski sat nije uveden, te poručila da će se sačuvati demokratski poredak u zemlji i stabilnost.

Vučić: Htjeli su srušiti državu, i oni iznutra i oni izvana


Vučić se u srijedu u 15 sati obratio javnosti te je pritom optužio mnoge zbog nasilnih prosvjeda. Poručio je da je prosvjed protuzakonit i neprijavljen policiji. Također, branio je svoju poziciju vezano uz pregovore oko statusa Kosova u Parizu i Bruxellesu, a dotaknuo se i Hrvatske.

Odgovarajući na jedno od pitanja novinara u vezi s reakcijom bivše hrvatske premijerke Jadranke Kosor, koja je rekla da bi Andrej Plenković trebao pokrenuti postupak izbacivanja stranke Aleksandra Vučića iz EPP-a, Vučić je kazao "da su u svim državama Europe policije oštrije reagirale".

- Ovdje je policija šutjela i čekala. Zanimljivo mi je kako se pronađu da podrže najgore, koji se ne libe da kažu da su Hitlerovi simpatizeri, a takvih je bilo u Beogradu i jučer. Podsjetit ću na Davora Ivu Stiera koji je napisao da je Srbija s Vučičem problem za nas. Samo je važno da rade nešto protiv nas. Mene zanima što mi možemo napraviti za našu zemlju, a gadosti koje sam pročitao u hrvatskim medijima samo govore o koordinaciji svega prema našoj zemlji, kazao je.


Steir odgovorio Vučiću

Steir je na svom facebooku odgovorio Vučiću - Vučić bi se trebao baviti svojim narodom koji mu šalje poruke što misli o njemu i njegovoj autokratskoj vladavini, a ne tražiti nevidljivog neprijatelja iz Hrvatske", napisao je Stier


Gordan Grlić Radman o nasilnim prosvjedima u Beogradu

- Želimo red, mir i stabilnost. Prosvjedi su znak uvijek i demokratskog društva, ali želimo da su mirni. Sigurno je da će to srbijanska vlast uspjeti iskomunicirati s građanima. Treba vidjeti kakve su te mjere koje su uveli, no u svakom slučaju važno je čuvati zdravlje građana, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na pitanje čega su neredi posljedica Radman je rekao kako je Srbija imala izbore.
- Niti jedan lider iz građanske stranke nije ušao u parlament. To volja građana Srbije i to samo možemo komentirati, rekao je ministar vanjskih poslova.

O zatvaranju granica prema Srbiji i BiH

- To će odlučiti naša nadležna tijela, Nacionalni stožer i epidemiolozi, kao što je to i do sada bilo. Pokazali smo doista u ovom vremenu ozbiljnost, organiziranost, pouzdanost. Zaštita zdravlja hrvatskih građana je prioritet, rekao je Grlić Radman.

HRT/ HIC.hr
foto: