HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
aktualnozlatnici i srebrnjaci

Atena extra djevičansko maslinovo ulje

 07.travnja 2021.
USKRAS OZNAČAVA POČETAK TURISTIČKE SEZONE
Ovog Uskrsa u Hrvatsku stiglo tek nešto stranih gostiju

Dubrovnik, pust grada


Kakva će biti cjelokupna ovogodišnja turistička sezona, teško je predvidjeti. Blagdan Uskrsa obično označava i početak turističke sezone.

Prema podacima koje je objavio eVisitor, tijekom uskrsnog vikenda zabilježeno je vi še od 36 tisuća dolazaka i oko 140 tisuća noćenja. Nije riječ o brojkama na koje smo navikli, ali ovi rezultati daju određeni optimizam za glavni ljetni dio sezone, komentira direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić i poručuje da će turistički rezultati u nadolazećem razdoblju ponajviše ovisiti o epidemiološkoj situaciji, pridržavanju mjera i percepciji naše zemlje kao sigurne destinacije.


Kao što se i očekivalo, više je bilo domaćih gostiju, registrirano ih je više od 24.000 i ostvarili su 64.000 noćenja, ali 12.000 stranaca ostvarilo je čak 75.000 noćenja. Najviše noćenja ima Istra (oko 57.000), a slijede Kvarner (25.000), Zadarska županija (14.000) te Splitsko-dalmatinska županija (12.000).

Najviše stranih turista stiglo je iz Njemačke, Češke, Austrije, Slovenije i Švicarske.

Gosti su najviše birali hotelski smještaj, a najposjećeniji su bili Rovinj, zatim Poreč i Zadar. U hotelskim smještajima registrirano je oko 58.000 noćenja, dok ih je u objektima u domaćinstvu bilo oko 33.000 te u kampovima oko 26.000 noćenja.
Od početka godine do 1. travnja, pak, gostiju je bilo 352.000, a ostvarili su 1,2 milijuna noćenja, što je 61 posto rezultata iz istog razdoblja lani. Istra je i u tom razdoblju bila najuspješnija, a najviše noćenja su opet ostvarili Nijemci. Sam ožujak bio je odličan sa 145.000 gostiju i 481.000 noćenja što je samo 10 posto manje nego lanjskog ožujka.(vecernji.hr)
DUBROVNIK

U Dubrovniku je za Uskrs bilo otvoreno samo 10-ak hotela, restorani su zatvoreni. Turisti su bili rijetki no svi se nadaju da će uskoro početi veći dolasci. Oni koji su stigli u Dubrovnik bili su zadovoljni.

Dubrovačke goste dočekalo je besplatno vođenje gradom u povodu blagdana Uskrsa!
- Iako nema ljudi, imate grad samo za sebe, govori Marina Missoni Barišić, turistička vodičica.

- Počeli su polako i međunarodni letovi: imamo, za sad, let iz Madrida i let iz Münchena, slijedi nam, 10.4., ako ne bude nekakvih promjena, let iz Geneve, istaknula je Ana Hrnić, direktorica TZ-a Dubrovnik.

Iako je u Velikoj Britaniji, najvažnijem dubrovačkom turističkom tržištu, teško stanje, direktorica Turističke zajednice je ipak optimistična.

- Smatramo da je jedna pozitivna stvar i brzina procijepljenosti koja se kod njih odvija, ne samo kod njih nego i na našem drugom najznačajnijem tržištu, tržištu SAD-a. Najava početka sezone... ograničenja su još tu prisutna, naglašava Hrnić.

Svoja vrata su za sve goste otvorili i dubrovački muzeji.

- Kulturno-povijesni muzej, Pomorski muzej, Etnografski muzej, naše dvije arheološke izložbe u Revelinu. Pozivamo sve građane Republike Hrvatske da dođu do Grada i da dođu i obiđu muzeje besplatno, naglašava Julijana Antić Brautović, ravnateljica Dubrovačkih muzeja.

Ipak, većina restorana i kafića potpuno je zatvorena. U cijeloj Hrvatskoj jedino dubrovački ugostitelji ove godine još nisu smjeli otvoriti čak ni terase.

- 26 mojih kolega nije moglo podnijeti više. Oni su trajno zatvorili svoje lokale, jedan dio njih se odselio, jedan dio njih planira se odseliti, rekao je Ante Vlašić, predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnika.

S Uskrsom u pravilu dolaze dulji i topliji dani. Nadajmo se da će za njima polako stizati i gosti iz cijeloga svijeta.

hrvatski šah, komplet

 


hrt.hr/ hic.hr
foto:

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre