HIC
HIC-aktualno

zastave-stalci-koplja

zastava na stalku
Atena extra djevičansko maslinovo ulje

 

 

20.svibnja 2021.
UHIĆEN PA PUŠTEN
Zoran Mamić ostaje u BiH, oduzeti su mu dokumenti

Zoran Mamić


Bivši trener "Dinama" Zoran Mamić ostaje u Bosni i Hercegovini, slobodan je no morat će se svakog tjedna javljati policiji, a privremeno su mu oduzeti osobni dokumenti koje su izdale vlasti te zemlje, odlučio je u srijedu Sud BiH.

Zorana Mamića su u srijedu u jutanjim satima u Međugorju uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) na temelju tjeralice što ju je za njim raspisala Hrvatska.

Predan je Sudu BiH u Sarajevu a tijekom popodnevan pred sucem Brankom Perićem održano je i ročište kako bi se utvrdio njegov zakonski status, odnosno je li on državljanin BiH. Sudac je donio odluku kojom je dopustio da Mamić ostane na slobodi, ali uz mjere ograničenja, zbog čega je sudu odmah morao predati osobne dokumente.

Sud BiH nije raspravljao o mogućem Mamićevu izručenju s obzirom na činjenicu da Hrvatska za to još nije uputila službeni zahtjev.

Prethodno je Mamić uhićen u Međugojru na osnovu međunarodne crvene tjeralice Interpola na zahtjev Interpola u Zagrebu, a u cilju izručenja u Hrvatsku radi izvršenja sudske presude.

Zoran Mamić je presudom Vrhovnog suda Hrvatske osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora nakon što je proglašen krivim za izvlačenje novca iz Dinama.

26. travnja se trebao javiti na izdržavanja kazne. No, Mamić je zatražio da izvršenje kazne bude provedeno na području Bosne i Hercegovine, čije državljanstvo ima. Županijski sud u Zagrebu za njim je 12. svibnja raspisao tjeralicu nakon što se nije javio na izdržavanje kazne.

Tjeralica je ranije raspisana i za Zoranovim bratom Zdravkom Mamićem koji također trenutno boravi na području Međugorja u BiH.
Raspisana tjeralica


Zoran Mamić koji ja na području Bosne i Hercegovine trebao se 10.svibnja do ponoći vratiti u Hrvatsku radi radi izdražavanja kazne. Budući da se on nije vratio i javio u Remetinec Hrvatska i službeno je postao bjegunac od hrvatskog pravosuđa. Zagrebački Županijski sud u utorak 11.svibnja policiji je izdao nalog za izdavanje međunarodne tjeralice temeljem koje je 12.srpnja raspisao europski uhidbeni nalog.


Temeljem Zakona o kaznenom postupku i Zakona o izvršavanju kazne zatvora ide raspisivanje tjeralice
i Europski uhidbeni nalog. Svaka daljnja aktivnost Ministarstva pravosuđa i uprave ovisi o nadležnome sudu izvršenja i ono će postupiti temeljem odluke suda izvršenja. Tako da očekujemo od sutkinje izvršenja daljnje aktivnosti, izjavio je tada Ivan Malenica ministar pravosuđa i uprave.

Podsjetimo, Zoran Mamić osuđen je na 4 godine i 8 mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama.Braći Mamić se nastavlja suđenje u Osijeku, Zoranu odbijen zahtijev za izdražavanje kazne u BiH

Oba brata Zoran i Zdravko Mamić pobjegli u BiH

Braća Mamić, Vrbanović i Pernar idu u zatvor


HIC.hr
Snimio: arhiv

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre