HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
turističke vijesti

  

 

 20.siječnja 2020.
PRIMJENA OD 1.SIJEČNJA 2021.
Nacionalni park Krka zabranjuje kupanje gotovo na cijelom području parka

skradinski buk

Prizori kupača u Skradinskom buku na Krki koji smo do sada viđali odlaze u povijest. Uprava Nacionalnog parka objavila je novi pravilnik prema kojem se zabranjuje kupanje na gotovo cijelom području parka. Time se želi očuvati prirodu, ali i smanjiti stradavanje posjetitelja. Naime, u posljednje četiri godine - na Skradinskom buku utopilo se petero ljudi.

- Temeljni cilj JU NP Krka je očuvanje procesa taloženja sedre. Jer cjelokupna opstojnost bazena rijeke Krke i njezina živoga svijeta počiva upravo na razvoju sedrenih barijera. Iz tog razloga novi Pravilnik donosi zabranu kupanja, rekla je Nella Slavica, ravnateljica NP-a Krka.

Iako je Pravilnik o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka Krka već stupio na snagu, zabrana kupanja primjenjivat će se tek od 1. siječnja 2021. godine!

- Dogovorili smo se da ipak ostavimo razdoblje prilagodbe, naročito zbog turističkih agencija koje dovode posjetitelje u Nacionalni park, dodaje Slavica.

U prijevodu - zbog već prodanih aranžmana s uključenim kupanjem pod znamenitim slapovima! A to je, osim ugrožavanja prirode, donosilo i nepotreban rizik.

Samo od sezone 2016., kada je broj posjetitelja prvi put premašio milijun, na Skradinskom buku utopilo se 5 turista, podsjeća novinar Hrvoje Gunjača.

Iznimno, kupanje će i dalje biti dopušteno na trima plažama uz Visovačko jezero i podno Roškog slapa. Tradicionalna su to kupališta domicilnog stanovništva. Struka je na stalnom oprezu zbog mogućeg utjecaja kupača odnosno posjetitelja na prirodu Parka te globalnih klimatskih promjena.

- Nikakve drastične ni alarmantne promjene nema, jer redovitim praćenjem mi reagiramo - spremni smo u stvari reagirati. Ali, hvala Bogu, nije bilo potrebe do sada. Samo što želimo prevenirati bilo kakvu štetu koja bi mogla nastati na ekosustavu, navodi mr. sc. Gordana Goreta, rukovoditeljica Odsjeka za zaštitu voda, sedre i biološku raznolikost NP-a Krka.

Na snazi i dalje ostaje i mjera ograničavanja broja posjetitelja na Skradinskom buku. U istom trenutku ih ondje ne smije biti više od 10 tisuća!


hrt / HIC.hr
foto:
 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre