HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/



made in croatia, suveniri


07.prosinca 2018.
SVI PRIČAJU O NJOJ
Gastronomska ponuda zagrebačkog Adventa oduševljava posjetitelje

Advent u zagrebu, jela

Zagrebački Advent ove godine još je bogatiji sadržajima ali ono što oduševljava posjetitelje je raznovrsna gastonomska ponuda. Kućica je sve više a primamljivi mirisi privlače pozornost na svakom koraku. O advetskoj gastonomskoj ponudi sve više se prića pa su četiri večernjakove novinarke provele istraživanje i ocijenile koja su to jela koja zaslužuju posebnu pozornost.



Hit jela

Novinarke su obišle adventske lokacije i gastronosmku ponudu u kučicama. Novinarke nisu mogle naći baš nikakvu zamjerku iako su ,kako kažu, u svakom proizvodu tražile “dlaku u jajetu”. Po četiri porcije kobasica i fritula te čaša kuhanog vina, ali i četiri neobične delicije kušalo se od Tomislavova i Strossmayerova trga, Zrinjevca, Jelačić-placa, Europskog trga pa sve do Gornjeg grada.

Pažnju novinarki privlačila je ponuda, kako kažu, već "na prvu" i presudio je izgled, ime proizvoda ili glavna namirnica a ocjene su se kretale od 1 do 5. Zaključak na kraju kušanja bio je - nije tako lako pronaći neobičnu hranu, ali vrijedilo je svake potrage. Jer kad smo ih pronašli, neobična jela puno su bolje kotirala od uobičajene ponude, rekle su novinarke .

Apsolutni pobjednik ocjenjivanja gastronomske ponude nisu kobasice, fritule ni kuhano vino već tzv jelo na žlicu kao što su, ruski boršč (ocjena 5) koji nudi kučica Rasputin, zimska juha od cikle, zelja, mrkve i krumpira s dodatkom junetine . Ova su se jale svidjela čak i onima koji nisu ljubitelji tekuće hrane. A dodatnu slast dalo je kiselo vrhnje, žlicu koje se može dodati u tanjur.

božić, kuglica za bor kuglice za bor



Fuliranje na Strossmayerovom trgu je lokacija koja prednjači po ponudi. Na toj lokaciji se mofu naći naći knedle sa šljivama kuhanima u šljivovici, pašticada u pecivu, vijetnamski sendvič Banh Mi, uštipci od bakalara, indijski gulaš vindaloo od janjetine i junećih obraza...


U St. Moritz kućici možete pak pronaći fritule čija je osnova čokoladni keks. On se umače u osnovu za fritule te prži u dubokom ulju. Tako se u unutrašnjosti skriva cijeli keks.

U kućici Lumperaj
služe se mini germ knedle na štapiću koje su punjene šljivama, prelivene umakom od vanilije i posute jestivim šljokicama. Ovdje se nudi i buncek u sendviću . Donja polovica peciva premaže se aromatičnim umakom od hrena, senfa i vrhnja. Na njega ide nasjeckani buncek, kiselo zelje pa se sve skupa tostira.

The Garden Bar & Kitchena nudi patku s mlincima koja se na inovativan naču složena. Patku su nasjeckali i zamotali je u mlince. Ovo jelo je dobilo drugu najbolju ocjenu u kategoriji neobičnih jela.
Ova delicija je najskuplja od svih koje su probale ocjenjivačice-košta čak 48 kuna, što je previše u odnosu na količinu na tanjuru, ističu . Patka s mlincima je dobila ocjenu 4.

U kučici Sarmagedon na platou Gradec dobar je dojam ostavio i Buncburger sastavljen od kiselog zelja i komadića bunceka u crnom hambi pecivu, koji su obojali aktivnim ugljenom. Ocjena ovoj ponudi je 4.


KOBASICE
Kobasica, pak, ima na svakom koraku, no baš zato što ih “ima svatko”, ugostitelji iz godine u godinu traže način da ono što nude bude malo drukčije. Cijene im se u prosjeku kreću od 20 do 30 kuna, iako ima i onih koje koštaju više, a najbolja koju smo probali bila je “Divlji Đuro” na Europskom trgu, ističu novinarke.
Kobasica je s OPG-a Đurina hiža, pomiješali smo veprovo, srneće i svinjsko meso, a stavili smo je u tortilju kako bi se lakše jela – opisivao ju je Davor Sedlar, koji je svakodnevno peče na roštilju smještenom u kućici. Jedna od skupljih kobasica, cijene 44 kune, ujedno je i ona s drugom najboljom ocjenom (4,4)

U kučici Rougemarina služi se merguez janjeća kobasica sa salsom od zelenih rajčica i coleslaw salatom s komoračem. Večernjakove kušačice ova je kobasica ,izgledom pomalo neprivlačna, jer je polegnuta na pecivo s ljubičastim umakom, iznenadila je okusom.


SLASTICE

Kućica “Juice&Juice” prema kušačicama ima najbolje fritule s dodatkom preljeva od domaćeg pekmeza od marelice i posipane bademima. Ocjena za fritule je u rasponu od 1,8 do visokih 4,8 koju su dobile fritule s marmeladom.

KUHANO VINO

Kučica Mojo
na Zrinjevcu ima najbolje kuhano vino Blend, mješavina bijelog i crnog, a dodatan “šmek” dala je naranča. Ugostitelji više ne prodaju svi isto već se trude biti originalni i drukčiji. Ocijene u ovoj kategoriji su visoke, kreču se od 4 do 4,4.

Bozic u Hrvata, tradicijska jela


LOKACIJE I PONUDA

Svaka lokacija je po nečemu posebna: Europski trg i Kurelčeva ulica imaju bogatu ponudu nacionalnih kuhinja, Vranicanijeva poljana nudi domaću hranu, dok su na Zrinjevcu najbogatije kućice s domaćim specijalitetima moslavačke i zagorske kuhinje. Gotovo svaka lokacija ima barem jednu kućicu na kojoj se može pojesti hrana iz neke od naših regija: tako se na Strossmayerovom šetalištu može probati hrana s Visa, u Tomićevoj iz Vodnjana, dok na Jelačićevom trgu Johann Franck nudi hranu iz Dalmacije, piše jutarnji.hr

Europski trg i Kurelčeva

Na ovoj lokaciji subotom u Cheese baru se mogu kupiti kamenice, a na štandovima se prodaje hrana sa Sicilije, Šri Lanke, Japana...

Tomićeva ulica
nudi slastice, poput slatkih vafleka na štapiću, kao i domaću hranu iz Vodnjana. Na štandu Vodnjanka svakog se dana nudi tjestenina, domaći kupus s istarskim kobasicama, a petkom i subotom bakalar.

Martićeva ulica
finija ponuda zastupljena je u sklopu Design Districta, gdje poznati zagrebački restorani dopremaju svoje specijalitete, tako se u uličnoj ponudi može pronaći roštilj iz Grilla Žar koji ima restoran u Badalićevoj ili pak gourmet pikant kobasa i variva iz restorana Otto & Frank u Tkalčićevoj.

Vranicanijeva poljana
nudi tradicionalniju hranu, poput sarme i bunceka. Ovdje su specijalitet čvarci i čips. Domaći slavonski čvarci i narezani komadi kruha se zapeku u mikrovalnoj i serviraju topli. Cijena 15 kuna.

Bogovićeva i Gajave ulica
u ponudi ima veliki broj slatkiša. Osim tradicionalnih fritula prelivenih čokoladom koji nam već u studenom mame osjetila i nagovještaju blagdane, ove godine i ponuda deserata je zadivljujuća. Mogu se kupiti i čokoladni kebabi, kao i slatke role, tradicionalni mađarski kolači.
Kučica "Kod škvadre" u Bogovičevoj nudi domaće fritule po cijeni od 15 kuna

Tomislavov i Strossmayerov trg
ove godine nude inovativne male zalogajčiće - među njima su i jabuke u čokoladi ili pak zapečene s pireom, zimski sladoled, pohane banane, male palačinke, kao i slane fritule, koje se prave s lukom i čvarcima.
Na Strossmayerovom šetalištu se može naći viška pita koja se radi od inćuna, rajčica i luka, a nabavlja se riba iz Viškog akvatorija. Cijena 25 kuna.
Kučici Fantastic food and drinks” u ponudi ima kobasice od vepra po cijeni 25 kuna.

Kučica "Erupcija užitaka" na popularnom Tomislavcu, služi se gulaš koji se priprema kući od junetine i malo svinjetine koji se služi u pecivu. Cijena 45 kuna.

Izdvojili smo samo dio od onoga što se može probati no ponuda je znatno bogatija i za svako nepce .





HIC.hr
foto:

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre