HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/made in croatia, suveniri


27.studeni 2018.
POBJEDNICI DAVIS CUPA
Zagreb dočekao zlatne tenisače, svečano dočekani na Jelačićevom trgu

doček zlatnih tenisaća u Zagrebu
S
vega nekoliko mjeseci nakon nezaboravnog dočeka 'Vatrenih' nakon srebra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, na središnjem zagrebačkom trgu ponovo je održan svečani doček, ovaj put je priređen hrvatskoj teniskoj reprezentaciji koja je drugi put u povijesti postala pobjednik Davis Cupa.

Hrvatski tenisači osvojili su najstarije sportsko momčadsko natjecanje nakon što su proteklog vikenda u Lilleu pobijedili Francusku sa 3-1.

Bila je to povijesna pobjeda hrvatskih tenisača jer se nakon 118 godina gasi ovaj format Davis Cupa, a od iduće godine bit će zamijenjen jednotjednim finalnim turnirom 18 reprezentacija na jednom mjestu u dosadašnjem terminu finala Davis Cup, krajem studenog. Tako će zauvijek ostati upisano kako su Amerikanci prvi pobjednici Davis Cupa 1900. godine, a hrvatski tenisači posljednji 2018.

Prije 13 godina Hrvatskoj su Davis Cup donijeli Mario Ančić i Ivan Ljubičić, a vodio ih je legendarni Nikola Pilić. Tada smo u Bratislavi srušili Slovačku. Ovoga puta reprezentaciju su predvodili Marin Čilić i Borna Ćorić uz izbornika Željka Krajana. No, moramo spomenuti i ostatak reprezentacije Ivana Dodiga, Matu Pavića i Franka Škugora, ali i Viktora Galovića i Nikolu Mektić koji su dali svoj obol.

Hrvatska reprezentacija je stigla u zagrebačku zračnu luku Franjo Tuđman letom iz Pariza u 14.30 sati, ali ne na novi, već na stari terminal. Dočekao ih je vatrogasni vodeni top, mažoretkinje i crveni tepih, a prvi su iz zrakoplova izašli izbornik Krajan, predsjednica HTS-a Nikolina Babić te Čilić noseći hrvatsku zastavu i mali pokal pobjednika Davis Cupa.

Hrvatska reprezentacija je odmah posebnim autobusom krenula prema Trgu bana Josipa Jelačića gdje je održana središnja proslava.


Slavlje svjetskih prvaka počelo je još u nedjelju na stadionu Pierre-Mauroy, a potom se nastavilo u društvenom domu Le Centre social Albert Jacquard, u kojemu su ih ugostili predstavnici hrvatske udruge Lille. Slavlje je trajalo sve do jutra, fešta se nastavila u zrakoplovu, pjevalo se i u autobusu, a vrhunac je bio na glavnom zagrebačkom trgu na kojem se okupilo nekoliko tisuća oduševljenih navijača. Čak se i vrijeme smilovalo. Naime, u Zagrebu je protekla dva dana padala kiša, a prestala je baš na vrijeme kako ne bi pokvarila proslavu svjetskih teniskih prvaka.

Pjesmom "Igraj moja Hrvatska" tenisače su dočekali Zaprešić boysi, a potom su hrvatski reprezentativci jedan po jedan dolazili su na pozornicu, a s najviše ovacija popraćen je dolazak prvog hrvatskog reketa Marina Čilića.

Bonjur Zagreb, viknuo je Čilić sa smiješkom, te nastavio: Ovo je strašno, ovo je kao i snova. Hvala vam svima. Pokazali smo svima da smo najbolji.

Nakon hrvatske himne, zapjevali su i tenisači, a Borna Ćorić je poveo pjesmu 'Bježite ljudi, bježite iz grada...'
Izbornik Krajan se također okušao kao pjevač. Zapjevao je 'Ja sem Varaždinec, Varaždinec, Domovine sin'. Tek sada vidim koliko je ovo veliki rezultat, postali smo svjetski prvaci, dodao je Krajan.

I Šibenčanin Franko Škugor dohvatio je mikrofon, a onda se Trgom zaorila jedna dalmatinska: 'Dalmacijo, moja ružo procvala', zapjevao je Škugor.

Mate Pavić je dodatno zapalio atmosferu zapjevavši 'Daj Francuze, da se igramo', a za sjajnu atmosferu pobrinuo se i Mladen Bodalec, pjevač Prljavog kazališta pjesmom 'Mojoj majci'.

Vrhunac je nastao kada su tenisači zajedno sa Zaprešić boysima zapjevali 'Neopisivo'. Gradonačelnik Milan Bandić je se zahvalio reprezentativcima poručivši kako su 'vratili Francuzima za ono u Moskvi'.

božić, kuglica za bor kuglice za bor
Predsjednica im uručila odlikovanja

tenisaći u uredu predsjednice
foto: tenisaći u uredu predsjednice (predsjednica.hr)

Nakon dočeka na Trgu bana Jelačića hrvatska Davis Cup reprezentacija odvezla se na Pantovčak gdje
im je organiziran prijem u Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja ih je proteklih dana bodrila u Lilleu. Predsjednica je igračima i članovima stručnog stožera hrvatske Davis Cup reprezentacije uručiti odlikovanja Republike Hrvatske.

U ime Republike Hrvatske, želim vam zahvaliti što ste ostvarili sjajan sportski rezultat kojim je Hrvatska drugi put upisana u povijesni niz pobjednika Davisova kupa, momčadskog prvenstva svijeta. A posebno smo vam zahvalni što ste nas ponovno ujedinili u navijanju, bodrenju i vjeri u uspjeh“, kazala je Predsjednica.

Istaknula je kako su osvajanjem Davisova kupa u Francuskoj tenisači ponovno pokazali svu raskoš svoga talenta, posvećenost, momčadski duh, srčanost i disciplinu, odlike koje krase vrhunske sportaše te skromnost i jednostavnost kojima su osvojili srca publike.

„Vaši su uspjesi, kao i uspjesi svih naših izvrsnih sportaša rezultat rada, vjere i potpore vaših obitelji koje vam daju svakodnevnu potporu, vaših stručnih trenera i suradnika koji prate vaše individualne nastupe. No to su iznad svega uspjesi duha domoljubnog ponosa kojeg uvijek iskazujete u svim natjecanjima“, naglasila je predsjednica Grabar-Kitarović.  

Zahvalila je tenisačima što su ovu godinu, koja je bila iznimna za hrvatski sport, uljepšali svojom sjajnom pobjedom i zaključili na najbolji mogući način, objavljeno je na stranici predsjednica.hr
HIC.hr
foto:

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre