HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/made in croatia, suveniri


01.prosinac 2018.
U SUSRET BOŽIĆU
Paljenjem prve svijeće na Manduševci počeo Advent u Zagrebu


prva svijeća na Manduševcu

Paljenjem prve adventske svijeće na vijencu oko Manduševca na glavnom trgu večeras je otpočeo zagrebački Advent, njljepši u europi. Adventske svečanosti su počele diljem Hrvatske. Ukrašeni su trgovi u mnogim gradovima. 


Advent u vili na Prekrižju

U sklopu Adventa u Zagrebu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svečano je otvorila Advent u vili na Prekrižju istaknuvši kako je cilj manifestacije poticanje druženja i zajedništva ususret radosti Božića.
"Sreća se umnaža kada se dijeli, ne zaboravimo to. Došašće ljubavi, svjetla, dobrote i mira najvažniji su darovi života koji nas usrećuju upravo u dijeljenju s bližnjima", kazala je predsjednica.

Ideja je svake godine program 'Adventa na Prekrižju' posvetiti jednome dijelu Hrvatske, a nakon prošlogodišnjeg podsjetnika na slavonsku blagdansku tradiciju, ove godine program je posvećen predstavljanju običaja Hrvatskog zagorja, "naše brežuljkaste čarolije i bajke na dlanu", za čije je dočaravanje Vila Prekrižje, svojom arhitekturom i okolišem, savršen odabir, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

"Želja nam je da s ovog našeg brijega ponesete lijepe uspomene na davne dane tradicijskog iščekivanja Božića, na vrijeme i običaje koji žive zahvaljujući svima koji cijene svoju baštinu, kojom se svi mi ponosimo", kazala je predsjednica. "Vjerujem kako ćete se u ovom okruženju i vi nadahnuti te u svoja srca, u svoje obitelji i domove, prenijeti veselje, toplinu i duh blagdana", dodala je.

 Građani ga mogu posjetiti svaki petak i subotu do 22. prosinca, u vremenu od 16 do 20 sati. Ulaz se neće naplaćivati i nije potrebna prethodna najava, ali svi posjetitelji trebaju proći sigurnosni pregled prilikom ulaska u prostor štićenog objekta. Na Adventu u vili Prekrižje posluživat će se čaj i tradicionalno zagorsko jelo zlevanka, a ove godine, petkom će biti dodatno organiziran i obilazak glavne zgrade kompleksa Ureda predsjednice.

Na otvaranju Adventa u vili Prekrižje bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Predsjednica Grabar-Kitarović potom je zajedno s Bandićem na središnjem zagrebačkom trgu zapalila prvu adventsku svijeću kod Manduševca.

POGLEDAJTE GALERIJU, ADVENT NA PREKRIŽJE (jutarnji list)
Paljenje prve svijeće na vijencu oko Manduševca

Prvu svijeću na vijencu oko Manduševca zapalio je gradonačelnik Bandić uz nastup kulturno-umjetničkih društava koji su u narodnim nošnjama i uz božićne pjesme otvorili adventska događanja ususret Božiću. Oko Manduševca okupilo se mnoštvo Zagrepčana i turista koji su s oduševljenjem pratili paljenje prve svijeće na središnjem zagrebačkom trgu.

Nakon što je zapaljena prva adventska svijeća, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je otvorila i Božićnu bajku, lokaciju s bajkovitim kućicama na Trgu Bana Jelačića s božićnom gastronomskom 
ponudom i glazbenim božićnim hitovima.


Oko 19,45 sati 105000 lmpica , 5000 više nego prethodne godine, obasjalo je park Zrinjevac. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić  pustio je blagdansku rasvjetu i tima dao znak da adventske svečenosti u Zagrebu mogu početi. Brojni građani okupili su se i pratili ovaj spektakularni događaj.Već prve večeri tisuće posjetitelja na zagrebačkim ulicama. Ukrašavanje grada još je jednom zadovoljilo sve ukuse. Jedna od najvećih atrakcija i ove će godine biti Ledeni park. Klizanje pod zvijezdama i dalje je veliki hit. No osim bogatog zabavnog i kulturnog programa - advent je prepoznatljiv i po gastronomiji. Publici se u sklopu adventa predstavlja i dvadesetak zagrebačkih obrtnika.

božić, kuglica za bor kuglice za bor


Zagrebački advent, koji je tri godine zaredom proglašen najboljim u Europi, još je jednom otvorio svoja vrata. Iako se više ne može natjecati za titulu - prema viđenom prvoga dana - nema ni najmanje sumnje da će i ove godine padati rekordi.

Adventske svečanosti u drugim gradovima

Lampice su osvijetlile Osijek još sinoć, a prvu adventsku svijeću gradonačelnik Ivan Vrkić upalit će sutra u 17.15 u Parku kralja Petra Krešimira, koji je ove godine odabran kao središnja lokacija manifestacije Advent u Osijeku. Božićnog ugođaja bit će i u baroknoj jezgri Tvrđi s ponudom obrtnika i OPG-ova te u središtu grada. Na Adventu u Parku su šarene kućice s gastronomskom ponudom, kuhanim vinom te pozornica na kojoj će se održati 20 koncerata. Sutra nastupa grupa Vatra, stižu i Belfast food te Gustafi. U dvorištu Sokolskog doma bit će nikad veće klizalište na 1500 četvornih metara.

Svakog vikenda Advent će imati drugu temu. Ovoga se otvara Bijelo-plavom pričom kao oda Gradu u povodu njegova rođendana. Tijekom cijelog prosinca bit će organizirane i razne radionice za djecu koja mogu uživati u posebnom božićnom tramvaju. 


Prigodnim programom na Trgu Republike Hrvatske u središtu Vukovara u subotu je počeo ovogodišnji Advent u Vukovaru, u sklopu kojega će se do 24. prosinca održati niz događanja među kojima po prvi puta i manifestacija "SVI za JEDNO za radost Božića u Vukovaru". U gradu će u iduća četiri tjedna boraviti djeca iz svih dijelova Hrvatske i kroz glazbene, plesne i kreativne radionice družit će se s Vukovarcima.

"Cilj nam je da Advent u Vukovaru postane jedinstvena i prepoznatljiva manifestacija koja će Vukovarcima i svim gostima iduća četiri tjedna Došašća ispuniti nadom i iščekivanjem, mirom, radošću, veseljem i ljubavlju", poručio je gradonačelnik Ivan Penava koji je Advent u Vukovaru proglasio i otvorenim.

Danas je u Rijeci upaljena blagdanska rasvjeta. Prvi put u blagdanskom je ruhu zasjao i Trg Riječke rezolucije. U novu božićno-novogodišnju rasvjetu od Trga bana Jelačića do Jadranskog trga uloženo je oko 530 tisuća kuna. U 17.30 na Koblerovu trgu upaljena je prva svijeća na adventskom vijencu, a zatim je slijedila svečanost na Korzu i Trgu Riječke rezolucije uz nastup glazbenika i Prvih riječkih mažoretkinja.


HIC.hr
foto: