HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/made in croatia, suveniri


08.studeni 2018.
U SUSRET ADVENTU
Počinje ukrašavanje zagrebačkih ulica s lampicama

Zagreb, advenrsko ukrasavanje

Zagreb je počeo oblačiti blagdansko ruho. Već tradicionalno, zgrade, stupovi i drveća okitit će se lampicama, a svi bitniji zagrebački punktevi, ulice i trgovi dobit će rasvjetu koja će zasjeti 1. prosinca kada i službeno počinje Advent u Zagrebu, objavio je zagreb.info

Ukrašavanje su neki jedva dočekali dok je drugima to još prerano. Jedno je sigruno - na vrata nam kuca blagdansko raspoloženje.

Blagdansko ukrašavanje grada zagrebački proračun će stajati 4,9 milijuna kuna.

Očekivanja za najljepši europski Advent su velika, a organizatori pomno čuvaju ključne detalje, piše jutarnji.hr. U zagrebačkoj turističkoj zajednici rekli su da Advent počinje 1. prosinca i traje pet tjedana.

božić, kuglica za bor kuglice za bor


Zagrebački ugostitelji već imaju pune ruke posla oko planiranja, organiziranja, stvaranja marketinških strategija. Informacije o tome što će ulične kućice nuditi u izdanju 2018./19. stroge su poslovne tajne no
jedno je sigurno kobasica i kuhanog vina će biti u izobilju i ove godine. A biti će i zimskih punčeva s ginom, topli kokteli i Botanikini čajevi i mnogo više ponude. Reklo bi se za svakoga i za svačiji đep.

Da svoje mjesto na Adventu pronađu i četveronožni ljubimci pobrinut će se pseće pekarna koja će
svoju ponudi imati na lokaciji Fuliranje.

Uključene neke nove lokacije

Ove godine su uključuje neke nove lokacije a neke stare se gase. Kao nova lokacija predstavit će se "Advent u Maksimiru", zabava za cijelu obitelj u suradnji sa Zoološkim vrtom, a bit će tu i "Advent Stara Tkalča", gdje će biti prikazani tradicionalni obrti i duh najstarijih zagrebačkih naselja Gradeca i Kaptola.

Novost je i "Filmski Advent" u kinu Europa gdje će se prikazivati božićni filmovi za sve uzraste, a prigodno će biti uređen i Prolaz sestara Baković kao set za snimanje božićnih filmova.

Poseban naglasak stavljen je na kulturna događanja, tako da će se tijekom Adventa održati osam različitih festivala, s naglaskom na klasičnu glazbu, te niz prigodnih izložbi.

Kao osnovni motiv uzeli smo priče i bajke Ivane Brlić Mažuranić, upravo s njezinim bajkama otvorit ćemo ledeni park na Zrinjevcu, a i većina lokacija imat će neke od elemenata njezinih bajki, rekla je direktorica Turističke zajednice Martina Bienenfeld na predstavljanju Adventa.

Napomenula je kako će organizatori pokušati "smanjiti konzumerizam i vratiti blagdansko ozračje", zato su osmislili niz kulturnih i glazbenih festivala u crkvama, kulturnim institucijama i otvoreni prostorima. Kroz klasičnu glazbu vratit ćemo duh i ljepotu božićnog vremena, kaže Bienenfeld.

Na Adventu će ove godine biti manje ugostiteljskih i suvenirskih kućica, a promovirat će se ideje održivog turizma kroz veće korištenje recikliranih proizvoda.

Na predstavljanju zagrebačkog Adventa bio je i ministar turizma Gari Cappelli, koji je ocijenio kako će Zagreb ove godine biti uistinu bajkovit: Zagreb će definitivno biti 'točka na i' hrvatskog turizma ove godine. Turistička sezona još traje i Advent u Zagrebu bit će posljednji podatak 31. prosinca o tome kakva je bila turistička sezona, rekao je.Ministar očekuje porast broja turista u odnosu na lani, kada je Zagreb posjetilo više od 120.000 gostiju, te je ostvaren promet od pola milijarde kuna.Tri godine zaredom nejljepši europski Advent

Tri godine zaredom Zagreb je bio proglašen najboljim Adventom u Europi, ali se ove godine ne može ponovno  kandidirati. Direktorica Turističke zajednice Zagreb Martina Bienenfeld je to potvrdila, ali je istaknula da će Zagreb sa svojim partnerima i kulturnim institucijama pokušati napraviti program koji će nadmašiti sve dosadašnje.

Na pitanje koliko se turista očekuje ove godine, Bienfeld je kazala da procjenjuje kako bi to moglo biti oko 5% više. "Ograničeni smo kapacitetima, a i hoćemo ići prema održivosti", istaknula je.

HIC.hr
foto:

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre