HIC grbovi-500-100
HIC-aktualno

Hrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

16.kolovoza 2021.
TURISTI SE VRAČAJU
I Zagreb je pun turista

Zrinjavac
park Zrinjevac u Zagreb


Turistička sezona nije uspješna samo na jadranskoj obali - turisti ne zaobilaze na ni naš glavni grad. U jeku pandemije čak su otvoreni i novi hoteli i hosteli.

Nekoć tek usputna i eventualna destinacija u tranzitu prema obali, danas se u Zagrebu nalazi više od 5000 turista. Najviše ima Nijemaca, Poljaka, Francuza i Amerikanaca. Puno više posla zato ove godine imaju i turistički vodiči - ipak, još je uvijek češće riječ o individualnim, a ne grupnim turama.

"Prekrasan je grad kao i cijela zemlja", rekao je Robert Nissen iz Danske. "Ne znamo puno o Zagrebu, odlučili smo pustiti da sve ide svojim tokom i vidjeti što nudi", izjavila je Hanuca Brans iz Nizozemske.

Govorimo o jako dobrom odazivu klijenata iz SAD-a,također iz europskih zemalja, no iz azijskih država nema nikoga", kazao je Hrvoje Kuček, turistički vodič.

Zagreb dosad bilježi 30 posto više noćenja nego lani. Da će sezona u glavnom gradu biti uspješna vjerovali su i ovom novom hotelu u blizini centra grada koji je otvoren u jeku pandemije, u rujnu.

"Nismo se bojali pandemije, zato što smo imali jasnu viziju oko toga što želimo od hotela i oko toga koji tip gostiju ćemo imati i jasan cilj i plan budućeg razvitka", rekao je Tomislav Papac, direktor hotela u Zagrebu.

Gosti u prosjeku ostaju četiri dana. Sobe su popunjene - i više od očekivanja, kažu iz hotela. "Mislim da je bitno spomenuti da se očito vidi veliki rast u posjećenosti grada Zagreba i da su turisti po našim nekakvim internim ispitivanjima jako zadovoljni s našom turističkom uslugom", izjavio je Papac.

Ista situacija i u hostelu u samom srcu grada - u lipnju i srpnju sobe su bile u potpunosti bukirane, potražnja je gotovo ista kao i 2019. godine.

"Jedna stvar što nas je definitivno iznenadilo ove godine je to što je potražnja jako velika tako da smo u skladu s time morali povećati cijene što na kraju ispada da su cijene veće nego 2019. godine što je odlično iznenađenje", poručila je Tina Sarajlić, menadžerica jednog hostela.

Goste hostela pronašli smo kako se od gradskog asfalta rashlađuju u bazenu, neki su se prilično udomaćili. "Prvi puta sam došao ovdje u srpnju prošle godine i bio sam tu do listopada, a onda sam ponovno došao u prosincu i ovdje sam od tada. Bio je jako otvoren grad tijekom zatvaranja. Volim Zagreb, mogao bih živjeti ovdje", poručio je Dan Armstrong iz Engleske.

I nije jedini kojem se Zagreb toliko svidio da boravak planira produžiti. "Zaljubio sam se u Zagreb, osjećam se kao doma ovdje", rekao je Thiago de Pereira Souza iz Brazila.

Uz ovakve dojmove - sezone u Zagrebu mogu postati još samo bolje, piše rtl.hr.

 

RTL.hr/HIC.hr
foto: HIC


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre