HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/made in croatia, suveniri


31.svibnja 2019.

PROSLAVA
Dan je grada Zagreba

grad Zagreb

Zagrepčani i njihovi gosti danas slave Dan grada Zagreba. Na svečanoj sjednici Gradske skupštine koja se tradicionalno održava tim povodom istaknuti filmski producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig bit će proglašen počasnim građaninom Zagreba

Najzaslužnijim pojedincima i institucijama koje su pridonijeli razvoju i ugledu grada bit će dodijeljene Nagrade Grada Zagreba te nagrada 'Zagrepčanka godine'.

Večeras se održava koncert Miroslava Škore "i tisuću tamburaša" na fontanama kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

- Ja sam upisao školu tambure, ali kada naučim onda ću sa svojim orkestrom napraviti ovdje koncert...Doći ću večeras sa šeširom "poput slavonskog baje" i s tamburom u ruci na koncert Miroslava Škore. Dolazi tisuću tamburaša, zbor Ivan Goran Kovačić te Zagrebačka filharmonija. Večeras će biti lijepo vrijeme. Hvala HRT- u i svima koji će pohoditi Zagrebačke fontane, istaknuo je u petak ujutro gradonačelnik Milan Bandić u razgovoru za HRT.

Projekt rotora bit će gotov polovicom 2020. godine te će projekt žičare biti gotov u svibnju iduće godine.

- Radi se o projektima teškima milijardu kuna. Rotor, 320 milijuna kuna se financira sredstvima EU-a. Žičaru ćemo nastojati barem 50 posto od 520 milijuna kuna dobiti iz EU-a. Tu su i naši busevi financirani iz EU-a, a tu je i obnova tramvajske infrastrukture..., pobrojao je zagrebački gradonačelnik Bandić.

Što se tiče zbrinjavanja otpada, Bandić kaže da će se riješiti.

- Riješena je sortirnica na prostoru Diokija, a imamo i pet faza za zbrinjavanje otpada. Prvo Jakuševac, potom zbrinjavanje otpada u Novskoj, potom sortirnica, četvrta faza je zbrinjavanje munja i peta faza je zatvaranje Jakuševca. Za sve to će nam trebati tri do četiri godine, a važno je da se poštuju pravila EU-a.

Svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata

Proslavit će se svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba.

Proslava započinje euharistijskim slavljem u zagrebačkoj prvostolnici u 19 sati koju će predvoditi kardinal Dominik Jaroslav Duka, nadbiskup praški, u zajedništvu s kardinalom Josipom Bozanićem i drugim biskupima, te svećenicima i redovnicima grada Zagreba.

Nakon misnog slavlja uslijedit će procesija sa svijećama i likom Majke Božje od Kamenitih vrata od katedrale, Bakačevom ulicom, sjevernom stranom Trga bana Josipa Jelačića, Radićevom ulicom do Kamenitih vrata gdje će završiti cjelokupni program.

A obilježava se i Dan branitelja grada Zagreba.
Besplatan razgled grada

Prigodnom programu obilježavanja Dana Grada Zagreba, u petak, 31. svibnja, i ove se godine tradicionalno pridružuje Zagrebački električni tramvaj besplatnim vožnjama na turističkim linijama.

U petak 31.svibnja u 9 sati, predstavit će se četiri nova panoramska autobusa koji će se koristiti za turističko razgledavanje Grada i njegovih znamenitosti. Odmah nakon predstavljanja za građane će se organizirati promotivna, besplatnu vožnja novim autobusima sa stajališta turističkih linija u Bakačevoj ulici.

Vožnja će obuhvatiti razgled užeg gradskog središta, kao i parkove Maksimir i Bundek.

Također, uz besplatne karte koje će se od četvrtka, 30. svibnja moći preuzeti u Turističkom informativnom centru na Trgu bana Josipa Jelačića, u prolazu Harmica, građani će znamenitosti Zagreba moći upoznati i na već postojećim turističkim linijama. Crvena linija, koja obuhvaća vožnju panoramskim autobusom užim gradskim središtem, polazi iz Bakačeve ulice u 10, 12, 14 i 16 sati, dok će zelena linija, koja prolazi širim područjem grada, obuhvaćajući sportsko-rekreacijske sadržaje poput Jaruna, Bundeka i Maksimira, ostvariti polaske u 10, 12 i 15 sati. Također, građani će moći uživati i u vožnjama plavom linijom, u prepoznatljivim elektro vozilima, koja će isto tako polaziti iz Bakačeve ulice svakih 30 minuta i to u vremenu od 10 do 13.30 sati. Broj ulaznica za vožnje crvenom, zelenom ili plavom linijom je ograničen.

Osim toga, pozivamo sve sugrađane da nam se pridruže i na besplatnim vožnjama turističkim tramvajem iz 1924. godine, koje će svojim prekrasnim izvedbama uljepšati uvijek rado slušani Zagrebački orkestar ZET-a, poručuju iz ZET-a-

Turistički tramvaj će užim gradskim središtem voziti od 10 do 12 sati, a polazit će saTrga bana Josipa Jelačića svakih 30 minuta. (poslovni.hr)
hrt.hr /HIC.hr
foto:arhiv

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre