Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA
IZVAN RH
(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr04.srpnja 2015.
ZAGREBAČKO KULTURNO LJETO
Brojna događanja u gradu Zagrebu.


ZAGREB: Koncertnom izvedbom ulomaka iz najpopularnijih hrvatskih opera Nikole Šubića Zrinjskog Ivana pl. Zajca i Ere s onoga svijeta Jakova Gotovca u u petak 3.srpnja u 21 sat počelo je na pozornici na Bundeku Zagrebačko kulturno ljet.
Pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba, Zagrebačko kulturno ljeto - ZgKul i ove godine donosi raskošnu ponudu festivala, međunarodnu smotru folklora, koncerte klasične i pop/rock glazbe, izložbe, kazališne, filmske i ulične predstave.
Tamburaški orkestar HRT na Bundeku

Nedjelja, 5. srpnja u 21 sat , Ljetna pozornica Bundek 

Tamburaški orkestar HRT-a
Barbara Suhodolčan
Kvartet Gubec
Siniša  Leopold, dirigent

U sklopu Zagrebačkog kulturnog ljeta, na novootvorenoj ljetnoj pozornici na jezeru Bundek nastupit ćeTamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem Siniše Leopolda uz Kvartet Gubec i Barbaru Suhodolčan.

Dugogodišnja i česta suradnja Tamburaškog orkestra HRT-a i Kvarteta Gubec temelji se na zajedničkoj privrženosti narodnoj ostavštini, prije svega kajkavskoj baštini, popevki i običajima sjeverozapadne Hrvatske, pa će upravo u duhu djelovanja Kvarteta Gubec čiji su članovi odlučili višeglasnim pjevanjem, koje se danas rijetko čuje, osim u iznimnim prilikama „gda se muži v kleti okupiju“, oživjeti tu baštinu, biti sazdan i program njihova najnovijeg zajedničkog nastupa. 

U njihovoj izvedbi čut ćemo, među ostalim, skladbe Mi smo dečki, Oko je' ne hiže na vek tiči lete, Na Sleme, Zadnji fijaker, Tebe lepo ja pozdravlam, Nemre, nemre lepše bit, Joj, mene joj, te La vergine degli angeli u kojoj će im se pridružiti mlada i nagrađivana sopranistica Barbara Suhodolčan. Njoj će pak pripasti solističke točke u pjesmama Ja ljubim, Da ni bilo kaj je bilo, a Tamburaši će dakako izvesti i neke najuspjelije skladbe svojega repertoara.


Zagrebačko more knjiga

Na Zrinjevcu je otvoreno pravo zagrebačko more knjiga u organizaciji izdavačke kuće Lumen.
U sklopu te jedinstvene kulturno-zabavne manifestacije koja se održava od 3. do 5. srpnja zagrebačkim građanima i turistima na raspolaganju će biti stotinjak popularnih naslova iz svjetske književnosti i publicistike, na hrvatskom i engleskom jeziku koje mogu besplatno prolistati i pročitati.
Plaža je otvorena u petak u 11 sati (subotu i nedjelju od 10 sati), a zabava traje sva tri dana do 21 sat. Posebne pogodnosti očekuju vas svaki dan između 18 i 21 sat, kada je na programu Book & cocktail happy hour, sa sniženim cijenama Lumenovih knjiga. Osim uživanja u čitanju, posjetitelji mogu uživati u uzbudljivim ljetnim napitcima osmišljenim prema književnim poslasticama ovog izdavača, a očekuje ih i face painting te Lumenov nagradni kviz u kojemu je glavni zgoditak vikend na Jadranu.


Cilj manifestacije je probuditi strast prema čitanju i ujedno ponuditi zanimljiv kulturni sadržaj u ljetnim danima, kada takvih sadržaja u gradu kronično nedostaje. Srpanj je najjači turistički mjesec u kojem Zagreb posjeti više od 120.000 posjetitelja. Slika zagrebačkih građana koji čitaju knjige s nogama u pijesku u jednom od omiljenih gradskih parkova – atraktivna je turistička slika moderne metropole kakvu bismo s ponosom poslali u svijet.

Novo u muzejskoj ponudi

MUZEJ TORTURA
Zagrebačku muzejsku ponudu obogatit će od petka, 10. srpnja MUZEJ TORTURA koji posjetiteljima nudi pogled na jedinstvenu zbirku naprava za mučenje i egzekuciju od antičkih vremena do danas. S više od 70 vjernih replika instrumenata i sprava, na koje je i sama pomisao tjerala ljudima strah u kosti, muzej će zorno prikazati sliku nasilja kroz povijest. Tortureum, koji se smjestio na adresi Radićeva 14, svoja će vrata otvoriti u 20 sati.
Riječ je o muzeju sa specifičnom misijom te višeosjetilnom, odnosno doživljajnom i interaktivnom muzeju. Tortureum nastoji osvijestiti kod posjetitelja da je naša sve ranjivija egzistencija izložena svakodnevnoj vidljivoj i nevidljivoj torturi, od nasilja u školama, vlastitim domovima ili na radnim mjestima, s konačnim ciljem kako bi tortura jednoga dana postala tek dio povijesti nekoga muzeja', naglasila je umjetnička voditeljica projekta Ana Dana Beroš.

Neki od izložaka koje će posjetitelji moći vidjeti, dodirnuti ili isprobati su:Giljotina, vjerna replika iz 1792. s Bergerovim mehanizmom iz 1889. godine; Pendulum, odnosno sjekira koja se njiše i svakim zamahom spušta sve niže; Rastezalo, najdrevnija naprava za mučenje,Nirnberška djevica, najstrašniji i najokrutniji način kojim su u srednjem vijeku mučili osuđenike;Brnjica ili krotiteljica lajavica, te impozantan broj predmeta koji su služili za ponižavanje, mučenje, ranjavanje ili ubijanje ljudi.

Unutar muzeja, moći će se saznati više i o Matiji Gupcu, vođi Seljačke bune iz 1573. te legendi o njegovu javnom pogubljenju na Trgu sv. Marka, pred južnim portalom istoimene crkve.

Obilazak muzeja uključuje i razne interaktivne sadržaje, audio-svjetlosne podražaje, videomaterijale te suvenirnicu.

'Netko bi se mogao zapitati zašto danas otvoriti muzej torture budući da živimo u svijetu u kojemu smo svjedoci sveprisutnog nasilja? No važno je da zagrebački Tortureum bude jedan od podsjetnika na povijest čovječanstva u kojoj nasilje nastaje iz straha od nepoznatoga, drukčijeg i Drugoga', zaključila je Beroš.

Autor izložbene koncepcije je Želimir Laszlo, autorica arhitektonskog postava i voditeljica projekta Ana Dana Beroš, a autor vizualnog identiteta Luka Juras. U projektu su sudjelovali i produkt dizajnerica Draga Komparak, Miron Milić je autor murala, dizajn kožnih predmeta potpisuje Slaven Milić, a dizajner svjetla je Bojan Gagić. Autor fotografija, koje možete pogledati u fotogaleriji je Goran Vranić.

MUZEJ ILIUZIJA
Zagreb je bogatiji za još jedan muzej. MUZEJ ILUZIJA iluzija, čiji svijet s najvećom zbirkom holograma u ovom dijelu Europe i s preko 70 eksponata potpuno oduševljava, štošta uči, zasigurno iznenađuje pa i zbunjuje, jer u tom muzeju pouzdano ništa nije onakvo kakvim se čini! Hologrami, optičke varke rupe bez dna i još mnogo drugih zabavnih stvari očekuje sve posjetitelje prvog zagrebačkog Muzeja iluzija. Svoja vrata, novi muzej je već otvorio na adresi Ilica 72.

Muzej iluzija nudi intrigantno vizualno, osjetilno i edukativno iskustvo u zabavnoj avanturi za sve generacije. Kroz atraktivne i zabavne varke, posjetitelji će mnogo naučiti o vidu, percepciji, ljudskom mozgu i znanosti te će moći bolje razumjeti zašto oči vide stvari koje mozak ne razumije.

Zamislite da se odupirete gravitaciji u kosoj sobi, kako se osoba s kojom ste došli odjednom smanjuje ili povećava, kako stvarno vidite rupu bez dna, kako poslužujete nečiju glavu na pladnju i sve to ovjekovječujete fotografijom u beskonačnoj sobi!

Muzej ima i pametnu igraonicu koja kroz razne didaktičke koncepte i Dilemma igre pretvaraju igraonicu u pravi fitness za mozak, dok muzejski shop nudi 3D rasvjetu, didaktičke igračke za sve uzraste i suvenire, a sve kako bi posjetitelji sa sobom ponijeli iskustvo čuđenja i otkrivanja koje ne prestaje izlaskom iz pravog carstva iluzija! Ne trebate zamišljati nemoguće, jednostavno dođite u Muzej iluzija!

PROGRAM ZAGREBAČKOG KULTURNOG LJETA 2015. OVDJE

hic


hotel ARISTOS 4*, Zagreb
www.hotel-aristos.hr 

hotel Laguna 3*, Zagreb
www.hotel-laguna.hr 
 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre