PREDSTAVLJAMO KUHINJE MEDITERANA:

 

Egipćani dobro jedu. Meso se uglavnom peče na žaru ili u pećnici, u komadu ili mljeveno, a dominiraju janjetina i piletina.

Najpopularniji je šiš-kebab, služi se sa ili bez štapića, ali uvijek uz zeleno povrće ili salatu od rajčica, tahini umak od sezama i kruh pita. Kruh pita radi se od cijelog zrna pšenice, a često se služi uz umake kao što su tahini (od sezama), humus (od slanutka) ili babaganoush (od patlidžana) pa nastaje brz , ukusan i zdrav obrok.

Najčešće se jede tradicionalna salata od sjeckanih rajčica, korijandora, metvice, malih ljutih zelenih papričica i luka, prelivena uljem s češnjakom. Izvrsna je za probavu. Od drugog povrća jedu se grahorice, uglavnom slanutak i bob, koje se kuhaju za doručak, ručak ili večeru, a melju se i u pastu za tahini i humus uz velike količine češnjaka.

Mljeveni patlidžan glavni je sastojak babaganousha, a koristi se i u egipatskoj musaki uz blagi svježi sir. Bamija, kupus, cvjetača i krumpiri su česti, kuhani s rajčicama i češnjakom. Riža je univerzalna konstanta i jede se često, čak i za doručak. Miješaju se kratka zrna sličan basmati riži s dužim smeđim zrnima orašastog okusa.

Golub s roštilja je priznata delikatesa jednako kao i druge male ptice. Ribe se češće jedu na crvenom moru, npr. grgeč i tuna. Nerijetko je na jelovniku i tjestenina.

Naravno, kad pomislimo na "Orijent" odmah se sjetimo začina. Egipatski bazaari puni su šarenih piramida napravljenih od začina različitih boja, od žute i šafrana do okera i currya pa sve do tamno plave indigo boje u prahu. Hrana je uglavnom aromatična, ali ne i ljuta. Najčešće se koriste kumin, češnjak, luk i piment, a kumin i sol možete naći na stolu u svakom restoranu.

Deserti bliskog istoka nisu ništa posebno: oni rade slatkiše, ali za zapadnjački ukus smokve, datulje i punjeni orasima u nezašećerenom tijestu nisu desert.

Pića? U muslimanskoj zemlji alkohol je zabranjen. Na cesti se prodaju sokovi od svježe istisnutih naranača zaslađenih šećerom od trske što je vrlo osvježavajuće u vrućoj klimi.


 

KRUH PITA

Sastojci:
1 paketić suhog kvasca
2 žličice soli
1 žlica šećera
4 šalice brašna
1 1/2 šalica vode
1 žlica maslinovog ulja

- Pomiješajte kvasac i šećer zajedno s 1/2 šalice tople vode i ostavite da stoji 10 minuta ako biste bili sigurni da je fermentirao. Otopite sol u preostaloj toploj vodi.
- Brašno stavite u veliku zdjelu, a u sredinu stavite kvasac otopljen u vodi. Umijesite tijesto. Možda će vam biti potrebno više ili manje vode, ovisno o vrsti brašna. Mijesite 10-15 minuta dok ne postane glatko. Ulijte maslinovog ulje i opet umijesite.
- Pokrijte tijesto krpom i stavite na mjesto gdje nema propuha kako bi se udvostručilo (1-2 sata), onda ga ponovno izmijesite.
- Zagrijte pećnicu na 175 C.
- Od tijesta odrežite komadiće tijesta veličine jajeta, oblikujte ih u lopticu i razvaljajte tanko na pobrašnjenoj dasci ili stolnjaku do debljine 1 cm.
- Složite 2 do 3 pite na lagano nauljen papir za pečenje i pecite na najnižoj rešetki 2 do 3 minute sa svake strane.Pite bi trebale biti bijele i mekane.
Zamotajte pečene pite u čistu krpu dok se ne ohlade, zatim ih spremite u plastične vrećice kako se ne bi ohladile.
- Kada ih želite koristiti, zagrijte malo ulja u tavi i popržite ih po 1 minutu sa svake strane, ili dok ne postanu zlatno smeđe.
Odmah ih potrošite jer postaju tvrde kad se isuše.

 

-------------------------------------------------------

BABAGANOUSH

Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice sjeckanog luka
1 patlidžan (izrezan na kockice 2x2 cm)
2 režnja sjeckanog češnjaka
1/2 žličice mljevenog kumina
1/2 žličice mljevenog korijandra
1/4 žličice mljevenog papra
1/4 žličice smrvljenih crvenih ljutih papričica (čilija)
soli po ukusu
1 žlica tahinija (pasta od sezama)
sok od 1/2-1 limuna ili limete
šaka sjeckanog peršina ili korijandra i mladog luka ili vlasca

Propirjajte luk dok ne počne tamniti. Dodajte patlidžan i češnjak, dobro promiješajte, dodajte začine (osim soli), i pirjajte na vrlo laganoj vatri dok sve ne omekša. Ako je presuho dodajte par žlica tekućine npr. juhe od povrća). Dodajte sol, tahini i limunov sok, miksajte par sekundi u mikseru (blenderu), može biti i lagano grudasto. Dodajte zelenilo, izmiješajte.



-------------------------------------------------------

PILETINA U TRADICIONALNOJ MARINADI


Piletinu dobro operite, namačite preko noći u slanoj vodi ili mlaćenici (stepko, vipi) kako bi iz mesa izašle neželjene tekućine i meso postalo meko. Nakon namakanja ju marinirajte sljedećom smjesom:
1/2 šalice maslinovog ulja
2 žlice mljevenog kumina
2 žlice mljevenog korijandora
1 naribani luk
3 režnja češnjaka, sitno sjeckanog
1 žličica kajenskog papra (čilija)
sol i svježe mljeveni papar prema ukusu

Kombinirajte sve sastojke za marinadu u zdjeli i prelijte preko piletine. Pokrijte i marinirajte u hladnjaku najmanje 6 sati ili preko noći.

Meso izvadite iz hladnjaka i pustite neka dostigne sobnu temperaturu prije kuhanja. U međuvremenu zagrijte roštilj ili pećnicu. Meso izvadite iz marinade, stavite peći, a preostalom marinadom premazujte za vrijeme pečenja. Ne dopustite da se meso isuši.

Servirajte s kruhom pita i kriškama limuna.


 

-------------------------------------------------------

AROMATIČNI ŠKAMPI

Odlični kao meze (predjelo) ili brzi obrok serviran uz rižu i salatu.
2 režnja sjeckanog češnjaka
3 žlice maslinovog ulja
1 žličica mljevene paprike
1 žlica kumina
1 žlica mljevenog đumbira
prstohvat mljevenog čilija
1 kg velikih svježih ili smrznutih škampa (ako su smrznuti, otopiti prije upotrebe)
sol
2-3 žlice sjeckanog korijandora ili peršina

Pirjajte češnjak na ulju dok ne postane aromatičan. Dodajte začine i lagano umiješajte. Dodajte škampe, začinite solju, dodajte korijandar ili peršin. Brzo popržite, stalno miješajući, oko 5 minuta ili dok škampi ne postanu ružičasti.

 

-------------------------------------------------------

SALATA OD KRUMPIRA S LIMUNOM I ČEŠNJAKOM


Sastojci:
1 1/4 kg crvenih krumpira
1/2 šalice sjeckanog peršina
1 režanj sjeckanog češnjaka
sok od 2 limuna
1 žlica biljnog ulja
sol i papar po ukusu

Skuhajte krumpire i ohladite ih. Dodajte ostale sastojke i dobro ih promiješajte. Ohladite i poslužite.


 

-------------------------------------------------------

KEEKA BALADI MIN SHOKOLATA
(jednostavna i ukusna čokoladna torta)



Sastojci:
2 šalice brašna
2 šalice šećera
1 žličica praška za pecivo
2 žličice sode bikarbone
1 šalica mlijeka
1/2 šalice biljnog ulja
3/4šalice kakaa
1 žlica vanilije
2 jaja
1 šalica vruće kave

Izmiješajte sve sastojke u velikoj zdjeli. Ulijte u kalup. Pecite na 175 C 30-35 min.
Pospite šećerom u prahu ili premažite šlagom ili glazurom.



Izvori: www.touregypt.net

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre