PREDSTAVLJAMO KUHINJE MEDITERANA:

G R Č K A

Grčka hrana je divna mješavina orijentalnih i europskih jela, kuhanih različitim metodama, od pržene do kuhane na pari. Grčka hrana je ukusna i lako ju je pripremiti, kao što će pokazati recepti koji slijede. Većina grčke hrane je sezonska i priprema se u različitim razdobljima godine, uglavnom oko vjerskih blagdana, kao što su Uskrs, Božić ili Nova Godina.

U grčkoj kuhinji se koristi puno rajčica u tekućem obliku. To ćete dobiti ako otvorite konzervu oguljenih rajčica i dobro ih promiješate.

U zadnje doba, medicina je potvrdila kako konzumiranje velikih količina rajčica smanjuje postotak oboljelih od raka. Možda je to razlog zašto Grčka ima vrlo nizak postotak oboljelih od te bolesti.

Grčki obrok obično počinje grčkom salatom. To je jako ukusna salata od krastavaca, rajčica, luka i crnih maslina, feta sira, maslinovog ulja, oregana i majčine dušice. Uz to se obično naručuje zdjela tzatzikija - umaka od jogurta, krastavaca, češnjaka, octa i maslinovog ulja.

Među mesnim jelima najčešća je janjetina. U današnje vrijeme koristi se i govedina i svinjetina. Musaka je vjerojatno grčko nacionalno jelo. Nalazi se na jelovniku svakog restorana i taverne. Musaka se priprema od janjetina i patlidžana složenih u slojevima u duguljastoj posudi, zalivenih bešamelom i maslinovim ulje. Izvrsnog je okusa.

Još jedno popularno jelo je souvlaki. To je ražnjić sa žara. Može biti od govedine, svinjetine ili janjetine. Uz to idu luk i paprika, a servira se s prženim krumpirima i/ili kuhanom rižom.

Treće popularno jelo je gýros. Postoje dvije različite verzije. Najčešća je ona slična kebabu. Gýros je meso sa žara pečeno na okomitom grillu. Stavlja se u pecivo zvano pita zajedno s lukom, rajčicama i tzatzikijem. Druga varijanta je gýros plata. To je glavno jelo gdje se meso servira na plati zajedno s prženim krumpirima, lukom, pita kruhom i porcijom tzatzikija.

Slijede neki od najjednostavnijih recepata koje svatko može pripremiti i pretvoriti večeru u grčku gozbu. Kalí óreksi (Dobar tek)!

 

Jednostavan recept za sve!
RECEPT ZA SVE

Sastojci:
- BILO ŠTO od sljedećeg: oprane i izrezane na kockice: dvije tikvice ILI 1/2 kg mahuna ILI 1/2 kg okre ILI ILI 1/2 kgmrkve ILI 1/2 kg patlidžana ILI 1/2 kg prokulica ILI 1/2 kg bilo kojeg povrća kojeg volite (čvrstog, ne rajčice ili nečeg sličnog)
- 2 luka, izrezana na ploške
- jedan režanj češnjaka, isjeckan
- 1/2 šalice maslinovog ulja
- 3 velika krumpira, izrezana na veće komade
- 1 velika žlica smeđeg ili bijelog šećera
- sol, papar, oregano
- 1 konzerva oguljenih i izrezanih rajčica
- 1/2 l vode

Stavite ulje u veliku posudu na vatru. Na to stavite luk i miješajte dok ne počne tamniti. dodajte češnjak, sol, papar i oregan. Dodajte krumpire, šećer i vodu, a zatim i oguljene rajčice. Dobro promiješajte. Pustite neka prokuha 10 minuta. Tada dodajte prvi sastojak (ono povrće koje ste odabrali). Kako se bude kuhalo tako će voda polako ishlapiti i onda, oko 30-40 minuta kasnije, maknite s vatre. Na taj način možete pripremiti bilo koje od 'lathera' grčkih jela; izvrsna zdrava hrana!


-------------------------------------------------------


SOUVLAKI

Sastojci:
1/2 kg svinjetine, izrezane na kockice veličine 2.5cm
6 peciva pita
sok od 4 limuna
sol, papar i oregan
6 drvenih štapića za ražnjiće
tzatziki (umak od krastavaca i jogurta)

Svinjetinu nabodite na drvene ražnjiće, posolite i popaprite. Pecite na žaru.
U međuvremenu, pecivo pita premažite s malo maslinovog ulja i stavite na žar kako bi lagano potamnile sa svake strane, ali nemojte dopustiti da se posuše. Kada je meso gotovo, umočite ga u visoku čašu limunovog soka, skinite s ražnjića i stavite u pecivo. Pospite organom i solju, dodajte tzatziki i souvlaki je gotov.


-------------------------------------------------------

TZAZIKI

Sastojci:
500 g jogurta
3 češnja češnjaka
1/2 šalice maslinovog ulja
1/2 krastavac

Stavite jogurt u zdjelu. Češnjak zgnječite i dodajte jogurtu. Krastavcuogulite koru, izrežite ga na tanke listiće. Sve izmiješajte i polako dodajte ulje.
Servirajte sa posuto s par maslina na vrhu. Tzatziki se jede uz puno kruha.


-------------------------------------------------------


SUHI BOB IZGNJEČEN S MASLINOVIM ULJEM

1/4 kg suhog boba
sol
1šalica maslinovog ulja

Namočite suhi bob 8 sati ili preko noći. Isperite i ocijedite. Koristeći oštar nož, skinite ljusku i crno "oko".

Stavite bob u veliku posudu s dovoljno vode da ga prekrije oko 5 cm. Zakuhajte, smanjite vatru i krčkajte dok bob ne upije većinu tekućine i gotovo se ne raspadne. Drvenom žlicom ga dalje miješajte i gnječite pritiščući ga o rubove lonca. Jelo ne bi smjelo biti glatko već puno komadića smrvljenog boba. Začinite solju dok je još toplo. Umiješajte maslinovo ulje, servirajte s usoljenom ribom, maslinama, puževima, bakalarom ili paprikama.

Varijacija: dok se bob kuha možete mu dodati jednog ili dva oguljena krumpira izrezana na kocke i sve zajedno zgnječite. Pošto će krumpir upiti dosta maslinogo ulja, možda ćete morati dodati više od jedne šalice ulja kako biste dobili pravu gustoću.


-------------------------------------------------------

 

GALAKTOBOUREKO
(mliječna baklava)


- malo kalorija - malo kolesterola
Sastojci:
500 g griza
1 litra mlijeka
1 paket tijesta za savijače
250 g rastopljenog maslaca
2 paketa vanilin-šećera

Za sirup:
500 g šećera
ribana narančina korica
1 litra vode

Lim premažite maslacem. U njega složite 8 listova tijesta jedan na drugi.
U međuvremenu izlijte mlijeko u veliki lonac, dodajte griz i 1 vrećicu vanilije, zakuhajte čitavo vrijeme snažno miješajući drvenom kuhačom. Mješavina bi trebala biti poput gustog sirupa, ne pregusta. Maknite s vatre i ostavite 5 min da se ohladi. Istresite mješavinu griza na lim i razmažite ju tako da čitav lim bude pokriven. Nastavite dodavati listove tijesta, svakog mažući maslacem, dok ih niste sve potrošili. Koristeći oštar nož, izrežite kvadrate veličine 5x5 cm. Stavite u pećnicu i pecite dok ne postane smeđe. Izvadite i ohladite.
U međuvremenu, stavite šećer u lonac, dodajte vodu i drugu vrećicu vanilin-šećera i narančinu koricu. Zakuhajte i ostavite da se ohladi. Izlijte sirup preko baklave i stavite u hladnjak. Ovo je ukusan desert i vrijedan truda. Mora se čuvati u hladnjaku jer sadrži mlijeko.



Izvori : www.ellada.com, www.islandstrolling.com, www.gourmet.gr

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre