PREDSTAVLJAMO KUHINJE MEDITERANA:

M a l t a

 

Malteška kuhinja je rezultat dugih veza između otočana i mnogih stranaca koji su se tu udomaćili tijekom stoljeća. Ovaj spoj okusa dao je Malti eklektičku mješavinu mediteranske kuhinje. Previše je utjecaja za nabrajati, ali najpopularniji malteški specijaliteti su sicilijanskog ili maurskog porijekla.

Malta i Sicilija udaljeni su samo 60 milja pa su njihova klima, tlo i ribe vrlo slični. Tjestenina je osnovna hrana malteške obitelji, a i danas žene rado same pripremaju "ravjul" (raviole).

Tradicionalna hrana im je rustična i mijenja se s godišnjim dobima. U prošlim stoljećima nisu se koristile peći na drva, već bi se hrana stavljala u zemljane posude na malo kameno ognjište zvano "kenur" koje je trebalo stalno ložiti. Tako je polagano krčkanje postalo obilježje mnogih malteških jela te je i danas omiljeno usprkos uvođenju štednjaka na plin i struju.

U prošlosti, kao u većini južnih mediteranskih kuhinja, meso je bilo rijetko tako da je riba igrala glavnu ulogu. Čak i danas mnogi stariji ljudi slijede katoličku tradiciju jedenja ribe srijedom i petkom.

Sezonske salate i povrće vrlo je važno u malteškoj kuhinji. Najomiljenije i najzdravije jelo je vjerojatno "minestra" (minestrone) - gusta juha od više vrsta suhog i svježeg povrća, koja se služi uz svježi ili ribani "gbejniet" - ovčji ili kozji sir. Poznata je i "udovičina juha" s malim okruglim komadićima gbejnieta. Suhe i svježe grahorice također su stalno na jelovniku. U dućanima se često može vidjeti "bigilla", gusta pasta od mahuna s češnjakom. Poznati specijalitet od povrća je i "kapunata", malteška verzija ratatouillea.

Gulaši i punjena jela često su na jelovniku, npr. punjena hobotnica, sipa ili lignja poslužene su ljutom umaku od rajčica.

Kada ribe ima u izobilju jede se "aljotta" (riblja juha) s češnjakom, čilijem, rajčicama, rižom i obiljem sjeckanog mažurana i peršina.

Prikaz malteške kuhinje ne bi bio potpun bez spominjanja kruha. Kruh se radi od kiselog tijesta, tj. kvasa ostavljenog od prethodnog dana. Pečen u peći na drva, ovaj kruh izvana ima hrskavu koru a u sredini je elastičan. Savršeno međujelo je "hobz biz-zejt" koji se služi u skoro svakom baru, a bio je ručak seljacima i radnicima. To je velik okrugli komad kruha umočen u maslinovo ulje, natrljan svježom rajčicom i punjen mješavinom tunjevine, luka, češnjaka, rajčica i kapara.

Tijesto svih vrsta koristi se za omatanje povrća, sira, ribe, mesa, riže i sl. Jelo koje se najčešće jede na ulicama Malte je "pastizzi", vjerojatno turskog porijekla, mala delikatesa u obliku čamčića, punjena rikota sirom i jajetom umotanim u hrskavo lisnato tijesto. Puni se i graškom, mesom ili slanim inćunima. Prodaju se posvuda na križanjima ulica, u seoskim barovima, a jedu se vrući. Maltežani ih jedu kao međujelo s čajem i kavom.

Najomiljenija delikatesa su "kanoli" porijeklom sa Sicilije. To su tuljci hrskavo prženog tijesta punjeni rikota sirom, komadićima čokolade i kandiranog voća. Popularni su i razni sicilijanski semi-freddo deserti - mješavine biskvita, sladoleda, kandiranog voća i šlaga utisnuti u kalupe i rashlađeni.

Nakon jela možda će vas poslužiti "helwa tat-Torkom", vrlo slatkom mješavinom šećera, cijelih i zdrobljenih badema. Ali najvjerojatnije ćete za desert dobiti jednostavno, ali ukusnu razno voće - od smokava, breskvi, marelica i citrusa.

 


Aljotta - riblja juha

800g malih riba
sol i papar
1 srednje veliki luk
lovorov list
češanj češnjaka
metvica, po mogućnosti svježa
2 žlice ulja
limun
85 g riže
6 rajčica
Nasjeckani luk i češnjak pržiti na ulju dok ne smekša. Očistiti rajčice i izrezati na kockice. Dodati luku. Dodati začine i dovoljno vode kako bi nastala juha. Čekati dok ne zakuha, a tada dodati ribu. Kuhati polako dok se riba ne skuha. Ocijediti i istisnuti svu tekućinu iz ribe i začina. Ocijeđenu tekućinu vratiti na štednjak i dodati rižu. Kuhati dok riža ne smekša. Dodati par kapi limunovog soka i servirati vruće.

 

Pastizzi

lisnato tijesto
400g. ricotta sira
sol i papar
3 jaja (po želji)

1. Izmiješati ricottu sa soli i paprom, a po želji i tučenim jajima (dodatak jaja čini tijesto sušim).
2. Oštrim nožem odrežite komadić tijesta veličine manje, istanjite ga prstima u tanki disk
3. stavite žlicu mješavine ricotte u sredinu, zatvorite tijesto i pritisnite rubove prstima.
4. Stavite na papir za pečenje lagano namazan uljem i pecite na 200'c / plin 6 oko 25 minuta dok ne postane zlatno žuto.

 

Goveđi gulaš

600g govedine
125g oguljenih rajčica
150g graška
150g luka
40g rajčice u tubi
1lt vode ili juhe
prstohvat miješanih začina
brašno
sol I papar


1. Izrezati meso, uvaljati u brašno i ispržiti. Kad postane zlatnosmeđ izvaditi u zdjelu.
2. Popržiti sjeckani luk.
3. Narezati rajčice i dodati sve druge sastojke mesu. Kuhati oko 1/2 sat.

 


Pečeni marcipan

250g badema
300g šećera
200g brašna
med
prstohvat cimeta
ribana korica naranče
voda narančinog cvijeta


1. Bademe malo popržiti, ostaviti da se ohlade.

2. Samljeti bademe, umiješati brašno, šećer ciemt i koricu naranče. Uliti malo vodice narančinog cvijeta i malo obične vode kako biste napravili tijesto. Ostaviti neka stoji 1 sat.
3. Oblikovati tijesto u četverokute 15cm x 5cm debljine oko 2cm.

4. Peći na laganoj vatri 25.

5. Čim ih izvadite iz pećnice premazati medom I ukrasiti sjeckanim bademima.



Izvori: www.visitmalta.com, www.aboutmalta.com

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre