http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
 

 

 

Prehranom protiv celulita, 14 dnevni jelovnik


celulit


Celulit je vjerojatno jedna od najomraženijih pojava s kojom se susreće većina žena. Podaci o postotku žena zahvaćenih ovim mrskim ''neprijateljem'' variraju između 80 i 95 % što govori da će se s njime
kad-tad suočiti gotovo svaka žena i to bez obzira bila ona normalne tjelesne mase, pretila ili pothranjena.
Celulit nastaje kao rezultat sporog degenerativnog procesa koji se odvija u potkožnom masnom tkivu. Očituje se pojavom udubljena i izbočenja na koži, najčešće na bedrima i stražnjici, ali nije rijetkost da se pojavi i oko koljena, na bokovima i na trbuhu.

Celulit je daleleko više od estetskog problema - to je bolest jer u naprednoj fazi postaje bolan kako na dodir tako i sam po sebi. Ukoliko se ne liječi na vrijeme i odgovarajućim pristupom, dovodi do opterećenja zglobova i ozbiljnih problema s cirkulacijom.


Kako nastaje celulit?

Nepravilna prehrana, stres, nedostatak tjelovježbe, pušenje, genetičke predispozicije i hormonske
fluktuacije igraju važnu ulogu u nastanku celulita. Mišljenja stručnjaka o uzrocima nastanka celulita su
podijeljena. Dok jedni smatraju da je celulit isključivo genetičkog nasljeđa, drugi su skloniji vjerovanju da je celulit posljedica prehrane sa visokim udjelom prehrambenih masnoća, izostanka tjelesne aktivnosti te loše cirkulacije, nakupljanja toksina u organizmu pa i kombinacije svega navedenoga.

Svi mišići u organizmu obavijeni su naslagama masnoće, vezivnim tkivom različite debljine okruženim tekućinom koja ovaj ''pokrov'' opskrbljuje hranjivim tvarima te ga oslobađa otpadnih tvari. Ovo masno tkivo pričvršćeno je mrežom vlakana (elastin i kolagen), i kada sustav dobro funkcionira, otpadne tvari
se učinkovito uklanjaju. Ukoliko se otpadne tvari ne uklanjaju, počinju se nagomilavati te vezivno tkivo biva zasićeno tekućinom koja se s vremenom zgusne i stvrdne stvarajući tako nepokretne džepove koji djeluju poput spužve - upijaju velike količine vode zbog čega se mogu ''napuhnuti'' i izbočiti. Posljedica je vidljiva smežuranost i mlitavost ili, jednostavnije, posljedica je formiranje tzv. ''narančine kore''.

S celulitom se djevojke susreću prvi put već u pubertetu, a tijekom života samo napreduje njegovo daljnje nakupljanje. Ponekad se javlja nakon trudnoće ili kada osoba uzima hormonsku terapiju (tablete), odnosno kada je u organizmu visoka razina estrogena.

Liječenje celulita je dugotrajan proces koji prije svega zahtijeva upornost i predanost.

Pravilnim prehrambenim navikama u borbu protiv celulita

Mnogi se stručnjaci slažu da ključ uspješne borbe protiv celulita, zapravo leži u pravilnim prehrambenim
navikama.

Prije svega, organizmu je potrebno osigurati dovoljno tekućine (barem 2 litre dnevno) kako bi se pospješila izmjena tvari, a samim time i uklanjane toksina. Time se poglavito misli na izvorsku vodu, ali i na
biljne čajeve, od kojih se posebno ističu čaj od koprive, peteljki trešanja i preslice kao uspješni agensi
za poticanje cirkulacije i detoksikaciju organizma.

Potrebno je ograničiti unos namirnica koje zbog svojeg sastava (bogatstvo kolesterola, masti, purina, jednostavnih šećera) pogoduju nagomilavanju tjelesnih otrova. Nepoželjne namirnice su prvenstveno junk food, bijeli kruh, slatkiši, životinjske masti, konzervirano povrće, kava, alkohol, gazirani napitci, crveno meso, suhomesnati proizvodi te namirnice koje u znatnoj količini sadrže sol poput primjerice soljene ribe, ribe u ulju ili slane vrste sira s visokim udjelom masti. Naime, sol ima sposobnost zadržavanja vode što je i jedan od razloga nastanka celulita, zbog čega je dosoljavanje jela poželjno maksimalno ograničiti. Iz istog razloga, na popisu nepoželjnih su i rafinirane namirnice koje osim
bogatstva solju i natrijem, nerijetko sadrže i prekomjerne količine zaslađivača i aditiva.

''Toksične'', nepoželjne namirnice uputno je zamijeniti obiljem integralnih žitarica, voća i povrća, ribe te
u nešto manjoj mjeri mesom peradi. Drugim riječima, recept za borbu protiv celulita je jedna tipična mediteranska kuhinja koja ne samo da prevenira nastanak celulita, već čini dobro i čitavom organizmu.
Savjetuje se i unos soje i proizvoda od soje jer umanjuju slabljenje vezivnog tkiva i na taj se način uspješno bore protiv celulita.

Kako bi se pospješilo uklanjanje štetnih, otpadnih tvari iz organizma preporučljivo je povećati unos namirnica bogatih vitaminom C (obojeno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijem (banane, marelice, breskve, naranče, grah, integralne žitarice, orašasti plodovi) i sumporom (meso peradi, riba, mlijeko, jaja) i na taj način pobijediti celulit iznutra. Dodatno, poželjno je povećati unos artičoka, kupusa, šparoga i ananasa jer djeluju kao prirodni diuretici pomažući izlučivanje suvišne tekućine, a samim time
pomažu i detoksikaciju organizma.

Čest problem koji doprinosi gomilanju otpadnih tvari u organizmu, a samim time i nastanku celulita jest konstipacija. U cilju reguliranja stolice poželjno je uz hranu bogatu prehrambenim vlaknima (integralne žitarice, voće i povrće) u prehranu uvrstiti prirodne laksative poput suhih šljiva, pšeničnih klica, lanenih sjemenki i zobene kaše.

Iako celulit pogađa žene svih rasa i ''dimenzija'' čini se da je problem izraženiji kod žena koje imaju prekomjernu tjelesnu masu ili su pretile. Takvim ženama se, općenito zbog zdravlja, savjetuje mršavljenje, no radikalne dijete, gladovanja i drastičan gubitak kilograma nisu rješenje, jer nose sa sobom zdravstvene rizike, ne daju dugotrajne rezultate, a i umjesto da smanji, takav pristup mršavljenju potiče nastanak celulita. Naime, naglo smanjenje unosa hrane organizmu šalje signal da štedljivo raspolaže energijom, zbog čega se unesena hrana pojačano skladišti i to upravo na mjestima karakterističnim za razvoj celulita. Zbog toga se ženama koje pate od prekomjerne tjelesne mase ili su pretile savjetuje dugotrajno kvalitetno mršavljenje koje podrazumijeva promjenu prehrambenih navika, redovitu umjerenu tjelesnu aktivnost te promjenu životnog stila. No, ponekad te pozitivne promjene ne daju zadovoljavajući rezultat. U tom se slučaju savjetuje posezanje za lijekovima, naravno pod liječničkom preporukom i nadzorom. Lijekovi za mršavljenje indicirani su u pretilih osoba (BMI>30), odnosno u osoba s prekomjernom tjelesnom masom ukoliko su prisutni rizični čimbenici poput hipertenzije, koronarne bolesti srca i dijabetesa tipa II.

Na hrvatskom tržištu može se naći sibutramin - lijek za mršavljenje koji smanjuje osjećaj gladi i pospješuje osjećaj sitosti te na taj način može biti od velike koristi u smanjenju tjelesne mase u pretilih osoba.

Savjeti za prevenciju nastanka celulita

Uz pravilne prehrambene navike, postoji još čitav niz ''frontova'' s kojeg je potrebno napasti omraženi celulit:

- Dnevno je potrebno izdvojiti barem 30 minuta za tjelovježbu kako bi se aktivirao metabolizam i pospješilo izlučivanje toksina.   Tjelesna neaktivnost, a posebno cjelodnevno sjedenje stvaraju idealne uvjete za nastanak celulita. Plivanje se smatra optimalnim   oblikom tjelovježbe za prevenciju nastanka celulita.

- Poželjno je povremeno masirati područja kritična za nastanak celulita. Masaža stimulira cirkulaciju krvi i limfe te pospješuje   oslobađanje celulita koliko je to moguće. S obzirom da se celulit nalazi 3 - 5
milimetara ispod kože, u vezivnom tkivu, nema razloga   za grubim pritiskanjem i gnječenjem. Masaža nikad ne smije prijeći granicu boli.

- Usku odjeću i odjeću koja steže, poput traperica ili elastičnih čarapa je poželjno nositi što manje, jer
slabi cirkulaciju i potiče   zadržavanje otpadnih tvari. Također, poželjno je zaboraviti na visoke potpetice i ne nositi pete veće od 5 cm.

- Savjetuje se prestanak pušenja jer pušenje pridonosi akumuliranju toksina u organizmu te izbjegavanje učestalog uzimanja lijekova,   poput tableta za spavanje ili laksativa.

- Organizmu je potrebo osigurati dovoljne količine kisika, najbolje provođenjem određenog vremena u prirodi.
- Svaki dan je poželjno ostaviti dovoljno vremena za vlastito opuštanje - mnogi smatraju da celulit može biti i rezultat stresnog načina   života, stoga u toku dana posvetite barem jedan sat sebi.

Nažalost, celulit je jedna od onih pojava na koje većina žena mora računati i sa kojima se mora suočiti.
Rezultati bilo kojeg anticelulitnog programa tek se počinju nazirati nakon 6 tjedana, stoga se ne treba obeshrabriti kada promjene ne budu vidljive nakon nekoliko dana. Iako je malo vjerojatno da će nastali celulit u potpunosti nestati, umjesto beznandnog sjedenja i promatranja kako ''jastučići'' celulita rastu, bolje je poduzeti potrebne korake i boriti se protiv ''ženinog najvećeg neprijatelja''.

Umjerena tjelovježba, prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i siromašna zasićenim masnoćama, adekvatan unos tekućine, stimulirajuća masaža i svakodnevna relaksacija teško se mogu nazvati žrtvom koju morate podnijeti kako biste spriječili ili umanjili nastanak celulita.


14 dnevni jelovnik

Plan prehrane koji pospješuje izlučivanje suvišne tekućine i otpadnih tvari iz organizma (1700 kcal)

1. dan
Doručak
- 30 - 40 g žitnih pahuljica
- 200 ml jogurta
- čaša svježeg nezašećerenog voćnog soka

Međuobrok
- 1 banana
- šalica čaja od koprive ili peteljki trešanja ili preslice

Ručak
- 100 g kuhane riže s tikvicama - tikvice se pirjaju na maloj količini masnoće - najbolje maslinovo ulje + sjeckani češnjak
- salata od od povrća po želji s 1 žlicom vrhnja i crvene paprike i malom žličicom pečenih sjemenki (sezam / bučine sjemenke)

Međuobrok
- 1 jabuka

Večera:
- svježi kravlji sir (100 g) + 50 g vrhnja (niski udio masti) + 50 g jogurta
- dodatak crvene paprike, sjemenki buće, suncokreta, sezama
- 1 kriška integralnog kruha

Tijekom dana popiti 8 - 10 čaša izvorske i mineralne vode i biljnog čaja

2. dan
Doručak
- 2 kriške integralnog kruha sa sjemenkama + tanki sloj nemasnog namaza
- 50 g sira po izboru
- 50 g purećih prsa
- svježa paprika
- šalica čaja od koprive ili peteljki trešanja ili preslice

Međuobrok:
- banana
- 2 dcl fermentiranog mliječnog napitka (npr, jogurt, acidofil ili kiselo mlijeko)

Ručak:
- 150 g kuhane tjestenine
- 50 g umaka od rajčice i bosiljka pripremljenog na maloj količini maslinovog ulja
- salata od rajčice, radića i malo sira po izboru

Međuobrok:
- 30 g suhih šljiva i 10 badema

Večera:
- 150 g file-a ribe po želji pripremljen na žaru
- kuhano povrće: 200 g krumpira + 100 g mrkve + 100 g brokule
- zdjelica kupus salate začinjene s malo maslinovog i limunovim sokom

Tijekom dana popiti 8 - 10 čaša izvorske i mineralne vode i biljnog čaja

3. dan
Doručak
- 20 - 30 g žitarica ili müsli po izboru
- 2 dcl jogurta
- čaša svježe pripremljene limunade

Međobrok:
- energetska pločica 25 - 40 g
- šalica kompota od ananasa

Ručak:
- juha od povrća, 1 tanjur
- blitva s krumpirom (više blitve, manje krumpira + malo maslinovog ulja) 100 g
- odrezak pilećeg filea na grillu ili roštilj tavi (200 g)

Međobrok:
- voće po želji
- šalica čaja od koprive ili peteljki trešanja ili preslice

Večera:
- raženi kruh - 2 kriške
- tofu (sojin sir) - 120 g
- svježa rajčica

Tijekom dana popiti 8 - 10 čaša izvorske i mineralne vode i biljnog čaja

4. dan
Doručak:
- malo integralno pecivo sa sjemenkama + tanki sloj nemasnog namaza (niskokalorični sirni namaz)
- 100 g kravljeg sira
- Svježi krastavac
- čaša svježeg nezašećerenog voćnog soka

Međobrok:
- jabuka

Ručak:
- tanjur juhe od povrća s malo tjestenine
- odresci od soje - 150 g
- 200 g kuhane integralne riže
- zdjelica zelene salate začinjene s malo maslinovog ulja i aceto balsamicom

Međuobrok:
- Žitarice müsli s jogurtom + voće (jabuka, naranča ili banana)

Večera:
- 2 jaja na oko
- špinat na mlijeku
- salata po izboru
- šalica čaja od koprive ili peteljki trešanja ili preslice

Tijekom dana popiti 8 - 10 čaša izvorske i mineralne vode i biljnog čaja

5. dan
Doručak:
- kruh sa suncokretovim sjemenkama - 2kriške
- mliječni namaz sa smanjenim udjelom masti - 2 žlice
- svježa paprika

Međuobrok
- banana
- šalica čaja od koprive ili peteljki trešanja ili preslice

Ručak:
- varivo od kelja i krumpira - 1 tanjur
- 150 g file-a oslića ''na lešo''
- 2 kriške kruha sa suncokretovim sjemenkama

Međuobrok:
- 2 dl fermentiranog mliječnog napitka (jogurt, acidofil ili kiselo mlijeko)
- 1 velika žlica lanenih sjemenki
- Voće po želji

Večera:
- 100 g kuhane integralne riže
- 150 g pirjanog povrća po želji
- zdjelica zelene salate začinjene s malo maslinovog i aceto balsamicom

Tijekom dana popiti 8 - 10 čaša izvorske i mineralne vode i biljnog čaja

6. dan
Doručak
- 40 g zobenih pahuljica
- 2 dl fermentiranog mliječnog napitka (jogurt, acidofil ili kiselo mlijeko)
- 1 velika žlica grožđica ili sušenih brusnica
- 1 velika žlica lanenih sjemenki
- pola banane

Međuobrok:
- jabuka ili kruška

Ručak
- omlet sa šparogama: 2 jaja + 200 g šparoga
- šnita integralnog kruha
- čaša svježe pripremljene limunade

Međoubrok:
- puding od soje ili riže - gotov proizvod
- šalica čaja od koprive ili peteljki trešanja ili preslice

Večera
- bukovače pripremljene na roštilj - tavi 150 g,
- prilog: krumpir - pire (3 velike žlice),
- umak na bazi jogurta i zelene mente (prema želji)
- salata po želji

Tijekom dana popiti 8 - 10 čaša izvorske i mineralne vode i biljnog čaja

7. dan
Doručak
- kukuruzni kruh - 1 kriška
- 50 g svježeg kravljeg sira
- šalica čaja od koprive ili peteljki trešanja ili preslice

Međuobrok
- krekeri od integralnog brašna - 8 kom (2 paketića)
- jogurt - pakiranje od 330 g
- voće po želji

Ručak
- tanjur krem juhe po želji
- toplo hladna salata: pomiješati rukolu, radić, zelenu salatu, izrezanu rajčicu, dvije žlice kukuruza iz konzerve, dvije žlice kravljeg   sira, posuti sjemenkama i dodati 100 g šampinjona pirjanih na malo maslinovog ulja. Začiniti s aceto balsamicom i dodati sjeckani   češnjak po želji
- kriška integralnog kruha

Međuobrok
- voćna salata (voće po želji) - 1 šalica

Večera
- 200 g kuhanog slanutka s peršinom
- patliđani ili tikvice roštilja 400 g
- salata rajčica - kupus - zelena salata-paprika s dodacima po želji, začinjena s vrlo malo maslinovog ulja i octa (najbolje aceto   balsamico)

Tijekom dana popiti 8 - 10 čaša izvorske i mineralne vode i biljnog čaja

8. dan
Doručak
- corn flakes, 1 zdjelica
- obrano mlijeko, 3 dl
- 1 jabuka
- čaša svježeg nezašećerenog voćnog soka

Međuobrok
- 2 dcl fermentiranog mliječnog napitka (jogurt, acidofil, kiselo mlijeko)
- 1 žlica lanenih sjemenki

Ručak
- krem juha od brokule (300 ml)
- miješano pirjano povrće u wok-u - brokula, grašak, tikvice s kockicama tofua - na 1 žličici ulja i začinjeno sojinim umakom (1/2 kg povrća + 150 g tofua)
- 80 g kuhane integralne riže

Međuobrok
- Voće po želji
- šalica čaja od koprive ili peteljki trešanja ili preslice

Večera
- blitva s krumpirom i malo maslinovog ulja 300 g
- pileće meso pripremljeno ''na lešo'' 200 g
- 1 kriška integralnog kruha

Tijekom dana popiti 8 - 10 čaša izvorske i mineralne vode i biljnog čaja

9. dan
Doručak
- 6 kom integralnog dvopeka + tanki sloj nemasnog namaza (sirni, margarin ili biljni)
- 50 g polutvrdog sira (npr, gauda ili edamer)
- 2 dcl jogurta (običnog ili voćnog)
- mala čaša nezašećerenog voćnog soka
- 1 kruška ili jabuka

Međuobrok
- šalica kompota od ananasa

Ručak
- file ribe po želji ispeći naglo na roštilj tavi -150-200 g
- kuhana brokula ( 200 g) začinjena s malo češnjaka i jednom žličicom maslinovog ulja
- salata od artičoka i mahuna začinjena s malo maslinovog ulja i limunovim sokom

Međuobrok
- puding od soje - gotov proizvod
- šalica čaja od koprive ili peteljki trešanja ili preslice

Večera
- 200 g kuhanog ječma ili prosa + 200 g tikvica i patliđžana na lešo preliveno s žlicom maslinovog ulja
- zdjelica kupus salate začinjene s malo bućinog ulja

Tijekom dana popiti 8 - 10 čaša izvorske i mineralne vode i biljnog čaja

10 dan
Doručak
- 40 g muesli žitarica
- 2 dl fermentiranog mliječnog napitka (jogurt, acidofil ili kiselo mlijeko)
- 2 oraha + 5 lješnjaka

Međuobrok
- 30 g suhih šljiva
- šalica čaja od koprive ili peteljki trešanja ili preslice

Ručak
- pirjana piletina s gljivama i mrkvom - pripremljeno u wok-u
- 200 g kuhane integralne riže sa sojinim umakom
- zdjelica ribane mrkve na salatu začinjene bućinim uljem

Međuobrok:
- 2 dl fermentiranog mliječnog napitka (jogurt, acidofil ili kiselo mlijeko)
- voće po želji

Večera:
- integralno pecivo - 100 g
- narezak od seitana - 100 g
- nekoliko listova zelene salate

Tijekom dana popiti 8 - 10 čaša izvorske i mineralne vode i biljnog čaja

11. dan
Doručak
- kukuruzni kruh - 2 kriške
- sirni namaz
- svježa paprika
- čaša svježe pripremljene limunade

Međuobrok
- voće po želji
- šalica čaja od koprive ili peteljki trešanja ili preslice

Ručak
- Njoki sa špinatom, sirom i gljivama 150g
- 200 g rotkvica + 100 g niskomasnog vrhnja

Međoubrok:
- šaka orašastog ( bademi, orasi, lješnjaci) i sušenog voća ( suhe šljive, smokve, marelice)

Večera
- Krem juha od šparoga (1 tanjur)
- Omlet sa šparogama ili gljivama (2 jaja i puno povrća)
- Zdjelica salate od rajčice, kupusa, zelene salate, mrkve

Tijekom dana popiti 8 - 10 čaša izvorske i mineralne vode i biljnog čaja

12. dan
Doručak
- 30 - 40 g nemasnih pahuljica
- 1 voćni jogurt
- 1 kriška integralnog kruha s nemasnim namazom ili paštetom od gljiva
- mala čaša nezašećerenog voćnog soka

Međuobrok:
- integralno pecivo (manje)
- 2 dl fermentiranog mliječnog napitka (jogurt, acidofil ili kiselo mlijeko)

Ručak
- varivo od povrća po želji - 1 tanjur
- odresci od soje - 150 g
- integralni kruh - 2 kriške

Međoubrok:
- voćna salata : zdjelica narezanog voća po želji + 2 dcl slatkog vrhnja + žličica meda

Večera
- dvopek od integralnog brašna ( 4 kom) + vegetarijanska biljna pašteta, sve posipano s malo sezamovih sjemenki
- šalica čaja od koprive ili peteljki trešanja ili preslice

Tijekom dana popiti 8 - 10 čaša izvorske i mineralne vode i biljnog čaja

13. dan
Doručak
- 2 kriške integralnog kruha s namazom
- narezak od seitana - 100 g
- nekoliko listova zelene salate
- 2 dcl jogurta
- mala čaša nezašećerenog voćnog soka

Međuobrok:
- 1 paketić integralnih krekera
- puding od soje ili riže - gotov proizvod
- 1 banana

Ručak
- tjestenina u umaku od gljiva, gambera i povrća ( zeleni rezanci +gljive, gamberi, tikvice, patliđžan , artičoke, maslinovo ulje, češnjak, vrhnje za kuhanje) - 200g

Međuobrok:
- jedna jabuka
- šalica čaja od koprive ili peteljki trešanja ili preslice

Večera
- krem juha od povrća (1 tanjur)
- sendvič od puretine (120 g purećih prsa pripremljenih na naglo) u integralnom pecivu s puno raznovrsnog povrća

Tijekom dana popiti 8 - 10 čaša izvorske i mineralne vode i biljnog čaja

14. dan
Doručak
- 30 - 40 g žitnih pahuljica
- 2 dcl polu-obranog mlijeka (do 2,8 % m.m.)
- mala čaša nezašećerenog voćnog soka
- 1 banana

Međuobrok
- voće po želji
- šalica čaja od koprive ili peteljki trešanja ili preslice

Ručak:
- juha od povrća - 1 tanjur
- 150 g file-a ribe po želji pripremljene na žaru
- 200 g krumpira s blitvom (manje krumpira, voše blitve) na malo češnjaka i maslinovog ulja
- Zdjelica salate od cikle

Međuobrok
- jabuka ili kruška

Večera
- kravlji sir s malo vrhnja i jogurta 200 g + crvena paprika za boju
- 5 maslina
- 1 kriška integralnog kruha
- salata rajčica - kupus - zelena salata-paprika s dodacima po želji začinjena s vrlo malo maslinovog ulja i octa (najbolje aceto balsamico)

Tijekom dana popiti 8 - 10 čaša izvorske i mineralne vode i biljnog čaja


izvor: zdravo mršavljenje.com.hr / HIC-portal (arhiv)
foto:
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre