zdrava hrana

Talijanski smrznuti desert

 

Za 12 porcija:
1 šalica smrvljenih keksa
1/3 šalice mljevenih oraha
1/3 šalica rastopljenog maslaca
1 šalica jogurta s okusom vanilije
1 šalica ricotta sira
1 šalica preljeva od čokolade (ili nekog drugog okusa, npr. voćnog)
1/2 šalice komadića polugorke čokolade

Pomiješajte smrvljene kekse, orahe i maslac, odgrabite i sačuvajte sa strane 2 žlice. Utisnite smjesu u pleh promjera 25 cm. U velikoj zdjeli pomiješajte jogurt, rocotta sir i čokoladni preljev i tucite dok ne postane glatko. Umiješajte komadiće čokolade. Stavite u pleh i pospite s one 2 žlice mrvica koje ste sačuvali na početku. Dobro pokrijte i smrznite 3 sata dok ne postane čvrsto. Pustite neka odstoji na sobnoj temperaturi 5-10 minuta prije rezanja.

 


 

 

Tjestenina s umakom bez kuhanja

Za 4 osobe:
150 g sira mozzarela (ili brie), narezanog na kockice
4 srednje velike rajčice, izrezane na kockice
1/2 šalice maslinovog ulja
1/2 šalice grubo sjeckanog svježeg bosiljka
1 žličica soli
svježe mljeveni papar
1/2 kg špageta

U zdjeli pomiješajte sir s rajčicama, maslinovim uljem, bosiljkom i solju. Obilno začinite paprom. Ostavite neka odstoji 30 minuta.

U međuvremenu skuhajte tjesteninu, ocijedite i dodajte umak.

Servirajte vruće ili na sobnoj temperaturi.



 

"Hamburgeri" od heljde

Kaša, pržena heljda, ima okus dima koji ljudi vole ili mrze. Ako ga volite, onda ćete obožavati ove hamburgere od hrskave heljde i gljiva.

Za 6 "hamburgera"
30 minuta pripreme

Sastojci:
3 žlice ulja ili maslaca
3 šalica sjeckanog luka
3 šalice sjeckanih gljiva
2/3 šalice bijelog vina
2 šalice vode
1 žličica majčine dušice (timijana)
1 žličica kadulje
3 žlice umaka od soje
papar
1 šalica kaše (pržene heljde)*
3 - 4 žlice brašna


Zagrijte 1 žlicu ulja i popržite luk na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok ne počne dobivati smeđu boju, oko 10 minuta. Dodajte gljive i još jednu žlicu ulja. Nastavite kuhati i miješati još 2 minute.

Dodajte ostale sastojke osim brašna i preostale žlice ulja. Zakuhajte, pokrijte, smanjite vatru. Kuhajte 15 minuta, dok heljda gotovo sasvim ne upije vodu i ne postane mekana.

Premjestite u zdjelu i pustite neka se 10-ak minuta hladi. Dodajte 3 žlice brašna i dobro izmiješajte - mješavina će biti gusta i ljepljiva.

Pobrašnite ruke i oblikujte smjesu u 6 "hamburgera".

Zagrijte preostalu 1 žlicu ulja na laganoj vatri. Stavite "hamburgere" i pecite 2-3 minute dok ne postanu tamno smeđi i hrskavi. Okrenite ih i pržite s druge strane.

Izvadite iz tave, stavite na pecivo i odmah servirajte.

*Ako ne možete nabaviti gotovu kašu (prženu heljdu), napravite ju sami:
U dubljoj tavi na suho popržite heljdu dok ne posmeđi - neprestano miješajte jer će inače zagoriti.



Mediteranska piletina

za osoba:
2 žličice maslinovog ulja
2 žlice bijelog vina
3 pileća prsa bez kostiju i kože; prepolovljena
3 režnja češnjaka, isjeckanog
1/2 šalice sjeckanog luka
3 srednje velike rajčice, grubo narezane
2 žličice sjeckane majčine dušice (timijana)
1 žlica sjeckanog bosiljka

1/2 šalice bijelog vina
1/2 šalice maslina
1/4 šalice sjeckanog peršina

svježe mljeveni papar
prstohvat soli, po želji


Zagrijte ulje i vino na srednje jakoj vatri. Dodajte pileća prsa i pirjajte dok ne postanu zlatne boje, 4 do 6 min sa svake strane.

Pržite češnjak oko 30 sekundi na ulju koje je ostalo od pečenja mesa. Dodajte luk i pržite daljnje 3 minute. Dodajte rajčice i zakuhajte.

Smanjite vatru, ulijte vino i krčkajte 10-ak minuta. Dodajte majčinu dušicu i bosiljak pa pirjajte dalje 5 min.

Vratite piletinu u posudu i pokrijte. Kuhajte na laganoj vatri dok se piletina potpuno ne skuha.

Dodajte masline i peršin i kuhajte 1 min. Začinite solju i paprom i poslužite.



Salata od tjestenine s proljetnim graškom

 

 

 

Sastojci:
1/2 kg tjestenine (pene, školjkice i sl), skuhane i ocijeđene
1 1/2 šalica svježeg ili smrznutog graška, kuhanog
1/2 šalice sjeckanog mladog luka
1 velika žuta ili crvena paprika, narezana
1 šalica obranog mlijeka
1/2 šalice octa
1/2 šalice nemasne majoneze ili dresinga za salatu
1/4 šalice sjeckanog peršina
umjetnog sladila po ukusu
2 žličice ocijeđenih sjeckanih feferona (po želji)
1/4 žličice soli
1/8 žličice papra

Upute:
Pomiješajte tjesteninu, grašak, mladi luka i papriku u zdjeli za salatu. Izmiješajte mlijeko, ocat, majonezu, peršin, umjetno sladilo i feferone.
Prelijte dresing preko salate i pomiješajte; začinite solju i paprom.

 

 

Vrijeme pripreme: 12 min.
Vrijeme kuhanja: 10 min.

Po jednoj porciji:
160 kalorija
1 g masti
0 mg kolesterola
160 mg natrija

Količina: 12 porcija


 

Pjena od malina

 

 

 

Sastojci:
2 1/2 šalica smrznutih malina, prepolovljenih
2/3 šalice djelomično obranog ricotta sira
1/3 šalice svježeg soka od naranče
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica ribane korice naranče

Upute:
Ostavite 2 žlice malina za ukras. Ostale smrznute maline stavite u mikser (blender) s čeličnim nožem. Miksajte 1 minutu.
Dodajte ricottu, sok od naranče i vaniliju. Nastavite miksati. Dodajte narančinu koricu; miksajte dok ne postane glatko i dobro izmiješano. Odmah poslužite.

 

Po jednoj porciji:
90 kalorija
3 g masti
10 mg kolesterola
40 mg natrija

Količina: 6 porcija


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre