MADE IN CROATIA
HGK generalni sponzor


zdrava hrana

PREDSTAVLJAMO KUHINJE MEDITERANA:

Š P A N J O L S K A

 

Španjolsku kuhinju čine različite vrste jela zbog razlika u geografiji, kulturi i klimi. Na nju je jak utjecaj imala raznolikost morske hrane iz voda koje okružuju tu zemlju.

Velik utjecaj imale su židovska i maurska tradicija. Mauri su stoljećima utjecali na Španjolsku, a njihova hrana se i danas jede u Španjolskoj. Maurski utjecaj vidi se u upotrebi mljevenih badema i začina poput šafrana, cimeta, muškatnog oraščića i sezama u slanim kao i u slatkim jelima. Ali ima i puno razlika. Španjolski puno koriste svinjetinu, šunke i kobasice, hranu koja je zabranjena u muslimanskoj kuhinji.

Zbog ovih utjecaja se španjolska kuhinja razlikuje od ostalih mediteranskih kuhinja s kojima ima zajedničke mnoge sastojke i tehnike pripreme hrane.
Italija i Francuska, zajedno s ostatkom Europe, mogu Španjolskoj zahvaliti što je donijela tradicionalnu hranu Amerike i Kariba u Europu.

U različitim krajevima Španjolske jedu se različite vrste hrane. U Andaluziji je većina hrane ljuta i jako začinjena jer je bila pod utjecajem Maura. Primjer toga je ukusna juha zvana gazpacho. Radi se od rajčica, luka, paprika, krastavaca, češnjaka i maslinovog ulja. U centralnoj provinciji Castilli jede se meso poput janjeće, svinjske ili kozje pečenke. Krajnja zapadna regija Estremadura poznata je po šunki i kobasicama.

Najpopularnija zakuska u Španjolskoj je tapas. To su male porcije hrane koja se jede prije ručka ili večere ili uz piće. To mogu biti komadi pržene lignje ili hobotnice, ljuta kobaxica, sir, jaja, masline, kockice voća i slatkiši od badema.

Najpopularnije piće je sherry, mješavina nekoliko vrsta vina i malo konjaka. Sangria je ancionalno piće od vina pomiješanog s voćem i začinima. Horchata je mliječno piće od badema. Djeca rado piju ledenu kavu s mlijekom i sladoledom.

Popularno španjolsko jelo je paella. Sastoji se uglavnom od riže kojoj se dodaju meso, ribe, školjke i povrće. Fabada je varivo iz Asturije koje se sastoji od graha, šunke, slanine i krvavica.

Doručak i ručak su vrlo jednostavni obroci u Španjolskoj. Doručak uglavnom čini samo kava ili vruća čokolada. Servira se sprženim slatkišem zvanim churro. Ručak se ne jede prije 14.00 h, a večera prije 9.00 h. Za večeru se često jede juha, kruh, sir i voće. Ponekad se služi i omlet od krumpira i luka.

 


TAPAS - Mini rajčice punjene
tapenadom od maslina


Za 8-10 porcija:
32 mini rajčice
sjeckani svježi peršin za ukras
tapenada:
1/2 šalice španjolskih maslina punjenih paprikom
1 1/2 žličice ocijeđenih kapara
1žličica konjaka
1/4 žličica svježe ribane limunove korice
2 žlice maslinovog ulja

Napravite tapenadu: u mikseru usitnite masline. Dodajte ostale sastojke i još jednom izmiksajte. Oštrim nožem odrežite peteljku i dno svake rajčice. Malom žličicom izvadite sok i sjemenke. U svaku rajčicu stavite tapenadu i ukrasite peršinom.

 

-------------------------------------------------------

PAELLA


Sastojci:
2 velike šalice riže
300g škampa
100g svinjetine izrezane na kockice
10 pilećih krila
1 1/2 dl maslinovog ulja
3 češnja češnjaka
1 oguljelnih, sjeckanih rajčica
par kapi limunovog soka
sol i šafran
4 velik šalice juhe od rakova
2 tvrdo kuhana jaja
1 paprika

Očistite rakove, ispržite im repove par sekundi i spremite u hladnjak.
Glave rakova kuhajte u vodi 30 min. Usitnite ih u mikseru i procijedite. Stavite juhu sa strane, na laganoj vatri.

Začinite meso solju i paprom.
Popržite češnjak, piletinu i svijetinu na ulju u velikoj tavi. Dodajte rižu, miješajući 5 minuta.
Dodajte limunov sok, rajčice, sol, papar i smrvljeni šafran.

Ulijte vruću juhu od rakova, dodajući još vode ako je potrebno.

Zakuhajte, a zatim stavite u pećnicu na 180° C nekih 20 minuta, a onda ostavite da odstoji još 15 minuta izvan pećnice.

Ako je riža još tvrda i suha, poprskajte s malo vode i pokrijte pa kuhajte još nekoliko minuta.

Ukrasite prženim rakovima, tvrdo kuhanim jajima i paprikom.



-------------------------------------------------------

Škampi sa žara s umakom romesco

Romesco je katalonski umak od paprika koji je izvrstan s ribom i školjkama. Može ga se služiti i s bilo kojom vrstom mesa sa žara, razrijeđenog s malo vode, a može poslužiti i kao umak za povrće i salatu.

Veliki neočišćeni škampi
3 zrele rajčice
1 glavica češnjaka
2 žlice mljevene paprike
malo ljute paprike (čili)
12 oguljenih badema
24 oguljena lješnjaka
1 kriška seljačkog kruha, prepržena
1 žlica peršina
2/3 šalice maslinovog ulja
1 žličica soli
1 žlica octa
svježe mljeveni papar

Pecite rajčice i češnjak u vrućoj pećnici dok rajčicama ne popuca kora, oko 15 minuta. Rajčicama ogulite koru, izrežite ih na polovice i maknite sjemenke. Oljuštite češnjak.

U mikser stavite rajčice, češnjak, papriku, čili, bademe, lješnjake, kruh, peršin i dio maslinovog ulja. Miksajte dok ne dobijete gladak pire. Utucite ostatak ulja sol, ocat i papar. Umak bi trebao biti poput gustog vrhnja. Ako je pregust, razrijedite s malo vode ili crnog vina.

Romesco umak se može napraviti unaprijed. Izvadite ga na sobnu temperaturu prije serviranja. Ovo je dovoljna količina za 36-48 škampa.

Škampe ispecite na vrućem roštilju ili tavi namazanoj maslinovim uljem i posipanoj grubom solju. Trebat će im samo jedna minuta sa svake strane.
Servirajte uz umak.


-------------------------------------------------------

Horchata de Almendra (Horchata od badema)

Horchata je napitak od badema. Nije mliječni proizvod, sadrži malo masnoće i bogatog je okusa, tako da ju se često naziva "piće bogova".

Sastojci:
1/2 kg oguljenih badema
1/2 kg šećera
1 limun
1 štapić cimeta
malo soli
2.5 l tople vode

Sameljite bademe.
U veliku zdjelu stavite 2.5 litre vode s prstohvatom soli. Narežite limun i dodajte u vodu.
Umiješajte bademe. Pokrijte zdjelu i ostavite 2 h na sobnoj temperaturi.
Nakon 2 h dodajte šećer i štapić cimeta. Miješajte dok se šećer potpuno ne otopi.
Procijedite kroz finu tkaninu. Postupak ponovite dok ne dobijete glatku teksturu (dva puta bi trebalo biti dovoljno).
Uživajte!
Piće se može očuvati u hladnjaku barem pet dana.


-------------------------------------------------------

CHURROS

Za 24 komada:
1 šalica vode
1/2 šalice maslaca
1/4 žličice soli
1 šalica brašna
3 jaja
1/4 šalice šećera
1/4 žličice cimeta

U dubokoj tavi zagrijteulje za prženje ( 5 cm visine).
Zkuhajte vodu, maslac i sol. Dodavajte brašno dok smjesa ne dobije oblik lopte, maknite s vatre. Utucite jaja. Tucite dok ne postane glatko. Smjesu stavite u slastičarsku špricu koja ima vrh u obliku velike zvijezde, istiskujte trake dužine 10 cm u vruće ulje okrećući svake 2 minute. Ocijedite na papirnatom ručniku. Pomiješajte cimet i šećer. Uvaljajte churros u šećer.



 

Izvori: www.post-gazette.com, www.nationmaster.com, www.enforex.com, www.xmission.com

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre