Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

 



"Spora hrana" (Slow Food)
Pokret nazvan "spora hrana" (slow food), ime skovano kao odgovor na tzv. "brzu hranu" (fast food), osnovao je Carlo Petrini u Italiji 1986. god. Slow Food je međunarodna udruga koja promiče kulturu hrane i vina, ali također brani bioraznolikost hrane i poljoprivrednih proizvoda širom svijeta
.

Kivi - biljka vječne mladosti
U 100 grama vrlo ukusne aktinidije ima i do 300 miligrama C vitamina, 174 mg A vitamina, a tu su i znatne količine vitamina B grupe. Osim toga sadrži i dosta kalcija, željeza, fosfora, magnezija i drugih minerala. VIŠE

NIJE VAŽNO ŠTO JEDETE, VEĆ KADA JEDETE
Koliko dijeta ste vi probali do sada? Brojite li ih više uopće? Priznali ili ne, fizički izgled svima nam je važan. Dosad je već dobro poznato da ista dijeta ne mora biti učinkovita i za vas i za vašeg prijatelja ili prijateljicu. Ako ste među onim nesretnicima koji još nisu našli idealan način da izgube toliko mrske suvišne kilograme ili se jednostavno želite pravilno hraniti, saznajte kako vam može pomoći trosatna dijeta.


DRAGOCJENI PRIRODNI PROIZVOD NIJE SAMO SLADILO ZA ČAJ I NAMAZ
Taj čudesni MED
Puno je toga u medu posebno, ljekovito i gotovo čudesno. Osim što je sladak i ugodan za konzumiranje, sadrži niz tvari i svojstava koje koriste čovjeku na različite načine




Promijenite jelovnik
Britancu Brianu Godfreyju, koji je 40 godina patio od kronične depresije, nisu pomogli ni lijekovi ni psihoterapija. Izliječio se tek kada je promijenio prehranu
Britanac Brian Godfrey punih je 40 godina patio od kronične depresije, a povremeno je razmišljao i o samoubojstvu. Nisu mu pomogli ni lijekovi niti psihoterapija nego tvrdi da se izliječio tek kada je promijenio jelovnik. Njegova priča, koju ovih dana donosi BBC, ilustrira tezu o povezanosti prehrane i duševnog zdravlja. Tu vezu potvrđuje i studija pod nas"ovom "Hrana za um", koju su u ponedjeljak objavili britanski istraživači. VIŠE

ŠPINAT, SPINACIA OLERACEA L.
Špinat obnavlja krv
To povrće djeluje kao stimulator rada jetre, mokraćnih organa i probavnih organa te je nezaobilazan u dijetoterapijama
Piše Ivan LESINGER
Špinat (Spinacia oleracea L.) pripada obitelji lobode (Familiae Chenopodiaceae). Prirodni je antianemik, detoksikant, dijetik, diuretik, febrifug, hipoglikemik, karminativ, laksativ i stimulans. Druga imena špinata su španac, špinać, špinjača, zelje; engleski naziv mu je Spinach, francuski Epinard, njemački Spinat, slovenski špinača, srpski spanač, a talijanski spinacio comune.

UMJESTO ISCRPLJUJUĆIH DIJETA, OKRENIMO SE MAJCI PRIRODI KOJA ĆE NAM POMOĆI U MRŠAVLJENJU
Biljke skidaju kilograme
Smanjimo li unos masnoća i šećera, a uz to koristimo biljke poput komorača, soje ili prirodnih začina, kilogrami će se pomalo topiti i bit ćemo mršaviji i zdraviji




Kaki liječi tlak
Svježi plod ili sok kakija uzimamo za liječenje zatvora i upale crijeva, hemeroida, bolesti želuca, a pomaže i protiv visokog tlaka
Kaki (Diospyros kaki L.) pripada obitelji draguni (Familiae Ebenaceae). Prirodni je antihelmetik, antimutagenik, antitusik, aperitiv, adstrigent, ekspektorant, febrifug, laksativ, stomahik, stiptik. Druga imena kakija su japanska jabuka, kakijevac, kakijev dragun. Engleski naziv mu je Chinese Persimmon, Japanese Persimmon, Kaki Persimmon, francuski kaki, njemački Kaki-Pflaume, talijanski diospiro, kaki.

Zdravlje u šalici zelenog čaja
Zeleni čaj pije se u Kini već dulje od 4000 godina, a u Europi smo ga tek otkrili. Evo pet razloga zašto je dobro da šalica zelenog čaja postane svakodnevna navika. Zeleni čaj pije se u Kini već dulje od 4000 godina, a u Europi smo ga tek otkrili. Evo pet razloga zašto je dobro da šalica zelenog čaja postane svakodnevna navika.



HELJDA, FAGOPYRUM ASCULENTUM MNCH. - FAGOPYRUM SAGITTAIUM
Zdravo narodno jelo
Heljda je idealna namirnica za spremanje prirodno zdravih i dijetalnih jela, kod poremećaja u probavnom sustavu




Brokula za dulji život
Sadrži dvostruko više vitamina C od naranči, dobra je u prevenciji raka, odnosno reguliranja šećera u krvi. Iako je povrće baza zdrave prehrane mnogima je objed "prazan" ako uz njega nema mesa. Upravo teška prehrana, ako sadrži i dosta pečenih sastojaka (krumpiri, pohano meso...) može skratiti život, tvrde liječnici. Stoga za bolje zdravlje i dugovječnost treba jesti povrće, posebno brokulu.


Đumbir spašava želudac
Za đumbir kažu da je lijek - tonik za cijeli probavni sustav, naročito za želudac i crijeva. Kao omiljeni začin i lijek zadužen je za jačanje imuniteta i obranu organizma. Za đumbir kažu da je lijek - tonik za cijeli probavni sustav, naročito za želudac i crijeva. Osobno rado i često začinim hranu, posebice krem juhe od povrća, kombinacijom začina kurkume i đumbira.


Dr. sc. VIVIANE LUŠETIĆ BURŠIĆ O ZDRAVSTVENOJ VRIJEDNOSTI MASLINOVOG ULJA
Što pikantnije, to zdravije
Nepoželjno je da ulje bude trpko, užeglo, da ima okus po metalu ili zemlji. Nasuprot tomu, gorčina i pikantnost ulja potječu od antioksidansa i polifenola, koji su izuzetno zdravi za organizam, i što ih više ima u ulju, to je ono pikantnije, istaknula je dr. sc. Lušetić Buršić. U piramidi mediteranske prehrane, koja gotovo predstavlja zlatni standard pravilne prehrane, centralno mjesto prihvatljivih masnoća pripada upravo maslinom ulju koje za mnoge narode Sredozemlja predstavlja nezaobilazni dio gastronomskog naslijeđa.

MAŽURAN, MAJORANA HORTENSIS MOENCH. - ORIGANUM MAJORANA
Mažuran liječi želudac
Ova se biljka smatra i dobrim lijekom protiv oboljenja živaca, odnosno u slučaju neuroza uzrokovanih brzim načinom života, no moramo ga uzimati umjereno jer opija. Mažuran (Majorana hortensis Moench. - Origanum majorana) pripada obitelji usnatica (Familiae Labiatea). Ljekarski naziv mu je Herba majoranae.



PLAVI KRUMPIR?!
Ovih dana u našim trgovinama trebao bi se pojaviti plavi krumpir. Kao i svi krumpiri, plavi krumpir potječe s Anda, točnije iz Perua. Ima tamnoplavu, gotovo ljubičastu, koru i jednako tamnoplavo meso. Kora je glatka, "oči" su plitke, a ukus izvrstan. Priprema se na uobičajene načine, kao i svaki drugi krupir. Od njega se može napraviti vrlo zanimljivi čips i pire te crveno-bijelo-plava salata.

Rujnica (Lactarius)
Rujnice su gljive karakteristične po tome što ispuštaju mliječnu tekućinu ('latex') kada se prerežu ili oštete. Njihovo meso izuzetno je krhko.
Klobuk im je udubljen ili čak u obliku lijevka, kod starijih primjeraka. Na stručku i klobuku ponekad se mogu naći plitke udubine.



RURALNO PODRUČJE GORSKOG KOTARA IMA NEBROJENE MOGUĆNOSTI RAZVOJA
Zdrava hrana goranski adut
Tradicionalni kolači, likeri od ljekovitog bilja, razna jela od mesa, mlijeka, kakve su sireve radili naši djedovi i bake, kakav maslac, krvavice, kobasice. To su okusi koji se ne zaboravljaju



Dunja - vitaminska bomba
Dunja je bila popularna još kod starih Grka, koji su je pripremali tako da bi je izdubili, napunili medom, stavili u pleh i ispekli, dok su je u našim krajevima cijenili Dubrovčani koji su od nje radili voćni sir, popularnu kotunjatu. Dunja potječe iz jugozapadne Azije, odnosno iz Perzije i Anatolije, a samoniklu je nalazimo i u srednjoj Europi. Poznata je i pod nazivom sidonijska kruška. Drvo dunje može narasti i do sedam metara, a često raste u obliku grma.

Alge - rudnik zdravlja
Sve veće zanimanje za alge kao prirodni izvor zdravlja posljedica je koliko vraćanja tradicionalnim vrijednostima, kao što je slučaj na Dalekom istoku gdje alge zapravo nikada nisu izašle iz mode, toliko i znanstvenih spoznaja o zdravstvenom potencijalu algi, za koje mnogi smatraju da su pravi rudnik zdravlja.

Bundeva zrela kao jesen
U Hrvatskoj rastu obična i uljna bundeva (za grickanje i ulje), bundeva za pečenje, tzv. turkinja (mesirača ili račanka), neizostavna hokaido bundeva i povrtna tikvica
Neke vrste bundeva ubrajaju se u najstarije kulture na svijetu. Mnogobrojni arheološki nalazi u Peruu i Meksiku svjedoče o tome da su ih stari američki narodi poznavali već prije 4000 godina, iako su kemijska ispitivanja sastava bundeve obavljena dosta kasno (1935. god).


Jabučni ocat skida kilograme
Najpoznatija pučka uporaba jabučnog octa je u pročišćavanju krvi i odstranjivanju masnoća iz krvi, a danas se najviše koristi u redukcijskim dijetama
Jabučni ocat prirodni je antioksidant, antiinflamatorik, antispazmodik, detoksikant, dermetik, metabolik, hipertenzor, hepatik, kozmetik, kardiotonik, laksativ, mikocid, sekretolik, stimulans, tonik. Engleski naziv mu je Apple vinegar.

 

1 - 2 - 3 - 4 - 5

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre