Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

 

 

Baš kada smo mislili da o maslinovom ulju znamo sve, stižu nove spoznaje o važnosti maslinovog ulja za ljudsko zdravlje
HRANA KAO LIJEK
Mora biti zeleno, gorko i sadržavati okus i miris svježih maslina. Maslinovo je ulje dokazano ljekovit i nezaobilazan dio zdrave prehrane, a hrana je moćan lijek u borbi ne samo protiv bolesti, nego i protiv starenja. Zamjenu ostalih masnoća u prehrani maslinovim uljem zagovaraju brojni pobornici zdrave prehrane, osobito mediteranske, a sve veći broj studija koje potvrđuju protektivan učinak maslinovog ulja i pripadnike zdravstvene struke čini njegovim gorljivim pobornicima.



RIBA JEDNOM TJEDNO PROTIV DEMENCIJE
CHICAGO - Riblji obrok jednom tjedno uvelike usporava demenciju koja se javlja kod starijih osoba, pokazuje studija, dok debljina u srednjim godinama udvostručuje mogućnost pojave demencije. Riba bogata omega-3 masnim kiselinama znatno potiče funkcioniranje mozga i smanjuje rizik moždanog udara, ističu znanstvenici koji su punih šest godina analizirali stanovnike Chicaga. [akb], Vjesnik




BATATA - slatki krumpir, engl. sweet potato
Batate su brašnasti gomolji nalik repi (Ipomea batatas) svojstvenog slatkastog okusa. Uspijevaju u Španjolskoj i Francuskoj, a domovina im je Južna Amerika. U Andaluziji batata u potpunosti zamjenjuje krumpir. Lako se kulinarski obrađuje. Od batate se priprema brašno od kojeg se mogu naciniti kruh, vino i mnoga druga jela. Po kemijskom sastavu batata je vrlo slična krumpiru; ali sadrži nešto više proteina.



ČUDESNA ALOE VERA
Zahvaljujući sirupu od te biljke Osječanin Jakov Birčić pobijedio je opasnu bolest, a recept koji je dobio od prijatelja u protekle je tri godine podijelio mnogima kojima je to bilo potrebno
"Aloe vera i vjera u Boga pomogli su mi da pobijedim zloćudni karcinom. Iako su svi mislili da sam gotov, jer sam odbio kemoterapiju, ta čudotvorna biljka i moja volja za životom učinili su me ponovno zdravim čovjekom", riječi su s kojima nas je u svom osječkom stančiću dočekao Jakov Birčić, svojevrsni fenomen alternativne medicine.


ŽITARICE DOBRE ZA TANAK STRUK
Žene koje za doručak jedu žitarice imaju manje
kilograma nego druge žene koje za doručak
izabiru drugačiju hranu ili izbjegavaju cijeli obrok,
pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja.
Kako žitarice utječu na smanjenje kilograma nije poznato, ali znastvenici smatraju da vlakna, vitamini i minerali u žitaricama imaju neku ulogu u tome




Krumpir vs. visoki krvni tlak
Istraživanje britanskih znanstvenika pokazuje da konzumacija krumpira sa sobom nosi pozitivniji učinak na zdravlje nego što se dosad vjerovalo. Pokazalo se da krumpir sadrži kukoamine, prirodne kemikalije koje dovode do snižavanja krvnog tlaka te djelotvorno tretiraju tzv. bolest spavanja proširenu u nekim dijelovima Afrike - piše plivazdravlje.hr. Znanstvenici s Instituta za istraživanje hrane u Norwichu su do ovog otkrića došli slučajno, istražujući sastav krumpira iz drugih razloga. Po njihovom mišljenju, pozitivan učinak krumpira na zdravlje će se bolje očuvati ako budu pripremljeni kuhanjem umjesto pečenjem. Ranija istraživanja su pokazala prisutnost kukoamina u nekim kineskim biljnim lijekovima. VIDI (www.vidi.hr)

Kukuruza je superhrana
Tražimo li hranu bogatu antioksidantima koja, vjeruje se, štiti od pojave raka i drugih bolesti, obično razmišljamo o egzotičnom voću i rijetkom povrću. A kad ono - kukuruz!
Ispostavilo se da žitarice ili brašno punog zrna, poput pšenice, smeđe riže, zobi i kukuruza pokazuju veliku antioksidativnu aktivnost, ponekad veću i od voća i povrća, otkrio je istraživač Rui Hai Liu sa Sveučilišta Cornell. Od svih žitarica koje su on i njegove kolege testirali uz pomoć svoje nove metode, kukuruz je imao najveću antioksidativnu aktivnost procijenjenu brojkom 181. Iza kukuruza kao antioksidativno jaka pokazala se i pšenica punog zrna (77), zob (75) i smeđa riža (56).
Za usporedbu, brokule i špinat imali su antioksidativno djelovanje procijenjeno s 41 i 42. Izvor: Iskon

Što s ostacima hrane?
Ostalo vam je pire krumpira od ručka i ne znate što biste s njim? Ostaci pečenke od obiteljske proslave čekaju u hladnjaku? Kupili ste previše kruha, a ne možete ga pojesti? Ne bacajte hranu! Evo par savjeta.




Mješavine začina
Karakterističan okus pojedinih regionalnih kuhinja počinje s mješavinama začina. Umjetnost kombiniranja začina je srce svake kuharske vještine. Upoznajte s nama najpoznatije svjetske mješavine.




Starinski čajevi od žitarica
Odrasla sam u svijetu koji se okretao oko čaja! U kući moje bake tradicionalni crni čaj služio se uz obroke s puno svježeg vrhnja, kako bi ga razblažio, i zaslađen medom. Kad sam bila dijete nisam mogla dočekati kraj večere kada bih popila čaj kako bi mi baka mogla čitati sudbinu iz listića čaja koji su ostali na dnu šalice. Iako su se "pravi" uvozni čajevi služili uz obroke i za vrijeme raznih druženja, za baku su čajevi imali i ozbiljniju stranu - tom riječju je označavala veliku količinu ukuhanih tekućina koje su imale ljekovita, a za mene i gotovo magična, svojstva.

Djeca: udovoljavanje izbirljivcima
Jeste li ikad imali osjećaj da va ša kćerka baci više hrane nego što pojede? Umorni ste od toga što vaš sin gura hranu po tanjuru radeći čudnu mješavinu povrća? Ako vam dijete pati od sindroma izbirljivca, evo osam načina kako ćete mu pomoći proširiti kulinarske horizonte.





Jogurt topi mast
Rezultati kliničkog istraživanja su pokazali da su osobe s dnevnim unosom tri jedinice serviranja jogurta u sklopu redukcijske dijete izgubile više na tjelesnoj masi nego osobe čija redukcijska dijeta nije uključivala jogurt. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu "International Journal of Obesity". Nakon 12 tjedana tretmana, osobe koje su u sklopu redukcijske dijete konzumirale jogurte izgubile su više kilograma (22 %), tjelesnog masnog tkiva (66 %) i abdominalnog masnog tkiva (81 %) nego osobe koje uopće nisu konzumirale mliječne proizvode ili su ih konzumirale u vrlo maloj količini, a čija prehrana je također bila restriktivna s obzirom na unos energije. Čini se da male promjene u količini kalcija u stanicama masnog tkiva kontroliraju stvaranje i razgradnju masti tj. da adekvatan unos kalcija potiče potrošnju masti i reducira stvaranje novog masnog tkiva - prenosi portal vitamini.hr. VIDI (www.vidi.hr)


SLATKO BEZ KALORIJA
STEVIJA- zabranjena biljka?

Stevia Rebaudiana biljka je iz porodice Compositae. Podrijetlom je iz Paragvaja gdje se više od 1500 godina koristi kao zaslađivač gorkih ljekovitih pripravaka, čajeva (mate čaj!) i ostalih napitaka. Krajem 19. stoljeća steviju je "otkrio" talijanski botaničar Bertoni i tako omogućio njezin uzgoj i u drugim krajevima svijeta. U obliku praška dobivenog sušenjem lišća ili vodenog ekstrakta stevija je vrlo slatkog okusa. Prirodni sastojci stevije glikozidi (steviozidi i rebaudiozidi A i C) čine je i do 300 puta slađom od običnog šećera. Stoga su je Guarani (južnoamerički domoroci) nazivali "list slatkog meda". Stevija je prirodni zaslađivač, za razliku od šećera ne izaziva karijes niti nepoželjnu toleranciju na okus, sprečava nastajanje zubnog plaka, nema kalorija, nema štetnih nuspojava poput umjetnih zaslađivača i otporna je na visoke temperature (pogodna i za pripravu kolača!).

1 - 2 - 3 - 4 - 5

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre