Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

 


MEDITERANSKA PREHRANA
Nakon mnogo lutanja i zabluda u pogledu prehrane tijekom posljednjih 50 godina, nakon velikih tehnoloških prodora i tehničkih inovacija u pripremi namirnica, definitivno je postignut koncenzus znanstvenika da je mediteranska prehrana tipični model zdrave prehrane
.



Mediteranska spiza produljuje život
ATENA - Mediteranska prehrana ne samo da poboljšava zdravstveno stanje nego se čini i da produljuje život, izjavili su grčki znanstvenici u petak. Studija provedena među 75.000 Europljana od 60 godina i više pokazala je da je prehrana koja se temelji na voću, povrću, mahunarkama, žitaricama, ribi i maslinovu ulju povezana s duljim životnim vijekom. VIŠE


Maslinovo ulje čuva srce

Dokazano je: zbog visoke koncentracije oleinske kiseline maslinovo ulje najbolji je saveznik našeg srca.
Istraživanja jasno dokazuju da je među stanovništvom mediteranskog zaljeva, koje koristi gotovo isključivo maslinovo ulje, mnogo niži stupanj smrtnosti od krvožilnih bolesti.




RAPSKA TORTA
Dobitnica nagrade Kvarner expo 05 za najbolji hrvatski suvernir.
Rapska torta je nekad bio kolač imućnih građana Raba, a danas se radi samo za svečane prigode, kao što su vjenčanja, krštenja i slično. Treba reći da je višestoljetna tajna njegovog spravljanja odana tek nedavno, kako bi se taj nesvakidašnji praznik za nepce spasio od zaborava. Naime, u izvornu obliku zna ga spraviti samo nekoliko Rabljanki




Pripremanje zdrave hrane - kako prilagoditi recept
Samo zato što recept navodi određeni sastojak - to ne znači da morate upotrijebiti taj sastojak. Vaši omiljeni recepti mogu se prilagoditi kako biste ih učinili hranjivijim ili smanjili masnoće ili zamijenili sastojke za neke koji su prihvatljiviji. Pokazat ću vam nekoliko načina za smanjivanje količine masnoće, kalorija, šećera i soli u vašim receptima. Također ćete saznati kako povećati količinu vlakana u vašim receptima kako bi vam hrana bila hranjivija.




Znate li dovoljno o vegetarijanskoj prehrani?
Suvremena interpretacija vegetarijanstva uključuje širok raspon prehrambenih uzoraka koji se razlikuju po stupnju apstinencije od hrane životinjskog podrijetla.
Zbog mnogih varijacija na temu vegetarijanstva, generaliziranje o nutritivnoj uravnoteženosti ovakve prehrane prilično je teško.
Razlikujemo semivegetarijance, lakto-ovo-vegetarijance, laktovegetarijance i vegane.


Avokado s tisuću vrlina
Prepuno minerala i vitamina, ovo nam voće daje energiju, štiti srce i krvne žile, tjera umor i omekšava kožu.
Često se neuravnoteženo hranimo i ne dobivamo dovoljno nezasićenih masnih kiselina, neophodnih za elastičnost stijenki arterija. Avokado, koji sadrži od 12 do 30 posto lipida, odličan je izvor tih kiselina. Pomaže stvaranje korisnog kolesterola (HDL), a istodobno ograničava stvaranje onog "štetnog" (LDL). K tome, prisustvo vitamina E pojačava blagotvoran učinak na kardiovaskularni sustav, smanjujući tako rizik od kardiovaskularnih bolesti i ateroskleroze.

Jelovnik koji snižava tlak
Iako je osmišljen za snižavanje tlaka, plan DASH ima i druge dobre strane: snižava kolesterol, čuva srce i mozak, osigurava tvari koještite od raka.
Plan DASH ili Dietary Approaches to Stop Hypertension označava prehranu koja dovodi do snižavanja visokog krvnog tlaka.
Ta je američka studija, naime, prva dokazala da povećano konzumiranje voća i povrća već nakon 8 tjedana, u prosjeku, smanjuje sistolički tlak za 2,8 mmHg, a dijastolički za 1,1 mmHg, u usporedbi s kontrolnom skupinom.




Čokolada kao lijek
Namirnica za kojom se najčešće poseže u trenucima kada od hrane tražimo "povrat dobrog raspoloženja" je čokolada. Čokolada posjeduje neke osobine koje su donedavna bile nepoznanica. Danas se ta namirnica "službeno' smatra odgovornom za stimuliranje dobrog raspoloženja.

1 - 2 - 3 - 4 - 5

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre