Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

 

 

Starinski čajevi od žitarica

Odrasla sam u svijetu koji se okretao oko čaja! U kući moje bake tradicionalni crni čaj služio se uz obroke s puno svježeg vrhnja, kako bi ga razblažio, i zaslađen medom. Kad sam bila dijete nisam mogla dočekati kraj večere kada bih popila čaj kako bi mi baka mogla čitati sudbinu iz listića čaja koji su ostali na dnu šalice.

Iako su se "pravi" uvozni čajevi služili uz obroke i za vrijeme raznih druženja, za baku su čajevi imali i ozbiljniju stranu - tom riječju je označavala veliku količinu ukuhanih tekućina koje su imale ljekovita, a za mene i gotovo magična, svojstva.

Na neobične čajeve se oslanjalo za liječenje svih vrsta svakodnevnih boljki. Za razliku od listića kineskog čaja iz kojih se proricala sudbina, ostaci ljekovitih čajeva s dna šalice su se jeli žlicom nakon što bi se čaj popio!

Baka je pravila ljekovite napitke od svega - od bilja do bobica, kore drveta i govedine, ali neki od najzanimljivijih napitaka bili su čajevi od žitarica, specijalitet za kojeg je tvrdila da je stigao s dalekog istoka. Kako sam odrasla u centru Muskoke, Ontario (Kanada), mislila sam da je to značilo iz parka Algonquin! Kad sam upoznala svijet, shvatila sam da je moja baka mislila da su mnogi čudni recepti za čajeve iz njene kolekcije duboko ukorijenjeni u Aziji i drugim egzotičnim zemljama.

I danas uživam u čajevima od žitarica jednako kao i kad sam bila dijete i još uvijek koristim bakine rukopise za rješavanje sezonskih boljki poput prehlade i gripe, povremenih slučajeva zatvora, proljeva, uznemirenog želuca i drugih neugodnosti. Dobra stvar je što su čajevi od žitarica lagani i jeftini za pripremu, blagi i sigurni za upotrebu i uvijek možete u njima uživati.

Baka je uvijek govorila da je ključno za dobru šalicu čaja odabrati čiste, ekološki uzgojene žitarice. Drugo važno pravilo je prženje. Premalo pržene žitarice daju bljutave čajeve, dok prepržene uzrokuju nagorjeli gorak okus sličan kavi - to pogotovo vrijedi za ječam i pšenicu.

Iako se žitarice mogu pržiti u tavi teškog dna, najbolje rezultate ćete postići koristeći tavu od lijevanog željeza koja ravnomjerno raspoređuje toplinu, pržeći žitarice savršeno zlatno.

Žitarice se mogu ispržiti u većoj količini i pohraniti u hermetički zatvorenu posudu iako je baka tvrdila da su čajevi jačeg djelovanja kad se naprave od svježe prženih zrna. Pržene žitarice ostat će svježe u zatvorenoj posudu oko mjesec dana nakon čega će se izgubiti orašasti okus i bogata aroma.

Kada radite čaj, eksperimentirajte s različitim količinama dok ne postignete željenu snagu. Možete povećavati ili smanjivati količinu žitarica ili vode za jači ili slabiji čaj. Mjera od ? šalice žitarica na litru vode je samo staro pravilo. I ne zaboravite da su čajevi od žitarica jednako dobri kada su hladni pa sačuvajte ostatke. Mogu se držati u hladnjaku do tjedan dana ako su dobro zatvoreni. Pijte ih umjesto obične vode tokom dana za dodatni porast energije.

Kušajte ove starinske recepte za čaj kao ukusne napitke i za dobro zdravlje.





Ječmeni čaj

Ječam je jedna od najstarijih poznatih žitarica koje čovjek uzgaja. U povijesti je bio najvažniji izvor hrane, bio je glavna hrana rimskih gladijatora, dajući im snagu i izdržljivost tijela i duše. Latinski naziv za ječam je hordeum vulgare, što potječe od hordearii, a znači gladijator.

Osim što je popularna hrana širom svijeta, ječam se jako cijeni zbog mnogih ljekovitih svojstava. Proučavanja su utvrdila da ječam snižava razinu kolesterola i pomaže uravnotežiti razinu glukoze u krvi. Bogat je vlaknima, vitaminom B, tiaminom, riboflavinom, niacinom i izvor je kalcija, bjelančevina, željeza i fosfora.

Poznat kao Mugisha u Japanu i Horicha u Koreji, čaj od prženog ječma vrlo je popularno piće za vruće dane jer je primijećeno kako hladi i čisti tijelo. Čajevi na bazi ječma koriste se u liječenju hemeroida, upalnog artritisa i vjeruje se da smanjuju toksičnost i nus-pojave radijacije i kemoterapije.

U bakinoj kući ovo skromno piće bilo je omiljeno zimi za rješavanje ozeblina i najbolji lijek protiv prehlade i gripe. Još uvijek ga koristim kod začepljenog nosa, iskašljavanja sluzi i ostalih sezonskih simptoma.

Za liječenje groznice (temperature) baka je zapisala da se čaj treba piti hladan. Kod upaljene sluznice meni više odgovara piti toplog. Ječam sadrži hordenine, supstancu koja je korisna kod liječenja astme i bronhitisa, tako da može donijeti olakšanje onima koji od toga pate.

Travari koriste uvarak od ječma za izbacivanje kamenaca i ispiranje bubrega i stoljećima su liječnici starog svijeta preporučivali ječmenu vodu (recept je dolje) kao prvu hranu za bebe i za teške pacijente čiji želuci ne podnose čvrstu hranu.

Za pripremu ječmenog čaja - zagrijte tavu od lijevanog željeza dok kap vode ne zacvrči kad kapne na njenu površinu. Izmjerite ječam, stavite u cjediljku i isplahnite pod tekućom vodom. Stavite između dva upijajuća papir i tapkajte da se osuši. Stavite ječam u tavu i pržite na suho, stalno miješajući drvenom žlicom dok se ravnomjerno ne isprži i poprimi zlatnu boju.

Zapamtite, ako pržite u pećnici dobit ćete napitak sličan kavi! Ako želite zamjenu za kavu bez kofeina, pržite ječam dok ne postane smeđ. Ohladite i sameljite! Onda opet pržite dok ne postane mirisan i vrlo taman - ali ne izgoren. Koristite ga umjesto obične mljevene kave, eksperimentirajući s količinama dok ne postignete željenu jačinu.

Kad je ječam pržen ispraznite ga u lonac i dodajte kipuću vodu. Pokrijte i kuhajte 15 minuta. Maknite s vatre i pustite da odstoji 3 minute. Iako neki ljudi cijede čaj i bacaju ječam, ja ga volim posluženog na starinski način kao što je to činila moja baka - s velikom žlicom ječma u svakoj šalici čaja.

Med i limun mogu se dodati za ublažavanje upale grla, a otkrila sam da dodavanje žličice morske soli u hladnu šalicu čaja od ječma čini izvrsnu vodu za grgljanje.

Za običnu ječmenu vodu - stavite 50-60 g ječma u mali lončić s ? - ? l vode. Zakuhajte, smanjite vatru, pokrijte i kuhajte 6 minuta. Procijedite kroz gazu, istiskujući sav sok. Ječmena voda je vrlo hranjivo piće koje hladi i pomaže sniziti temperaturu. Također pomaže kod bronhitisa i astme.

Rižin čaj
Rižin čaj je očaravjuće piće koje nije samo ukusno, nego i raznoliko tako da dvije šalice ne trebaju imati isti okus, a u mojoj kući nikad ni nemaju! Pošto ima toliko različitih vrsta riže, možete se zabaviti kreirajući savršenu šalicu. U Aziji se rižin čaj, poznat kao "putni čaj", uživa na čitavom kontinentu gdje se pije po toplom vremenu kako bi regulirao temperaturu tijela. Povijesno, za rižin čaj se mislilo da pomlađuje tijelo i dušu. Zbog sadržaja minerala u riži, dobar je za izgradnju jake kose, zuba, noktiju i kostiju. Dugovječnost Azijata često se pripisuje ljekovitim učincima prehrane bogate rižom.

Baka je tvrdila da šalica rižinog čaja liječi sve boljke i sjećam se da sam ga često pila kao lijek za sve - protiv treme od nastupa na Božićnom koncertu do želučanih smetnji kad sam jele zelene jabuke. Osim umirivanja živaca i zaustavljanja proljeva, rižin čaj brzo djeluje protiv glavobolje i grčeva od mjesečnice. Na glasu je kao dobro sredstvo za čišćenje crijeva jer odplavljuje nečistoće iz sustava. Kaže se da snižava kolesterol - što je dobro za pacijente sa oboljenjima srca i povišenim tlakom.

Sve vrste bijele i smeđe riže (osim instant vrste) su odlične za čajeve i mogu se miješati radi dobivanja različitih okusa. Korištenje riže za čaj je izvrstan način za iskorištavanje ostataka riže sa dna vrećice. Bez obzira na vrstu, ja ispraznim ostatke zrna u limenku i sačuvam ih posebno za čaj.

Za izradu rižinog čaja - operite rižu u hladnoj vodi. Iscijedite i posušite ju na papirnom ručniku. Zagrijte tavu od lijevanog željeza kako sam već gore spomenula. Ispržite rižu, neprestano miješajući, dok ne postane zlatna sa svih strana i ne počne ispuštati orašasti miris. Stavite rižu u lonac i dodajte kipuću vodu. Kuhajte pokriveno na laganoj vatri 20-ak minuta. Maknite s vatre i ostavite da odstoji 3 minute. Iako neki ljudi cijede čaj kroz cjediljku ili gazu i bacaju rižu prije serviranja, u Japanu se ona ne cijedi i obično se na dnu šalice čaja pronađe par zrna riže. Kao ni moja baka, ni ja ne cijedim ni jedan čaj od žitarica jer uživam jesti ostatke zrnja sa dna.

Tradicionalni putni čaj se prije serviranja začini s prstohvatom soli i par kapi tamarija, visokokvalitetnog sojinog umaka. To je dobro za liječenje proljeva, mučnine i želučanih problema. Neki ga piju kako bi spriječili mučninu od putovanja, a možda je tako ovaj čaj i dobio ime.

Protiv glavobolje koja je posljedica začepljenosti od prehlade, dodajte u čaj prstohvat mljevenog čilija. Rižini čajevi su bogati hranjivim tvarima uključujući B kompleks vitamina i vlakna koja djeluju kao neutralizator kiseline tako da su dobri protiv žgaravice - u tom slučaju nemojte koristiti čili!

Ako ste na dijeti s umanjenim unosom natrija, nemojte dodavati sol niti sojin umak u čaj.

Pšenični čaj
Pšenica je jedna od najrasprostranjenijih žitarica na svijetu. Postoji nekoliko vrsta pšenice uključujući durum, tvrdu proljetnu, tvrdu zimsku i meku zimsku vrstu, a sve imaju slične hranjive vrijednosti, osobito su bogat izvor vitamina B-kompleksa. Možete kupiti organski uzgajana zrnja u prodavaonicama zdrave hrane.

Stoljećima su travari starog svijeta preporučivali preparate od pšenice i pšenične čajeve protiv artritisa, reumatske groznice i čak i nekih vrsta raka. Pšenični sok sadrži antibiotske supstance koje su korisne za borbu protiv virusa.

Baka je pšenični čaj servirala često zimi kao preventivu od prehlade i gripe. Prženo zrnje pšenice je dobro za opće čišćenje čitavog tijela. Otkrila sam da je pšenični čaj odličan izbor za pijuckanje pred kaminom kad je tijelu potrebno malo obnavljanja i zagrijavanja.

Za pripremu pšeničnog čaja - isperite tvrda zrna pšenice pod vodom i posušite na papirnatom ručniku. Zagrijte tavu od lijevanog željeza kako sam prije opisala. Koristeći drvenu kuhaču, prepržite sjemenke, neprestano miješajući, dok ne počnu pucketati i skakati. Stavite u čajnik i prelijte kipućom vodom. Kuhajte na laganoj vatri 25 minuta. Maknite sa štednjaka i pokrijte. Ostavite da odstoji 5 minuta. Raspodijelite zrna pšenice u šalice i prelijte čajem. Poslužite sa žlicom. Možede dodati limuna za liječenje prehlade i gripe i zasladiti s malo meda ili javorovog sirupa, ako želite.

Starinski kukuruzni čaj
Ako volite kukuruz, voljet ćete i kukuruzni čaj. To je ukusan način na koji vam nekoliko klipova kukuruza može dugo trajati i ujedno je čaj kojeg hvale čak i najveći čajomrsci!

Kukuruz sadrži prirodne šećere i ukusno je slatko piće koje ima vitamina A, B, C, tiamina, riboflavina, niacina i važnih minerala kao kalcija i željeza.

Travari koriste kukuruzni čaj za tretiranje anemije, zatvora i mršavljenje. Baka se zaklinjala da ništa ne umiruje živce i glavobolju kao šalica svježe isprženog kukuruznog čaja i mogu potvrditi da taj lijek djeluje, posebno za ublažavanje migrene.

Čaj od kukuruzne svile - finih svilenkastih niti koje se nalaze ispod lišća na klipu - na glasu je kao dobar tonik za odstranjivanje toksina iz tijela. Travari ga koriste za čišćenje mokraćnog trakta i problema s mjehurom.

Za izradu kukuruznog čaja - uzmite sjemenke sa dvaju velikih ili tri mala klipa kukuruza. Poljski kukuruz velikih žutih sjemenki čini bogatiji čaj nego kremaste vrste, ali oboje se mogu koristiti. Raširite sjemenke na papir za pečenje i peci na 160oC, često miješajući kuhačom dok sjemenke ne izgube svu vlagu i postanu zlatne. Istresite sjemenke u lonac zajedno s klipovima koje natrgajte kako bi stali u lonac. Dodajte kipuću vodu. Smanjite vatru i kuhajte pokriveno oko 40 minuta. Pojačajte vatru i neka jako kuha još 10 minuta. Maknite s vatre i bacite klipove. Koristite s nekoliko zrna dodanih u šalicu čaja. Ovaj čaj je vrlo ukusan i garantirano će ublažiti napadaje gladi između obroka.

Za izradu čaja od kukuruzne svile - stavite šaku kukuruzne svile u čajnik i prelijte s 2 šalice kipuće vode. Ostavite potopljeno 10 minuta. Ocijedite prije posluživanja. U jesen kad bi baka ljuštila svoje obilne svježe vrtne kukuruze kako bi ih spremila za zimu, izvadila bi kukuruznu svilu prije nego što bi ljuske bacila u kompost. Svilu bi raširila po gazi i osušila. Kada bi vlaga isparila, svilu bi spremila u papirnatu vrećicu - spremnu za izradu zimskih tonika.

Ako vas uhvati želja za šalicom kukuruznog čaja a nemate svježeg kukuruza, možete napraviti čaj od smrznutog ili kukuruza iz konzerve. Zimi, baka bi donijela kukuruz spremljen u bocu za zimnicu iz svog podruma.

Za pravljenje čaja od smrznutog ili kukuruza iz konzerve, otopite smrznuti kukuruz na papiru i osušite zrna prije prženja. Ako koristite kukuruz iz konzerve, možete dodati sok iz limenke ili boce za dodatni okus.

Brza i hranjiva juha od žitarica
Svi recepti za čaj koje sam gore navela mogu se pretvoriti u ukusnu juhu slijedeći jednostavne korake koje ću sada navesti. Ove raznolike kreacije su izvrsne za zagrijavanje zimi nakon provođenja vremena na snijegu i idealne za nošenje u termosici za zimskih šetnji.

Kako bi bilo koji čaj od žitarica pretvorili u juhu jednostavno dodajte dovoljno sojinog umaka u svaku šalicu čaja kako biste ju začinili. Također možete dodati kap sezamovog ulja, umaka od oštriga, luka ili češnjaka u prahu, instant ili sušenih ljuskica luka ili drugog povrća, celerovu sol, prstohvat crnog papra i drugih umaka za začina koji vam golicaju maštu.

Linda Gabris
Izvor: www.vitalitymagazine.com


------------------





 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre