Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
 

 

 

Jabučni ocat skida kilograme

Najpoznatija pučka uporaba jabučnog octa je u pročišćavanju krvi i odstranjivanju masnoća iz krvi, a danas se najviše koristi u redukcijskim dijetama

Jabučni ocat prirodni je antioksidant, antiinflamatorik, antispazmodik, detoksikant, dermetik, metabolik, hipertenzor, hepatik, kozmetik, kardiotonik, laksativ, mikocid, sekretolik, stimulans, tonik. Engleski naziv mu je Apple vinegar.
Prvi značajniji zapisi o octu datiraju iz 5. st. p. n. e. Stare civilizacije cijenile su svojstva octa kao zaštitnu, higijensku i terapeutsku namirnicu. Mnogi narodi razvili su svoju ljekovitu primjenu octa. Hipokrat preporučuje jabučni ocat kod tegoba sa disanjem, a najpoznatiji je razbojnički ocat ili "ocat četiriju razbojnika", u kojemu je bilo oko 20 aromatičnih biljaka, a kojim su se koristili razbojnici za mazanje ruku i ispiranje usta kod pljačkanja lešina za vrijeme epidemije kuge. Samuraju su svoje zdravlje održavali octom, kao što su mnogi narodi imali svoj životni eliksir (medni ocat, žitni, sirutkin itd.). Dorvault (1880. godine) navodi brojne recepture za uporabu u medicini, a Pavlov ističe važnost octa za probavni sustav i u očuvanju zdravlja.

Bogat mineralima i vitaminima

Na tržištu postoji više vrsta octa - ocat proizvedeni iz alkohola (etanola), naziva se industrijskim, octena kiselina proizvedena pri suhoj destilaciji drveta, ocat kojeg dobivamo iz raznih vrsta vina i voća (kućna i industrijska proizvodnja), vinski ocat dobivamo bakterijskom fermentacijom vina, koji ima karakterističan okus, većinom jačine 8 posto, i jabučni ocat kojeg dobivamo bakterijskom fermentacijom jabukovače jačine 4 posto octene kiseline, kao i aromatizirani ocat s raznim aromatičnim ljekovitim biljem. Nadalje, postoji još i pivarski ocat koji se dobiva fermentacijom slada ili ječma, a ima karakterističan okus, zatim destilirani ocat kojega dobivamo aerobnom fermentacijom destiliranog alkohola jačine oko 4 posto.

Osim kalija koji pročišćava krv i odstranjuje iz nje masnoću u jabučnom octu ima vitamina A i B, posebno B 5, mnogo vitamina C i P. P., minerala kao što su flor, fosfor, kalcij (osteoporoza), klor, magnezij, natrij, silicij, sumpor i željezo, enzima, aminokiselina; od esencijalnih aminokiselina u jabučnom octu ima čak njih 13, a to su: alanin, arginin, cistin, glutaminska kiselina, glicin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, prolin, triptofan, tirozin, nedostaju samo asparagin, nistidin i valin, pektina (smanjuje masnoće u krvi - kolesterol), betakarotena (jača imuno sustav i smanjuje rizik od nastanka karcinoma). Najviše aminokiselina ima u octu od sirutke.

Ljekovito djelovanje

Jabučni ocat je stoljetni životni eliksir (jabučni ocat, med, voda) – antioksidans, detoksikant, metabolik, hipertenzor, sekretolik, stimulans, tonik, prirodno sredstvo koje potiče metabolizam, smanjuje tlak, potiče niz funkcija u organizmu (želudac, crijeva, srce, krvožilni sustav, bubrega, mjehur, kožu i dišni sustav), sprečava i liječi niz oboljenja, a njegova najpoznatija pučka uporaba je u liječenju, to jest pročišćavanju krvi i smanjivanju - odstranjivanju masnoća iz krvi (pučka medicina rabi naziv – odstranjivanje štetnih tvari). Današnja uporaba jabučnog octa prvenstveno se odnosi na smanjivanje ili skidanje viška kilograma, što je svakako za pohvalu s obzirom da višak kilograma dovodi do znatno težih posljedica za čovjekovo zdravlje od same pretjerane ili nekontrolirane uporabe jabučnog octa, ali potreban je uvijek oprez i konzultacija s liječnikom. Potrebno je znati da jabučni ocat primarno djeluje na kiselost - acidobaznu ravnotežu organizma i na metabolizam masnoća. Osobno volim sam priređivati aromatizirene vrste jabučnog octa s raznim šumskim plodovima (borovica, borovnica, bazga, drijen, glog, jarebika, šipak, trnjina), aromatičnim biljem (dupčac, kadulja, miloduh, metvica, majčina dušica, ružmarin i vrijes) povrćem (korijen celera i peršina, bijeli luk, luk), začinima (lovor, korijander, ljute paprike, papričice, papar), gljivama (trubača žuta i crna, vrganj).

Načini primjene

Za unutarnju primjenu jabučni ocat uvijek uzimamo razrijeđen vodom.
Kupke: 2,5 dl jabučnog octa dodajemo u vodu za kupku.
Masaže: kao sredstvo za natrljavanje razrjeđujemo ga vodom
Oblozi: ovisno o receptu koristi se čisti ili razrijeđeni jabučni ocat.
Pare: parenje jabučnim octom uvijek provodimo s pola vode, pola jabučnog octa.

Priprema octa
Recept I.

Najbolji je jabučni ocat ako se priprema od divlje jabuke (Malus silvestris) ili od kiselih nedozrelih jabuka. Jabuke izrežemo i stavimo da uvenu u posudu (tjedan dana). Izvažemo jabuke, izmjerenoj težini u kilogramima odgovara ista količina mlake vode u litrama kojom prelijemo narezane jabuke (1 kg = 1 l).
Pokrijemo toplim pokrivačem i ostavimo na toplom mjestu sve dok jabuke ne provriju. Ako duže vrijeme jabuke ne vriju, dodajte malo šećera i tople vode. Kad završi vrenje, procijedimo i nalijemo u boce. Boce začepimo. Držimo boce na umjerenoj temperaturi. Ako se u bocama pojavi talog, ponovno procijedimo. Pravi jabučni ocat za lijek mora odležati tri godine.

Recept II.

Jabuke sameljemo ili istučemo, iz njih iscijedimo sok i ulijemo u odgovarajuću posudu. Sok od jabuke neka zavrije. Poslije vrenja procijedimo. Na 1 litru soka dodajmo 1 litru vode, spremimo u boce i začepimo. Držimo na umjerenoj temperaturi. Ako se pojavi talog ponovno procijedimo.

Ivan LESINGER

 

LIJEČENJE JABUČNIM OCTOM


* Artritis-upala zglobova: 2-5 žličica u čaši vode, 3 puta dnevno.
* - Astma: Uzimamo 2-3 puta na dan po 2 čajne žličice jabučnog octa sa 1 dl vode.
* - Upute za mršavljenje ili skidanje prekomjerne tjelesne težine – debljine: 2 žličice octa u čaši vode, 3 puta dnevno iza glavnih obroka, u trajanju od 2 mjeseca. Napomena: Kod trajanja terapije smanjimo unošenje raznih masnoća, soli i šećera.
* - Šećerna bolest: Uzimamo tri puta na dan po 1-2 čajne žličice jabučnog octa sa 1 dl vode. Pijemo iza glavnih obroka.
* - Masnoće u krvi: uzimamo tri puta na dan po 1-2 čajne žličicu sa 1 dl vode. Pijemo iza glavnih obroka.
* - Glavobolja - migrene: svaki dan, 3 puta po 2 žličice, u čaši vode ili udišemo paru od pola octa i pola vode.
* - Impretigo: Rane - ranice vlažimo s jabučnim octom najmanje 6-8 puta na dan.
* - Kruti zglobovi: U ilovaču umiješamo 1-2 jušne žlice jabučnog octa i namažemo zglob. Držimo dok se potpuno ne osuši ili zavijemo i držimo preko noći. Ilovači možemo dodati jabučni ocat, mekinje i med pa sve pomiješamo i zagrijemo na tavi i toplo privijemo na bolni zglob.
* - Bol u grlu: mješavinom octa i vode grgljamo po dva puta svakog sata. Dovoljna je jedna žličica octa i vode za grgljanje, a poslije grgljanja mješavinu možemo popiti.
* - Upala nosnih sinusa ili sinusitis: uzimamo 1 čajnu žličicu jabučnog octa i 1 čajnu žličicu meda i sve pomiješamo sa 1 dl vode. Uzimamo za vrijeme ili nakon glavnih obroka i to najmanje tri puta na dan. Kod problema sa sinusima preporučuje se žvakanje pčelinjih saća veličine kao kocka šećera oko jedan sat te se ostatak izbaci. Tako radimo 4-6 puta na dan.
* - Kod krastavosti: bolna mjesta - krastu navlažimo jabučnim octom 4 puta dnevno i prije spavanja. Krasta nestane za dva dana.
* - Trihofilija ili prstenasti lišaj na glavi: Mažemo - močimo jabučnim octom oboljelo mjesto najmanje 6-8 puta na dan.
* - Jutarnji umor: u jednu šalicu meda od 1 dl, stavimo 3 žličice jabučnog octa i dobro izmiješamo. Uzimamo 2 žličice prije spavanja. Napomena: Masaža cijelog tijela razblaženim jabučnim octom, u jutarnjim satima ima izrazito ljekovito djelovanje. U 1 dl tople vode stavimo 1 jušnu žlicu jabučnog ocata i tom tekućinom masiramo ruke, ramena, grudi, trbuh, leđa, noge i stopala sve dok koža u potpunosti ne upije tekućinu.
* - Katarakta - siva mrena: Uzimamo 2-3 puta na dan po 1-2 čajne žličice jabučnog octa sa 1 dl vode.
* - Svrab kože: Upućuje nas da koži moramo vratiti kiselost pomoću jabučnog octa tako da u kadu napunjeno vodom (toliko vode da kad legnemo da nas prekrije) ulijemo oko 2,5 dl jabučnog octa i ležimo najmanje 10 minuta.
* - Ekcem kože s perutanjem: Močimo čistim jabučnim octom oboljela mjesta najmanje 4 puta na dan.
* - Zaustavljanje krvarenja: Uzmemo 1-2 čajne žličice octa sa 1 čašom vode ili soka.
* - Proširene vene: ujutro i navečer trljamo vene nerazrijeđenim octom, ali uz to i pijemo jabučni ocat 2 žličice dnevno u čaši vode.
* - Za razrjeđivanje krvi: svako jutro popiti čašu vode s 2 žličice jabučnog octa.
* - Povišeni krvni tlak: nekoliko puta dnevno po 2 žličice u čaši vode.
* - Bubrežne tegobe: 3 puta dnevno po 2 žličice u čaši vode.
* - Lišajevi: mažemo vlažni lišaj više puta dnevno, a prije spavanja ponovimo. (djeluje antiseptično - raskužuje).
* - Nesanica: već kod večere uzmemo 2 žličice meda sa 1 žličicom octa, a prije spavanja 2 žličice meda i 2 žličice octa.
* - Opekotine: prelijemo ili polijemo nerazrijeđenim octom, a zatim ih namažemo medom, što sprječava pojavu plikova.
* - Ogrebotine: Mažemo ogrebotine s otopinom vode i jabučnog octa svakih 1-2 sata.
* - Pojasasti herpes: kožu s mjehurastim osipom smočimo nerazrijeđenim jabučnim octom 4 puta danju, a 3 puta noću.
* - Znojenje: octom natrljamo čitavo tijelo prije spavanja, kod noćnog znojenja.
* - Ispiranje usta i pranja zubi: koristim što više.
* - Promuklost: Uzimamo 2-3 puta na dan po 1-2 čajne žličice jabučnog octa i 1 čajnu žličicu meda na 1 dl vode.
* - Pokvarena hrana: poslije jela dvije žlice jabučnog octa u čaši vode.
* - Vrtoglavica: Uzimati 3 puta na dan po 1-2 čajne žličice jabučnog ocata sa 1 dl vode, u trajanju najmanje mjesec dana.
* - Osobe starije životne dobi - preventiva: Uzimamo ujutro natašte svaki dan po 1 čajnu žličicu jabučnog octa i 1 čajnu žličicu meda sa 1 dl vode.
* - Za održavanje dobrog zdravlja - srca, bubrega i cijelog organizma:Uzimamo ujutro natašte po 1 čajnu žličicu jabučnog octa, 1 čajnu žličicu meda od kadulje sa 1 dl mlake vode. Ponekad se preporučuje da se pije s čajem (metvica, šipak itd).
* - Diuretično djelovanje - pojačano izlučivanje tekućine: Uzimamo 3 puta na dan po 1 jušnu žlicu jabučnog octa sa 1 dl vode.
* - Kod dekalcifikacije kostiju, nokata, kose: Uzimamo 3 puta na dan po 1 čajnu žličicu jabučnog octa sa 1 dl vode. Osobno preporučujem uz to i jedenje zobenih pahuljica.
* - Začinjavanje sa jabučnim octom: Dobro je za začinjavanje raznih zelenih salata rabiti jabučni ocat, a naročito ako se potrudite da ga sami pripremite. Kod kuće možete jabučni ocat aromatizirati ljekovitim aromatičnim biljem (majčina dušica, stolisnik, matičnjak, metvica itd.) i raznim vrstama povrća (bijeli luk, češnjak, celer itd.) Izvori: www.novilist.hr
------------------------------



 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre