Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

 


MAŽURAN, MAJORANA HORTENSIS MOENCH. - ORIGANUM MAJORANA
Mažuran liječi želudac


Ova se biljka smatra i dobrim lijekom protiv oboljenja živaca, odnosno u slučaju neuroza uzrokovanih brzim načinom života, no moramo ga uzimati umjereno jer opija

Mažuran (Majorana hortensis Moench. - Origanum majorana) pripada obitelji usnatica (Familiae Labiatea). Ljekarski naziv mu je Herba majoranae. Prirodni je antidiroik, analgetik, anafrodizijak, antiepileptik, antioksidant, antiviral, antiseptik, antispazmodik, aromatik, antiasmatik, antibakterik, antiinfektik, baktericid, dijaforetik, digestiv, detoksikans, diuretik, ekspektorans, emenagog, fungocid, holagog, karminativ, kardik, laksativ, neurotonik, narkotik, sedativ, stimulans, tonik, vazodiletator.
Druga imena mažurana su: majoran, majorana, majuran, mažurana, mažuran vrtni, mažuran divlji. Engleski naziv mu je: Garden Marjoram - Majoram - Pot Marjoram - Sweet Marjoram; njemački: Majoran - Kultivierten Majoran; francuski: marjolaine des jardins; talijanski: maggiorana; slovenski: kretski timijan, srpski: babina duša, mažuran, majuran mirišljivi.
Domovinom mažurana smatra se područje istočnog Sredozemlja, a kao kultura uzgaja se u vrtovima umjerenog pojasa zbog osjetljivosti na mraz. U narodu cijenjena biljka za liječenje niza oboljenja. U starom Egiptu mažuran je bio posvećena bogu Ozirisu.

Ljekovito djelovanje

Pučka medicina je bogata receptima za pripremu mažurana, kojega nadasve preporučuje kod oboljenja želuca te kod oboljenja živaca, to jest raznih neuroza uzrokovanih brzim načinom života (u tu svrhu se preporučuje čaj od mažurana u količini 1-2 šalice na dan). Mažuran moramo uzimati umjereno jer opija pa se možemo osjećati loše. Kod spremanja čaja za liječenje želuca uzimamo 1 čajnu žličicu mažurana koju prelijemo s 1 dl vruće vode i ne sladimo, a kod raznih neuroza ili nesanica uvečer pijemo zaslađeni čaj od mažurana. Novija znanstvena istraživanja mažurana potvrđuju njegovu ljekovitost te ga preporučuju kod AIDS-a, HIV-a, Alzheimerove bolesti, mišićne distrofije, mišićnih grčeva, psihičkih bolesti itd. Mažuran rabimo kao antispazmodik koji sprječava, to jest smanjuje i liječi grčeve, bez obzira na to o kojim se grčevima radilo.

Detoksinacija organizma

U detoksikaciji organizma mažurana ima posebnu namjenu jer djeluje višenamjenski:
- pojačava znojenje te oslobađa organizam od štetnih tvari,
- diuretično djelovanje koje pojačava izlučivanje mokraće te pomaže u radu bubrega.
- detoksikaciji crijeva, sprječava stvaranje plinova te sprječava razvoj bakterija truljenja pa se u tu svrhu koristi kao karminativ.
- mažuran je i antiseptik, pogotovo za usta, to jest kod svih oboljenja usne šupljine (afte, upale zubnog mesa, gljivica) te se pomoću nje ispiru usta.
- najjače djelovanje mažurana je izraženo u liječenju želuca jer pojačava izlučivanje želučanog soka te sudjeluje u vrenju hrane i potiče cijelu peristaltiku crijeva, te se kaže da jača i umiruje želudac, sprečava neurozno štucanje,
- kao ekspektorans djeluje na izbacivanju sekreta iz bronhija te ga rabimo za liječenje kroničnog bronhitisa, astme, prehlade, jakog kašlja i ostalih oboljenja pluća, (ako se kuha u vinu i pije s medom djeluje bolje),
- kod problema s nosom čajem ispiremo nosnice, a mazanje nosnica uljem od mažurana sprječavamo djelovanje peludne groznice.
- učinkoviti je učinak i kod prehlada i nazeba, pijenjem čaja od mažurana.
- kod ženskih oboljenja mažuran regulira mjesečnicu te liječi ženske organe (maternicu),
- kao nervni tonik uzimamo mažuran kod potištenosti, neuralgija, razdraženosti, nesanica, neuroza, itd.
- mažuran je dosta jak stimulator funkcija unutrašnjih organa te se preporučuje u slabom radu tih organa, pogotovo ako se radi o lijenosti rada tih organa.
- kod glavobolja, neuralgije, migrene, itd.

Eterično ulje

Eterično ulje mažurana se rabi kao analgetik, anafrodizijak, antiepileptik, antioksidans, antispazmodik, antiseptik, antiviral, antiinfektik, bakteriocid (gram-pozitivne bakterije, stafilokok, pneumokok, E. Coli, tifus, tuberkulosis ), diaforetik, digestiv, diuretik, emenoagog, ekspektorans, fungocid, hipertension, kardik, karminativ, laksativ, neurotonik, stimulans, stomahik, sedativ, vazodiletator, itd. Ulje se rabi u obliku inhalacije, kupke, za masažu (pomiješano s masti kod površinskih rana i upalnih stanja kože, itd.), obloge (kod otvrdnulih dojki, oteklina, novotvorina, itd.), u liječenju artritisa, bronhitisa, bolnih stanja mišića, grčeva, gihta, išijasa, migrene, neuredne i neredovite mjesečnice, nazeba, neuroza, nesanice, posjekotina, predmenstrualnih grčeva, reume, stresnih stanja, visokog tlaka, zatvora stolice i protiv drugih bolesti i tegoba. U homeopatiji se mažuran koristi protiv ženskih bolesti


Čaj
1 jušna žlica usitnjenog suhog bilja, 2 dl vode
Uputa za pripremu: Vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji 15 minuta i procijedimo.
Uputa za uporabu: uzimamo 2-3 šalice čaja na dan.

Tinktura
200 grama bilja, 1 lit 70 % alkohola
Uputa za pripremu: Močimo bilje 30 dana u alkoholu i procijedimo.
Uputa za uporabu: Uzimamo 3 puta po 20 kapi sa malo čaja ili vode.

Mast
(za liječenje hunjavice, prehlade, nazeba i sluznice nosa)
1 jušna žlica svježeg soka mažurana, 1 jušna žlica svježeg soka metvice, 1 jušna žlica svježeg soka kadulje, 100 g voska, 200 g svinjske masti ili lanolina
Uputa za pripremu: Iscijedimo sok iz biljke te dobro pomiješamo s otopljenom svinjskom masti i voskom te kratko kuhamo dok prestane izlaziti para. Pohranimo u odgovarajuću ambalažu.
Uputa za uporabu: Mažemo sluznicu nosa kod jakih hunjavica i prehlada.

Karakteristike biljke
Opis: jednogodišnja biljka, raste kao mali polugrm, sa čvrstim i razgranatim izdancima, visine do 50 cm. Listovi su mali, s kratkim peteljkama, cijelog ruba, eliptasti i sivo pustene boje. Cvjetovi su bijeli ili blijedo ružičastocrveni, a razvijaju se u pršljastim cvatovima. Miris biljke je jako aromatičan, a okus gorak.
Vrijeme cvatnje: u srpnju i kolovozu, zavisno od staništa.
Miris i okus: aromatičan.
Stanište: većinom u vrtovima te u kraškom području Mediterana.
Branje i prerada: ubire se cijela biljka u cvatu, sami listovi i gornji dio biljke u cvatu. Sušimo je brzo na toplom i prozračnom mjestu u hladu.

Ljekovit sadržaj
Za vrijeme cvatnje biljka mažurana sadrži eterično ulje s terpenom i terpineolom (seskviterpene), tanin, gorke tvari, gumu, kamfor, mineralne soli, željezo, te vitamin C do 40 mg.

Kontraindikacije
Veća uporaba mažurana izaziva narkotično djelovanje s pojavom halucinacija.

Iz kulinarstva
Mažuran je začin koji u pravom smislu riječi postaje lijek. Njegovo ljekovito djelovanje, kao i gore nabrojana ljekovita svojstva, čine ga preporučljivim začinom kod svih navedenih oboljenja. Mažuran se kao začin koristi u više oblika. Najčešći je oblik u suhom obliku sitno smrvljen, zatim svjež ili u kombinacijama s drugim začinima. U dijetama koje zahtijevaju neslana jela, mažuran je najprikladniji začin jer izravno djeluje na stimuliranje svih unutarnjih organa što je od velikog značaja za rad želuca, jetre, slezene, bubrega, gušterače i crijeva. Mažuran kao začin dolazi u dijetalnim jelima kao što su juhe od povrća, salate od krumpira, kod jela od mahunarki, kuhanog mesa bijelog, jela od žitarica itd. Kao aromat mažurana se koristi ne samo u dijetalnim jelima nego i u jelima od mesa, tjestenina itd. Brzo prihvaćanje okusa i mirisa mažurana prilagodljivo je za spremanje niza namirnica i napitaka.
Ivan LESINGER,Novi list /HIC

-----------------------------

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre