Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama


Đumbir spašava želudac

Za đumbir kažu da je lijek - tonik za cijeli probavni sustav, naročito za želudac i crijeva. Kao omiljeni začin i lijek zadužen je za jačanje imuniteta i obranu organizma

Za đumbir kažu da je lijek - tonik za cijeli probavni sustav, naročito za želudac i crijeva. Osobno rado i često začinim hranu, posebice krem juhe od povrća, kombinacijom začina kurkume i đumbira. Kao omiljeni začin i lijek (aromatik, antioksidans, digestiv) danas se uvelike rabi u pučkoj medicini u kojoj đumbir predstavlja namirnicu koja je zadužena za jačanje imuniteta i obranu našeg organizma. U jelima začinjenim đumbirovim praškom pojačava se probava i prerada hrane u želucu te to koristi osobama s poremećajem u radu želuca (slabog rada želuca, slabe probave, uzima se kod prevencije čira na želucu, kod oštećenja od konzumiranja alkohola, erozivnoga gastritisa, zamjena za - ibuprofen itd.). Stimulativne funkcije na želudac se prenose na crijeva u kojima đumbir kao jak antiseptik uravnotežuje crijevnu floru jer uništava bakterije truljenja a pomaže u razvoju bakterijama kiselog vrenja te potiče crijevnu peristaltiku.

Takvim ljekovitim djelovanjem pomaže kod: nadutosti i slabog rada crijeva a ujedno i pojačava pražnjenje crijeva; pomaže probavi, kod izgubljenog teka, prehlađenog želuca, jutarnjih mučnina, kod povraćanja, nadutosti, kod raznih tegoba nakon uzimanja steroida - kortikosteroida, kod ameba (Entamoeba histolytica ), raznih parazita u crijevima i bakterija. Smanjuje i smiruje grčeve (antispazmodik).

Pripravci koji se rade od đumbira najviše su namijenjeni za liječenje reume, reumatoidnog artritisa, gihta i kod kostobolje - đumbir djeluje na smanjivanje boli. U preventivi dobrog zdravlja znanost danas preporučuje đumbir kao antitumorno svojstvo - kemoterapiju. Od đumbira u ljekovite svrhe možemo izraditi tinkturu, a ulje od đumbira kupujemo u ljekarnama.

Među raznim preparatima od đumbira popularni su ekstrakt, sirup, tinktura, prašak, kapsule, ulje, itd. Preparati s medom su omiljeni u Indiji i Kini tako da se đumbirov sok miješa s medom a može se dodati i sok bijelog luka i sve pomiješati te rabiti za liječenje astme i kašlja (respiratornih organa ili za jačanje, čišćenje i pročišćavanje pluća). Ajurvedska medicina đumbir rabi kao analgetik, antiemetik, aromatik, afrodizijak, karminativ, diaforetik, digestiv, ekspektorant, nervin, stimulant, za liječenje mučnine i povraćanja, za sve digestivne tegobe, grčeve, tegobe s mjesečnicom, za čišćenje organizma, protiv šećerne bolesti, za smanjenje kolesterola, lipida i triglicerida, kod neuralgije, dermatitisa, kontaktnog dermatitisa, migrene, glavobolje, kožnih bolesti, stimulira gušteraču na rad, kod tumora mokraćnih mjehura, artritisa, osteoartritisa, za nadoknađivanje kalcija i željeza, za jačanja periferne cirkulacije, za hladne ruke i noge, za znojenje, prehladu, nazeb, reumatske tegobe itd.

Trudnice te osobe s komplikacijama zgrušavanja krvi ne smiju uzimati đumbir u bilo kojem obliku.

Tinktura za želudac

Sastojci: 200 g đumbira, 1 l alkohola 60-postotnog. Uputa za pripremu: đumbir namočimo u alkohol i pustimo 21 dan na toplom ali tamnom mjestu. Uzimamo 10-20 kapi prije jela za jačanje želuca, apetita i protiv želučanog katara.

Tinktura za masažu

Sastojci: 40 g tinkture đumbira, 2 g ulja origana, 60 g tinkture ružmarina. Izmiješajmo sve sastojke. Trljajmo bolna mjesta s tinkturom kod reumatskih bolesti.

Med i đumbir

Sastojci: 1 kg meda, 500 g đumbira. Sitno naribani đumbir pomiješamo s medom.Za liječenje kašlja uzimamo 1-3 žličice na dan.

Homeopatija

Homeopatski pripravak Zingiber officinale rabi se za liječenje digestivnog trakta, seksualnog sustava, respiratornog sustava, bubrežnih bolesti itd.


ĐUMBIR OTKLANJA NEUGODAN ZADAH


Kemikalija koja đumbiru daje specifičan intenzivan okus odlična je u borbi protiv lošeg zadaha, tvrde njemački istraživači sa Tehničkog sveučilišta u Münchenu. Dodali su da se ovaj moćni korijen može uzimati u obliku čaja ili na neki drugi način, bitno je da se nađe u ustima piše24sata.hr.

Radi se o gingerolu, sastojku koji ima sposobnost stimulirati enzim zvani sulfhidril, a koji pak neutralizira supstance u usnoj šupljini odgovorne za neugodan zadah. Taj sastojak đumbira pojačava razinu enzima za 16 puta i to u svega nekoliko sekundi, prenosi Daily Mail.

 

Spojevi koji sadrže sumpor u hrani mogu biti razlog stvaranju halitoze (medicinski naziv za loš zadah), od koje, po nekim procjenama, pati četvrtina ljudi.. 

Istraživači iz Njemačke proučavali su kako đumbir djeluje na ponašanje molekula u slini, a potom su testirali svoju teoriju na volonterima te pratili kako se njihov dah mijenja, poboljšava.

Što je točno halitoza?

To je česta ili trajna prisutnost neugodnog zadaha koja nastaje kao nuspojava fermentacije čestica hrane u ustima što rezultira stvaranjem sumpornih spojeva.

- Halitoza najčešće nastaje uslijed fermentacije čestica hrane anaerobnim gramnegativnim bakterijama u ustima, čime se stvaraju hlapljivi sumporni spojevi, poput vodikovog sulfida i metala merkaptana. Bakterije uzročnici mogu se nalaziti u područjima bolesne gingive ili periodonta, osobito kad postoji ulceracija ili nekroza. One žive duboko u periodontalnim džepovima oko zuba. U bolesnika sa zdravim periodontalnim tkivom, ove se bakterije mogu gomilati na dorzalnoj površini stražnje strane jezika - pojašnjeno je u MSD priručniku - Simptomi bolesti.



Ivan LESINGER, Glas Istre /HIC



Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre