Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama


Kaki liječi tlak

 


Svježi plod ili sok kakija uzimamo za liječenje zatvora i upale crijeva, hemeroida, bolesti želuca, a pomaže i protiv visokog tlaka
Piše Ivan LESINGER
Kaki (Diospyros kaki L.) pripada obitelji draguni (Familiae Ebenaceae). Prirodni je antihelmetik, antimutagenik, antitusik, aperitiv, adstrigent, ekspektorant, febrifug, laksativ, stomahik, stiptik. Druga imena kakija su japanska jabuka, kakijevac, kakijev dragun. Engleski naziv mu je Chinese Persimmon, Japanese Persimmon, Kaki Persimmon, francuski kaki, njemački Kaki-Pflaume, talijanski diospiro, kaki.
Naziv kaki u Mandžuriji u Kini u prijevodu znači hrana bogova. Domovina kakija je Azija, i to Mandžurija u Kini te Japan odakle se širi po cijelom svijetu kao istočna zlatna jabuka. U 14. stoljeću u Europu kaki donosi Marko Polo. Sjemenke kakija preživjele su razaranje atomske bombe 1945. u Nagasakiju u Japanu, prema podacima botaničara Tatsuo Miyajima.

Ljekovito djelovanje
Kaki me uvijek u pravilu kod nas u Primorju podsjeća na snijeg jer ne mogu zaboraviti prekrasne slike snježne bjeline i žuto crvene ili narančaste plodove kakija na golim granama drva. List kakija rabimo kao dobar adstrigent (svojstvo stezanja tkiva) u liječenju raznih tegoba. Plod kakija ima veliku nutritativnu vrijednost i dobra prirodna ljekovita svojstva te se preporučuje kao antitusik, adstrigent, laksativ i stomahik. Svježi plod ili sok kakija uzimamo za liječenje:
- bolesti crijeva (kronične konstipacije - zatvora, upalnih stanja i infekcija crijeva, poremećene probave i pražnjenja naročito za vrijeme putovanja ili promjene klime),
- bolesti želuca (kod prehlađenog želuca, gastroenteritisa, lošeg varenja želuca, loše probave),

- za liječenje hemeroida (sprečava tvrdu stolicu i djeluje povoljno na pražnjenje crijeva),
- bolesti jetre i žuči (uzima se kod masne jetre, slabog rada jetre, slabog izlučivanja žuči, ),
- ako plod kuhamo tada njime liječimo proljev (dijareju),
- osušeni zreo plod kakija dobro je ljekovito sredstvo za liječenje komplikacija sa bronhima i to naročito kod suhog kašlja (uzimamo prašak od suhog kakija),
- mladi izdanci grana djeluju kao adstrigent i stiptik,
- svježe istisnuti sok kakija rabimo kod liječenja visokog tlaka (uzimamo terapijski sok kroz par tjedana a može i duže ),
- cvjetne čaške se rabe za liječenje štucavice,
- bolesti živaca (umirujuće djeluje na živce koje relaksira i jača),
- jačanje imuniteta.
Ako ogulimo kaki te ga ostavimo da odstoji na suncu i preko noći on poprimi izvana bijelu boju te takvog rabimo u terapiji za liječenje:
- raznih parazita u crijevima (antihelmetik),
- za zaustavljanje krvarenja (antihemoragik),
- za liječenje kašlja ( antitusik )
- te za liječenje visoke tjelesne temperature tijela ili navale vrućine u glavu ili tijelo (valunzi).

Aromatična rakija
Novija znanstvena istraživanja potvrđuju ljekovito djelovanje kakija uz saznanja o njegovu djelovanju u pokusima na životinjama kao antimutagenik i metabolik (djelovanje na metabolizam masnoća - kolesterol, trigliceridi - lipidi), kao i antitumorsko djelovanje. Dobar prirodni i ljekovit proizvod od kakija je dakako i rakija koju ima poseban aromatičan okus. Sušeni plodovi kakija su dobra i zdrava namirnica u zimskim mjesecima veće nutritivne vrijednosti. Sjeme kakija je dobar surogat za kavu ako ga prepržimo i sameljemo u prah. Koža - kora ploda kakija može se sušiti te mljeti u prah i rabiti kao sladilo. Pupoljak kakia je dobar adstrigent i stiptik. Plod u zrelom stanju generalno ima ljekovita svojstva kao što su antitusik, adstrigent, laksativ, stomahik, a svježi plod u potpunom zrelom stanju dobro je ljekovito sredstvo za liječenje hemeroida i raznih poremećaja pražnjenja crijeva kao laksativ, a ako plod kakija kuhamo tada je dobar antidijaroik. Suhi plod kojeg usitnimo u prašak (prašak pomiješamo s medom ili stavimo u čaj) dobar je antitusik. Svježi sok ili sok iz ploda kakija dobro je ljekovito sredstvo za liječenje visokog tlaka - hipertenzije. Od suhih čaški ploda kakija pripremamo čaj kojeg rabimo za liječenje štucavice. Kontraindikacije nisu poznate.


Kozmetika

Unutrašnje meso kakija - ploda dobro je kozmetičko sredstvo za čišćenje kože lica i za osvježavanje tena (priprema se u obliku maske za lice).

Ljekovit sadržaj

Kaki ima vode oko 78,6 g, 77 kal, bjelančevina 0,7 g, masnoća 0,4 g, ugljikohidrata 19,6 g, kalcija 6 mg, fosfora 26 mg, željeza 0,3 mg, kalija 6 mg, natrija 174 mg, magnezija 8 mg, karotina 2. 710 I. U.,tiamina 0,03 mg, riboflafina, askorbinske kiseline 11 mg, tanina itd.

Iz kulinarstva

Raznovrsna uporaba kakija odlikuje se dobrom osobinom okusa kojeg možemo miješati sa drugim voćem pa se tako najčešće priprema oguljen i pomiješan sa sokom limuna ili naranče s malo šećera ili meda. Od kakija pripremamo razne kreme, kolače, torte, marmelade, žele, pudinge, sladoled, sirup, voćne salate ili ga pomiješamo s jogurtom.

Čaj

1 jušna žlica suhih usitnjenih listova, 2 dl vode
Uputa za pripremu: Vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo.
Uputa za uporabu: Uzimamo 2 - 3 šalice čaja na dan.

Čaj II.

2-3 suhe čaške plodova, 2 dl vode
Uputa za pripremu: Usitnimo suhe čaške i kuhamo oko 5 minuta. Poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo.
Uputa za uporabu: Pijemo u gutljajima kod štucanja.

KREMA
4 kakija, 2 dl slatkog vrhnja, kora limuna ili naranče, cimet.
Uputa za pripremu: Izaberemo cijele plodove kakija te im pažljivo odrežemo čaške. Žlicom izvadimo meso iz kakija, pazeći da ne oštetimo koru kakija. Pomiješamo meso kakija sa vrhnjem, dodajmo ribanu koru limuna ili naranče, malo cimeta i dobro izmiksamo. Dobivenom smjesom napunimo prazne kakije.
Napomena: Začine možete birati sami ili dodavati po želji ostale omiljene sastojke za dobivanje omiljenog okusa ili izgleda.

Homeopatija


Novi homeopatski lijek u dokazivanju je Diospyros Kaki Creveld koji posjeduje energiju preživljavanja atomskog uništenja i zračenja.

Sorte kakija
Najpoznatije sorte kakija dijele se na one s adstrigentnim djelovanjem i bez adstrigentnog djelovanja, kao i na sorte koje sadrže sjeme.
Sorte s adstrigentnim djelovanjem: Aizumishirazu, Eureka, Hachiya, Hiratanenashi, Honan Red, Saijo, Tamopan, Tanenashi, Triumph, Yotsumizo, Yokono.
Sorte bez adstrigentnog djelovanja: Fuyu, Gosho - Giant Fuyu - O'Gosho, Imoto, Izu, Jiro, Maekawajiro, Okugosho, Suruga.
Sorte s adstrigentnim djelovanjem i sa sjemenkama: Chocolate, Gailey, Hyakume, Maru, Nishimura Wase.

KARAKTERISTIKE BILJKE

Listopadno drvo visine i do 12 metara, s razgranatom piramidalnom krošnjom i ovalnim kožnatim zelenim listovima. Cvjetovi su muški (zelene cvjetne čaške) i ženski (krem boje) kao i dvospolni, sve ovisno o sorti. Plodovi bez sjemenki su plodovi koji su nastali bez oprašivanja, a plod sa sjemenkama je oprašen ženski cvijet. Plod je narančasto žute do žuto crvene boje koji po obliku sliči jabuci. Kaki stabla ima oko dvadeset tisuća vrsta.
Vrijeme cvatnje: V. - VI. mjesec
Miris i okus: plod ima aromatičan miris i sladak okus koji podsjeća na marelicu.
Stanište: Uzgaja se i sadi kao kultivirana voćna i ukrasna vrsta oko okućnica i u voćnjacima.

Branje i prerada
Za sušenje rabimo mlade izdanke, list i plod. Svi dijelovi se suše brzo i na toplom, prozračnom mjestu ili u sušionici. Mlade pupoljke beremo prije listanja. List beremo u proljeće, a plod u jesen nakon jačeg mraza. Plodove kakija možemo omekšati tako da ih zamrznemo i preko noći ostavimo da se odmrznu. Ako smo ubrali nedozrele plodove tada ih pohranimo u kartonsku ambalažu gdje će za sedam dana biti zreli. Novi list (www.novilist.hr)
---------------------------------------- oglasiVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre