Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

 


ZDRAVLJE I LJEPOTA
Prehrana u službi ljepote

lijepa koža


Koža će postati sjajnijom i ljepše boje ako pazite što jedete i izbjegavate jako začinjena jela
Prehrana je vrlo važna za naše zdravstveno stanje, a o njoj ovisi i izgled kože. Iako kozmetičari i dermatolozi savjetuju da je treba pravilno njegovati preparatima namijenjenim određenom tipu kože, obvezno će podsjetiti i na to da će zablistati i postati ljepše boje ako pazite što jedete. Zato je nužno nekim namirnicama, ovisno o tipu kože, dati prednost na tanjuru, dok druge treba zanemariti.

Masna i osjetljiva koža
Izbjegavajte masnoće i šećer, ali ih nemojte posve zaboraviti. Tako, na primjer, čaj ili kavu zasladite samo žličicom šećera ili meda. Umjesto rafiniranog bijelog, obvezno koristite smeđi nerafinirani šećer. Problematičan ten postat će ljepši ako jedete krto pureće, pileće ili teleće meso. No preporučuje se i jesti više ribe, te dosta svježeg i lešo kuhanog povrća. Zanimljivo je da se od voća posebno preporučuju banane, a od sireva svježi kravlji, kozji i ovčji. Kolače i druge slastice trebalo bi zamijeniti jogurtom, a umjesto maslaca pri pripremanju jela koristiti biljno i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Bilo bi dobro i da salate umjesto papra, soli i octa začinite limunovim sokom, te katkad tim i drugim jelima okus >popravite< lukom i začinskim biljem. Voda i prirodna limunada neka budu zamjena za gazirane napitke i alkoholna pića.

Suha koža
Pijte dosta mlijeka, jedite piletinu, ribu, puretinu, a katkad si možete priuštiti i druge vrste mesa. Budući da vašoj koži nedostaje masnoće možete si priuštiti i masnije sireve, ali zbog nedostatka vlage obvezno svakodnevno popijte litru do dvije vode. Preporučljivi su i netom iscijeđeni voćni sokovi od grejpa, mandarina i drugog sezonskog voća. Pritom ne treba zanemariti ni kompote, ali pazite da ih previše ne zasladite. Povrće je i na vašem jelovniku više nego dobro došlo, pogotovo salata, špinat, peršin, kupus, blitva, mrkva, radič i druge vrste koje sadrže dosta vode.[M.Đ.] , Vjesnik

HIC.HR
foto:

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre