TJEDNI SAVJETI O BIOPROIZVODNJI
Ekološko kozje mlijeko - tradicija u službi zdravlja


Pogrešno se misli da kozje mlijeko ima čudan miris. Budući da se taj efekt javlja jedino ako se koze drže zajedno s jarčevima, odnosno ako se tijekom mužnje nalaze u neposrednoj blizini, čini se važnim ponoviti osnovne uvjete koje trebaju ispunjavati nastambe za koze
Piše mr. sc. Vlasta RADOIČIĆ

Budući da smo u Domu od 1. lipnja 2007. započeli ciklus savjeta o ekološkom stočarstvu (kao sastavnom i nezaobilaznom dijelu sustava ekološke proizvodnje) smjernicama o ekološkom uzgoju koza, u ovotjednim će savjetima također biti riječi o kozarstvu. Doduše, nešto više o kozjem mlijeku i mliječnim proizvodima nego o samom uzgoju. Zbog brojnih upita ponovit ćemo kako projektirati odgovarajuće nastambe.
Približit ćemo vam stanje na Mediteranu, Europskoj uniji i mogućnosti u Istri. Sve to s jednim ciljem da dodatno ohrabrimo vaša razmišljanja o uzgoju koza i uporabi kozjeg mlijeka. Jer ova ne previše zahtjevna, pametna i umiljata životinja oduvijek je bila simbol istarskog sela. I, kako bi rekla naša prijateljica Grace: >Ma domisliš li se koliko je dice koza uzgojila?<, neka nam to bude urezano u pamćenje i motivacija za budućnost.

Info-blok
Planirana ugradnja ekološke proizvodnje u Strategiju razvoja ruralnog prostora Istarske županije kao zasebnog poglavlja pomak je prema naprijed. Ona bi mogla biti polazište i uporište poboljšanju trenutnog stanja. Ipak, modeliranje samo po sebi ne donosi rezultat. Zato svima nama ne preostaje ništa drugo doli da zasučemo rukave, obrazložimo svoje zahtjeve i predložimo moguća rješenja. Skupština Istarske županije na izvanrednoj tematskoj sjednici u ponedjeljak, 18. lipnja, raspravljat će o ekološkoj poljoprivredi na našem prostoru. Za položaj ekološke proizvodnje (cjelokupnog sustava, a ne samo poljoprivrede) od osobite je važnosti reagiranje naših vijećnika i zaključci koje će usvojiti. To nužno ne mora značiti boljitak, ali politički stav naše lokalne zajednice mjerilo je prema kojem se možemo ravnati u budućnosti.

Bio-smjernice
Kako interes za mliječne pasmine koza i njihove proizvode u Europi raste, polako nestaju i predrasude o kozjem mlijeku. Jedno od pogrešnih shvaćanja je da ono ima čudan miris. Budući da se taj efekt javlja jedino ako se koze drže zajedno s jarčevima, odnosno ako se tijekom mužnje nalaze u neposrednoj blizini, čini se važnim ponoviti osnovne uvjete koje trebaju ispunjavati nastambe za koze.
Pri projektiranju i izgradnji treba voditi računa da koze imaju dovoljno prostora (za stajanje i lijeganje), da obitavaju na punom podu (ne na rešetkama), da imaju dovoljno prirodnog i umjetnog svjetla, čistog zraka (bez stvaranja propuha), da uvijek imaju pristup čistoj vodi i hrani te da je hrana uravnoteženih sastojaka i podrijetlom s ekoloških gospodarstava. Kozama treba osigurati poseban smještaj u slučaju bolesti. Radi sprječavanja poremećaja u ponašanju potrebno im je osigurati stalnu aktivnost. Stoga su poluzatvorene staje dobar odabir.

Savjet 1 - uzgoj mliječnih koza
Svježe kozje mlijeko tekućina je bijele boje, bezmirisna i neprozirna, blago slatkog okusa. Budući da obilježja kozjeg mlijeka ovise o pasmini, odabir mliječne pasmine jedan je od preduvjeta. U Hrvatskoj se uzgajaju tri mliječne pasmine - njemačka šarena plemenita tzv. srnasta koza (dužina laktacije 214 dana - 386 kg mlijeka s 3,86 posto masti), sanska koza (255 dana - 519 kg mlijeka s 3,97 posto masti) te francuska alpina (najduža laktacija od 266 dana - 448 kg mlijeka s 4,19 posto masti). Hrvatski stočarski selekcijski centar može vam pomoći savjetima, a i iskustva gospodina Habera mogu biti vrlo dragocjena.

Savjet 2 - iskorištavanje ljekovitih svojstava kozjeg mlijeka
Kozje mlijeko ima ljekovitu moć. Već je Hipokrat naglašavao da je sirutka kozjeg mlijeka ljekovita. Koristi se za suzbijanje bolesti dišnih putova (upala pluća), bolesti jetara (žutica), bolesti probavnog sustava (čir na želucu), reumatskih bolova te općenito za jačanje imuniteta. Danas je ekološko kozje mlijeko (prvenstveno zbog lake probavljivosti, prisutnosti brojnih antitijela, vitamina A i B, te minerala) vrlo cijenjena funkcionalna hrana. Stoga vam savjetujemo, naravno ako ste proizvođač ili ako imate priliku nabaviti mlijeko na ekološkom imanju u blizini, njegovu konzumaciju.

Savjet 3 - ekološki mliječni proizvodi na bazi kozjeg mlijeka
Ukoliko ste ekstenzivni proizvođač koza, za sebe i svoju obitelj nastojat ćete osigurati barem neke od osnovnih mliječnih proizvoda, poput skute, svježeg i zrelog sira. No budući da koza brsti oko 500 vrsta bilja, svi su mliječni proizvodi vrhunske kvalitete. Zato se iz kozjeg mlijeka dobivaju vrlo cijenjeni proizvodi - sirutka (dobiva se uz dodatak sirišta), jogurt (uz dodatak bakterija), kefir (uz dodatak kvasaca - kefirnih zrnca), te meki sirevi (uz dodatak plijesni). Savjetujemo vam stoga izradu mini sirane u sklopu gospodarstva.

Savjet 4 - isplativost
Prije investiranja savjetujemo vam da dobro ispitate isplativosti projekta. U literaturi pronalazimo brojne pokazatelje, pa ne bi bilo loše da se obratite za direktnu pomoć savjetnicima Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu ili onima u udrugama. Ilustracije radi (prema planu poslovanja gospodarstva Bolonović), za kilogram sira potrebno je deset litara mlijeka, pa ako vaša koza daje oko 400 litara mlijeka, to je godišnje 4.000 kilograma sira. Proizvede li se usput i pola kilograma skute iz zaostale sirutke, moguće je dobiti 2.000 kilograma skute. Mada cijene variraju - kilogram sira je minimalno 100 kuna, a skute 40 kuna - računica je relativno jednostavna. Ukupni prihod iznosi negdje oko 500.000 kuna, naravno ako imate sto mliječnih koza.

Savjet 5 - dodatni prihod od ekološkog kozarstva
Nije zanemariva činjenica da sto koza godišnje daje oko 130 jarića, koji su u prosjeku teški 15 kilograma. Budući da je cijena mlade jaretine oko 30 kuna po kilogramu, prihod od jarića dostiže 60.000 kuna. Moguće je prodati i stajski gnoj, pri čemu se može zaraditi još dodatnih desetak tisuća kuna. Kada bi svi preduvjeti (zemljište, veterinari, krediti, ...) bili osigurani, vrijednim bi se radom od ekološkog kozarstva moglo dobro živjeti. Savjetujemo vam zato - budite ustrajni u ciljevima.
Glas IstreVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre