Plavu ribu na tanjur


Omega 3 masne kiseline u organizam se prije svega unose konzumacijom plave ribe ili sintetskim nadomjestcima
ZAGREB - U Hrvatskoj su u 2006. godini osobe starije od 65 godina činile više od 62 posto svih hospitaliziranih zbog bolesti cirkulacijskog sustava, dok je umrlih starijih od 65, od ukupno umrlih zbog cirkulacijskih bolesti, bilo čak 88 posto.
Prema europskim smjernicama za prevenciju kardiovaskularnih poremećaja, koje je na nedavnoj Gerontološkoj tribini u Zavodu za javno zdravstvo Zagreba predstavio akademik Željko Reiner, treba postići da je ukupni kolesterol u krvi manji od pet milimola po litri krvi (mmol/l), LDL (loši) kolesterol manji od tri mmol/l, HDL (dobri) kolesterol više od jedan mmol/l (muškarci), odnosno 1,2 mmol/l (žene), a trigliceridi manji od 1,7 mmol/l. Kod osobe s velikim rizikom preporučuje se ukupni kolesterol manji od 4,5, a LDL kolesterol manji od 2,5.
Reiner je objašnjavao i ulogu Omega 3 masnih kiselina, odnosno eikozapentaenske kiseline (EPA) i Dokozaheksaenske kiseline (DHA). Omega 3 masne kiseline u organizam se unose prije svega konzumacijom plave ribe ili sintetskim nadomjestcima. Prosječno konzumiranje ribe u Hrvatskoj u 2005. godini iznosilo je 7,8 kilograma po osobi. U Europi se manje ribe nego u Hrvatskoj jede samo u Njemačkoj, Mađarskoj i Irskoj, a posebno zabrinjava i to što se riba jede sve manje.
Reiner je prikazao rezultate brojnih studija (Health Professionals Follow-up Study, DART studija, ATTICA studija, uključujući i vlastita iskustva ) koje su potvrdile učinak Omega 3 masnih kiselina na koronarnu bolest srca, kao i načine njihova djelovanja. Incidencija iznenadne smrti u bolesnika nakon infarkta miokarda je velika, a kardioprotektivni učinci omega 3 masnih kiselina očituju se u prevenciji iznenadne smrti i to prevencijom aritmija i povećanjem varijabilnosti srčanog ritma.
Nakon infarkta miokarda preporučuje se uzimanje jednog grama EPA + DHA na dan s ciljem anti-aritmogenog djelovanja. U prevenciji starijima preporučuje se prehrana bogata plavom ribom koja obiluje spomenutim kiselinama. [Biserka Lovrić], Vjesnik  Isprintaj Proslijedi  
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre