Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
 

 


Pravila zdrave prehrane


ZDRAVA HRANA: tijelo pod povećalom
U hladnim zimskim danima čajevi su jako dobar izbor, što se prvenstveno odnosi na zeleni čaj, čaj od kadulje, majčine dušice, a dobro im je dodati sok agruma i med. Naime, C vitamin iz agruma povećava apsorpciju antioksidansa, što omogućava da ostanu aktivni i nakon probavljanja, dok med stimulira imunološki sustav.

Svaka druga osoba u Hrvatskoj ima problema s prekomjernom težinom, od kojih je 20 posto s indeksom tjelesne težine većim od 30, dakle pretilih. S prekomjernom težinom ima problema više od 60 posto muškaraca i oko 55 posto žena. U obzir treba uzeti i činjenicu da prekomjerna tjelesna težina povećava rizik od nastanka niza bolesti, poput šećera u krvi, artritisa, hipertenzije, žučnog kamenca, neke vrste karcinoma ili bolesti srca i krvožilja. Poznato je da u svijetu od moždanog udara godišnje umre oko 17,5 milijuna ljudi, dok je u Hrvatskoj na prvom mjestu uzroka smrtnosti i zahvaća sve mlađu populaciju. Također, oko 10 posto odraslih osoba ima povišene vrijednosti lipida u krvi, a time i povećan rizik za razvoj ateroskleroze. Isto tako od šećerne bolesti tipa II u Hrvatskoj boluje oko 100.000 osoba.
Kronične bolesti uzročno povezane s načinom prehrane čine značajni dio naše javnozdravstvene problematike, što je slučaj i s većinom razvijenih zemalja. Energetski neuravnotežena prehrana i neadekvatan unos prehrambenih tvari predstavljaju čimbenik rizika za niz kroničnih bolesti i deficitarne prehrambene poremećaje. Pravilna prehrana pridonosi održavanju tjelesnog i mentalnog zdravlja, kao i općoj otpornosti prema bolestima, dok kod djece i mladih osigurava pravilan rast i razvoj organizma. U slučaju prekomjerne težine dobro je hraniti se zdravo na način da se količina unošene hrane smanjuje uz smanjivanje veličine obroka.

Uobičajena navika 58 posto ljudi je preskakanje doručka. To je najgora varijanta. Doručak bi trebao probuditi metabolizam, dati dobar osjećaj. Umjesto jednog ili dva veća obroka, bolje je pojesti tri do pet manjih i ne preskakati ih. Važno je jesti zdravu raznoliku hranu, odnosno što više svježe hrane, voća i povrća te cjelovite žitarice jer je ta hrana bogata nutrijentima poput vitamina i minerala te dugim vlaknima, a ne sadrži velike količine kalorija. Potrebno je konzumirati hranu siromašnu zasićenim masnoćama i kolesterolom. Više od polovine populacije unosi u organizam više soli od preporučene razine i to čak dvaput više od količine koja nam je potrebna. Važno je konzumirati što manje soli i šećera te umjerene količine bjelančevina i to dnevno do 0,8 grama po kilogramu tjelesne težine. Također, treba što manje konzumirati alkohol.

U hladnim zimskim danima čajevi su jako dobar izbor, što se prvenstveno odnosi na zeleni čaj, čaj od kadulje, majčine dušice, a dobro im je dodati sok agruma i med. Naime, C vitamin iz agruma povećava apsorpciju antioksidansa, što omogućava da ostanu aktivni i nakon probavljanja, dok med stimulira imunološki sustav. Bit je u umjerenosti i raznolikosti jer je svaka krajnost prijetnja uspjehu.
Preporuča se ne jesti dva do tri sata prije odlaska u krevet i svaki dan ili najmanje tri puta tjedno po barem 30 minuta odvojiti za tjelesnu aktivnost jer prekomjerna tjelesna težina u odraslih osoba nije samo posljedica prevelikog unosa hrane, već je često posljedica nedovoljne tjelesne aktivnosti.
Josipa LEKO,Glas Istre

--------------------------- HIC oglasi



Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre