ADRESAR HRVATA
IZVAN RH
(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr14.listopada 2015.
PREDIZBORNO OBEČANJE?
Gradonačelnik Bandić najavio niže cijene odvoza glomaznog otpada u Zagrebu

Milan Bandić


ZAGREB - Od 1. studenoga Zagrepčanima će pojeftiniti odvoz komunalnog otpada - oni u obiteljskim kućama plaćat će odvoz komunalnog otpada u prosjeku 34 posto manje, a oni u zgradama u prosjeku
42 posto manje, najavio je u utorak zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Pojasnio je kako će do pojeftinjenja odvoza komunalnog otpada doći zato što će se ta usluga građanima početi naplaćivati po volumenu, umjesto po kvadraturi stambenog ili poslovnog prostora. Naplatu po volumenu propisuje Zakon o održivom gospodarenju otpadom.

"Nema više kvadrature. Zato je 34 posto u prosjeku manje u obiteljskim kućama ili 42 posto manje ustambenim objektima", rekao je Bandić novinarima tijekom posjeta Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan.

Zagrepčani odsad trebaju prestati trpati otpad u vrećice i bacati ih u kante ili kontejnere, a na to će se morati postupno navikavati. Problem je nastajao 50 ili 60 godina pa se ne može riješiti za pet - šest dana, poručio je.
"To će se rješavati u hodu, pomalo, a građane ne treba kažnjavati ako nisu svugdje kante u skladu s potrebnom zapremninom ili količinom", kazao je Bandić dodavši da će se Čistoća tome prilagođavati. Za sada ostaju tri odvoza otpada tjedno, a od Nove godine ili proljeća bit će najvjerojatnije dva odvoza.

Na upit kada Zagrepčani mogu očekivati spremnike za razvrstavanje otpada, Bandić je odgovorio da ih dobivaju već sada, a tamo gdje nedostaju intervenirat će Čistoća.

"Građani žele odvajati otpad, a reciklaža je preduvjet kvalitetnog rješavanja treće sastavnice gospodarenja otpadom, nakon sanacije Jakuševca i pročistača otpadnih voda - to je izgradnja Centra za gospodarenje otpadom koji uključuje mehaničko-biološku i termičku obradu otpada", kaže Bandić.Obećanja zagrebačkog gradonačelnika

Podsjetimo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić 21.rujna je najavio sniženje, trebalo bi se dogoditi do kraja godine, dvije do tri komunalne usluge.Tada nije precizirao o kojim se uslugama se radi.

Evo, bubnuo sam, kao što sam bubnuo i s udžbenicima, rekao je u svom stilu Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

"Zagrebački holding instrument je u rukama gradonačelnika i Gradske uprave kako bi građanima pružio što kvalitetnije usluge građanima, uz što manje cijene. Mislim da to dobro radimo" , ustvrdio je opovrgnuvši optužbe iz SDP-a i HDZ-a da je odnos Grad Zagreb-Holding "prelijevanje iz šupljeg u prazno" jer je Grad Zagreb kupio nekretnine od Holdinga, a sad kamate plaćaju građani.

Predsjednica Uprave Holdinga Ana Stojić Deban ustvrdila je da je bolja suradnja Grada Zagreba i Holdinga rezultirala poboljšanim kreditnim rejtingom te da se u Holdingu i nadalje provode mjere restrukturiranja. Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić podsjetio je da je kreditni rejting Holdinga povećan na B plus stabilan jer je iz gubitaša prešao u dobitnika, smanjen je broj zaposlenih, a i subvencije Grada Zagreba manje su za 200 milijuna kuna.

"Uspjeli smo kratkoročne obveze konvertirati u dugoročne, što se može samo skladnim odnosom između Grada Zagreba i Holdinga, a nije se povećao ni jedan gradski porez niti komunalna usluga", dodao je.

"Neka se u SDP-u poklope ušima. Vidjeli smo kako su oni vodili Holding...Na građanima je da vjeruju nama ili koaliciji SDP-HDZ koja nastoji omalovažiti naš uspjeh", zaključio je Kojić.

Gradonačelnik Bandić najavio je i da će kraj ovog mandata i početak novoga obilježiti dva projekta: denivelacija rotora na Remetincu, što uključuje i Jarunski most te izgradnja žičare. Zagrepčani vape za ta dva projekta", rekao je Bandić.

Prije toga bit će riješena Branimirova ulica i Radnička cesta, a tad se kreće i u gradnju fontana.

Za Branimirovu su, kaže Bandić, dobili i 'zadnji papir', pa su imovinsko-pravni odnosi pred dovršetkom, a još se čeka odgovor jedne obitelji. "Brojim sate da se to dogodi. Sve je riješeno 98 posto, no, kao legalisti ne možemo u posjed ako sve nije čisto", dodao je.

Na Radničkoj cesti pri kraju je natječaj za nadvožnjak kod Kozari Boka i Kozari Puteva, a kad se otvori u punom profilu bit će to, smatra Bandić, jedna od najljepših gradskih ulica.

Kad je riječ o gradnji novih fontana, Bandić napominje da natječaj za fontane nije ni bio poništen te da je samo pitanje političke pragme kad s tim krenuti. "Nećemo prije Branimirove", dodao je.

Bandić se osvrnuo i na kritike SDP-a i HDZ-a vezano uz Generalni urbanistički plan Sesveta gdje je, kako tvrde, pola milijuna četvornih metara zelenih površina prenamijenjeno u građevinskog zemljište, a planira se i gradnja 6.000 novih stanova. Naglasio je da je ondje najvažnije omogućiti građanima legalizaciju objekata, dok će još danas "popeglati" probleme koji su se pojavili u raspravi uoči sukpštinske sjednice odnosno precizirati sredstva za infrastrukturne objekte javne namjene.

jutarnji.hr/ N1/HIC

 

hotelski smještaj u Zagrebu:


hotel ARISTOS 4*, Zagreb
www.hotel-aristos.hr 

hotel Laguna 3*, Zagreb
www.hotel-laguna.hr 
 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre