HICmade in croatia, suveniri


07.ožujka 2019.
BANDIĆEV PROJEKT
Odabran izvođač radova za zagrebački Manhattn

projekt zagrebački manhattn


Povjerenstvo za razmatranje pisama namjere po javnom pozivu za iskaz interesa za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta "Grad u Gradu" u Zagrebu, za mogućeg je partnera odabralo tvrtku Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. U objašnjenju stoji da su njezine reference okarakterizirane optimalnima za buduću suradnju budući da njezini projekti tretiraju cjelovite urbane zone, priopćeno je iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika.

Naglašeno je kako je tvrtka Eagle Hills u dostavljenim referencama dokazala da ima izvanredno iskustvo u razvoju projekata sličnog opsega i zahtjevnosti zadatka, posebice usko vezanih za temu urbane regeneracije u gradovima koje obilježava brzi rast.

-  Sljedeći korak bio bi dogovor o tekstu i potpisu memoranduma o razumijevanju kao oblika izražavanja namjere pregovaranja i sporazumijevanja u postupku koji bi prethodio sklapanju međunarodnih trgovačkih ugovora, ističe se u priopćenju iz Ureda gradonačelnika Milana Bandića.

Riječ je o megaprojektu vrijednom pola milijarde eura. Na gotovo milijun četvornih metara između rijeke Save, Avenije V. Holjevca i Avenije Dubrovnik niknule bi stambene i poslovne zgrade, šetnice, parkovi, trgovački centri i još mnogo toga.

Povjerenstvo je zaprimilo tri ponude, od kojih dvije zadovoljavaju uvjete javnog poziva, i to ponude tvrtke Bouygues Batiment International iz Francuske i tvrtke Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U pozivu je među ostalim bilo navedeno da Novi Zagreb sa 120.000 stanovnika nema dovoljno javnih, društvenih, kulturnih, zabavnih i trgovačkih sadržaja te sadržaja za sport i rekreaciju, a planirana promjena raznolikom ponudom unaprijedila bi opću kvalitetu života u gradu. Zato je potrebno planirati sadržaje na tom području 24 sata, koji trajno pridonose kvalitetni života građana.


Tomašević: Nitko u Skupštini grada Zagreba nije imao informaciju o javnom pozivu

O toj se temi govorilo i u emisiji "Studio 4" s gostima Tomislavom Tomaševićem, predsjednikom stranke Zagreb je naš i Tihomilom Matkovićem, predsjednikom Društva arhitekata Zagreba.

Tomašević je naglasio kako je taj javni poziv objavljen, a da u Skupštini grada Zagreba nitko o tome nije imao informaciju, a kamoli da je o svemu prethodila rasprava.

- Javni poziv napisan na tri stranice daje rok od 15 dana da se jave investitori. Nemoguće je da se netko javi u roku od 15 dana za projekt od 500 milijuna eura. Ti su poslovi dogovoreni prije, istaknuo je.

- Takvi megaprojekti rade se svugdje u svijetu i najmanje koristi od njih ima lokalna zajednica, smatra.

- Grad je rekao da će promijeniti prostorni plan prema željama investitora. To se ne radi. Investitor bi se morao prilagoditi našim željama i vizijama, rekao je.

Matković govori kako prostor Velesajma već godinama traži preobrazbu zato što je izvan funkcije, no iznenađen je da se i prostor hipodroma, koji bi se trebao i dalje sačuvati u takvom obliku, želi prenamijeniti.

- Nemamo realnih potreba da se tamo razvijaju novi urbani sadržaji, rekao je i dodao kako ne misli da je loše bilo pozvati strane investitore, ali se isto tako slaže da je rok od 15 dana za proceduru malo.

- Svi elementi promjene plana su bitni i u njima treba sudjelovati struka, rekao je.

Tomašević naglašava kako bi se projekt financirao tako da Grad da zemljište, a investitor financira gradnju. Po njegovu je mišljenju taj model javno-privatnog partnerstva problematičan.

Za Tomaševića nije sporna rekonstrukcija Zagrebačkog velesajma, o kojoj se govori već godinama i za koju su napravljene studije na Arhitektonskom fakultetu.

Matković je rekao kako na Velesajmu postoji 10-ak objekata koji su pod zaštitom i oni se trebaju zadržati zato što će novom urbanitetu dati šarm.

- Ne smijemo napraviti monofunkcionalne prostore, a osnova opstojnosti bilo koje urbane cjeline je stanovanje. Ako ne riješimo stanovanje, nego samo poslovni dio, poslije 16 sati ondje neće biti nikoga i navečer će taj kvart ostati prazan, ističe.

Tomašević je zaključio da projekt ne smije završiti kao javni trošak, a privatna korist.
Bandić najavio gradnju zagrebačkog Manhattna i obnovu Maksimirskog stadiona

"U Novom Zagrebu bit će novi Manhattan" izjavio je Bandić i potvrdio da kreće u realizaciju megaprojekta o kojem je pisao Jutarnji: 'Sve što smo u 19 godina dosad napravili je ubod komaraca prema tome'
Milan Bandić

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potvrdio je u četvrtak 14.veljače da se u Novom Zagrebu planira napraviti "Grad u Gradu" između rijeke Save, Avenije Većeslava Holjevca, Avenije Dubrovnik i Ulice Radoslava Cimermana, na površini od gotovo 1,1 milijun četvornih metara, ali nije želio ništa detaljnije reći osim da će to biti novi Manhattan.

"Sve što smo napravili sugrađani i ja u ovih 19 godina je 'ubod komarca' što će se tamo dogoditi. Strpimo se mjesec-dva dana", rekao je Bandić na Trgu bana Jelačića gdje je s pomoćnikom ministra poljoprivrede Zdravkom Tušekom otvorio manifestaciju "Valentinovo na Jelačiću", na kojoj se do 15. veljače predstavlja 50-ak proizvođača vina.

Podsjetio je kako se na redizajn Zagrebačkog velesajma čeka 50 godina, baš kao i okolnih površina Hipodroma, parkirališta na istočnoj strani Velesajma, igrališta NK Lokomotive ...milijun i tristo tisuća kvadrata, grad u gradu.

"Ako je Radnička - zagrebački Champs-Elyséesi, onda bi to trebao biti zagrebački Manhattan - grad u gradu", rekao je Bandić.hrt / HIC.hr
foto:cropix

 

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre