Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr20.svibnja 2015.
NORIJADA DILJEM HRVATSKE
Maturanti slave kraj školske godine

norijada

Maturanti danas diljem Hrvatske obilježavaju zadnji dan školske nastave i opraštaju se od srednje škole.
Najveća proslava, jer je i njveći broj maturanata, odvija se u Zagrebu a norijada se već tradicionalno obilježava i u Osijeku te u drugim hrvatskim gradovima.


ZAGREB
Zagrebački maturanti su već u jutarnjim satima zamiječeni na ulicama sa uobičajenim zviždaljkama.
Središnje okupljanje počelo je nešto prije 11.30 na Trgu bana Jelačića gdje su krenuli ludovati uz glazbu. Proslava je popračena i znatnom količinom alkohola zbog kojeg su se neki poprilično opustili pa i skinuli u donje rublje. Uobičajeni dekor zagrebačkih maturanata je međusobno posipanje brašnom ali i prolaznika te kupanja u fontani Manduševac.
Hitna pomoć morala je intervenirati već prije 12 sati na glavnom zagrebačkom trgu kada je jednom maturantu pozlilo prilikom proslave, javila je N1 televizija. Nema informacija u kakvom se stanju mladić nalazi niti zbog čega mu je pozlilo.

Povorka od oko 8000 maturanata u podne je krenula s glavnog zagrebačkog trga prema jezeru Bundek, gdje će i ove godine održati se središnja proslava. Ranijih godina zagrebačka norijada slavila se na jezeru Jarun. Dolazak na Budnek predviđen je, ranije utvrđenom relacijom, s Trga preko Praške ulice, preko Trga Nikole Šubića Zrinskog te Strossmayerovim trgom i Tomislavovim trgom, Mihanovićevom i Miramarskom ulicom zatim ulicom grada Vukovara, Hrvatske bratske zajednice preko Avenije Većeslava Holjevca i Ulice Damira Tomljanovića Gravrana sve do Bundeka. Promet od centra grada do jezera Bundek tada će biti povremeno zatvoren.

Na jezero Bundek učenici neće smjeti unijeti alkoholna pića, staklenu ambalažu, niti ostala neprimjerena sredstva. Na Bundeku će se moći kupiti sendviči, voda, sokovi i pivo točeno u plastičnim čašama.
Za vrijeme proslave policija , zdravstvene službe, spasioci, redarska i zaštitarska služba će dežurati cijelo vrijeme. Po završetku programa, radi lakšeg i bržeg povratka sudionika svojim domovima, ZET će osigurati pojačane linije javnog gradskog prijevoza, stoji na stranicama Grada.


OSIJEK
U Osijeku se maturanti već više od mjesec dana pripremaju za izvođenje plesa Quadrila, koji se tradicionalno u podne pleše za norijadu u najvećem gradu Slavonije. Nakon toga se učenici završnih razreda osječkih srednjih škola sele na lijevu obalu Drave, gdje će imati glazbeni program sve do ponoći.


Kada se radi o programu u preostala dva velika hrvatska grada, treba reći da Splićani nemaju organiziranu zajedničku proslavu zadnjeg dana nastave za maturante, nego se ona odvija zasebno po školama. U Rijeci, također nema službenog programa, no maturanti bi neslužbeno trebali u povorci prošetati centrom grada te se zadržati i proveseliti na Korzu.  


A kada sve to prođe jedni će krenuti u potragu fakulteta na koji će se upisati a drugi u potragu firme
koja će ih zaposliti.

norijada iz albuma jutarnji.hr

Norijada je tradicionalno okupljanje maturanata povodom završetka školovanja. Sastoji se od povorke učenika gradom, a zadnjih godina često se organiziraju koncerti ovim povodom.
hic
hotel ARISTOS 4*, Zagreb
www.hotel-aristos.hr 

hotel Laguna 3*, Zagreb
www.hotel-laguna.hr 
 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre