HIC kuglice za bor


10.prosinca 2018.
OTVOREN NA GODIŠNJICU SMRTI F. TUĐMANA
U Zagrebu svečano otvoren spomenik prvom hrvatskom predsjedniku

Tuđmanov spomenik u Zagrebu
Danas se obilježava 19. godišnjica smrti prvoga hrvatskog predsjednika, doktora
Franje Tuđmana. Tom je prigodom otkriven njegov spomenik, postavljen u Zagrebu, na raskrižju ulica grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice. Autor je akademski kipar Kuzma Kovačić, a na otkrivanje došao je cijeli državni vrh. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji se liječi od plućne embolije, unatoč najavama nije došao. Spomenik je otkriven uz zvuke pjesme "To je tvoja zemlja". 

Malo je bilo onih koji su imali viziju rješenja hrvatskog pitanja, a još je bilo manje onih koji su ga znali realistično oblikovati i provoditi. Franjo Tuđman to je znao. Izložio se progonu, ali je znao da se bez žrtve ne može učiniti ništa veliko", poručila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Dokazao je da mali narodi imaju pravo na velike ideje i sposobnost da ih provedu, dodala je.

Premijer Andrej Plenković
prisjetio se Tuđmanovog vizionarskog državničkog djela za RH- "U ključnim trenucima prijelomnim i za cijeli europski kontinent - pronašao je način uz potporu hrvatskog naroda da Hrvatska postane i demokratska i slobodna i međunarodno priznata država. Vodio je Hrvatsku u najtežim vremenima, u vrijeme velikosrpske agresije i Domovinskog rata, oslobodio je okupirane teritorije. Sa svojom je mudrošću, i uz pomoć međunarodne zajednice mirno je reintegrirao hrvatsko Podunavlje. Inzistirao je na procesu pomirbe što je jedna od njegovih ključnih ostavština i koju također njegujemo i na kojoj ćemo inzistirati", kazao je Plenković.

Okupljenima se obratila izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.


Kuzma Kovačić
, autor spomenika poručio je: "Ovo je kip živog Tuđmana, onoga koji ostaje s nama". "Stari je to kip po svome kiparskom korijenu, ali novi po duhovnom porijeklu. Okrenut onome gore, transcedantalnome - kao što je novo sve što se odaziva na riječ 'gore srca', dodao je. Govoreći o konstrukciji spomenika kazao je kako će "os koja dominira prostorom - bit će odsad znak sigurne osi hrvatske povijesti".

Svečanost je počela intonacijom hrvatske himne. Miroslav Tuđman stigao na svečano otvorenje spomenika svome ocu, prvom hrvatskom predsjedniku.

Uoči otvaranja spomenika na raskrižju Ulice Grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice prosvjedovala je nekolicina građana.


Položeni vijenci i zapaljene svijeće na Mirogoju

Na 19. godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana izaslanstvo HDZ-a predvođeno premijerom Andrejem Plenkovićem položilo je u ponedjeljak na Mirogoju vijenac i zapalilo svijeće na grobu predsjednika Tuđmana, kojega je Plenković nazvao vizionarskim državnikom u prijelomnim trenucima za Hrvatsku


Na odabrani plato dopremljen je 3.prosinca

Spomenik Franji Tuđmanu, prvom predsjedniku Republike Hrvatske, dopremljen je na novoizgrađeni plato i postavljen na postolje. Plato se nalazi na križanju ulice Hrvatske bratske zajednice i Vukovarske ulice.
spomenik Franje Tuđmana u Vukovarskoj ulici,Zagreb

Spomenik će biti na mjestu gdje je nekad bila piramida "Granit koji pamti" koja se seli na mjesto između Inine zgrade i Muzeja suvremene umjetnosti.
Spomenik Franji Tuđmanu izradio je kipar Kuzma Kovačić. Kazao je da će to simbolizirati zahvalnost domovini.

Spomenik je bez postolja visok je 4 metra a s postljem 7 metara. Kipar Kovačić napravio i prvi spomenik Franji Tuđmanu u Škabrnji i onaj u Velikom Trgovišću no ovaj zagrebački je največi do sada. Simbolizirat će, kaže kipar,  zahvalnost domovini.

Kipar ga je izradio od gline u svom ateljeu u Splitu, prema kojem je napravljen negativ, a zatim i gipsani model koji je prerezan na tri dijela i dopremljen u ljevaonicu u Vrapče u Zagreb. Po njemu je napravljen kalup, koji se ispunjava voskom. Pri pečenju taj vosak nestaje, na njegovo mjesto dolazi bronca, koja se pri temperaturi od 1300 stupnjeva ulijeva u isušeni ispečeni kalup.

Spomenik Franji Tuđmanu u Vukovarskoj ulici gledat će i prema budućem spomeniku domovini pred gradskom upravom. Sve će stajati više od 4 milijuna kuna


stuđmenov spomenik , zagreb Granitna piramida se premješta na novu lokaciju.

hrt/HIC.hr
foto:

 

 

 

 

 HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre