HIC
HIC-aktualno

zlatnici i srebrnjaci

Atena extra djevičansko maslinovo ulje

 

 

08.travnja 2021.
OSUĐEN U HRVATSKOJ NA KAZNU ZATVORA
Zoran Mamić se vratio u Hrvatsku nakon kratkgog putovanja u Dubai

Zoran Mamić

Zoran Mamić vratio se u Hrvatsku, potvrdio je sinoć medijima njegov odvjetnik Mijo Golub. Mamić, bivši trener Dinama, je prije desetak dana otputovao u Dubai nakon čega se počelo nagađati kako se možda neće vratiti na izdržavanje zatvorske kazne. O tome se govorilo i kada je prije toga otputovao u Bosnu i Hercegovinu u posjet bratu Zdravku.

Zoran Mamić je pravomoćnom odlukom Vrhovnog suda osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama, no rješenje o izdržavanju kazne još nije dobio, a njegov odvjetnik nije želio komentirati kada će se to dogoditi.
Otišao u BiH i vratio se u Hrvatsku

24.ožujka 2021.: Nakon jučerašnje sudske rasprave u Osijeku Zoran Mamić je otišao u Bosnu i Hercegovinu zbog čega su uslijedile spekulacije kako želi izbjeći služenje dosuđene mu zatvorske kazne u Hrvatskoj. Ipak, jutros se vratio u Hrvatsku, potvrdio je za HTV.

Na pitanje je li točno da se jutros vratio u Hrvatsku i gdje se trenutno nalazi, novinaru HTV-a Petru Vlahovu rekao je u telefonskoj izjavi da upravo prolazi kroz Dalmaciju.

- jesam ,vratio sam se. Jutros sam ušao, ne znam koliko je bilo točno sati , na granični prijelaz Bijača koji je najbliži Međugorju, rekao je u telefonskom razgovoru za HTV.

Rekao je i da je jučer iskoristio priliku da nakon ročišta koje je otkazano u Osijeku direktno iz Osijeka ode vidjeti brata Zdravka, kojeg nije vidio, kaže, više od sedam mjeseci.

- Naravno da se mi čujemo na svakodnevnoj bazi, ali nismo se fizički vidjeli. Ne trebam ja pričati o bratskoj ljubavi, ali želio sam ga vidjeti, želio sam s njim popričati o aktualnoj situaciji. Mislim da je to jedino normalno i mislim da tu nema ništa čudno ili neprikladno, kazao je.

Na pitanje jesu li ga iznenadile pretpostavke da će napustiti Hrvatsku, izbjeći služenje kazne, rekao je:

- Ma dobro, to je klasično naše hrvatsko, uvijek se traže nekakve teorije zavjera ili ne znam čega. Ja sam rekao i stojim kod toga da se ne osjećam krivim, da kaznu prihvaćam, da kad se ispune svi uvjeti za izvršenje kazne, ja ću kaznu služiti. I naravno da ću se boriti, kao što bi se borio i svaki drugi čovjek svim mogućim pravnim sredstvima. Da ne nabrajam, od Ustavnog pa Međunarodnog suda, da pokušamo učiniti što je moguće. To je ljudski i to je jedino normalno. Ne mislim se predati i ne mislim vegetirati. To je jednostavno borba, i ako bude, i kada bude služenje kazne, bit će služenje kazne, rekao je.

Na pitanje hoće li ono biti u Hrvatskoj, odgovara da ne želi prejudicirati.

- Još je otvorena situacija s obzirom na sadašnje događaje. Svi vidimo što se događa. Ja puno stvari znam. Ne mogu govoriti o detaljima, ali puno stvari znam. Znam da je ovo što se piše u medijima od strane mog brata istinito. Hoće li to sada uroditi plodom za nas, ili neće, o tom potom. Vidjet ćemo, poručio je.
Otišao u BiH u srijedu


Zoran Mamić koji je pravomoćno osuđen zbog izvlačenja novca iz Dinama - otišao je u Bosnu i Hercegovinu. Izlazak iz zemlje navodno je evidentiran u srijedu poslijepodne na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu. 

Osuđen je na četiri godine i osam mjeseci zatvora, pesuda mu je izrečena 15.ožujka. Istog dana i to
3 dana uoči uzvratne utakmice osmine finala Europske lige između Dinama i Tottenhama Zoran Mamić je podnio ostavku na sve funkcije u GNK-u Dinama.
- Iako se ne osjećam krivim, kako sam već ranije najavio, ako presuda bude pravomoćna ja je prihvaćam kao takvu i podnosim ostavku na mjesto glavnog trenera i sportskog direktora GNK Dinamo, rekao je. Klubu želim puno sreće i sportskih uspjeha u daljnjem radu. Noć ranije na održanoj sjednici Uprave GNK Dinamo Mamićeva ostavka je prihvačena.

Za putovanje Mamić nije imao nikakvih zapreka, budući da je, unatoč pravomoćnoj presudi, još uvijek slobodan čovjek. Naime, Županijski sud u Zagrebu još mu nije poslao poziv za izdržavanje zatvorske kazne. To znači da nije imao bilo kakvu obvezu prema hrvatskom pravosuđu.

Tek kada ga sud pozove na izdržavanje kazne, Mamić će se morati odazvati.
Bivši odvjetnik Zdravka Mamića preporučio Zoranu odsluženje kazne u BiH

"Sramotnija presuda Vrhovnog suda nikada nije viđena u hrvatskom pravosuđu" - rekao je odvjetnik Mate Matić u HTV-ovu Studiju 4, komentirajući činjenicu da je Vrhovni sud potvrdio presudu osječkog Županijskog suda kojom je Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama.
Zoranu Mamiću smanjio je kaznu zatvora sa četiri godine i 11 mjeseci na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru sa četiri godine i dva mjeseca na tri godine i dva mjeseca.


Sa Zdravkom Mamićem, čiji je odvjetnik bio, razišao se, rekao je, zbog koncepcije obrane.

Zdravko Mamić i Zoran Mamić bosanski su državljani, prema tome oni odlučuju gdje žele izdržavati kaznu. Oni će zatražiti da se predmet dostavi u BiH. Tamo će se pogledati je li to djelo kažnjivo prema njihovim propisima. Iza toga će vidjeti je li ta kazna koja je ovdje određena adekvatna. Ja sam uvjeren da će se ona bitno smanjiti, jer je treba bitno smanjiti, jer je ova sankcija koja je ovdje donesena rezultat nečega drugoga, a ne pravosuđa ili pravice, rekao je.

Na pitanje može li Zoran Mamić i nakon presude neometano prelaziti granicu, odgovara:
- Uvijek. Zoran Mamić nema nikakvih zapreka.

Ako i on poželi svoju kaznu odslužiti u BiH, isto to može učiniti, nastavlja.

- I ja mu preporučujem da to tamo učini, jer je tamo puno veća pravica nego ovdje. To mu javno preporučujem. Jer ovo što se ovdje događa je zastrašujuće, rekao je.


HRT/HIC.hr
Snimio: Milivoj Mijošek
 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre