HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


zlanici-srebrnjaci


 

06.studenog 2020.
30.OBLJETNICA
Prva gardijska brigada 'Tigrovi' obilježili svoju godišnjicu osnutka

brigada Tigrovi

Prva gardijska brigada "Tigrovi" u četvrtak je u bazi u Rakitju svečano obilježila 30 godina svog postojanja. Na svečanosti su sudjelovali predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga
Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić te potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je i njihov pripadnik, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj te predstavnici brojnih braniteljskih udruga.

Ministar obrane Mario Banožić svim Tigrova čestitao je 30. obljetnicu ustrojavanja.

- Prisjećamo se povijesnog dana. Ratni put Tigrova je častan, slavan i impresivan. Vaše junaštvo ostat će putokaz kako se i s koliko ljubavi branila domovina. S posebnim pijetetom prisjećamo se svih poginulih i nestalih Tigrova. Njima i obiteljima iskazujem duboku zahvalnost za sve što su učinili za Hrvatsku, rekao je među ostalim.

Ministar je dodao kako se trebamo okrenuti budućnost, ali da istovremeno moramo biti svjesni naše povijesti te ju moramo poznavati kako se više nikada ne bi dozvolila razaranja i stradavanja naroda i domovine.

- Na nama je dužnost i obveza da nastavimo unaprijeđivati i razvijati Hrvatsku vojsku kako bi i dalje pružala sigurnost našem narodu. Nastavljamo s prijekopotrebnim ulaganjima u Hrvatsku vojsku, uz sve izazove s kojima smo kao društvo suočeni, zauzeli smo čvrst stav kako ćemo braniti trenutna materijalna prava hrvatskih vojnika, poručio je Banožić.

Ministar branitelja Tomo Medved čestitao je obljetnicu.

- Naša odvažnost i zajedništvo ostvarili su nezamislivo i neizgled neostvarivo.  Put Tigrova put je hrabrosti i časti hrvatskih vojnika. Oznaku Tigrova nosilo je više od 11. 000 pripadnika, život je izgubilo 367 Tigrova, a za šestoricom još tragamo, rekao je.

Poručio je kako Vlada ulaže iznimne napore u osiguravanje pravne sigurnosti koju pruža braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata te je istaknuo kako su u pogledu pronalaženja nestalih osoba iz rata napravili snažan iskorak donošenjem Zakona o osobama nestalima u Domovinskom ratu.

- Pouka koju smo spoznali prije 30 godina i koju nikada ne smijemo zaboraviti je da ujedinjeni oko istog cilja i vođeni istom željom možemo svladati sve teškoće. Istu tu pouku zajedništva moramo primjenjivati i danas u izgradnji prosperitetnije budućnosti, zaključio je Medved.

Predsjednik Republike Zoran Milanović je istaknuo da mu je čast ovdje govoriti.

- Prije 30 godina politika je bila turbulentna, nasrtaji, posezanja, provokacije političkog Beograda i instrumentaliziranog dijela pripadnika srpske manjine svakodnevni. Hrvatska nikada nije  tako dugovala tako  malom broju dobrih ljudi, parafrazirao je izjavu Winstona Churchilla.To zaslužuje i više od zahvalnosti, i više od pijeteta. Vaša brigada imala je slavan i besprijekoran put, to u okolnostima koje su tada vladale mogu samo iznimni ljudi. Mi smo demokratsko društvo, mala solidno uređena država i moramo prihvatiti da ne možemo i nećemo uvijek svi misliti isto, ali neko temeljno zajedništvo nam treba, rekao je predsjednik.

Pripadnici 1. motorizirane bojne Tigrovi, sljednice 1. gardijske brigade Tigrovi, svečano su primili crne beretke sa znakom postrojbe te su prisegnuli domovini, obitelji i Tigrovima da će časno i dostojanstveno nositi to obilježje.

Tigrovi - brigada koja s ponosom nosi epitet prve hrvatske ratne postrojbe, čiji su temelji udareni još 5. studenog 1990. u bazi Rakitje, obilježava 30. godina postojanja.

Njezin kontinuitet, od Jedinice za posebne namjene MUP-a, poznatije kao Tigrovi iz Rakitja iz koje izrasta 1. brigada Zbora narodne garde, danas nastavlja 1. mehanizirana bojna Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade, noseći slavno ime svojih ratnih prethodnika i nastavljajući putem koji su oni utrli u duhu svima poznatog slogana Za Hrvatsku kao Tigar.

Nastali su u svitanje hrvatske države, priča o njima priča je o stvaranju pobjedničke Hrvatske vojske koja će se još naraštajima prepričavati. Ostat će upamćeni po žaru s kojim su kretali u bitke i ratnom pokliku
koji ih je razlikovao od drugih - Za Hrvatsku kao tigar, po herojima koje su iznjedrili, po velikim vojnim pobjedama i slobodi koju danas imamo. (HRT.hr)Vojni put ' Tigrova'

1. mehanizirana gardijska brigada “Tigrovi” bila je najelitnija i najbolje opremljena vojna jedinica Hrvatske vojske (HV). Istaknula se tijekom Domovinskog rata. Vojna baza i zapovjedništvo jedinice bilo je u Zagrebu

Prvotno je oformljena 5. studenog 1990. u vojnoj bazi Rakitje (Jedinica za posebne namjene Rakitje). Bila
je formirana od dobrovoljaca i dijelova Hrvatske policije (koja je bila oslonac za novu Hrvatsku vojsku). Jezgru su predstavljali su novouvježbani pripadnici hrvatskih redarstvenika na tečaju Prvi hrvatski redarstvenik.[1] U početku, nedostatak opreme je značio da je jedinica bila potpuno Pješačka brigada, ali je ovo ubrzo ispravljeno i jedinica je postala Motorizirana Pješačka Brigada do rujna 1991, kada su veće vojne operacije počele.

Vukovar

Kada je rat počeo, Prva Brigada je bila upućena u Istočnu Slavoniju, koja je bila najteže napadnuta. Bitka
za Vukovar
, vitalna borba prve faze rata, je bilo gdje su elementi brigade prvi put doživjeli vatreno krštenje. Kako je grad bio pod teškim napadima od jakih tenkovskih i mehaniziranih snaga Jugoslavenske narodne armije (JNA), ubrzo je bio opkoljen i pod opsadom. Dijelovi Prve Gardijske Brigade su ostali unutar grada. Grad će pasti, ali su neki od opkoljenih vojnika uspjeli izvesti proboj i pobjeći prije pada grada.

U jesen 1991. godine sastavi brigade koji su dotada bili razbacani po mnogim bojištima konačno se sastavlja na novljanskom ratištu na kojemu preuzima inicijativu te tijekom studenog i prosinca 1991. počinje s potiskivanjem neprijateljskih snaga i oslobađanjem dotada okupiranih područja zapadne Slavonije.

Kako je bitka za vojarne uglavnom završila tijekom kasnog rujna, i Hrvati su zarobili dosta teške opreme iz vojarni JNA, Prva Gardijska Brigada je bila opremljena sa tenkovima i oklopnim vozilima i prvi tenkovski bataljun bio je oformljen. Do kraja 1992, Brigada je bila preuređena u Prvu Mehaniziranu Gardijsku Brigadu.1992-1994

Sredinom 1992, brigada je poslana u deblokadu opkoljenog Dubrovnika, što je uspješno završeno i najjužniji dio Hrvatske je potpuno oslobođen do kraja godine.

Dijelovi brigade bili su uključeni u Operaciju Maslenica tijekom 1993.

Tijekom 1994, Hrvatska je vojska bila uglavnom neaktivna i period je proveden u treningu i opremanju.

Završne operacije

Status i oprema brigade značili su da je ona uvijek korištena u najgorim borbama. Kada je Hrvatska vojska krenula iz defenzivne u ofenzivnu strategiju tijekom 1993, vojna doktrina je bila bazirana na varijaciji blitzkrieg strategije u kojoj slabije jedinice drže front, a Gardijske brigade – poput Tigrova – bi bili korišteni za probijanje obrane, zatim izolaciju i uništenje neprijateljskih formacija. Ova je taktika bila korištena sa velikim uspjehom tijekom 1995.

U svibnju 1995, za vrijeme Operacije Bljesak, Prva Gardijska Brigada je vodila jedan od dva glavna napadna pravca koji su razdijelili i uništili Srpske snage u Zapadnoj Slavoniji.

Brigada je sudjelovala u Operaciji “Ljeto ’95” u Bosni i bila je instrumentalna u zauzimanju planinskog terena istočno od pobunjeničke Republike Srpske Krajine što će biti od vitalne važnosti za nadolazeću operaciju.

Za Operaciju Oluja, brigada je bila postavljena na zapadni sektor (sjeverno od Gospića) i bila je glavni udarni element odgovoran da dosegne granicu sa Bosnom i Hercegovinom na toj liniji.

Brigada je oslobodila Plitvice (gdje je pala prva žrtva rata 1991 u Krvavom Uskrsu na Plitvicama) i dosegla je granicu, spojivši se sa elementima Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) – jedan od ciljeva operacije bila je i deblokada Bihaćkog džepa gdje je bio opkoljen Peti Korpus ABiH. Nakon dosega granice, brigada je – zajedno sa snagama BiH – nastavila napredovati prema sjeveru.

Nakon Oluje, Hrvatske i Bosanske snage su bile u općoj protuofenzivi i Prva Gardijska Brigada je bila jedna od jedinica poslanih u Bosnu za tu svrhu, gdje je uspješno sudjelovala u oslobađanju zapadne Bosne, okupirane od pobunjenih Srba još od 1992. Kombinacija uspješne protuofenzive i NATO bombardiranja (Operacija Namjerna sila) je prisilila Srbe da pristanu na mirovne pregovore.

Poslije rata

Nakon Daytonskog sporazuma, Hrvatska je smanjila svoje vojne snage u skladu sa mirovnim sporazumom. Unatoč tome, i radi elitnog statusa brigade, ona je još uvijek najefektivniji element Hrvatskih oružanih snaga.

Bila je ujedno i prva Hrvatska brigada koja je reorganizirana prema NATO-vim standardima.


Njezini pripadnici uspješno su sudjelovali u nizu multilateralnih i bilateralnih vojnih vježbi, te su prva postrojba Hrvatske Vojske koja je sa pjesačkim snagama sudjelovala u misiji ISAF u Afganistanu.

Postrojba danas

U procesu preustroja OSRH, 1. gardijska brigada “Tigrovi”, ukomponirana je u sastav novostvorene Gardijske motorizirane brigade, zajedno sa 2. brigadom “Gromovi”, 4. brigadom “Pauci” i 9. brigadom “Vukovi”. Naziv i simbole Tigrova danas nosi 1. mehanizirana bojna “Tigrovi” Gardijske motorizirane brigade(tekst preuzet: braniteljski-portal.vcom)

 

 

 

 


HIC.hr
foto:

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre