HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/zlatnici i srebrnjaci

Atena extra djevičansko maslinovo ulje

 

12.veljače 2021.
MJERE ZAŠTITE OD KORONAVIRUSA
Njemačka zavtara granice prema Austriji i Češkoj a Austrija uvela kontrolu izlazaka iz Torola


Covid, test
U zemljema EU zbog pojave novog soja koronavirusa ostaju na snazi do daljnjeg uvedene epidemiološke mjere. U Njemačkoj ostaju na snazi do 7.ožujka. A Austrija je Tirolu danas započela kontrolu izlaska iz ove savezne pokrajine u svrhu sprječavanja širenja južnoafričkog soja koronavirusa.Austrija

- Kontrole se provode bez problema, nije bilo zastoja na autocestama, rekao je jedan predstavnik policije u Tirolu za agenciju APA.

Od danas u ponoć saveznu pokrajinu Tirol je moguće napustiti samo uz predočenje negativnog testa na koronavirus koji nije stariji od 48 sati. Mjere koju je početkom tjedna najavila austrijska vlada, osim uvjeta za napuštanje Tirola, sadrže i upozorenje kojim se odvraća od putovanja u ovu saveznu pokrajinu.Ž

Ovo je jedinstveni slučaj u povijesti Austrije da se kontroliraju granice jedne savezne pokrajine. Onima koji će pokušati napustiti Tirol bez negativnog testa prijete novčane kazne i do 1.450 eura. Od obveze testa su izuzeta djeca do 10 godina, kao i putnici u tranzitu.

Njemačka je Tirol jučer proglasila područjem s mutiranim virusom, što uključuje zabranu ulaska u Njemačku iz ove austrijske savezne pokrajine. Izuzetak su njemački državljani i stranci s boravkom u Njemačkoj.

U Tirolu je jučer zabilježeno 12 novih slučajeva zaraze južnoafričkim sojem virusa, čime se ukupan broj potvrđenih slučajeva popeo na 190. Kod 248 pacijenata postoji sumnja u zarazu ovim sojem koronavirusa. U srijedu je zabilježen i prvi slučaj zaraze južnoafričkim mutiranim sojem koronavirusa u Beču, kod povratnika s odmora iz Afrike, te kod nekoliko vojnika stacioniranih u Štajerskoj.


SlovenijaSve osobe kod kojih je u Sloveniji brzim antigenskim testiranjem potvrđeno da su pozitivne na koronavirus od sutra (subota) će se podvrgavati dodatnom sigurnijem PCR testu, a u međuvremenu ostati u samoizolaciji, prema novom protokolu koji je odredila vlada.

Razlog je u velikom broju "lažnih pozitivnih testova" koji se pokazao kod testiranja pedagoškog osoblja pred nedavno "otvaranje" nastave za osnovne škole, kad je naknadno PCR testiranje u nekim sredinama pokazalo da je i do 90 posto nalaza bilo krivo. To je u nekim slučajevima izazivalo zabune i kvarilo statistiku rasta epidemije, ali i poticalo sumnje da su nabavljeni loši testovi na javnom natječaju.

No, vlada tvrdi da je brzo testiranje i dalje bitno za utvrđivanje pravog stanja i otkrivanje asimptomatskih slučajeva zaraze, pa će se masovno antigensko testiranje i dalje provoditi. Ono je obvezno za pedagoško osoblje, zaposlene u trgovini koji su u kontaktu s kupcima te za djelatnike u skijaškim centrima, a zadnjih tjedana daleko nadmašuje broj sigurnijih PCR testova.

Jučer je tako s 5.151 PCR testova bilo potvrđeno 850 pozitivnih nalaza, odnosno 16,5 posto od svih, dok je s čak 18.498 testova potvrđeno 205 zaraženih, odnosno 1,1 posto.

U zadnja 24 sata bilo je 15 smrtnih slučajeva od Covida-19, broj aktivno zaraženih pao je na 13488, a sedmodnevni prosjek zaraženih u jednom danu iznosi 841. Smanjuje se i broj hospitaliziranih, a sve to je omogućilo da vlada relaksira mjere predviđene ulaskom u manje opasnu, "narančastu" fazu epidemije.
Njemačka

Predstavnici njemačke savezne i pokrajinskih vlada dogovorili su u srijedu produljenje sadašnjih strogih mjera zatvaranja do 7. ožujka, uz neka popuštanja poput otvaranja frizerskih salona od početka ožujka ali i neka nova zatvaranja.


Njemačka u nedjelju 14.veljače zatvara granice s Austrijom i Češkom zbog opasnosti od širenja mutiranih sojeva koronavirusa, objavilo je u četvrtak ministarstvo unutarnjih poslova a prenosi croexpress.eu.

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer je donio odluku da pored kontrola granica prema Austriji, koje postoje od izbjegličke krize, i na graničnim prijelazima prema Češkoj uvede privremene kontrole”, priopćilo je ministarstvo. Cilj ovih mjera je sprječavanje unošenja mutiranih sojeva virusa u Njemačku, stoji u priopćenju.

Iz tih područja je zabranjen ulazak u Njemačku s izuzetkom njemačkih državljana i stranaca sa stalnim boravištem u Njemačkoj. Seehofer je ranije od savezne vlade zatražio da pogranična područja u Češkoj i austrijsku pokrajinu Tirol proglasi područjima s mutiranim virusima kako bi se, kao i u slučaju Velike Britanije, Južne Afrike i Brazila, mogla uvesti zabrana ulaska u Njemačku. Vlada u Pragu je najavila da će od petka izolirati pogranična područja oko gradova Cheb, Sokolov i Trutnov.

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu navečer nakon video-konferencije s premijerima saveznih pokrajina je ukazala na to da je trenutno najvažnije sprječavanje širenja mutirajućih sojeva virusa koji su se pojavili u Njemačkoj.

„Daljnje mjere su povezane s mutacijama virusa čije širenje moramo spriječiti pod svaku cijenu. Vrlo je važno da do sredine ožujka pratimo razvoj širenja mutirajućih virusa kako ne bi došlo do trećeg vala“, rekla je njemačka kancelarka.

U sektoru odgoja i obrazovanja, koji je u Njemačkoj u nadležnosti saveznih pokrajina, donesena je odluka da to federalne jedinice riješe svaka prema vlastitoj procjeni.

„Moja je želja bila da škole i vrtiće počinjemo otvarati tek od 1. ožujka kada očekujemo stabilni pad incidencije ispod 50. Ali ostavili smo otvorenim saveznim pokrajinama da same odluče o otvaranju obrazovnih i odgojnih ustanova“, rekla je Merkel i dodala kako je „federativni sustav bolji od centralističkog“.

Od 1. ožujka bi trebalo dozvoliti rad frizerskim salonima uz strogo pridržavanje higijenskih mjera i nošenja maski. Njemačka kancelarka je naglasila kako i dalje na snazi ostaju mjere ograničavanja kontakata. Tako je i dalje dozvoljen susret predstavnika jednog domaćinstva sa samo jednim članom nekog drugog domaćinstva.

„Moramo biti oprezni s popuštanjem zato će i dalje vrijedi pravilo smanjenja kontakata na najmanju moguću mjeru što uključuje i rad od kuće gdje god je to moguće“, rekla je Merkel.

I dalje na snazi ostaje obveza nošenja medicinskih maski u trgovinama i javnom prijevozu.

Kao sljedeći korak nakon otvaranja frizerskih salona Merkel je najavila popuštanje u sektoru maloprodaje i kulturnih ustanova ali kada sedmodnevna incidencija trajno padne ispod vrijednosti od 35.

Novi sastanak u istom sastavu je previđen za 3. ožujka kada bi na temelju epidemiološke situacije trebalo odlučiti o daljnjim mjerama ili ukidanju postojećih koje se odnose na putovanja, rad ugostiteljskih i sportskih objekata. (RTL.hr)
do 18.siječnja 2021.


U zemljama Europske unije i dalje ostaju na snazi mjere zaštite od širenja Covida, za sada nema popuštanja. U Njemačkoj zbog pojave novog soja covida najavljuju se još strože mjere zaštite.

Austrija

Austrijska vlada u subotu 16.siječnja kasno navečer donijela je odluku da se zatvaranje zemlje produlji do 7. veljače u sklopu mjera protiv širenja koronavirusa.
Zatvaranje, koje je trebalo trajati do 24. siječnja bit će produljeno što je, kako javlja agencija APA, rezultat razgovora Vlade u Beču i pokrajina.

Od 8. veljače slijedit će postupno "otvaranje", dok će ugostitelji, hoteli i organizatori različitih priredbi morati pričekati do kraja veljače na takve mjere. Ako to bude dopustila epidemiološka situacija otvorit će se ponovno i sve trgovine, uslužne djelatnosti i muzeji, ali pod pooštrenim uvjetima, kao što su obveza nošenja maski FFP2 razine zaštite i držanje distance koja će biti povećana s metar na dva metra.

I nastava u školama će početi od 8. veljače, a učenici će do tada ostati na učenju na daljinu.


Njemačka

Njemačka je produžila mjere zatvaranja do kraja siječnja, a kancelarka Angela Merkel inicirala je sastanak s regionalnim čelnicima. Očekuje se uvođenje i novih strožijh mjera.

Iz straha od još bržeg širenja koronavirusa Merkel je pomaknula termin sastanka već na ovaj tjedan, bio planieran za 25.siječanj, za savjetovanje s predstavnicima saveznih pokrajina o produljenju i mogućem uvođenju novih mjera u borbi protiv pandemije, javljaju u petak njemački mediji.

Na sastanku ne bi samo bile produljene stroge mjere zatvaranja koje su na snagu stupile početkom tjedna, nego bi mogle biti uvedene i nove. Njemačka kancelarka je posebice zabrinuta zbog novog soja virusa koji se širi brže od dosadašnjeg.  Virus se može zaustaviti jedino dodatnim naporima, rekla je Merkel.
Nove mjere bi mogle obuhvatiti veći pritisak na poslodavce da omoguće rad od kuće. Mi moramo smanjiti pritisak na sredstva javnog prijevoza. Više se ne smije toliko ljudi voziti u tramvajima i autobusima, rekao je premijer Saske Michael Kretschmer u razgovoru za TV postaju ZDF.

Frnacuska

Francuska će produžiti trajanje policijskog sata u cijeloj zemlji, dok vlasti pokušavaju zaustaviti širenje mutiranog koronavirusa koji je prvi put otkriven u Britaniji. Policijski bi sat umjesto u 20 sati trebao početi u 18 sati, objavio je premijer Jeana Castex.
Trgovine bi se također trebale zatvoriti u 18 sati, a tijekom policijskog sata ludima je zabranjeno kretati se, baviti se sportom ili kupovati.

- Dozvoljena je vožnja na posao ili napuštanje kuće samo iz "uvjerljivih obiteljskih razloga, rekao je premijer.

Nova pravila stupaju na snagu u subotu 16.siječnja i trajat će najmanje 15 dana. Dnevni broj novozaraženih u Francuskoj se proteklih dana stabilizirao, ali je i dalje zabrinjavajući. Dnevno se u prosjeku registrira oko 16.000 novih slučajeva.

Pooštrit će se i kontrole na granicama, a a Francuska sada zahtjeva negativan test na covid-19 za ulaske izvan EU-a.Italija

Muzeji i kulturne lokacije u nekim dijelovima od ponedjeljka 18.siječnja će moći ponovno biti otvoreni za posjetitelje, uključujući očuvane drevne Pompeje. Ponovno otvaranje dopušteno je samo u "žutim zonama", najmanje rizičnom području u pogledu koronavirusa od tri zone koje je uvela vlada.

Premijer Giuseppe Conte potpisao je uredbu kojom se ublažavaju mjere na snazi kad je riječ o muzejima. Oni u "žutim zonama" sada mogu raditi od ponedjeljka do petka.

To znači da arheološki park Pompeji, koji se nalazi u južnoj regiji Kampaniji, može ponovno primati posjetitelje od ponedjeljka nakon što je bio zatvoren mjesecima. Pompeji, drevni grad podno Vezuva nedaleko od Napulja, uništen je u vulkanskoj erupciji 79. godine. Ponovno je otkriven tek u 18. stoljeću.

Italija je zabilježila 81.800 mrtvih od izbijanja pandemije u zemlji prije gotovo godinu dana i to je drugi najveći broj umrlih od posljedica covida-19 u Europi.
Izvanredno stanje zbog koronavirusa na snazi je do 30. travnja. To daje vladi iznimne ovlasti da zaobiđe uobičajenu birokraciju prilikom provedbe javnozdravsvenih mjera.

Od nedjelje su u Lombardiji, na Siciliji i u regiji Bolzano mjere ograničenja postrožene.hrvatski šah, komplet

Slovenija


U Sloveniji su epidemiološke mjere produžene za iduća dva mjeseca, što je zakonski okvir koji vladi omogućava da u tom razdoblju prilagođava i mijenja protuepidemijske mjere.

Kao jedna od rijetkih mjera popuštanja dozvoljen je rad kemijskih čistionica, no sve druge mjere ostaju na snazi, uključujući zabranu javnih okupljanja, druženje samo u obiteljskom krugu šest osoba, policijski sat, te načelnu zabranu kretanja izvan granica općina prebivališta.

S druge strane, još nema ništa od otvaranja obrazovnog sustava, što je jedan od prioriteta pri budućem "otvaranju", pa se nastava i dalje odvija on-line. Zbog toga je skupina roditelja iz Celja na ustavi sud dala zahtjev za provjeru ustavnosti takve odluke vlade, navode da tako nastaje velika šteta za učenike i cijelo društvo jer učenje "od kuće" traje već mjesecima.

Vlada je ovih dana objavila da nema uvjeta za popuštanje mjera jer je broj dnevnih zaraza i dalje previsok, premda se stabilizira broj hospitalizacija koji više nije tako visok. U Sloveniji je u četvrtak 14.siječnja na dnevnoj osnovi potvrđeno 1767 novooboljelih od koronavirusa.


Hrvatska

U Hrvatskoj mjere ostaju na snazi do 31. siječnjaHRT.hr /HIC.hr
foto:


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre