HIC grbovi-500-100zlatnici i srebrnjaci24.srpnja 2020.
NAKON MARATONSKOG SASTANKA U SABORU
Izglasano povjerenje novoj Plenkovićevoj Vladi


Izglasavanje povjerenja novoj vladi u Saboru


Nova vlada Andreja Plenkovića i njen program sinoć su nakon maratonskog sastanka dobili povjerenje Hrvatskog sabora, a potom su prisegnuli.Plenković je predstavio program svoje nove vlade i poručio da će nastojati opravdati dobiveno povjerenje. Nakon Plenkovićevog izlaganja uslijedila je maratonska rasprava zastupnika o programu a nakon rasprave uslijedilo je glasanje o povjerenju novoj Vladi. Potporu Vladi sinoć negdje iza 22 sata iskazalo je 76 zastupnika, 59 ih je bilo protiv, a suzdržanih nije bilo. Premijer i ministri dali su prisege, na sjednici nije bio ministar Malenica koji se zbog zaraze koronavirusom nalazi u izolaciji. Malenica se oglasio putem twittera, rekao je da se dobro osjeća i da će prisegu obaviti nakon što se oporavi.

Program nove Plenkovićeve Vlade OVDJE

Rasprava o vladinom programu trajala je od prijepodneva do kasno sinoć. Nakon klubova zastupnika i pojedinačne rasprave, navečer se zastupnicima opet obratio Plenković. Zahvalio se onima koji su mu izrazili potporu, ali i onima koji su izrazili kritiku. Rekao je i da je Vlada u prošlom mandatu radila na tome da ne dođe do njene destabilizacije. Istaknuo je da je stvorena većina s kojom će provesti program oko kojeg su se usuglasili. Priznao je da ga je iznenadilo što nitko od vođa oporbe nije pristao na njegov poziv na sastanak. Kazao je među ostalim da će biti otvoreniji za oporbene prijedloge. Nakon toga su uslijedile replike zastupnika, a Plenković im je odgovarao.


Prisegnuli zastupnici Šimpraga i Ivanović 

Nakon što su prisegnuli premijer i članovi Vlade, prisegnuli su i Anja Šimpraga i Goran Ivanović koji u zastupničkim redovima SDSS-a i HDZ-a mijenjaju Borisa Miloševića i Natašu Tramišak. Milošević je u novoj Vladi na dužnosti potpredsjednika Vlade, a Tramišak je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU. Osim toga, za potpredsjednika Odbora za europske poslove Sabor je jednoglasno izabrao Bojana Glavaševića.

Rasprava o Vladinom programu i ministrima trajala je 13 sati. Bilo je prijavljeno 60-ak zastupnika. Oporba je poručila da će biti konstruktivna i oštra. Tiijekom rasprave oporbeni zastupnici iznosili su zamjerke na program nove Vlade i mandatara, a vladajući su ih hvalili.  


Plenković siguran u 76 ruku

Bez nervoze Andrej Plenković stigao je u Sabor. Siguran je u 76 ruku za svoju Vladu.

- Bit će izazova ogromnih, i javnih i zdravstvenih i ekonomskih i financijskih. Imamo više političkog iskustva danas nego prije i to sigurno olakšava rad. Vlada je homogena, parlamentarna većina kompaktna, poručio je.

Od novih ministara očekuje da dobro povuku. Nova lica u Vladi već imaju planove..

- Čekamo smjernice Europske komisije. Sredstva koja će biti upotrijebljena za likvidnost tvrtki, za očuvanje radnih mjesta, za brži oporavak gospodarstva i ono što je važno, za jačanje zdravstvenog sustava i zdravstvene skrbi, poručila je danas Nataša Tramišak, kandidatkinja za ministricu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

- Mislim da će vrijeme koje dolazi biti dosta izazovno u ekonomskom smislu i zapravo to predstavlja, ja bih rekao, možda i najveći izazov u mojoj dosadašnjoj karijeri, rekao je uoči sjednice Sabora Tomislav Ćorić, kandidat za ministra gospodarstva i održivog razvoja.

Mandatar Plenković u Saboru predstavio program nove Vlade

Plenković je za saborskom govornicom poručio kako bi u ovoj godini, u odnosu na lani, Hrvatska mogla pretrpjeti gospodarski pad od oko 10 posto, no već sljedeće godine očekuje se snažan oporavak po stopi iznad šest posto.

Po procjenama Europske komisije mogli bismo rasti čak za 7, 5 posto u 2021. godini, rekao je.

Naglasio je kako će u tom pogledu Vladin prioritet biti da nakon Europskog vijeća i ispregovarane 22 milijarde eura te europskog programa za oporavak u potpunosti iskoristi ta sredstva kao dodatnu snažnu polugu za oporavak gospodarstva.

Najavio je kako će njegova Vlada sa sjednice u petak poslati zakonski prijedlog o obnovi Zagreba i njegove okolice od potresa. Štete se procjenjuju na 11, 5 milijardi eura, podsjetio je.

Upozorio je da će se Hrvatska morati i dalje nositi s posljedicama pandemije koronavirusa, koja u svijetu ne jenjava, nego se, naprotiv, ubrzava.

- Pandemija će još biti s nama pa trebamo ostati odgovorni i pridržavanjem mjera naučiti živjeti s virusom, rekao je Plenković naglašavajući kako jedino zajedno, uz oslanjanje na struku i znanost, možemo uspješno prebroditi ovo zahtjevno vrijeme i osigurati gospodarski oporavak Hrvatske.

Pozdravio je sve zdravstvene djelatnike i ostale službe koje se bore da bi u pandemiji spasili svaki život.MJERE U PROGRAMU NOVE VLADE DO 2024.

- Stvoriti uvjete za 100.000 novih radnih mjesta,
- povećati prosječne neto plaće na 7600 kn
-
povećati minimalne plaće na 4250 kn,
-
povećati mirovina za 10%
- dodatna porezna rasterećenja,
poreza na dohodak s 24% na 20% odnosno s 36% na 30%, a poduzećima s godišnjim prihodom do 7,5 milijuna kuna – koji su također teško pogođeni u ovoj krizi – smanjit će se stopa poreza na dobit s 12% na 10%, čime će se obuhvatiti 110.000 poduzeća, odnosno njih 93%.
- smanjenje PDV-a na hranu na 13%
- bespovratna potpora od 130.000 kuna svakoj mladoj osobi koja s poslovnom idejom.
- ulaganja u istraživanje i razvoj povećat ćemo sa sadašnjih 1% na 2,5% BDP-a.
- subvencioniranje 20 000 stambenih kredita 20.000 za mlade obitelji i produljeni rad u još 200 vrtića.
- nakon ovogodišnjeg pada gospodarstva od 10% već iduće godine oporavak i rast 6% čak i 7,5%

samo su neki od ciljeva iz programa nove Plenkovićeve Vlade do 2024. godine.


Pet je temeljnih programskih područja, odnosno prioriteta koji će joj biti vodilja: socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i globalna prepoznatljivost.


Za članove svoje Vlade, koje je predstavio Saboru, Plenković kaže da su tim iskusnih i profesionalnih ljudi sa svojim karijerama.


Zastupnici Hrvatskog sabora ponovno se okupljaju u utorak kada će raspravljati o prijedlogu zakona o obnovi Zagreba i njegove okolice od posljedica koje je ostavio potres 22. ožujka. Taj bi mu prijedlog nova Vlada trebala poslati u petak, sa svoje prve sjednice.TIJEK SABORSKE SJEDNICE


22:54 Povredu poslovnika prijavio je i Nino Raspudić. Rekao je da su se zastupnici smijali na izlaganje zastupnice Marije Selak Raspudić, što je ponovno izazvalo smijeh dijela zastupnika

22:52 Marija Selak Raspudić prijavila je povredu poslovnika te kazala da se Jandroković prema Orešković ponio seksistički. 

22:50 "Kolegice Orešković, vi vrlo lijepo izgledate s tom palicom, ali to ništa ne znači“, rekao je Jandroković Daliji Orešković koja je iskoristila sve svoje replike.

22:49 Na opasku oporbe da nisu dobili pismeni poziv na sastanak, Plenković je rekao da on pismene pozive ne šalje ni Macronu ni Merkel. 

"Neki su od vas reagirali da neće doći, a nisu bili ni pozvani", rekao je. 

22:40 Replicirao mu je Tomislav Tomašević koji mu je zamjerio da je kod poziva oporbe na sastanak bio "toliko nefleksibilan da nije htio pristati da se svi vođe oporbe sastanu u isto vrijeme".

22:30 Govori Andrej Plenković. Rekao je da će zastupnike poštedjeti govora od pola sata. I on se osvrnuo na "žetončiće".

"Vrlo ružno je govoriti tako o zastupnicima koje su izabrali građani. HDZ nije razgovarao ni sa kime od vas 75 koji ćete glasati protiv ove Vlade", rekao je. 

Priznao je da ga je iznenadilo što nitko od vođa oporbe nije pristao na njegov poziv na sastanak. 

"Iznenadilo me ne zato što je pogodilo neku moju taštinu. Nego zato što znači da ili niste razumieli ili imate a priori stavove. Ni jedno nije dobro", kazao je.

Najavio je da će u petak u 13 sati na Vladi biti Zakon o obnovi Zagreba. 

22:25 Karolina Vidović Krišto prozvala je Gordana Jandrokovića da zastupnike opominje nepristojno. On joj je opet rekao da mora nositi masku te da je od jučer obavio istraživanje o važnosti maske te da stručnjaci kažu da ona smanjuje rizik od zaraze za 30 posto.

"Ovisi kojeg stručnjaka pitate", rekla je.  

22:19 Branko Bačić iz HDZ-a osvrnuo se na izjavu Tomislava Tomaševića da je Vlada reciklirana. 

"Da je ista, a ne reciklirana, opet ima legitimitet", kazao je. Prozvao je i Hrvoja Zekanovića, rekavši da u prošlom sazivu ne bi bio u Saboru da nije bio na HDZ-ovoj listi. Govorio je i kako oporba cijelo vrijeme spominje žetončiće. 

"Prvi se žetončić već dogodio. Samo ne na ovoj strani. Ali je Marijani Puljak i Daliji Orešković omogućeno 150.000 kuna. Nama ne smeta što je gospođa Anka Mrak Taritaš prešla u drugi klub. Ali nemojte nama to predbacivati", rekao je i zaradio pljesak.

Ustala je Dalija Orešković koja je rekla da je Dario Hrebak bio na HDZ-ovoj listi, a njie u njihovom klubu. 

Gordan Jandroković dao joj je opomenu jer se nije javila za riječ. Opomenu je dao i Arsenu Bauku. 

22:17 Marijana Puljak čestitala je svim zastupnicima što su izdržali današnji dan u Saboru. 

22:11 U ime Zeleno-lijevog bloka govori Tomislav Tomašević.

"Smatramo da je Vlada reciklirana. Neke stvari u programu su progresivne, neke se ponavljaju i prebacuju iz mandata u mandat", rekao je. 

22:06 Miro Bulj iz Mosta rekao je kako je korona kriza otkrila da su hrvatsko selo i poljoprivrednici uništeni.

"Dvije trećine Hrvatske su prazni", kaže Bulj. 

22:02 U ime kluba zastupnika SDP-a govori Rajko Ostojić. Rekao je da će biti kontruktivna oporba te da će podržati neke dobre zakone te da se nada da će većina prihvatiti i njihove dobre prijedloge.   

"Želim vam svako dobro, ali želim da učite na svojim greškama", poručio je. 

21:59 Hrvoje Zekanović iz HRAST-a rekao je da bi volio da se u Saboru rasravlja o uvođenju eura, a vladajuću koaliciju nazvao je srpsko-hrvatskom trgovačkom koalicijom.  

21:52 Miroslav Škoro u ime Domovinskog pokreta rekao je da svi "jedva čekaju da završi ovo".

Rekao je neće podržati Vladu. 

21:14 Sabina Glasovac rekla je da joj se sviđa ambiciozan plan Vlade, ali da je u programu najmanje pet obećanja koje su obećavali u prethodnom mandatu, ali nisu ispunili.

20:44 Prema procjenama rasprava o programu Vlade trajat će do 22 sata kada se će Hrvatski sabor glasovati o povjerenju novoj, 15. Vladi i drugoj koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković.

20:00 Kritizirajući vladin program i najavu da će se do kraja mandata minimalne plaće povećati na 4250 kuna Sandra Benčić (Možemo) je usporedila plaće zastupnika i saborskih zaposlenika.

„Što možemo očekivati od svih vas koji sjedite ovdje već godinama i koji žmirite na činjenicu da vam se svaki dan u saborskoj kantini i u saborskom restoranu kuha hrana, nose kave i sokovi, nose vam ih ljudi koji su plaćeni 3500 kuna, vama koji imate plaće iznad 16 000. Ja sam ovdje dva dana i već me je sram”, ustvrdila je Benčić.

19:05 Zastupnica Domovinskog pokreta, Karolina Vidović Krišto i dalje odbija staviti masku. 

"Niste prekidali ni gospodina Salapića koji nije imao masku", odgovorila je na upozorenje i nastavila izlaganje.

18:00 Zastupnica Marija Selak Raspudić govorila je o obrazovanju. Rekla je kako se nadala da će Andrej Plenković jedva dočekati da na tu funkciju stavi svog čovjeka, ali da se to ime opet najduže čekalo. Na kraju izlaganja, za repliku se javio njen suprug Nino Raspudić.

"Uvažena zastupnice Selak", počeo je. 

"Čekaj, čekaj", rekla je njegova supruga dok joj je još bio upaljen mikrofon. 

"Uvažena zastupnice Selak Raspudić", ponovio je, a zatim zamolio da mu se ponovo počne računati vrijeme.

"Ometen sam", kazao je Raspudić i nastavio s replikom.

16:30 Željko Reiner rekao je kako su na redu pojedinalčne rasprave.

"Ima ih jako puno. Čak i ako ne bude replika, sve će trajati najmanje šest sati", najavio je.  

16:04 Anka Mrak Taritaš govorila je o "novoj staroj" Vladi. Našalila se i o 22 milijardi eura koje je Andrej Plenković dogovorio u Bruxellesu. 

"Nadam se da ih nije donio u crnoj torbi, jer bi to moglo nestati", rekla je.

15:52 "Iza Borisa Miloševića nisu ostale nikakve zastare. Ni poslovne ni ratne. Zato molim da tog mladog čovjeka, oni koji su u jednom trenutku posrnuli u životu, neki lakše, neki teže, ostave na miru. Da radi posao za koji je izabran. I da se nosi sa svojom savješću", rekao je Milorad Pupovac. 

Rekao je da se svi moraju pozivati na Ustav. 

"Svatko onaj koji nas ovdje želi učiti ratnom patriotizmu, ako zaboravi ustavni patriotizam, zaboravio je temelj svake pa i ove zemlje. Ja sam u svojih sedam mandata to naučio. Oni koji dolaze sa mnom učim to kao prvu lekciju", naglasio je Pupovac i rekao da se nadao da nakon 30 godina neće morati govoriti o tome. 

"I tko god prije ustavnog patriotizma stavi bilo što, stavio je čizmu na Ustav. Koliko god ta čizma bila sveta, njoj nije mjesto na tom dokumentu. Stavio je čizmu ovo mjesto, na ovaj dom i na ovu zemlju", rekao je.

Prozvao je Milana Vrkljana iz Domovinskog pokreta.

"Vi o odluci Ustavnog suda govorite kao piljarica na Dolcu. To je kao da piljarica govori o hipofizi. To je nedopustivo. U narodu širite defetizam i neistine. Držite prst koliko hoćete jer nažalost jesu. Jer Ustavni sud je rekao da nema zajamčenih mandata nikome temeljem općeg biračkog prava. Ali zastupnici nacionalnih manjina temeljem Ustava RH, imaju pored općeg biračkog prava, posebno biračko pravo", rekao je Pupovac.

"Zamislite da vama netko govori gdje vam je mjesto. Jer imate zastaru. Nakon presude koja vam je bila izrečena", završio je Pupovac. Dio zastupnika mu je zapljeskao. 

15:50 Tulio Demetlika rekao je da IDS neće podržati Vladu.

15:32 Miroslav Škoro je kazao da vladajuća većina ima 76 ruku i da je jasno da će Vlada biti izglasana, ali da strukturnih promjena neće biti. "Mi nećemo dati podršku Vladi. Neće biti promjene izbornog zakonodavstva, neće biti strukturnih promjena. Bit će ovo projektna suradnja i to je čista trgovina. Ta krhka i rubna većina koja će večeras izglasati Vladu, ja vam želim svako dobro. HDZ je odlučio imati Vladu kontinuiteta", kazao je Škoro i upitao: 

"Tko je sljedeći žetončić? Pogled s ove govornice govori da smo svi ovdje skupa švedski stol", kazao je Škoro. 

15:26 "Milošević sjedi na krivom mjestu. Mi nemamo ništa protiv niti jedne manjine. Tu smo liberalnije od mnogih stranaka koje se svrstavaju lijevo, ali hrvatska Vlada ne bi smjela biti izglasana glasovima nacionalnih manjina", Milan Vrkljan iz Domovinskog pokreta. 

14:55 Vladimir Bilek, zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu očekuje u prvih 50 dana izradu programa za nacionalne manjine.

14:54 Andrej Plenković vratio se u sabornicu.  

14:38 Bačić je opleo po Ranku Ostojiću, a ovaj mu je dobacivao s mjesta. Reiner ga je upozorio da ne dobacuje. Bačić je potom rekao: "Tko zuji, a tko malo meda daje, to je druga priča". Komentirao je i izjave Vidović Krišto o "neustavnom sastavljanju Vlade". 

"Ako netko tako govori onda ne razumije. Molimo da tako krive i opasne teze više ne iznosi", poručio joj je Bačić. 

14:25 "Sve po starom, nastavili ste docirati, tipkati po mobitelu, očekivao sam više strasti, a dobili smo loš seminarski rad. Učite na svojim i tuđim greškama, a vi ste danas ponovo počeli s istim greškama, onda čujemo izjave o tankoćutnosti novih zastupnika. Tako se državnici ne ponašaju", rekao je Rajko Ostojić komentirajući govor Plenkovića u Saboru. 

"Učite na svojim i tuđim greškama! A vi ste danas ponovo počeli s istim greškama. Onda čujemo izjave o tankoćutnosti novih zastupnika. Tako se državnici ne ponašaju", rekao je Ostojić. 

Osvrnuo se i na osnivanje Ministarstva kulture i medija u novom sazivu Vlade. "Znate li gdje to ima? U Vučićevoj Srbiji, Ministarstvo kulture i informisanja. Samo tamo i u Hrvatskoj. Je li to taj novi suverenizam? Je li to na tragu Orwellovih zakona?", pitao je Ostojić sa saborske govornice.

13:00 Plenković je u izjavi ispred sabornice ponovio kako će ukinuti imunitet članovima Vlade samo za korupcijska djela, jer je to relikt prošlosti. Kazao je kako neće biti tradicionalne fotografije članova Vlade, jer zbog korone u Saboru nema Malenice. VIše o tome OVDJE.

U Sabor će se Plenković vratiti u 14 sati.

12:50 "Jučer smo morali imati maskice, a danas mandatar dolazi i sada ne moramo imati maskice. Dolaskom Plenkovića dobili smo pravo da raspravljamo bez maskice", upozorio je Zekanović. Kazao je kako je izborni program HDZ-a ima 100 stranica, a program Vlade ima 50 stranica.  

12:46 Miletić upozorava Plenkovića da ne skrola po mobitelu.

"Jesmo sad završili s tim folklorom?", upitao je zastupnike Rainer, koji je najavio da će zlorabljenje institucije Poslovnika od sada kažnjavati opomenama. "Odmah unaprijed da najavim", kazao je Reiner. 

Troskot kaže da nitko nije uletavao mandataru dok je govorio, pa očekuje isto i od njega. Smatra kako treba zaštiti dignitet zastupnika koji iznose svoje ideje za govornicom. 

12:43 Škoro kaže da je povrijeđen Poslovnik jer je Tomašević bio ometan od mandatara. Željko Reiner, koji je preuzeo funkciju predsjedatelja, ne misli tako.

"Nitko nije ometan, nije bilo nikakvog ometanja. Kolega Vrkljan, oduzeo sam vam riječ. Prvo svi zastupnici, pročitajte Poslovnik, pa ćete vidjeti da stanka ne može biti od sat vremena", upozorio je Reiner sve zastupnike. 

12:29 "Ova Vlada je reciklirana, nešto rebrendirana s nekoliko novih lica. Ova Vlada nije ona koja će Hrvatsku s 20 godina zakašnjenja odvesti u 21. stoljeće", kazao je Tomislav Tomašević. Napomenuo je kako mu je neprihvatljivo to što je program Vlade na stol saborskim zastupnicima stigao 49 minuta prije saborske sjednice. Negodovao je i to što im je odobrena stanka tek od 15 minuta, iako je oporba tražila sat vremena stanke kako bi proučili program. 

Osvrnuo se i na smanjenje broja ministarstava, rekavši da je to dobro "jer će onda biti i manje afera ministara". Smatra i da je ministar Čorić jedna od najslabijih karika u novoj Vladi. 

U jednom navratu Plenković je s klupe dobacivao Tomaševiću na što je Tomašević rekao: "Mogu li govoriti bez da me mandatar ne prekida?". Kazao je kako će glasati protiv Vlade. 

12:19 Posavec Krivec postavila je pitanje o posvajanju djece.

"To pitanje ide presporo. Ima toliko malo djece koje treba posvojiti u Hrvatskoj. Brojevi su u biti mali, ali ubrzat ćemo te procedure", odgovorio je Plenković. 

12:17 "Samoinicijativno ste ranije rekli da niste dobro, pa mi je drago da ste dobro", poručio je Plenković Rajku Ostojiću nakon njegove replike. 

12:14 SDP-ov Arsen Bauk upitao je premijera što misli koliko će ministara u novoj Vladi dočekati kraj mandata.

"Mi se dobro kao Hvaranin i Bračanin razumijemo, od vas nisam ni očekivao ništa manje vickasto pitanje. Neke ministre sam ja smijenio, 4 ministara je bilo u toj situaciji. Očekujem da odradimo puni mandat do kraja", odgovorio je Plenković. 

12:01 Karolina Vidović Krišto tvrdi da je Vlada sastavljena protuustavno te je pitala Plenkovića kako će nastaviti protuustavno sastavljanje vlade s partnerima iz redova nacionalnih manjina, posebno se referirajući na Milorada Pupovca.

"Nema ničeg protuustavnog ni u mandatima u 12. izbornoj jedinici niti u ovoj Vladi. Postoji krug ljudi na ovom političkom prostoru koji nisu dobro upoznati s 30 godina pravne i političke povijesti, ni zakonom o manjinskim pravima. Sjećam se nekih trenutaka bolje no drugi. Zatupnici nacionalnih manjina su politička i pravna stečevina Hrvatske, vi to možda želite mijenjati, ja neću. Manjine su bogatstvo Hrvatske. Ta je praksa dobra, voljeli bi da Hrvati imaju to u drugim državama", odgovorio je Plenković.

11:55 Katarina Peović pitala je premijera kada misli povećati minimalnu plaću i što misli učiniti za radnike Kraša, Megglea, te radnike u brodogradilištima. 

"Minimalna plaća se određuje jednostranom odlukom Vlade, ali se donosi s osluškivanjem efekata. Stvaramo preduvjete da to možemo učiniti. Ja vam obećavam 7.600 kuna prosječne plaće u Hrvatskoj za 4 godine od danas", poručio je Plenković zastupnici Katarini Peović.

11:36 Na pitanje zastupnika Pavličeka o dvojezičnim pločama u Vukovaru, Plenković je rekao da oni jako dobro znaju situaciju u Vukovaru. "Poštovat ćemo zakon radi suživota Srba i Hrvata u Vukovaru", kazao je Plenković. 

11:31 Miro Bulj pitao je što će Vlada poduzeti uslijed loše turističke sezone. Hoćete li predložiti moratorij na kredite, upitao je Bulj Plenkovića. 

11:27 Nino Raspudić, Marija Selak Raspudić i Miro Bulj javljaju se s replikama i navode da Plenković krši Poslovnik. Marija Selak Raspudić tvrdi da Plenković docira zastupnicima i da ih vrijeđa te smatra da je to povreda poslovnika. Jandroković ne smatra da su to povrede poslovnika. 

Mostov Nino Raspudić u replici je kazao: "Kažete da ćete posebno skrbiti o Hrvatima u BiH. U deklaraciji donesenoj u Saboru, MVEP se obvezuje da podnosi izvješće o poštivanju deklaracije. Predlažete nam ministra koji nije obavljao svoj posao. Jeste li odustali od toga?", rekao je Raspudić.

11:26 Plenković je upozorio Troskota da ne koristi riječ krađa, kada govori o referendumu. Troskot je Plenkovića pitao hoće li organizirati referendum o uvođenju eura. 

11:21 Peđa Grbin smatra kako je Vlada potpuno nepripremljena za povlačenje novca iz EU. 

11:18 Marija Selak Raspudić kazala je kako Plenković koristi iskušani stari program koji ni ranije dao rezultat. Ne misli da će Fuchs biti dobar ministar obrazovanja. Plenković joj je odgovorio da će Fuchs napraviti odličan posao. 

11:12 Plenković je rekao da je stav HDZ-a da život počinje od začeča. "Ne može biti generalne zabrane pobačaja", kazao je.

11:12 Zekanović je pitao zašto se sada ne mora za govornicom imati maska? Plenkovića je pitao za stav o pobačaju. 

11:11 Saborski zastupnici počeli su s replikama. 

11:09 "Hrvatska se nalazi u prijelomnom trenutku i to od svih nas zahtjeva predan rad i nacionalno jedinstvo. Uvjeren sam da u tome možemo uspjeti, poštujući se međusobno. Očekujem konstruktivnu suradnju. Na nama je da osiguramo što brži gospodarski oporavak Hrvatske, veselim se suradnji", kazao je Plenković.  

11:06 Plenković nabraja članove nove Vlade. "Od svakog od ministara očekujem najviše standarde u radu, kako bi Hrvatska bila još uređenija zemlja", kazao je. 

11:00 "Beskompromisno ćemo se boriti protiv korupcije i raditi na njezinoj prevenciji", rekao je Plenković.

10:53 "Nacionalne manjine jesu i bit će naši partneri jer želimo graditi uključivo društvo", kazao je Plenković. 

10:43 "Čestitam što ste dobili poverenje građana koje nas obvezuje na časno i odgovorno zagovaranje interesa građana u iduće 4 godine. Hrvatska se nalazi u posebno zahtjevnom trenutku svoje povijesti. Građani su odabrali sigurnu budućnost dajući povjerenje HDZ-u da vodi Hrvatsku.

Svijet se suočava s najvećom zdravstvenom krizom. Nema zemlje koja nije pogođena pandemijom koronavirusa. Želim pozdraviti sve zdravstvene djelatnike i službe koji se bore kako bi spasili svaki život.

Pandemija će još biti s nama. Jedino zajedno uz oslanjanje na struku i znanost možemo prebroditi ovo zahtjevno vrijeme i osigurati gospodarski oporavak. Broji građani trpe posljedice krize. Zato je Vlada poduzela snažne mjere kako bi stala iza radnika i poduzetnika, osigurala plaće i likvidnost. Sačuvali smo radna mjesta i većinu tvrtki i obrta.

S obzirom na nesigurnu jesen, bit će potrebno pronaći nove mjere. Procjenjujemo da ćemo pretrpjeti gospodarski pad oko 10 posto. Iduće godine očekujemo snažan oporavak po stopi od oko 6 posto", kazao je Plenković i dodao: 

"Važno je da ovaj izazov pretvorimo u povijesnu prilku. Pred nama je i skup izazov obnove Zagreba. Svjesni smo da su mnogi sugrađani u grču zbog mogućnosti zaraze, da se pribojavaju zbog gubitka posla. Sve to uzrokuje gospodarsku nesigurnost. Vodstvo treba pokazati odgovornost i zajedništvo. Jedino tako vratit ćemo optimizam i elan. Jedino tako ćemo se obraniti od virusa i ponovo živjeti normalan život. Svaki dan ćemo se boriti za zdravstvenu sigirnost građana, za sigurnu hranu i očuvan okoliš. Za sigurnu starost naših umirovljenika", kazao je. 

"Naša prva zadaća je osigurati socijalnu sigurnost naših građana", dodao je Plenković predstavljajući program rada nove Vlade. 

Najavio je da će za svu hranu biti snižena stopa PDV-a s 25 na 13 posto.

10:41 Sabor je nastavio s radom. Plenković predstavlja program Vlade. Na početku je čestitao saborskim zastupnicima na ulasku u Sabor. 

10:22 Jandroković je proglasio stanku od 15 minuta.  

10:20 "Nije ovo partijska država pa da je vaš izborni program vaš dokument", kazao je Arsen Bauk. 

10:12 "Sve što je Vlada radila u hrvatsko-srpskoj koaliciji, radit će i dalje. Bezobrazno je poslati program u zadnji trenutak", kazao je Hrvoje Zekanović u ime Kluba hrvatskih suverenista.

10:16 HDZ-ov Branko Bačić tvrdi da je bilo dovoljno vremena da se zastupnici upoznaju s programom rada Vlade. 

Negodovanje i zahtjevi oporbe

Početak sastanka u Saboruhrt.hr / HIC.hr
foto:vlada.gov.hr

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre