Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA
IZVAN RH
(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hrknjiga "Dosje240271"06.svibnja 2015.
NOVA IZDANJA
Predstavljena knjiga Vice Vukojevića "Dosje 240271"

ZAGREB:U izdanju Hrvatskoga križnog puta objavljena je knjiga ‘(Vice Vukojević) – Dosje 240271′ u kojoj se na gotovo tisuću stranica prikazuje model djelovanja Udbe te države i partije kojoj je služila. U knjizi je objavljen popis Udbaša i njihovi pseudonimi. Knjiga je predstavljena u utorak, 05. svibnja 2015. godine u 19 sati u Velikoj dvorani hotela Sheraton.

O knjizi je govorila priređivačica knjige Bruna Esih, predsjednica udruge Križni put te recezenti knjige dr. sc. Miroslav Akmadža i dr. sc. Zlatko Hasanbegović. Posjetiteljima se obtario i sam autor Vice Vukojević, čiji je život dokumentiran u ovoj knjizi kao cjeloviti primjer načina i motiva izvođenja represije nad političkim neistomišljenicima u čemu su koordinirano sudjelovale tajne službe, sudstvo i civilni segment komunističke vlasti.
Među prisutnima na promociji knjige bili su Ivan Šuker, Miro Kovač, Milan Kovač, Zvonimir Šeparović, Anja Šovagović Despot, Vladimir Šeks, Ivić Pašalić, general Mladen Markač, Tonči Matulić, Ivo Lučić, Bože Vukušić, Hloverka Novak Srzić i brojni drugi.
O knjizi"Dosje 240271"

Lustracija se nameće kao nužna – što hitnije treba provesti istinsku demokratizaciju i pročišćenje društva


“Moje ime na koricama knjige je u zagradama, jer ja nisam njezin autor. Napisalo ju je 175 Udbaša, 110 javnih tužitelja i sudaca, te 51 tajni suradnik koji su se kroz trideset i više godina bavili mojim likom i djelom. To su njihova izvješća, preko tisuću stranica iz operativne obrade… Kad otvorite ovakav dosje o sebi, morate se zapitati: pa što sam to ja bio?! Lijepili su etikete kakve su htjeli, privodili i maltretirali koga su htjeli… Stoga ovo nije samo knjiga o meni, nego o svim hrvatskim domoljubima koji su se u tim vremenima usudili iznijeti svoje mišljenje i zbog toga su se našli na udaru malja Partije”, napisao je Vice Vukojević u svojoj knjizi.

Knjiga je dokumentarni prikaz života osobe pod stalnim nadzorom komunističkih tajnih službi. Njezina je okosnica izvorna dokumentarna građa jugoslavenskog komunističkog represivnog aparata. Knjiga donosi dokumente i dokaze o doušnicima iz njegovih studentskih dana i s radnog mjesta, a poslužila je i kao dokaz na suđenju Mustaču i Perkoviću u Münchenu.Objavljen je popis udbaša i njihovi pseudonimi.

Svoje životno djelo Vukojević je okrunio je masivnom knjigom od  1200 stranica i nekoliko kilograma teškom uvezu složio je cijeli svoj prijeratni politički put. U knjizi je prikazan cjelovit primjer motiva i načina izvođenja represije nad političkim neistomišljenikom u čemu su koordinirano surađivale tajne službe, sudstvo i civilni segment komunističke vlasti.

Lustracija se može vrlo lako provesti

„U Poljskoj čovjek postaje književnikom ako izda 3 knjige, a u Jugoslaviji ako izda 3 prijatelja“, rekao je Vukojević komentirajući dosjee koje je uvrstio u svoju knjigu pri čemu je u njima pronašao mnoge svoje ‘prijatelje’ koji su ga pratili za Udbu.

„Lustracija se može vrlo lako provesti. Ja ovdje u publici vidim ljude za koje pretpostavljam da će na idućim izborima ući u Hrvatski sabor i da će se oformiti vlada koja će imati razumijevanja za lustraciju“, ocijenio je dodavši kako postoji mogućnost donošenja lustracije – postoji više tisuća dosjea u Državnom arhivu: „Niti jedan akt, niti jedan dosje, niti jedan papir nema oznaku tajne. Nitko ne treba skidati tajnu – to su papiri iz komunističkog sustava koji trebaju biti dostupni svim građanima Republike Hrvatske. I ako bude dovoljno volje, onda se svi ti dosjei mogu objaviti kao što je objavljen moj dosje. Ondje ćete naći sve ljude koji su radili u Udbi, na svim funkcijama, naći ćete sve suradnike, suce, tužitelje. Ja mislim da je to 90 posto lustracija i onda ćemo moći vidjeti stvarno stanje u Hrvatskoj“.

Zadnji dokument Udbe o Vici Vukojeviću napisan 1992. godine kad je on već bio saborski zastupnik

Bruna Esih je istaknula kako je knjiga zapravo knjiga dokumenata na temelju izvorne dokumentarne građe jugoslavenskog komunističkog represivnog aparata. Najveći dio se odnosi na cjeloviti dosje Udbe. Također naglasila je i zanimljiv podatak – da je zadnji dokument Udbe o Vici Vukojeviću napisan 1992. godine kad je on već bio saborski zastupnik.

„Odgovornost je sviju nas ukazivati na sve dosadašnje propuste i posljedice istih poučeni iskustvom koje smo nažalost ponavljali. Lustracija se nameće kao nužna, a nju je moguće provesti na razne načine s različitim zakonskim regulativama. Uz širu javnu raspravu što hitnije treba provesti istinsku demokratizaciju i pročišćenje društva. Nadamo se da je i ova knjiga početak tog procesa“, zaključila je Esih.
narod.hr/hic

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre