HIC zastave-stalci-koplja
vijesti iz kulture
UNIKATNI
poklon proizvodi


pokon paketi

02.srpnja 2020.
FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA
Završeno 15.izdanje NAFF-a, najboljima dodijeljene nagrade


NAFF, pobjednicki film 'Deuther'
foto:pobjednički film 'Deuther'


Petnaesto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma NAFF završeno je 2. srpnja nakon zbrajanja ocjena članova stručnog žirija. Bez ceremonije proglašenja pobjednika, ove godine u online izdanju zbog pandemije koronavirusa – Festival je uspješno odgovorio svim izazovima i novonastalnim uvjetima.


NAGRADE
Nakon pet dana trajanja Festivala i online projekcija, objavljeni su i dobitnici osam nagrada.

Grand Prix Festivala  dobio je film 'Daughter', a autorica je Daria Kashcheeva iz Češke Republike. Ovaj film je također proglašen i kao najbolji studentski film na NAFF-u 2020.
Ovogodišnji član stručnog žirija književnik i novinar Dragan Marjanović, osvrnuo se na pobjednički film, te kazao, kako je Češka škola jedna od najstarijih škola crtanog filma i da je kroz godine itekako unaprijedila forme animacije.
''Ukoliko je ovaj pobjednički film rezultat rada jedne nadarene osobe sa znamenitim profesorom, onda sam izuzetno sretan što je baš ta neobičnost obilježila Grand Prix u Neumu, dakle da je najbolji film Festivala ujedno najbolji studentski film'', objasnio je Marjanović.

Nagrada za Najbolju 3D animaciju pripala je filmu 'o28' skupine autora iz Francuske dok je nagrada koja se dodjeluje za likovnost otišla  u ruke autorice Anne  Huynh, također iz Francuske za njezin film 'My grandpa is hiding'.
Prema ocjenama stručnog žirija, najbolju glazbu imao je film 'Merry grandmas' iz Rusije, dok je nagrada za najbolju animaciju glina /lutke i druge tehnike otišla u ruke autorice iz Rusije Dine Velikovskaye za film 'Ties'.
Nagradu za najbolju 2D animaciju na 15. online izdanju NAFF-a dobio je film 'Airhead' iz Belgije.
A jedna posebna nagrada koja se dodjeljuje od 2017. godine na NAFF-u jeste i nagrada u čast oskarovca Dušana Vukotića i dodjeljuje se regionalno mladim autorima kao podsticaj za daljnji rad. Ove godine tu nagradu je dobila Lucija Bužančić iz Hrvatske za film 'Iris'.

Zbog filmova iz regije i autora poput Lucije Bužančić, Dragan Marjanović je otkrio i kako je od naredne godine vrlo izvjesno uvođenje nove kategorije na NAFF-u.
''Taj novi program bi obuhvatao regionalne crtane animirane filmove. Autori iz BiH, s iznimkom nekoliko autora koji mogu 'igrati' na svjetskoj sceni – kao što je npr. Aleta Rajič, vrlo teško mogu da se izbore sa svjetskim velikim produkcijama koje mnogo ulažu u animaciju. Zato je cilj izdvojiti mlade autore iz regije, koji inače u klasičnoj natjecateljskoj konkurenciji teško mogu dobiti nagradu, ali na ovaj način bi bili motivirani da se prijavljuju, sudjeluju na NAFF-u, dobiju nagradu i na kraju ožive animaciju regije'', kazao je Marjanović.

Inače, ove godine na natječaj NAFF-a je pristiglo rekordnih 1960 animiranih filmova iz 90 zemalja svijeta, od kojih je 67 ušlo u natjecateljski program i 31 film u program panorama.
Svi filmovi su prikazani na profesionalnoj online platformi, a samo je publika u Cetinju imala priliku uživati u projekcijama na otvorenom, tj. na Dvorskom trgu svake večeri tijekom trajanja Festivala – uz epidemiološke mjere.Ovogodišnji NAFF održao se u online izdanju


NAFF -2020

U subotu 27. lipnja 2020. godine započelo je online izdanje Festivala animiranog filma u Neumu 2020. Zbog pandemije koronavirusa, organizacijski tim NAFF-a je odlučio 15. izdanje Festivala održati u online formatu.

Prve noći održavanja NAFF-a prikazano je 13 filmova koji su ušli u Natjecateljski program, a čije produkcije nisu starije više od dvije godine. Filmovi koji su prikazani 27. lipnja dolaze iz Turske, Belgije, Danske, Hong Konga, Njemačke, Francuske, Španjolske, Portugala, Brazila,  Švicarske i Rumunije.
Ovogodišnje projekcije osim u Neumu, planirane su bile i u Mostaru, Dubrovniku, Cetinju i Jelsi, što nije prvi put da se Festival seli izvan granica Bosne i Hercegovine. No, zbog pandemije koronavirusa, uživo projekcije mogla je gledati publika samo u Cetinju – dok su ostali filmove morali pratiti online. Naime, na Dvorskom trgu u Cetinju sa početkom u 20:30 sati – svi zainteresirani su pratili animirane filmove koji su ušli u Natjecateljski program ovogodišnjeg NAFF-a, a online verzija prikazivanja počela je u 21 sat. Filmovi su prikazani na profesionalnoj platformi koja garantira sigurnost na internetu i zaštitu autorskih prava uz prethodno dodijeljen password od organizacijskog tima NAFF-a.


Vjeran Šalamon, multimedijalni umjetnik, kompozitor i sound dizajner  ove godine jedan je od pet članova stručnog žirija – koji odlučuje o tome tko je najbolji od najboljih. Nažalost u Neum nije mogao doći , zbog situacije sa pandemijom, te sigurnosti i brige za zdravlje.

''Kao i sve, pa tako i ova situacija sa koronavirusom ima svoje dobre i loše stvari. Dobra stvar je da će možda publika koja inače ne bi bila prisutna na projekcijama, sada moći pratiti online izdanje i bit će više ljudi koji će pogledati filmove uopće. Loša je strana naravno da će izostati druženje autora koje je uvijek produktivno i rezultira novim idejama'', kazao je Šalamon.


Šalamon je dodao i kako animacija u svijetu, a posebice u Europi ima tendenciju velikog rasta, te da se to u kontekstu NAFF-a može zamijetiti u različitosti tehnika i likovnosti koje su jedinstvene.
A jedinstveni su svakako i filmovi koji su prikazani prve večeri 15. izdanja NAFF-a. Po jedan film prikazan je iz Švicarske i Turske. Iz Turske u natjecateljski program je ušao film 'Dust', a iz Švicarske film 'Kids'. Produkcija animiranih filmova u ove dvije zemlje uveliko se razlikuje, a to se posebice odnosi na novce koji se izdvajaju za produkciju filmova.


''U Turskoj nije teško dobiti novac za film iz nekog fonda, to je zapravo nemoguće'', kazao je autor filma 'Dust' Murat Sayginer, dok je u Švicarskoj pak nešto drugačija situacija.
''U Švicarskoj smo u komparativno ugodnoj situaciji. Ako imate sjajan koncept, možete naći novce. Nije lako ali je moguće'', objasnio je Michael Frei – autor filma 'Kids', koji je prikazan prve festivalske večeri.
Inače, ve godine na natječaj je pristiglo 1960 filmova iz čak 90 zemalja. Radi se o rekordnom broju filmova, ali i broju zemalja iz kojih dolaze ta filmska ostvarenja, u odnosu na sve prethodne godine. 
Filmovi su pristigli iz cijelog svijeta: Francuske, Rumunjske, Švicarske, Portugala, Brazila, Njemačke, Španjolske, Belgije, Turske, Danske, Argentine, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Kanade, Hrvatske, Slovenije, Urugvaja, Japana, Južne Afrike, Italije, Kine, Izraela, Australije...


Tako će ove godine u natjecateljskom programu biti prikazano 67 filmova, dok je u panorama program ušao 31 film. Filmovi koji su odabrani u ova dva programa dolaze iz 33 zemlje svijeta.
NAFF inače tradicionalno obiluje raznim popratnim sadržajima, međutim, zbog pandemije ove godine taj dio programa je izostao

Festival se završava 2. srpnja 2020. kada će zbrojem ocjena pet članova stručnog žirija biti dodijeljeno osam nagrada: Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina - lutke, najbolja glazba, najbolji studentski film, nagrada za likovnost i nagrada Dušan Vukotić.
hic.hr
foto:
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre