Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

 

 

HRVATSKI SPOMENAR

1. VELJAČE -- 10. VELJAČE


Dogodilo se 1. veljače

1990.
- Na Kosovu i dalje dramatično, demonstracije u gotovo svim mjestima, Prištinu i Podujevo nadlijeću avioni i helikopteri Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva, na ceste izišle oklopne jedinice JNA.
- Prema podacima prištinske Kirurške klinike, za četiri dana u toj klinici evidentirano 11 preminulih i 64 ranjena demonstranta.
- Na mitingu u Novom Sadu najavljeno 5.000 dobrovoljaca za Kosovo, te zahtijevano od Srbije da ih naoruža, obuči i pošalje na Kosovo.
- U Karlovcu osuđuju najavu jednonacionalnog okupljanja Srba u tom gradu, kojeg organiziraju Srbi iz Vojvodine, jer bi to moglo imati pogubne posljedice po međunacionalne odnose Hrvata i Srba.

1991.
- Predstavnici Hrvatske i Slovenije zatražili da se razmotri uloga Jugoslavenske narodne armije u razrješenju političke krize.
- U zajedničkoj izjavi SDP Hrvatske, SK-SDP BiH, SK-SDP Makedonije i SDP Slovenije zatraženo da se JNA depolitizira.

1993.
- Predsjednik dr. Franjo Tuđman pisao američkom predsjedniku Clintonu u svezi oslobađanja šireg područja Maslenice.
- Mirovne snage UN neće se povući s teritorija u okolici Zadra, okupiranog od strane Srba, izjavio u Kninu direktor civilnih poslova UNPROFOR-a Cedric Thornberry.
- Silovit četnički napad topništvom na postrojbe Hrvatske vojske u oslobođenim selima oko Zadra.
- Hrvati iz sedam sela općine Doboj referendumom se pripojili općini Derventa.
- Lord Owen izjavio u Bruxellesu da su supredsjedatelji već dobili bitnu podršku od Moskve.
- U Canberri otvorena ambasada Republike Hrvatske.
- Izetbegović izjavio u Sarajevu da neće putovati u New York, čime je opovrgao izjavu lorda Owena da je dogovor o postizanju mira u BiH vrfl blizu.

1994.
- Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske uputilo pismo posebnom izaslaniku glavnog tajnika UN Yasushiju Akashiju, u kojem prosvjeduje zbog posjeta Vladimira Žirinovskog Vukovaru bez suglasnosti Vlade Republike Hrvatske.
- Francuski general Bertrand de Lepresl imenovan novim zapovjednikom UNPROFOR-a na području bivše Jugoslavije.
- Predsjednik SDA Hrvatske Šemso Tanković rekao na konferenciji za novinare u Zagrebu "da bi legalne bosanskohercegovačke vlasti, kao izraz dobre volje, mogle ponuditi Republici Hrvatskoj koridor preko općine Neum".
- Mobilna bolnica namijenjena muslimanskom pučanstvu na lijevoj obali Neretve, nakon višemjesečnih problema, stigla u istočni dio Mostara.
- State Department okrivljuje Miloševića "za proširena, brutalna i sustavna kršenja ljudskih prava i represiju".
- UN i SAD optužili Hrvatska da je uputila u BiH "tri do pet tisuća vojnika", a ako se pokažu te informacije točnima, Europska unija će raspravljati o eventualnom uvođenju sankcija protiv Hrvatske.

1995.
- U intervjuu za njemački "Die welt" hrvatski ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić istaknuo da Srbi u Hrvatskoj ne mogu dobiti nikakvu "državu u državi", kako je izjavio ruski posrednik Čurkin.
- Vođa srpskim radikala Vojislav Šešelj, u intervju televiziji Studio B, izjavio da je za rata u Hrvatskoj Milošević slao tegljače oružja s kojim su se naoružavali dobrovoljci.

1996.
- Ministar financija Božo Prka u ime Vlade Republike Hrvatske i američki veleposlanik Peter Galbraith u ime Vlade SAD-a potpisali ugovor o reprogramiranju hrvatskog duga u sklopu Pariškog kluba prema SAD-u.

Dogodilo se 2. veljače

1993.
- Četnici u Zadar željezničkom prugom uputili vagon pun eksploziva, koji je, na sreću, eksplodirao pred tunelom u selu Debeljak.
- Ministarsko vijeće EZ podržalo Vance-Owenov plan o BiH i zaprijetilo Srbiji jačim sankcijama.
- Stalno odgađanje primjene Vanceova plana izaziva veliko i opravdano ogorčenje hrvatske javnosti, stoji u pismu Odbora za vanjsku politiku hrvatskog Sabora parlamentima prijateljskih zemalja.
- Srbi će se morati pomiriti s porazom u zadarskom zaleđu, ili će morati pretrpjeti nove poraze, rekao u intervjuu za "Der Spiegel" dr. Franjo Tuđman.
- Slomljena nova četnička agresija na zadarsko zalede, izjavio za Hrvatsku televiziju zapovjednik Glavnog stožera Hrvatske vojske general zbora Janko Bobetko.
- Izetbegović prešućuje istinu u pismu kojeg je uputio dr. Tuđmanu stoji u priopćenju HVO Hrvatske zajednice Herceg-Bosna iz Mostara.
- Pripadnici HVO u Busovači uhitili više od 200 snajperista, među kojima nema civila.
- Šef austrijske diplomacije Alois Mock izjavio u Bruxellesu da je plan za BiH "neprovediv".
- Washington sumnjičav prema Vance-Owenovom planu za BiH jer bi mogao ozakoniti srpsko etničko čišćenje.
- Predsjednik "SRJ" Dobrica Ćosić u pismu predsjedniku Rusije Borisu Jeljcinu istaknuo "ulogu demokratske Rusije u jugoslavenskoj krizi".

1994.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima predsjednice vlada Turske i Pakistana, Tansu Ciler i Benazir Bhutto, nakon njihovog posjeta Sarajevu.
- Vlada HR Herceg-Bosne ocijenila neutemeljenim tvrdnje da je Republika Hrvatska uputila svoje regularne trupe u BiH.
- Do sada su zaustavljena tri konvoja jer nisu imali urednu dokumentaciju, a 500 humanitarnih konvoja je nesmetano prošlo - izjavio za "Večernji list" Martin Raguž, predstojnik Ureda za prognanike i izbjeglice HR Herceg-Bosne, u povodu sve češćih optužbi da Hrvati ne propuštaju humanitarne konvoje u BiH.
- Njemački ministar vanjskih poslova Klaus Kinkel izjavio novinarima u Bonnu da "u Bosni ima hrvatskih dragovoljaca, ali nema regularnih hrvatskih trupa."
- UNPA područja u Hrvatskoj su pod kontrolom "teško naoružanih i agresivnih Srba", a i u prošloj godini "nastavljeno je etničko čišćenje nesrba", stoji u godišnjem izvještaju State Departmenta američkom Kongresu o stanju ljudskih prava u svijetu u 1993. godini.

1995.
- Za ratnih sukoba iz BiH prognano oko 400 000 Hrvata, a od potpisivanja Washingtonskog sporazuma više od 50 000 Hrvata, kaže se u pismu Zajednice prognanika Herceg-Bosne predsjedniku Tuđmanu.
- U Parizu tvrde da je šef njemačke diplomacije Klaus Kinkel telefonski pristao na održavanje nove međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji.
- Plan kontaktne skupine Z4 "krojili" su veleposlanici: Peter Galbraith (SAD), Leonid Kerestedžijanc (Rusija), Jean-Jacques Gaillarde (Francuska), Geert Ahrens (Ženevska konferencija), Alfredo Mattcota Cordella (Ženevska konferencija), a glavni mu je dio "Ustavni sporazum o Krajini", koji praktički daje Srbima u Hrvatskoj "državu u državi".

1996.
- Belgijski general major Josef Schoups, koji bi trebao zapovijedati vojnim snagama za zaštitu Prijelazne uprave Ujedinjenih naroda za istočnu Slavoniju (UNTAES), predviđa da će na to hrvatsko područje doći do kraja veljače.

Dogodilo se 3. veljače

1991.
- Naoružani Srbi pritiscima na Muslimane u istočnoj Hercegovini silom i ucjenama žele etnički očistiti te krajeve.

1992.
- U Škabrnji, selu blizu Zadra, četnici zvjerski ubili i masakrirali 52 mještana Hrvata, evidentirano na zadarskoj patologiji.
- Jugoarmija ostavila u benzinskim rezervoarima kasarne "Pleso" u Zagrebu 300 000 komada streljiva i velike količine napalm-praška, koji bi, da su aktivirani, imali posljedice kao da su napalm-bombe bačene na šire područje južnog dijela Zagreba.
- Pod pritiskom četnika i jugovojske, istočnoslavnoski gradić Ilok moralo napustiti 5 000 Hrvata.
- Prema izvješću Glavnog sanitetskog stožera Hrvatske, u ratnim sukobima u Republici Hrvatskoj od 17. kolovoza 1991. do danas poginulo 3 127 a ranjeno 16 863 osobe. U Vukovaru poginulo oko 600 hrvatskih branitelja i oko 1 100 civila.

1993.
- SAD i službeno otkrivaju zlodjela Srba u Hrvatskoj i BiH.
- Potpredsjednici hrvatske Vlade Vladimir Šeks i dr. Mate Granić u pismu upućenom Boutrosu Ghaliju traže njegovo zalaganje za hitno i bezuvjetno oslobađanje svih zatočenika.
- U Vojnom sudu u Splitu počelo suđenje srpskim "novinarima" Ognjenu Tadiću i Milovanu Pejanoviću koje je Hrvatska vojska kod Peruče uhitila s arsenalom oružja.
- Britanski ministar vanjskih poslova Douglas Hurd u Strasbourgu oštrim riječima govorio protiv međunarodne vojne intervencije u BiH.

1994.
- U pismu glavnog tajnika UN Boutrosa Ghalija Vijeću sigurnosti optužuje se Hrvatska za vojnu prisutnost u BiH.
- Američki Senat izglasio amandman kojim preporučuje predsjedniku Clintonu da razmotri mogućnost uvođenja gospodarskih sankcija protiv Hrvatske zbog "kršenja suvereniteta BiH i slanja tisuća hrvatskih vojnika u tu zemlju".
- Na konferenciji za novinare u Helsinkiju predstavnik UNICEF-a izjavio da se djeca u BiH koriste kao taoci, da kopaju rovove, a neka su uključena i u borbe.

1995.
- Pariški "Le Monde", pišući o islamizaciji Bosne, ističe da je Izetbegovićeva SDA tijekom rata prisvojila sva ključna mjesta u zemlji, u vladi, u vojsci, u administraciji, u glasilima, samo se grad Tuzla još opire takvoj dominaciji.
- Hrvatski pravni stručnjak dr. Smiljko Sokol izjavio za "Večernji list" kako je Z4 ustvari probni konfederalni balon međunarodne zajednice za Hrvatsku, ali da je predsjednik Tuđman tu jasan: postoji crta preko koje se ne može ići, nema federalizacije Hrvatske niti države u državi.

1996.
- Bosanski Srbi povukli svoje snage iz sarajevskog naselja Grbavica, koje će biti vraćeno Federaciji BiH.

Dogodilo se 4. veljače

1990.
- Kongres SKJ je za SK Slovenije završen, zaključak je Prve konferencije SK Slovenije, a SK Slovenije od danas definitivno djeluje kao samostalna politička organizacija s vlastitim članstvom, Programom i Statutom.
- Održan miting Srba u Karlovcu, na kojem je optuženo hrvatsko i slovensko rukovodstvo za pomoć Albancima na Kosovu, a najavljen je i novi miting Srba na Petrovoj gori, 4. ožujka.

1992.
- Prvi hrvatski ambasador u Bonnu Ivan Ilić predao vjerodajnice njemačkom predsjedniku Richardu von Wezsackeru.
- Ambasador SR Njemačke dr. Hoorst Weisel predao u Zagrebu vjerodajnice predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu.
- Iz Vojvodine se dosada pod prisilom iselilo oko 12 000 Hrvata, a svaki dan ih još oko 150 stiže u Hrvatsku, izjavio predsjednik Zajednice izbjeglih Hrvata dr. Milan Bićanić.
- Vođa Srpske demokratske stranke u Hrvatskoj dr. Jovan Rašković najavio u Beogradu povratak i obnovu rada SDS u Zagrebu, Splitu, Šibeniku i drugim hrvatskim gradovima, tvrdeći da je ta stranka sačuvala mostove prema hrvatskom narodu i da mu pruža ruku.

1993.
- Zbog rata u BiH međunarodna zajednica donekle zapustila rješavanje problema u Hrvatskoj, izjavio novinarima u Zagrebu Cedric Thomberry.
- Tijekom siječnja na ličkom bojištu neprijatelj 90 puta narušio primirje.
- U pismu Alije Izetbegovića upućenom dr. Franji Tuđmanu iznesene neistinite tvrdnje i predstavljaju grubu objedu HVO, stoji u priopćenju iz ureda člana Predsjedništva BiH Mire Lasića.
- Komisija UN za istraživanje ratnih zločina na području bivše Jugoslavije bez stručnjaka i novca, a rad je uglavnom dobrovoljan.
- U New Yorku počeli neformalni razgovori Vancea i Owena s predstavnicima triju nacionalnih zajednica u BiH - Bobanom, Silajdžićem i Karadžićem.
- Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju i prebacuju odgovornost za isporuke goriva Srbiji.
- Srpskom zločincu Radovanu Karadžiću američke vlasti odobrile tjedan dana boravka u New Yorku u deset blokova oko zgrade UN.

1994.
- U predsjedničkoj izjavi Vijeća sigurnosti UN oštro se osuđuje Hrvatska zbog vojne prisutnosti u BiH i prijeti joj se sankcijama ako odmah ne prekine sve oblike uplitanja u Republici Bosni i Hercegovini.
- Agencija France-presse prenosi izjave europskih diplomata prema kojima su Europljani rezervirani prema uvođenju sankcija Hrvatskoj, unatoč ozbiljnom upozorenju Vijeća sigurnosti Zagrebu.
- U Banjoj Luci od 32.000 Hrvata, koliko ih je bilo prije rata u tom gradu, nakon etničkog čišćenja koje su proveli bosanski Srbi, ostalo ih je manje od tisuću, i to uglavnom starih i bolesnih.
- U sarajevskoj četvrti Dobrinji Srbi granatirali red za humanitarnu pomoć, a od granata poginulo devet osoba, među poginulima i troje djece.

1995.
- "New York Times", Hrvatskoj inače nesklon, izravno optužio Miloševića da je nagovorio "krajinske" Srbe da odbiju mirovni plan Z4, te da je pokazao svoje pravo lice, lice varalice.

1996.
- Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Mate Granić otputovao u višednevni posjet Narodnoj Republici Kini.
- Prva američka žrtva u BiH: od eksplozivne mine u sjevernoj Bosni poginuo narednik Donald Dougan iz Ohija.

Dogodilo se 5. veljače

1990.
- U sekretarijatu za pravosuđe i upravu SR Hrvatske registrirane sve političke stranke koje su podnijele zahtjev - SKH, SSRNH, HSLS, SDSH, HKDS, Radikalna stranka za sjedinjene evropske države, HDS I HDZ - čime je učinjen prvi konkretni korak legalizaciji višestranačja u Hrvatskoj.

1991.
- Hrvatski narod nikome ne prijeti, nikoga ne ugrožava, njegovo vodstvo ne vodi nikakvu agresivnu fašistoidnu, ustašoidnu i nikakvu protusrpsku politiku, kako mu se danas imputira iz dogmatsko komunističkih i hegemonističko-unitarističkih redova, naglasio hrvatski predsjednik dr. Tuđman u odgovoru na pismo dr. Borislava Jovića.

1992.
- U 18 logora u Srbiji i 20 u Hrvatskoj koji se nalaze na okupiranim područjima zatočeno 4 500 Hrvata.
- Snažna eksplozija oštetila bosansku stranu mosta na Savi između Slavonskog i Bosanskog Šamca, već mjesecima jedine cestovne i željezničke veze između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
- Peticija žena Vukovara predana lordu Carringtonu, predsjedniku mirovne konferencije o Jugoslaviji, u zagrebačkom hotelu "Esplanade".
- U okupiranom Cavtatu kretanje stanovnika ograničeno na strogi gradski dio. Crnogorski rezervisti razorili i opljačkali sela Konavala. Zaposleni s aerodroma Tivat u Crnoj Gori opljačkali dubrovački aerodrom Ćilipi.
- Na prostoru bivše Jugoslavije još se nisu stekli svi uvjeti za akciju mirovnih snaga UN, sažetak je najnovijeg izvještaja glavnog tajnika UN Boutrosa Ghalija.
- U Lipiku počelo mučno otkopavanje lešina čistokrvnih lipicanaca iz lipičke ergele, koje su četnici pobili u listopadu prošle godine.

1993.
- Branu Peruču spasio engleski časnik, koji je prije eksplozije 30 tona eksploziva podigao preljevni kanal, rečeno na konferenciji za novinstvo u Hrvatskoj elektroprivredi u Zagrebu.
- Pri podjeli nasljeđa bivše Jugoslavije Hrvatska zastupa stav da predmet sukcesije može biti samo onaj dio infrastrukture koji je građen zajednički nakon donošenja Ustava 1974. godine, jer je tada infrastruktura podijeljena po republikama, ističe za "Večernji list" koordinator hrvatskog projekta sukcesije Božo Marendić.
- Armija BiH ponovno napala Busovaču i Gornji Vakuf.

1994.
- Dosad najveće krvoproliće civila u Sarajevu: na glavnoj gradskoj tržnici Markale od granate, za koju se vjeruje da su je ispalili Srbi, poginulo 66 a ranjeno 197 Sarajlija.
- Hrvatska je spremna i zahtijeva međunarodni nadzor o stvarnom stanju i istinitosti navoda o navodnoj prisutnosti Hrvatske vojske u BiH, stoji u priopćenju sa sjednice Predsjedničkog vijeća obrane i nacionalne sigurnosti u Zagrebu.
- Njemački vojni ataše pukovnik Peer Schvan, u iznenadnom posjetu šibensko-zadarskom zaleđu, uvjerio se da je Sedma gardijska brigada HV na tlu Hrvatske a ne u BiH, kako to muslimanska strana izvješćuje Ujendinjene narode.

1995.
- U Münchenu, u sklopu 32. konferencije o sigurnosti, razgovarali ministri obrane Hrvatske i SAD, Gojko Šušak i William J. Perry, a Šušak razgovarao i s članovima američkog izaslanstva koje je vodio predsjedatelj Konferencije o Federaciji BiH Richard Holbrook.
- München bio i domaćin Konferencije o Federaciji Hrvata i Muslimana u BiH, hrvatsku delegaciju predvodio dr. Mate Granić, a bosansku premijer Haris Silajdžić i predsjednik Federacije BiH Krešimir Zubak.
- Kontaktna skupina za BiH u Münchenu postavila zahtjev Beogradu da prizna Hrvatsku i BiH u njihovim međunarodno priznatim granicama.

1996.
- Utemeljena hrvatska općina Usora.

Dogodilo se 6. veljače

1990.
- U demonstracijama na Kosovu ubijeno 26, ranjeno 94, a uhapšeno 1.000 Albanca, iznesen podatak na izvanrednog sjednici Skupštine SAP Kosovo.
- "Washington Post" objavio dosad najopširniji napis o temi Jugoslavija, a Miloševićevu politiku naziva politikom represije i manipulacije.
- Milošević, na sjednici Predsjedništva SR Srbije, optužio Hrvatsku i Sloveniju za podršku "kontrarevolucionarima i teroristima na Kosovu", a Predsjedništvo SFRJ optužio za kašnjenje "u donošenju odluka u skladu sa svojom odgovornošću za integritet zemlje".

1991.
- Najnovije, strogo povjerljive informacije, koje su u potpunosti provjerene, posebno su zabrinjavajuće: JNA je u gotovosti i spremna izvršiti vojnu intervenciju na Sloveniju, stoji u pismu Lojzeta Peterlea američkom državnom tajniku Jamesu Bakeru.
- Nakon mitinga u središtu Belog Manstira, kojeg je organizirala Srpska demokratska stranka, a za koju policija nije dala odobrenje, u Baranji više nema mira - govornici su vrijeđali hrvatski narod i njene vrhovnike, prijetili s JNA i dobrovoljačkim odredima iz Srbije te tražili rušenje vlasti u Hrvatskoj.

1992.
- Između Hrvatske i Slovenije potpisan u Zagrebu ugovor o uspostavi diplomatskih odnosa, odnosno sporazum o gospodarskoj i financijskoj suradnji. Naše dvije države trebaju biti sastavni dio zapadnog svijeta, rekao tom prigodom predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.
- Turska priznala neovisnost Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine, izjavio turski ministar inozemnih poslova Hikmet Ćetin.

1993.
- Mirovni plan za BiH čeka odluku Washingtona.
- Vance izjavio u New Yorku da je mirovni plan UN i EZ "najbolji mogući plan", a lord Owen u intervjuu za BBC rekao da "SAD ne mogu blokirati jedini postojeći plan i objavljivati da neće sudjelovati u snagama UN".
- Srbi kod Karlovca pokušali srušiti njemački zrakoplov s humanitarnom pomoći za Sarajevo.

1994.
- Skup Hrvata u Sarajevu, koji je podržala muslimanska vlast, založio se za teritorijalnu i institucionalnu cjelovitost BiH, koja bi bila transformirana u složenu državu s kantonima i nenacionalnim republikama.
- Židovska zajednica evakuirala iz Sarajeva, u dva konvoja, prema Lukavici i Makarskoj, 300 osoba, što je 11. evakuacija iz Sarajeva što su je organizirale židovske organizacije.
- Nakon masakra u Sarajevu, Iran najavio spremnost da pošalje svoje snage u BiH.
- Zapovjednik UNPROFOR-a general Michael Rose izjavio u Sarajevu da nema dokaza tko je ispalio granatu na sarajevsku tržnicu.

1995.
- U Zagrebu jučer preminuo inž. Drago Stipac, predsjednik Hrvatske seljačke stranke od njenog ujedinjenja 1991. do prosinca 1994., kada je izabran za prvog počasnog predsjednika HSS-a.
- Srbi iz Hrvatske uvijek su bili trojanski konj "velike Srbije" - napominje u intervjuu za "Vjesnik" dr. Mirko Valentić, direktor Instituta za suvremenu povijest u Zagrebu.
- U Hrvatskoj nema stranih plaćenika, već samo dobrovoljaca, zaključak je posebnog izvjestitelja UN Enriquea Bernallesa Ballestrosa.

1996.
- Ukinute vize za državljane Federacije BiH, priopćilo veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sarajevu.
- Belgija odlučila preuzeti zapovjedništvo nad 5.000 pripadnika "plavih kaciga", koji će biti raspoređeni u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu.
- Bosanskohercegovačka policija uhitila između 20. siječnja i 2. veljače osmoricu visokih oficira vojske bosanskih Srba, među kojima i jednog generala, za koje se sumnja da su učinili ratne zločine, priopćio glavni stožer IFOR-a u Sarajevu.

Dogodilo se 7. veljače

1991.
- Predsjednik Slovenije Milan Kučan na primanju priređenom u Ljubljani za konzule akreditirane u Sloveniji najavio mogućnost da Slovenija istupi iz jugoslavenske federacije.
- Ako ne uspije dogovor o saveznu suverenih država, Hrvatska će, kao i Slovenija, biti za izlazak iz Jugoslaviji - rekao na konfereciji za strane novinare u Zagrebu predsjednik Tuđman.

1992.
- Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda prihvatilo rezoluciju broj 740, u kojoj se traži od glavnog tajnika UN da ubrza pripreme za mirovnu operacije "plavih kaciga" u bivšoj Jugoslaviji.
- Kraljevina Belgija priznala Hrvatsku.
- Vlada tzv. republike srpske krajine propisala način naseljavanja okupiranih zadarskih mjesta i poziva Srbe da usele u kuće protjeranih Hrvata.
- Na mostu između Slavonskog i Bosanskog Broda prihvaćeno 55 od ukupno 64 zarobljenika s popisa koji je hrvatskoj strani ponudila okupatorska jugovojska. Prema sporazumu od 26. siječnja trebalo je biti pušteno iz srbijanskih logora 1.200 zarobljenika.

1993.
- U Hrvatskoj održani izbori za Županijski dom Sabora i lokalna predstavnička tijela.
- Njemački zrakoplov 'Transal C 160", koji je prevozio humanitarnu pomoć u Sarajevo, pogođen projektilom, izjavio u Zagrebu pukovnik Hope Reinhardt, zapovjednik transportne jedinice. I mnogi Karlovčani potvrdili da je humanitarni avion UN, čim je prešao rijeku Koranu, nakon pucnja iz protuzrakoplovnog topa počeo gubiti visinu uz čudan zvuk motora.
- Njemačka do daljnjeg obustavlja sve humanitarne letove u Sarajevo.
- Srbija nastoji promičbenim ratom u američkim medijima učiniti nemoguće - izmijeniti sadašnji zločinački imidž Srbije.
- Istekao rok koji su Vance i Owen odredili bosanskim Muslimanima i Srbima da prihvate cjelovit plan o BiH. Hrvati plan prihvatili još u Ženevi.
- Alija Izetbegović u Sarajevu izjavio da odbija mirovni plan za BiH, jer on "nagrađuje agresiju i etničko čišćenje, što provode bosanski Srbi". "Oni koji budu u Vijeću sigurnosti digli ruku, glasovat će za etničko čišćenje", istakao Izetbegović.

1994.
- Nakon sarajevskog pokolja, 68 mrtvih i 195 ranjenih osoba, glavni tajnik UN Butros Ghali uputio zahtjev NATO-u da odobri uporabu zračnih snaga za napade na položaje srpskog topništva oko Sarajeva.
- Predstavnici skupa Hrvata u Sarajevu osnovali Hrvatsko narodno vijeće.
- U Ženevi objavljeno da vođa bosanski Srba Radovan Karadžić prihvaća pregovore o demilitarizaciji i uspostavljanju kontrole UN nad gradom.

1995.
- UNPROFOR u Zagrebu priznao da srpski zrakoplovi i helikopteri polijeću s Udbine za Bosnu, a to su činili čitav prošli tjedan.
- Sastanak predsjednika Tuđmana, Izetbegovića i Miloševića trebao bi se održati u Parizu, izjavio francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe:

1996.
- Sa svjetskog ekonomskog foruma u Davosu Holbrooke poručuje kako mirovnim sporazumom BiH nije podijeljena, iako u stvarnosti jest, a njezina ponovna integracija ne ovisi više o međunarodnoj zajednici, već o Sarajevu, Zagrebu i Beogradu.
- Nakon Koschnickova dekreta o ustroju Mostara, (šest općina i središnja zona, koja nije predviđena u Daytonskom sporazumu) Hrvati nezadovoljni, jer je odluka o upravno-teritorijalnom uređenju grada, koja u najvećoj mjeri ispunjava zahtjeve bošnjačke strane, proizvela neizvjesnu situaciju u gradu. Pred hotelom "Ero" napadnut i sam Koschnik u blindiranom BMW-u..

Dogodilo se 8. veljače

1990.
- Predsjedništvo SR Hrvatske odbacilo jednoglasno sve insinuacije o "izdaji" i "veleizdaji", koje su bez argumenata izrečene čak i od službenih predstavnika SR Srbije.

1992.
- Republika Hrvatska i Sveta Stolica odlučile zajedničkim sporazumom uspostaviti međusobne diplomatske odnose na razini veleposlanstva i apostolske nuncijature.
- Oko 55.000 Hrvata s područja Hrvatske zajednice Srednja Bosna izići će 29. veljače i 1. ožujka na referendum za neovisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu.
- Hrvatska banijska sela Glinsko, Novo Češko Selo, Mala i Velika Solna ponovno gore. Neprijatelj ne pristaje na dolazak promatrača EZ na Baniju.

1993.
- Hrvatska će sve učiniti za mirno rješenje krize, no to ne znači da će unedogled trpjeti okupaciju, a da ima snaga i za drukčija rješenja, Hrvatska je pokazala u zadarskom zaleđu, rekao na redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinare u Zagrebu dr. Franjo Tuđman.
- Prema privremenim rezultatima glasovanja za Županijski dom Sabora, Hrvatska demokratska zajednica dobila 59 posto zastupničkih mjesta.
- UNPROFOR u Istočnom sektoru opskrbljuje četnike robom iz slobodnih dijelova Hrvatske, pišu nezadovoljni prognanici osječke općine generalu Satishu Nambiaru.
- Četnici iz istočne Hercegovine protjerali 20.000 Muslimana i Hrvata i to pred očima promatrača i UNPROFOR-a, koji šute.
- Zračni most sa Sarajevom ponovno uspostavljen, nakon što je nedavno prekinut zbog napada Srba na zrakoplov UNHCR kod Karlovca.
- Vijeće sigurnosti preuzima teret odlučivanja o ratu u BiH, nakon propasti Vance-Owenovog plana o mirnom rješenju krize u BiH.
- Rusija ostaje uz plan Vance-Owen, jer je on jedini realan za miran put rješenja krize u BiH, izjavio u Moskvi ruski ministar inozemnih poslova Andrej Kozirev.
- Izetbegović iz Kaira pozvao islamske zemlje da zatraže ukidanje embarga na isporuke oružja BiH.

1994.
- Zastupnički dom Hrvatske Republike Herceg-Bosne u Livnu, kao jedina legitimna zakonodavna vlast hrvatskog naroda u BiH, donio Deklaraciju u kojoj se zauzima za očuvanje države BiH u Uniji republika Bosne i Hercegovine.
- Predsjednik HR Herceg-Bosne Mate Boban, nakon uvodnog izlaganja na zasjedanju Zastupničkog doma HR Herceg-Bosne, u Livnu, odlučio da se povuče s mjesta predsjednika HR Herceg-Bosne.
- Hrvatsko narodno vijeće, utemeljeno na sarajevskom saboru Hrvata, čiji će predstavnici ići u Ženevu u delegaciji BiH koju predvodi Alija Izetbegović, na konferenciji za novinare u Zagrebu izjasnili se za BiH kao saveznu državu s autonomijom kantona.

1995.
- Šef jugodiplomacije Vladimir Jovanović objavio uvjete Beograda za međudržavna priznanja: državni kontinuitet i međunarodno pravni subjektivitet "SRJ".

1996.
- Britanski prestolonasljednik princ od Wallesa Charles doputovao u Dubrovnik.
- Predsjednik Federacije BiH Krešimir Zubak ocijenio da je odluka Hansa Koschnicka samovoljna i suprotna Daytonskom sporazumu.

Dogodilo se 9. veljače

1992.
- Samozvani krajinski vođe odupiru se dolasku mirovnih snaga UN zato što su bili organizatori pobune protiv hrvatske vlasti, rekao predsjednik Tuđman u intervjuu španjolskoj TV.
- Mi inzistiramo da mirovne snage uđu u Hrvatsku, ali ne radi čuvanja granica nepostojeće krajine, već zbog mira, izjavio predsjednik Izvršnog odbora HDZ Stjepan Mesić.
- Narod Banije i Korduna slaže se s dolaskom "plavih kaciga", ali samo na granicu između Republike Hrvatske i republike srpske krajine, rekao u Beogradu na sjednici "krnjeg" Predsjedništva Jugoslavije Mile Paspalj, tzv. predsjednik skupštine tzv. republike srpske krajine.
- Na temelju analiza, Hrvatska izgubila u ratu gotovo 19,000 goveda, 144,000 svinja, 213 konja i oko 5,000 ovaca, miljun peradi.... Sveukupna vrijednost ukradene stoke procijenjena na više od 37,3 milijuna DEM.

1993.
- Srpska strana nije došla u New York na sastanak s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske jer ne želi mir, priopćila stalna misija Republike Hrvatske pri UN u New Yorku.
- Muslimanski čelnici i dalje iznose na radiju i televiziji najteže optužbe na račun Hrvata u svezi sa sukobom Armije BiH i HVO-a u Prozoru.
- Američki ambasador i član Komisije UN za ljudska prava K. Blackwell izjavio u Ženevi kako ima sve više dokaza da su viši srpski oficiri u BiH naredili sustavno silovanje Muslimanki.
- Vance i Owen, u svojoj novoj inicijativi o statusu Sarajeva, zahtijevaju da se glavni gradi BiH podijeli između Muslimana, Srba i Hrvata, piše njemački list "General Anzeiger".
- Čitava Srbija bruji o Teslinom "tajnom srpskom oružju", kojim bi se u jednom potezu "potopila Šesta flota" ili "preorali neprijateljski gradovi".

1994.
- Na sastanku u Ženevi hrvatski i bosanski ministar vanjskih poslova, dr. Mate Granić i Haris Silajdžić, dogovarali prekid muslimansko-hrvatskog sukoba u BiH i trajno rješenje muslimansko-hrvatskih odnosa.
- Nakon odluke da Mate Bobana da svoju funkciju stavi na raspolaganje Saboru Herceg-Bosne, Hrvate iz BiH u Ženevi predstavljat će Mile Akmadžić.
- U agresiji na hrvatske enklave u srednjoj Bosni Muslimani već godinu dana upotrebljavaju bojne otrove, a svijet, koji o tome ima nedvojbene dokaze, šuti - zadnji u nizu napada bojnim otrovima dogodio se 7. veljače kada su Muslimani ispalili na Novi Travnik petnaestak granata punjenih klorom.
- Francuski general Bertrand Guillaume de Sauville de Lapresle potvrđen kao novi vrhovni zapovjednik UNPROFOR-a.
- U Bruxellesu, na ministarskom sastanku NATO-a, izglasan ultimatum NATO-a bosanskim Srbima, koji moraju povući svoje teško oružje 20 kilometara od Sarajeva do 21. veljače.
- Hrvatske izbjeglice mogu ostati u Njemačkoj i poslije 30. travnja, odlučila Konferencija ministara unutarnjih poslova 16 njemačkih pokrajina. Izbjeglice iz razorenih ili okupiranih područja mogu ostati u Njemačkoj do 30. lipnja 1995., a iz sigurnih hrvatskih područja do 31. listopada ove godine.

1995.
- Pod predsjedanjem predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana u Predsjedničkim dvorima održana sjednica hrvatske Vlade na kojoj su usvojeni zaključci o provedbi državne politike.
PRISTANKOM na plan Z-4 kontaktne skupine Hrvatska bi se našla u kolonijalnom položaju, zaključak je Komisije za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo Županijskog doma hrvatskog Sabora.

1996.
- U Hrvatskom Podunavlju pod okupacijom pobunjenih Srba vlada kaos i kriminal, a sve, prema pisanju srpskog tiska, ukradeno nosi se u Srbiju.

Dogodilo se 10. veljače

1991.
- Kamenovane kuće Hrvata u sarajevskoj općini Ilidži.

1992.
- Vrhovno državno vijeće drži da tzv. Vanceov plan bitno zadovoljava zahtjeve Hrvatske postavljene od samog početka izbijanja ratnih sukoba te njegova provedba znači poraz srpske i armijske politike.
- Talijanski ministar pravde Claudio Martelli dao nalog javnom tužitelju da istraži istinitost i zatraži odgovornost za rušenje helikoptera EZ, pri čemu su poginuli 4 Talijana, i jedan Francuz, promatrači EZ, koji je oborio MIG jugovojske.
- Predsjednik Tuđman odlučno u intervjuu britanskom "Guardianu" ustvrdio da se Hrvatska neće odreći autoriteta nad srpskim enklavama ako tamo budu razmještene snage UN.

1993.
- Poznati potpuni rezultati izbora za Županijski dom Sabora Hrvatske, HDZ-u 37 mandata, oporbi 26 mandata.
- Četnici u istočnoj Slavoniji "legaliziraju" zločine "odobrenjima" za pljačku, koja izdaju tzv. srpska oblast Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

1994.
- U Zagrebu se ujedinile Socijaldemokratska partija Hrvatske i Socijaldemokratska stranka Hrvatske.

1995.
- Ne odstupamo od bitnih nacionalnih interesa, u planu Z-4 za Hrvatsku je prihvatljivo samo to što se traži mirno rješenje u okviru granica Republike Hrvatske, rekao na konferenciji za novinare u Zagrebu predsjednik Tuđman.
- Hrvatski i bosanski Srbi, zajedno s Abdićevom vojskom, silovito napadaju Bihać, javlja sarajevski radio.
- Na bihaćko ratište ovih dana stiglo 2.000 specijalaca iz Kraljeva u Srbiji, koji su bez problema prešli granicu na Drini pokraj promatrača UN.
- UN sumnjiči Srbiju da namjerno ometa promatrače na granici između Srbije i BiH kako bi dalje mogla opskrbljivati bosanske Srbe ratnim materijalom.
- Zašto primjer autonomije Aalandskog otočja nije primjenljiv u Hrvatskoj: Šveđani na Aalandu svoj spor s Finskom riješili su političkim putem, dok su Srbi digli ustanak u cilju odcjepljenja dijela Hrvatske, počinivši pritom najteže zločine, komentira ponuđeni plan Z-4 u "Večernjem listu" dr. Ljubomir Antić.

1996.
- Predsjednik Federacije BiH Krešimir Zubak u pismu upućenom Predsjedništvu BiH upozorava na kršenje Daytonskog sporazuma, te upozorava da novonastala Agencija za istraživanje i dokumentaciju služi političkim interesima bliskim Predsjedništvu BiH i Aliji Izetbegoviću, ističući da je riječ o neformalnoj službi sigurnosti.
- U Međugorje stiglo 100 hrvatskih policajaca, koji bi, po dogovoru hrvatskog ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka i europskog upravitelja Hansa Koschnika, trebali biti raspoređeni u Mostar.

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Š Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre