Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 



Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

 

 

HRVATSKI SPOMENAR

1. OŽUJKA-- 10. OŽUJKA


Dogodilo se 1. ožujka

1990.
- Prvaci četiriju opozicijskih stranaka (SDSH, HSLS, HKDS, HDS) i pridruženi izvanstranački pojedinci (Savka Dapčević-Kučar, Dr. Ivan Supek, Miko Tripalo, Dragutin Haramija i Srećko Bijelić) na konferenciji za novinare objavili formiranje Koalicije narodnog sporazuma.

1992.
- Na Referendumu za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu glasalo više od polovice birača.
- U Trebinju rezervisti jugovojske prijetili ubojstvom austrijskoj parlamentarki Marijani Grandić.
- Terorom i zastrašivanjem srbijanska policija u samo nekoliko mjeseci otjerala oko dvije tisuće kosovskih Hrvata s njihovih ognjišta.
- Bježeći pred Hrvatskom vojskom, četnici u Lici i Hercegovini bacili svoje poginule u kraške jame. Ugledni zagrebački geolog i speleolog dr. Srećko Božičević takav "običaj" pripisuje utjecaju Zakonika cara Dušana.
- Od stupanja na snagu primirja, od 3 siječnja do 1. ožujka, na hrvatskoj strani poginulo 97, a ranjeno 862 osobe, podaci su Glavnog sanitetskog stožera Republike Hrvatske.
- Na vinkovačkom i đakovačkom ratištu čak 26 prekršaja primirja u toku vikenda.
- Više od polovice Crnogoraca izjasnilo se na referendumu za život u zajedničkoj državi sa Srbima - Jugoslaviji.

1993.
- Hrvatska je pružala i pružat će pomoć BiH, ali moram javno reći da Hrvati iz BiH prigovaraju Hrvatskoj što pruža pomoć muslimanskom vodstvu, koje okreće oružje protiv Hrvata, kazao na redovitoj konferenciji za novinare u Zagrebu predsjednik dr. Franjo Tuđman.
- Novog zapovjednika zaštitnih jedinica UN u bivšoj Jugoslaviji, švedskog generala Larsa-Erica Wahlgrena, primio u Zagrebu predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.
- Američki predsjednik Clinton u pismu srbijanskom predsjedniku Miloševiću upozorava da SAD neće priznati nikakve promjene granica silom, a u slučaju konflikta na Kosovo, intervenirat će američka vojska, prenosi beogradska "Borba".

1994.
- Nakon mukotrpnih pregovora, iz jablaničkih zatvora oslobođen je 261 hrvatski civil i bojovnik HVO-a koje su zatočenima držale muslimanske/bošnjačke vlasti.

1995.
- Bosna i Hercegovina po prvi put obilježili Dan neovisnosti, koji se veže za 1. ožujka 1992. godine kada je održan referendum i kada se više od 60 posto birača izjasnilo za suverenu BiH.
- Neuspjeh Andreja Kozireva, a zatim i članova kontaktne skupine da uvjere srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića da, u zamjenu za ukidanja sankcija, prizna Hrvatsku i BiH.
- S velikim čuđenjem u Ljubljani dočekana izjava glavnog tajnika UN B.B. Ghalija, izrečene prije četiri dana u Beču, kada je izjavio kako se UN zauzimaju za uspostavu cjelovite negdašnje Jugoslavije, te da su sposobne naći cjelovito rješenje na tom području.
- Potpisivanje rusko-srpskog vojnog pakta u Moskvi, austrijski mediji bilježe s velikom zabrinutošću, te smatraju da je Moskva, uz Beograd, glavni krivac za balkansku katastrofu.

1996.
U Mostaru počele zajedničke policijske ophodnje.
- Bosna i Hercegovina danas slavi Dan neovisnosti.
- Predsjednik Tuđman primio u oproštajni posjet posebnog izaslanika glavnog tajnika UN-a Kofija Annana.
- Prema podacima Državnog odvjetništva RH, do 31. prosinca 1995. prijavljena ukupno 3.221 osoba za kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava.


Dogodilo se 2. ožujka

1991.
- Slomljena oružana pobuna Srba u Pakracu.
- Hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman pismom izvijestio predsjednika Predsjedništva SFRJ Borisava Jovića da neće prisustvovati sjednici Predsjedništva, jer je kao točka dnevnog reda sjednice stavio njegovo pismo predsjedniku SAD-a Georgu Bushu, pribavivši prethodno mišljenje Saveznog javnog tužilaštva da je to "krivično djelo veleizdaje".
- Na sjednici Predsjedništva SFRJ u Beogradu predsjednik Borisav Jović nije upoznao nazočne s pismom hrvatskog predsjednika Tuđmana.

1992.
- Očito je da se težište cjelokupne krize na tlu bivše Jugoslavije prenosi na BiH, pa tamo valja tražiti rješenje koje će spriječiti ratno krvoproliće, rekao predsjednik Hrvatske dr. Franjo Tuđman na redovnom susretu s novinarima u Zagrebu.
- France Press nasjeo lažima beogradskih "Večernjih novosti" da će u Zagreb biti prenijeti posmrtni ostaci dr. Ante Pavelića "šefa ranije hrvatske nacističke države", stoji u demantiju Ministarstva informiranja Hrvatske.
- U Zadru podnesene krivične prijave protiv 22 osobe optužene za zločine nad civilnim stanovništvom u Škabrnji.
- Portugal kao zemlja predsjedateljica EZ osudila u ime 12 država članica Zajednice "nasilja koja su se dogodila u Sarajevu nakon referenduma o budućem statusu BiH".

1993.
- Dok su Amerikanci bacali pakete u istočnoj Bosni, istodobno nisu vidjeli da je srpska vojska zauzela, razrušila i spalila 13 sela i gradić Cersku, javljaju radio-amateri iz BiH.
- Indijski general Satish Nambiar, koji je posljednjih godinu dana obavljao dužnost zapovjednika zaštitnih snaga UN u bivšoj Jugoslaviji, otputovao, po isteku mandata, iz Zagreba.
- Hrvatski narod ima teško povijesno iskustvo s unitarnom, "građanskom" državnom vlasti, i to bi današnji muslimanski politički vođe morali znati: Hrvati se neće dati još jednom prevariti i dopustiti nametanje položaja nacionalne manjine u svojoj izvornoj zemlji, rekao za "Večernji list" Miro Lasić, član Predsjedništva BiH.
- Šibenik i njegova naselja četnici napali teškim topovima i raketnim sustavima "oganj" i "orkan". U gusto naseljenim dijelovima grada tri osobe poginule, a više ih ranjeno.

1994.
- Završeni hrvatsko-muslimanski pregovori u Washingtonu, prema kojima bi se od 15. ožujka pripremili dokumenti za potpisivanje konačnog sporazuma, a radi se o prijedlogu ustava federacije, prijedlogu prethodnog sporazuma o konfederaciji između Republike Hrvatske i predložene federacije BiH, te prijedlogu sporazuma o vojnim pitanjima.

1995.
- Izrazita zatvorenost u kojoj predstavnici kontaktne skupine djeluju u posljednjih 48 sati - prvo u Beogradu, pa u četvrtak u Parizu - upozorava na to da su se SAD, Rusija Francuska, Njemačka i V. Britanija našle pred zaprekom u obliku S. Miloševića.

1996.
- Na vojnoj paradi u Tuzli sudjelovali, iako su navodno strani mudžahedini napustili BiH, slično odjeveni ratnici.


Dogodilo se 3. ožujka

1990.
- Način, najave i pripreme skupa na Petrovoj gori, kao i nacionalističko djelovanje pojedinaca i grupa u njegovoj pripremi, najava organiziranog dolaska već ranije eksponiranih nacionalista izvan Hrvatske, te medijska podrška tom skupu, ukazuju na pokušaj da se on pretvori u sredstvo međunacionalnih razdora, širenja srpskog nacionalizma i političke destabilizacije Hrvatske, stoji u izjavi CK SKH uoči najavljenog političkog skupa na Petrovoj gori.

1991.
- Na ulicama Pakraca i dalje jake snage posebnih jedinica MUP-a Hrvatske ali i oklopne jedinice JNA, koje kontroliraju sve gradske prilaze.
- Predsjedništvo SFRJ zahtijeva u roku 24 sata da se u Pakracu uspostavi stanje kakvo je bilo prije incidentnih događaja.
- U Osijeku i Bilju nemiri i sukobi Srba s hrvatskom policijom.
- Iz Domovine i inozemstva stižu brojni izrazi potpore dr. Franji Tuđmanu i hrvatskom vrhovništvu.
- U Beogradu održan protuhrvatskimiting, na kojem su nošene parole i uzvikivano je: "Obesiti Tuđmana", "Obesiti Mesića", "Ubijte Špegelja", "Hoćemo oružje"...
I u Vojvodini održani protestni skupovi Srba protiv Tuđmana i hrvatskog vrhovništva.
- Na mitingu u Banjoj Luci, u organizaciji SDS-a, srpski vođe prekrajali Bosnu i Hercegovinu.
- Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Hrvatske Milan Brezak na HTV-u demantirao sve vijesti i glasine o navodnim brojnim srpskim žrtvama u Pakracu.
- Njemačka televizija prikazala snimku napada razjarenih Srba na njemačku TV ekipu u Pakracu.

1992.
- Rezultati referenduma o statusu BiH uvjerljivo za suverenu i neovisnu državu: 63,4 posto od ukupnog broja glasača odgovorilo "ZA".
- Predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović upozorava da velike grupe srpskih paravojnih jedinica, tzv. arkanovaca i šešeljevaca, idu prema Sarajevu.
- U okupiranom dijelu Banije neprijatelj provodi taktiku spaljene zemlje.
- Hrvatska vlada o poštivanju ljudskih prava u povodu pisma "Helsinki Watcha": državi su svi građani jednaki.

1993.
- Američki piloti napokon bili precizni, u četvrtom pokušaju bacanja humanitarne pomoći padobranima paketi pali na područje Konjević Polja.
- Među imenovanim ambasadorima Republike BiH u svijetu nema Hrvata. U Republici Hrvatskoj ambasadorica Bisera Turković.
- Normaliziraju se hrvatsko-muslimanski odnosi u BiH, nema novih sukoba između HVO-a i Armije BiH, iako je stanje još napeto, rečeno na tiskovnoj konferenciji HVO-a u Mostaru.
- Srpski vođa u BiH Radovan Karadžić, u otvorenom pismu američkom narodu, zatražio od predsjednika Clintona da prekine zračni most za BiH.

1994.
- Oživotvorenjem Washingtonskog sporazuma osigurat će se opstojnost i budućnost hrvatskog naroda, ne samo u granicama u obrambenom ratu uspostavljene Hrvatske Republike Herceg-Bosne, nego i na čitavom onom teritoriju Bosne koji neće pripasti izdvojenoj srpskoj republici, stoji u Poruci Predsjednika dr. Franje Tuđmana u povodu završetka hrvatsko-muslimanskih pregovora.
- Potrebno je oko 10.000 novih ljudi u sastavu UNPROFOR-a za održavanje mira u BiH, Turska ponudila svoje postrojbe, a Britanija najavila slanje 9.000 vojnika u kombinaciji s NATO trupama, rečeno na konferenciji za novinare UNPROFOR-a u Zagreb.

1995.
- U tijeku rata Srbija (JNA) ostala je na manje od 1.000 tenkova, a danas samo Srbija ima 2.000 tenkova, kako navodi jedan neovisan analitičar, u protekle tri godine morala je nabaviti oko 1.800 tenkova za sebe i još oko 650 za svoje paradržave u BiH i Hrvatskoj, a to znači da je u inozemstvo morala dnevno nabaviti 2,5 tenka.
- Prekjučerašnji sastanak članova kontaktne skupine u Parizu bio je "početak faze intenzivnih diplomatskih napora usredotočenih na izbjegavanja šireg rata na Balkanu", izjavio pomoćnik američkog državnog tajnika Richard Holbrooke.

1996.
- Predsjednik Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima izaslanstvo Kongresa SAD, skrenuo im pažnju na način odlaska Srba iz Sarajeva.
- Međunarodni sud za ratne zločine podigao optužnicu protiv generala vojske bosanskih Srba Đorđa Đukića, zbog granatiranja Sarajeva.


Dogodilo se 4. ožujka

1990.
- Oko 50.000 ljudi s Korduna i Banije, Like, Bosanske krajine i Pokuplja, te s Kosova, Vojvodine i Srbije okupilo se na zboru "bratstva i jedinstva" na Petrovoj gori, na kojem nije bilo Titove slike, ali se nosila Miloševićeva i izvikivale parole: "Ovo je Srbija", "Jugoslavija, Jugoslavija", "Ubit ćemo Tuđmana", "Nećemo podele", "Jača Srbija, jača Jugoslavija"...
- Način, najave i pripreme skupa na Petrovoj Gori, kao i nacionalističko djelovanje pojedinaca i grupa u njegovoj pripremi, najava organiziranog dolaska već ranije eksponiranih nacionalista izvan Hrvatske, te medijska podrška tom skupu, ukazuju na pokušaj da se on pretvori u sredstvo međunacionalnih razdora, širenja srpskog nacionalizma i političke destabilizacije Hrvatske, stoji u izjavi CK SKH uoči najavljenog političkog skupa na Petrovoj gori.

1991.
- Budući da je danas u Europi nepopularno ići otvoreno protiv demokratski izabranih vlasti, neprijatelji Hrvatske pribjegavaju izazivanju međunacionalnih sukoba. Na to je bila sračunata i pobuna i izazivanje nemira u Pakracu, čiji je scenarij pomno razrađen, ali nije uspio - rekao je na redovnoj konferenciji za novinare u Zagrebu hrvatski predsjednik Tuđman.
- I Savezni SUP priopćio da na području Pakraca i okolnih mjesta nije bilo ljudskih žrtava i ranjavanja građana.
- Emisari SDS-a šire vijesti o tobožnjem stradanju srpskog življa po Hrvatskoj.
- U Bileći, gradu u istočnoj Hercegovini, militantni Srbi, nakon demonstracija, provalili u policijsku postaju i uzeli oružje.

1992.
- Rat je dobio hrvatski narod, rekao dr. Franjo Tuđman na prvom časničko-zapovjedničkom skupu Hrvatske vojske u Zagrebu.
- SAD podržava referendum o neovisnosti u BiH i smatra da njegov rezultat odražava volju većine naroda u toj republici.
- Specijalni izaslanik UN Cyrus Vance izjavio da događaji u BiH neće odgoditi upućivanje "plavih kaciga" u bivšu Jugoslaviju.
- Sedamnaest prognanih svećenika Zadarske nadbiskupije uputilo apel da se zaustavi divljaštvo jugovojske i četnika u njihovim župama.

1993.
- U New Yorku potpisan neformalni sporazum bosanskih Hrvata i Muslimana.
- Alija Izetbegović, u ime muslimanske strane, potpisao u New Yorku vojni dio Vance-Owenovog mirovnog plana za BiH.
- U Zagrebu osnovana Udruga hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata, a za doživotnog počasnog predsjednika izabran Tomislav Merčep.
- Nepoznate osobe bacile eksplozivnu napravu na američku ambasadu u Beogradu.
- U prometnoj nesreći u Zagrebu poginuo hrvatski pjevač i kompozitor Tomislav Ivčić, koji je u jeku najžešće srpske agresije na Hrvatsku poslao u svijet pjesmu "Stop the War in Croatia".

1994.
- Zapad je izazvao genocidni rat Srbije jasno pokazao da neće dopustiti da bivše jugoslavenske republike nabave oružje nužno za samoobranu, piše "New York Times".

1995.
- Komisija za ljudska prava donijela rezoluciju o nestalim na području bivše Jugoslavije, te od Beograda zatražila bolju suradnju.
- Više stotina prognanika iz Gline, Topuskog i Lasinja okupilo se na zagrebačkom Trgu bana Jelačića prosvjedujući protiv neunčikovitog UNPROFOR-a, a nazočni su potpisivali i narodnu tužbu protiv B.B. Ghalija.
- Među 2.000 svjedočanstava što ih je Medicinski centar za prava čovjeka dostavio istražiteljima Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu, šifrirani su iskazi 55-ice muškaraca logoraša - žrtava seksualnog zlostavljanja.
- Sve velike sile vrše snažan pritisak na Hrvatsku kako bi promijenila svoju odluku o otkazu mandata UNPROFOR-u, koji istječe 31. ožujka.
- Vlada "SRJ" potvrđuje da Beograd odbacuje prijedloge kontaktne skupine da se međunarodne sankcije Srbiji ukinu u zamjenu za priznavanje Hrvatske i BiH.

1996.
- Odlukom predsjednika Tuđmana, za gradonačelnicu Zagreba imenovana Marina Matulović-Dropulić, dosadašnja ministrica prostornog uređenja, graditeljstva i stanovanja.


Dogodilo se 5. ožujka

1990.
- Predsjedništvo HDZ-a izdalo priopćenje u povodu hajke za zabranu HDZ-a i stvaranja Koalicije narodnog sporazuma četiriju opozicijskih stranaka Hrvatske, u kojem se izražava čuđenje zbog njihove otvorenosti prema bivšim komunističkim prvacima.
- Predsjedništvo SFRJ pokrenulo pred Ustavnim sudom Jugoslavije postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o unutrašnjim poslovima Slovenije, povodom zabrane "mitinga istine" Srba, koji se trebao održati prosinca prošle godine u Ljubljani.

1991.
- Hrvatski predstavnik u Predsjedništvu SFRJ Stipe Mesić napustio sjednicu Predsjedništva.
- Predsjedništvo Slovenije ocijenilo da je Borisav Jović grubo prekoračio svoje ovlasti iz Ustava naredivši intervenciju saveznih organa - JNA i SSUP-a u Pakracu.
- Predsjednik hrvatske Vlade Josip Manolić uputio prosvjednu notu vladi Republike Srbije u povodu njezinih zaključaka o događajima u Pakracu i to smatra nedopustivim miješanjem u unutarnje prilike i poslove Republike Hrvatske.
- JNA se još nije povukla iz Pakraca.

1992.
- Hrvatska Vlada insistira na poštovanju prava svih građana i potpunom funkcioniranju pravne države, makar to povlačilo i smjene odgovornih ljudi, rekao novinarima u Zagrebu njezin predsjednik dr. Franjo Gregurić.
- Hrvatska poštuje prava manjina, rekao za svog posjeta Njemačkoj predsjednik Sabora dr. Žarko Domljan predsjednici Bundestaga dr. Riti Sussmuth.
- Srbija nastoji nasilnom kolonizacijom promijeniti nacionalnu strukturu Iloka i okolnih sela poslije okupacije tog područja od jugovojske.
- Indijski general Satish Nambiar i službeno imenovan zapovjednikom Mirovnih snaga UN u bivšoj Jugoslaviji.

1993.
- Hrvatsko-muslimanski sporazum iz New Yorka predstavlja prekretnicu u odnosima Hrvata i Muslimana u BiH, rekao za "Večernji list" član Predsjedništva BiH mr. Franjo Boras.
- Čelnik bosanskih Srba Karadžić odbacio u New Yorku prijedlog da Ujedinjeni narodi kontroliraju teško naoružanje prema vojnom dijelu mirovnog plana za BiH.
- Ako se i dalje ne bude ništa djelotvorno poduzimalo, prije ili kasnije nestat će Bosne i Hercegovine i to bi bio prvi slučaj da jedna država članica KESS-a i UN bude agresijom druge države zbrisana s političkog zemljovide, rekao na austrijskoj televiziji ministar inozemnih poslova Alois Mock.

1994.
- Ministri zemalja SEI (Srednjoeuropske inicijative) na sastanku u Trstu založili se za otvaranje prometnica u Hrvatskoj i BiH te jadranskog naftovoda i upozorili da ne dolazi u obzir nikakvo priznavanje promjena državnih granica silom, niti prisvajanja zaposjednutih teritorija.
- Odbor visokih dužnosnika KESS-a potvrdio u Pragu da podupire suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost svih zemalja na teritoriju bivše Jugosalvije, te odbija priznati silom osvojen teritorij.
- Vijeće sigurnosti UN usvojilo Rezoluciju 900 o BiH, kojom izražava potporu Washingtonskom sporazumu, a otvaranjem mogućnosti da se i Vitez proglasi zaštićenom zonom, Vijeće jasno poručuje bosanskohercegovačkim Hrvatima da nisu zaboravljeni.

1995.
- Srbi iz Okučana naveliko kupuju u novootvorenoj prodavaonici uz auto-cestu kod Nove Gradiške, u sastavu prodavaonice radi i mjenjačnica, pa tako mogu strane novčanice mijenjati za kune.
- Srpska radikalna stranka iz Knina zatražila smjenu "premijera" tzv. krajine Borislava Mikelića.
- Građani srpske nacionalnosti koji žive u Hrvatskoj sve glasnije podržavaju mirnu reintegraciju okupiranih područja u pravni sustav Hrvatske.
- Konvoj UN-a probio se do opkoljene Srebrenice i dopremio potrebnu hranu pripadnicima nizozemske postrojbe iz sastava UNPROFOR-a.
- Snage bosanskih Srba zadržale prekjučer petoricu djelatnika humanitarne udruge "Lječnici bez granica", koji su sa tri kamiona pokušali dopremiti lijekove u Sarajevo.

1996.
- Čelnici Prijelazne uprave najavili u Osijeku da će razmještaj UNTAES-a u hrvatskom Podunavlju započeti 15. ožujka.


Dogodilo se 6. ožujka

1992.
- Okupatorska jugovojska mora se povući s hrvatskog teritorija do sredine travnja, rečeno novinarima poslije susreta Tuđman - Vance u Zagrebu.
- Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general Anton Tus razgovarao s predstavnicima Međunarodnog Crvenog križa o zamjeni ratnih zarobljenika.
- Genocid nad Hrvatima se nastavlja, stoji u pismu predsjednika Odbora za zaštitu ljudskih prava Sabora Republike Hrvatske mr. Nevena Jurice međunarodnim organizacijama.
- Ratne štete na cestovnoj mreži u Hrvatskoj iznose 411 milijuna dolara. Porušeno ili oštećeno 57 mostova.
- Talijanski ambasador Salvatore Cilento predao u Zagrebu vjerodajnice predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu.
- "Jasenice - živjeti ili umrijeti" projekt inž. Zvonimira Nekića o planiranju povratka kućama 293 prognane obitelji iz jednog od srušenih hrvatskih sela na području općine Obrovac.
- Jugoslavenska armija, u svom prvom priopćenju za javnost, priznaje da je u ratu u Hrvatskoj u posljednjih šest mjeseci poginulo 1,279 njezinih pripadnika.

1993.
- Nevladina organizacija Documenta Croatica, sa sjedištem u Zagrebu, prikuplja svjedočanstva koja će podastrti međunarodnom sudu.
- Zapovjednik UNPROFOR-a u BiH Phillippe Morillon šokiran onim što je vidio u Konjević Polju i Srebrenici, dok ga u Cersku nije htjela pustiti srpska vojska.
- Francuskoj javnosti predstavljeno djelo svjedočanstava "Crna knjiga o ex-Jugoslaviji", u kojoj su prikupljeni svi dosadašnji dokumenti o zločinima u Hrvatskoj i BiH.

1994.
- Washingtonski sporazumom osigurava se puna suverenost i konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH, uključujući pravo na samoodređenje, istaknuto na sjednici Predsjedničkog vijeća HR Herceg-Bosne.

1995.
- Pomoćnika američkog državnog tajnika Richarda Holbrooka u predsjedničkim dvorim primio predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.
- Predsjednik Srbije Slobodan Milošević nastoji preko "prijatelja" u islamskim zemljama svoju najstrašniju žrtvu, Muslimane u BiH, pridobiti u "jugoslavenski" savez, pri čemu im nudi zajedničko osvajanje hrvatske obale od Neuma do Makarske, a možda i do Zadra.
- Odbor za mirnu reintegraciju hrvatskih okupiranih područja na saborskom zasjedanju zaključio da je plan Z-4 za Hrvatsku neprihvatljiv.
- Muslimani i nadalje sprečavaju Hrvatima povratak u općinu Konjic.
- Prometna policija na auto-cesti Zagreb-Lipovac zabilježila proteklog vikenda oko 2700 vozila, promet se odvija bez ograničenja i zastoja i na dionici auto-ceste kroz privremeno okupirano zapadnoslavonsko područje.
- Italija prihvatila hrvatska objašnjenja o neugroženosti talijanske manjine u Istri.
- Karadžićeva bosanska paradržava pokušava utjerati ratni porez u visini od 200 DEM mjesečno od Srba što su na radu u inozemstvu, nazvavši to "patriotskim porezom", a prije njih to su pokušali učiniti i Muslimani, no vlasti u Bonnu oštro su reagirale i zabranile takav porez.

1996.
- Od potpisivanja Daytonskog sporazuma područja u BiH pod muslimanskom vlašću napustilo 10.000 Hrvata.
- I sarajevsko predgrađe Hadžići prešlo pod vlast Federacije BiH. Hrvatski policajci nisu mogli ući u mjesto, njihov ulazak spriječio IFOR.


Dogodilo se 7. ožujka

1990.
- Strategija mitinga na Petrovoj gori napad je na SR Hrvatsku, stav je Predsjedništva SRH.

1991.
- Ministarstvo obrane Republike Hrvatske objavilo je da ministar Martin Špegelj ima imunitet prema Zakonu o Vladi RH i da mu se ne može suditi u Vojnom sudu u Zagrebu.

1992.
- Odbor za obnovu Dubrovnika preporučio Vladi Republike Hrvatske da pripremi i proslijedi zahtjev za primanje Hrvatske u članstvo UNESCO, te da šire područje starog Dubrovnika upiše u Registar svjetske kulturne i prirodne baštine.
- Osijek pretrpio jedan od najtežih topničkih napada od potpisivanja primirja. Četiri osobe poginule, a 20 ih je ranjeno.
- U Gospiću su se posebni članovi promatračke misije EZ uvjerili da je srpska laž da su u tom gradu srušena sva spomen-obilježja svjetski poznatog znanstvenika Nikole Tesle.
- Peticija 579.000 građana Srbije da Milošević podnese ostavku.
- Francuska će biti najzastupljenija u mirovnim snagama UN u bivšoj Jugoslaviji, izjavio francuski ministar obrane Pierre Joxe.
- Predsjednik Europskog vijeća portugalski premijer Cavaco Silva izjavio u "Le Mondeu" da je Jugoslavija mrtva.

1993.
- Papa Ivan Pavao II najoštrije dosad osudio genocidnu politiku u BiH i pozvao na mir.
- U New Yorku sudski dostavljač pred ruskom misijom UN predao u ruke Radovanu Karadžiću sudski poziv da odgovori na optužnicu koja ga tereti za "pripremanje, izdavanje zapovijedi za izvedbu, i nadzor programa genocida, uz sustavno kršenje ljudskih prava tužitelja".
- Američka obavještajna služba otkrila da Srbija ulaže velike napore u obnovu i proširenje vojne proizvodnje za izvoz.

1994.
- Preliminarni sporazum o federaciji Hrvata i Muslimana u BiH i njihovo priključivanje Republici Hrvatskoj u konfederalni savez nije zaokret u hrvatskoj politici, niti je nastao po diktatu SAD. On je na crti hrvatske politike, i moje osobno - istaknuo predsjednik Tuđman na konferenciji za novinare u Zagrebu.
- Srpska milicija iz Vojnića odbila na kontrolnoj točki Maljevac, na granici s AP Zapadnom Bosnom, propustiti konvoj autobusa u kojima su, uz Muslimane, bila i 144 Hrvata iz Cetingrada, Rakovice i Slunja, koji su iz Velike Kladuše prelazili na slobodni hrvatski teritorij.
- Srpska crkva neće pozvati papu Vojtilu ni u kakav službeni posjet, ni ovim prostorima, ni ovom narodu, ni srpskoj crkvi. To "ne" istodobno znači da se SPC generalno protivi Papinu dolasku ne samo kao duhovnika nego i kao državnika, odluka je arhijereja SPC.

1995.
- Hrvatska vojska i oružane snage Federacije Bosne i Hercegovine (HVO i Armija BiH) utemeljili u Zagrebu Zajednički vojni stožer.
- Srbi iz Rijeke i okolnih mjesta na skupe podrške mirnoj reintegraciji okupiranih hrvatskih područja apeliraju na Srbe iz UNPA područja da omoguće komunikaciju ljudi, posjete razdvojenih obitelji, a u pismu upućenom Saboru RH poručuju da Srbi mogu živjeti kao građani Republike Hrvatske u skladu s Ustavnim zakonom RH.
- U trgovini na auto-cesti kod Nove Gradiške Srbi iz okupiranih Okučana kupuju sve čega ima, ne pitajući koliko košta, a najtraženiji su deterdženti, kava, margarin i konjak.

1996.
- Hrvatska Vlada predložila još jedan državni blagdan - Dan domovinske zahvalnosti bio bi 5. kolovoza, dan oslobođenja Knina.
- Udruga oporbenih stranaka u Zagrebačkoj gradskoj skupštini izglasovala nepovjerenje Marini Matulović-Dropulić, gradonačelnici imenovanoj od Predsjednika Republike. Oporba za novog gradonačelnika izabrala mr. Ivu Škrabala (HSLS).


Dogodilo se 8. ožujka

1990.
- Usvajanjem novih amandmana na Ustav od sva tri vijeća slovenske Skupštine, u Ljubljani proglašena Republike Slovenija.

1992.
- Srpski general Ratko Mladić, pred članovima Promatračke misije EZ, naredio hapšenje hrvatskih pregovarača u Žitniću. Nakon toga Mladić zaprijetio razaranjem Šibenika i Zadra.
- Njemački neonacisti nisu u Hrvatskoj vojsci, demantira pisanje berlinskog dnevnika "B.Z." Ministarstvo informiranje Republike Hrvatske.
- Iran priznao Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.
- Za samo nekoliko sati žestokog topničkog napada jugovojske na Osijek smrtno stradalo sedam a ranjeno 28 osoba.
- U Beograd stigao zapovjednik mirovnih snaga UN u bivšoj Jugoslaviji Satish Nambiar.

1993.
- Srpski lobby u SAD vrlo ozbiljno shvatio optužnicu protiv Karadžića, jer zna što je američko sudstvo, te za Karadžićevu obranu prikupio 40 milijuna dolara.
- Vijetnamski veteran J.P. Mackley, koji je proteklu godinu organizirao inozemne novinarske urede u Hrvatskoj i BiH, osvrće se u "Washington Postu" na zapadna strahovanja glede intervencije u BiH, te ističe da su Srbi nepobjedivi samo u opijanju.
- Prema mnogima, najbogatiji "Jugoslaven" Jezdimir Vasiljević, zvani "gazda Jezda", vlasnik banke "Jugoskandik", zakupac pola Crnogorskog primorja, pobjegao iz "SR Jugoslavije" u Budimpeštu.

1994.
- Napredak koji je u posljednja tri tjedna postignut u radu s hrvatskom vladom je izuzetan... u predsjedniku Tuđmanu i vladi imamo jakog partnera u procesu ne samo uspostavljanja mira u BiH nego i uspostavljanju veće stabilnosti na čitavom tom području, izjavio posebni izaslanik američkog predsjednika Clintona Charles Redman nakon razgovora s predsjednikom Tuđmanom u Predsjedničkim dvorima u Zagrebu.
- U Moskvi ćemo tražiti potvrdu ruskog priznavanja teritorijalnog integriteta Hrvatske, izjavio dr. Mate Granić novinarima u Zagrebu uoči svog posjeta Moskvi.

1995.
- Međunarodni pritisci na Hrvatsku u svezi s otkazom mandata UNPROFOR-u najveći su pritisci dosad, pa i veći nego prije potpisivanja Washingtonskih sporazuma - istaknuo ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić na sjednici Odbora za vanjsku politiku Zastupničkog doma Sabora RH.
- Zabrinutosti zapovjednika vojske bosanskih Srba najavom povlačenja UNPROFOR-a iz Hrvatske u Vlasenici razgovarali glavni zapovjednik UNPROFOR-a u BiH general Rupert Smith i general Ratko Mladić, a tom prilikom Mladić je Smithu predložio da se iz određenih istočnobosanskih gradova evakuira određeni broj civila, u stvari da se praktično očisti istočna Bosna od nesrba.

1996.
- Voditelj privremene uprave UN u istočnoj Slavoniji Jacques Klein, u razgovoru za "Večernji list" ističe: "Rekao sam srpskim čelnicima: Pobunili ste se, odigrali svoje karte, izgubili. Ako mi ne pomognete, odlazim, pa će Hrvati sami obaviti posao. Trećega nema!"
- Međunarodni sud u Haagu izdao međunarodni uhidbeni nalog za Milanom Martićem, koji je u svibnju prošle godine naredio granatiranje Zagreba. Uhidbeni nalog poslan IFOR-u u BiH.

Dogodilo se 9. ožujka

1990.
- Tuđman je na svojoj liniji bio odlučniji od Savke i Tripaka... Jugoslavija se može održati isključivo kao kombinacija konfederacije i federacije, a postojat će sve dotle dok Srbi i Hrvati budu kadri nalaziti zajednički jezik... Sve naše brojke o ratnim žrtvama preuveličane su i do 20 puta, izjavio u Beogradu za "Večernji list" Milovan Đilas.

1991.
- Krvave demonstracije opozicije u Beogradu, tenkovi JNA, kada više nije mogla policija, spasila Miloševićev režim.

1992.
- U Bruxellesu završena deseta konferencija o Jugoslaviji, na kojoj je otvorena ostavinska rasprava o baštini raspale države.
- Američki državni sekretar James Baker u Bruxellesu zatražio što brže "kolektivno priznanje" BiH i poštovanje njezinog teritorijalnog integriteta.
- U Beču potpisan sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Hrvatske i Španjolske.
- U Zagreb otvorena švedska ambasada.
- Službeni rezultati referenduma u BiH: 99,44 posto glasača "ZA" suverenu i neovisnu republiku.
- Zahtjevi opozicije na mitingu u Beogradu: Miloševiću odlazi! Kao odgovor na demonstracije policijska opsada Beograda.
- Između Hrvatske i Slovenije potpisan međudržavni sporazum o povratku izbjeglica privremeno smještenih u Sloveniji.
- Na okupiranoj Baniji Hrvati posebno označeni: moraju nositi bijele trake na ruci!
- U Šibeniku primirje postalo sinonim za životnu opasnost, jer je grad pod svakodnevnim topničkim udarima jugovojske.

1993.
- Predsjednik Tuđman, primajući u Zagrebu izaslanstvo Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, HVO i HDZ travničke provincije, pozvao Hrvate da učine sve što mogu da ne bi bilo sukoba s Muslimanima.
- Beograd je agresor i to međunarodna zajednica mora prihvatiti, a cilj je Srbije da dođe do novih teritorija, rekao slovenski predsjednik Milan Kučan novinarima u Parizu, nakon susreta s francuskim predsjednikom Françoisom Mitterrandom.

1994.
- Iz izjava nakon moskovskog susreta Mate Granića i Andreja Kozireva može se zaključiti da Rusija još ne podržava bezrezervno Washingtonski sporazum, ali potvrđuje cjelovitost Hrvatske.
- Nema BiH bez Hrvatske, niti Hrvatske bez BiH, izjavili čelnici Sabora Republike Hrvatske Stjepan Mesić i Josip Manolić, primajući u Saboru predstavnike Hrvatskog narodnog vijeća u BiH na čelu s Hrvojem Ištukom.
- Odlučan američki angažman i savez žrtava agresije efikasno mogu poništiti srpsku strategiju ostvarenja ratnih ciljeva, rekao general zbora Hrvatske vojske Anton Tus u razgovoru za "Večernji list".
- Komisija UN za ljudska prava u Ženevi osudila zločine protiv civila koje su počinile sve tri strane u BiH i još jedanput istaknula snage bosanskih Srba kao glavne krivce, te na još godinu dana produžila mandat svom posebnom izvjestitelju za bivšu Jugoslaviju Tadeuszu Mazowieckom.

1995.
- Predsjednik Tuđman telefonski razgovarao s W. Christopherom, tijekom razgovora postignut daljnji napredak u usuglašavanju gledišta o prisutnosti međunarodne zajednice radi osiguravanja mirovnog procesa u rješavanju problema okupiranih područja, nakon prestanka mandata UNPROFOR-a.
- Zbog nemogućnosti dopreme namirnice u bihaćki džep UNHCR suspendirao pomoć UNPA - područjima.
- Komisija UN za ljudska prava usvojila rezoluciju o BiH, Hrvatskoj i SRJ, u kojoj je snažno osudila Srbiju.
- Iz skladišta UNPROFOR-a u sektoru Istok srpske snage uzele trinaest tenkova, određeni broj oklopnih transportera i drugog naoružanja.
- "New York Times" objavio izvještaj o etničkom čišćenju u BiH.

1996.
- Na dvodnevnom zasjedanju Zastupničkog doma Hrvatske Republike Herceg-Bosne ocijenjeno da su Bošnjaci samo deklarativno za Federaciju, no u stvarnosti nastoje da središta moći zadrže izvan institucija Federacije.


Dogodilo se 10. ožujka

1990.
- Odnosi Srba i Hrvata, presudni za opstanak Jugoslavije, pogoršani su nakon protesta srpskih nacionalista na Petrovoj gori, javlja BBC.

1991.
- Predsjedništvo SFRJ angažiralo JNA protiv demonstranata u Beogradu bez predstavnika Hrvatske i Slovenije - Stipe Mesića i Janeza Drnovšeka - koji se nisu složili s upotrebom armije u smirivanje nemira u Beogradu.

1992.
- Okupacijska jugoarmija na selo Muć, blizu Splita, ispalila rakete s kasetnim punjenjem. Od malih bombica, tzv. "zvončića" troje ljudi poginulo a troje ranjeno.
- U blizini katoličke crkve u Tordincima, okupiranom selu u istočnoj Slavoniji, masovna je grobnica u koju je bačeno 30 Hrvata.
- Nema promjene granica silom, izjavio predsjednik Tuđman nakon povrataka iz Bruxellesa.
- Kolumbija priznala Hrvatsku.
- Američki mediji najavljuju skoro priznavanje Hrvatske.

1993.
- Hrvatski Crveni križ vodi kao nestale u Hrvatskoj 13.788 osoba.
- U dosadašnjih petnaestak velikih razmjena zarobljenika od početka agresije na Hrvatsku, od neprijateljskih snaga oslobođeno 6.327 osoba, od kojih su većina civili.
- Nakon prihvaćanja rezolucije Vijeća sigurnosti o uspostavljanju međunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, Vlada Republike Hrvatske donijela odluku kojom će jedan od najvažnijih zadataka Ministarstva zdravstva biti prikupljanje dokumentacije o ratnim zločinima.
- Međunarodna konferencija o bivšoj Jugoslaviji imenovala u Ženevi petero uglednih svjetskih pravnika u Arbitražnu komisiju.
- Visoka povjerenica UN za izbjeglice Sadako Ogata izjavila u New Yorku da se u BiH nastavljaju ubijanja, mučenja, masakri i silovanja kao dio smišljene politike etničkog čišćenja.

1994.
- Predsjedništvo vijeće HR Herceg-Bosne zaključilo u Mostaru da je organiziranje i uspostava Federacije BiH uvjetovano organiziranjem i uspostavom konfederacije Republike Hrvatske i Federacije BiH, javlja HINA.

1995.
U Kopenhagen, na summit o siromaštvu, stigao hrvatski predsjednik Tuđman, koji će osobno sudjelovati u radu završnog dijela konferencije.
- Predsjednik i potpredsjednik bosanske federacije, Krešimir Zubak i Ejup Ganić, u Bonnu potpisali sporazum o federaciji BiH.
- Politička uprava Ministarstva Obrane HR Herceg Bosne priopćila da su pripadnici Armije BiH u četvrtak u 1,20 sati u Bihaću uhitili general-bojnika Vladu Šantića, zapovjednika postrojbi Hrvatskog vijeća obrane na tom području.
- Na kontrolnoj točki UNPROFOR-a između slobodnog Nemetina i okupiranog Sarvaša održana prva konferencija za novinare, na kojoj su zajedno bili predstavnici hrvatskih i srpskih medija.
- Bez ikakva povoda pobunjeni Srbi su, unatoč nastojanju pripadnika danskog bataljuna UNPROFOR-a da ih u tom spriječe, ušli u tzv. plavu zonu i zauzeli borbene položaje koje su držali prije potpisivanja Zagrebačkog sporazuma.

1996.
- Europski upravitelj Mostara Hans Koschnik donio odluku kojom Uprava EU preuzima izravnu upravu nad središnjom zonom u Mostaru. Ovu odluku donio mimo želje hrvatske strane.

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Š Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre