Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

 

 

HRVATSKI SPOMENAR

11. OŽUJKA-- 20. OŽUJKA


Dogodilo se 11. ožujka

1991.
- Milošević organizirao u Beogradu radničke protudemonstracije protiv studenata i građana.
- Svjetski mediji prognoziraju propast Miloševića poput Causescua i Saadama Huseina.

1992.
- Američko - Europska izjava o podjeli Jugoslavije, države koja je pokopana nakon 73 godine postojanja.
- Hrvatska spremna za dolazak "plavih kaciga", izjavio predsjednik Tuđman na prvom susretu s generalom Nambiarom, zapovjednikom mirovnih snaga UN.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman donio Naredbu o suradnji s mirovnim snagama UN.
- U topničkom napadu na Posedarje u sjevernoj Dalmaciji troje mrtvih i petero ranjenih.
- Jugoarmija ispalila šest raketa s kasetnim bojevim glavama na Šibenik kao posljednji adut u pokušaju raspirivanja rata.
- Tzv. skupština srpskog naroda u BiH odbila Bruxellesku izjavu.
- Bivši američki predsjednik Richard Nixon podržao neovisnost Hrvatske.

1993.
- Zločinački napad na Šibenik, četnici raketnim sustavima "oganj" i "orkan" izazvali golema razaranja u gradu.
- Hrvatski premijer Hrvoje Šarinić uputio pismo svjetskim državnicima, u kojem ih upozorava na preteško breme izbjeglica za Hrvatsku.
- "Provest ćemo rezolucije Vijeća sigurnosti", rekao za "Večernji list" novi zapovjednik UNPROFOR-a general Lars-Eric Wahlgren.
- Nastavlja se "Kalvarija" muslimanskog naroda u istočnoj Bosni.
- Vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić u pismu londonskom "Daily Telegraphu" ocijenio kako je Vance-Owenov plan za Srbe neprihvatljiv.
- "Ne dopuštamo ničiju vlast na teritoriju krajine, pa bila to i vlast UNPROFOR-a", rekli u Beogradu njemačkom veleposlaniku Gordu Ahrensu predstavnici srpske okupacijske tvorevine na području Hrvatske.
- Austrijski parlament zahtijeva od UN primjenu vojne sile u BiH.
- "Rusija će sudjelovati u operaciji dopreme pomoći BiH padobranima, ali će pomoć slati samo Srbima", rekao vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić agenciji Reuter.

1994.
- Planirana konfederacija između Bosne i Hercegovine izgledat će otprilike kao veze unutar Europske unije, izjavio zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova dr. Ivo Sanader na austrijskoj televiziji, u povodu hrvatsko-muslimanskih pregovora u američkom veleposlanstvu u Beču.

1995.
- Na sastanku o društvenom razvitku u Kopenhagenu dr. Tuđman istaknuo da će Hrvatska iz kriznog razdoblja, koje je tobože potaknula otkazom UNPROFOR-u, izaći ojačana s više prijatelja i još više priznanja.
- Po najnovijim podacima Glavnog stožera HVO-a regije Bihać, general bojnika HVO-a Vladu Šantića nasilno su u nepoznatom pravcu odveli pripadnici vojne policije 502. brigade Armije BiH na čelu sa zapovjednikom Hamdijom Abdićem.
- Nacionalna federacija američkih Hrvata pozvala sve Amerikance hrvatskog podrijetla da načine pritisak na svoje izabrane političke zastupnike kako bi se u potpunosti objavio izvještaj američke obavještajne službe (CIA) o srpskim zločinima u BiH.

1996.
- Srbi, napuštajući sarajevsko predgrađe Ilidžu, u koju sutra treba ući policija Federacije BiH, pljačkaju i pale zgrade.
- Gradonačelnica Zagreba Marina Matulović-Dropulić, imenovana od Predsjednika Republike, preuzela danas dužnost od dosadašnjeg gradonačelnika Branka Mikše.
- Ministar vanjskih poslova SRJ Milan Milutinović, s brojnim izaslanstvom, u uzvratnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Dogodilo se 12. ožujka

1992.
- Hrvatske pomorske snage prvi put uplovile u ratnu luku Lora.
- Granate jugovojske pogodile bolnicu u Novoj Gradiški.
- U Osijeku od četničkih granata poginula dvije a ranjene tri osobe.

1993.
- Još jedan podmukao napad krajinskih Srba na Šibenik i Vodice raketnim sustavima "oganj" i "orkan".
- Amerikanci objavili svoj šesti izvještaj o teškim kršenjima ljudskih prava na prostoru bivše Jugoslavije, s novim dokazima o srpskim zločinima.
- Njemačka vojska otpočela pripreme za uključivanje u mirovne operacije UN.
- Srbijanski predsjednik Slobodan Milošević ponovno u Parizu odigrao ulogu prepredena naivca, s obećanjem da će "praviti pritisak" na bosanske Srbe. Više od toga ni Mitterrand, ni Vance i Owen nisu uspjeli od Miloševića ishoditi.
- "Gazda Jezda", tj. Jezdimir Vasiljević, koji je pobjegao iz Beograda, došao u Izrael i u izraelske banke uložio između dvije i četiri milijarde dolara, tvrde tamošnji mediji.

1994.
- Rusija podupire rješenje UNPA u okviru cjelovite, suverene i međunarodno priznate Republike Hrvatske, izjavio, nakon što ga je u Predsjedničkim dvorima primio predsjednik Tuđman, posebni izaslanik predsjednika Jeljcina za bivšu Jugoslaviju i zamjenik ministra vanjskih poslova Rusa Federacije Vitalij Čurkin.
- Nakon dvodnevnih razgovora između vojnih izaslanstava HVO i Armije BiH, generali Ante Roso i Rasim Delić, u nazočnosti američkog generala Johna Galvina, potpisali u Splitu Sporazum o načelima ustroja savezne vojske BiH, a dogovoreno, također, da sve postrojbe stranih država, osim onih koje imaju suglasnost Republike BiH ili UN, napuste teritorij BiH.
- Hrvatska strana u nastavku hrvatsko-muslimanskih pregovora u Beču predočila da se prema već postojećem sporazumu iz Međugorja obavi razmjena svih zarobljenika i zatvore svi zatočenički centri, a to bi trebalo biti za velikih blagdana Uskrsa i Ramazana.

1995.
- U Kopenhagenu se dr. Tuđman sastao s američkim potpredsjednikom Al Goreom, glavnim tajnikom UN-a B.B. Ghalijem, kao i s N.H. Petersenenom, danskim ministrom vanjskih poslova.
- Najviše indonezijsko državno izaslanstvo, koje vodi predsjednik Republike Indonezije Suharto, doputovalo u višednevni posjet Hrvatskoj.

1996.
- Predsjednik Tuđman primio u Zagrebu pomoćnika državnog tajnika SAD-a Johna Kornbluma, koji je zamijenio Richarda Holbrookea na toj dužnosti. Kornblum predstavio američki tim koji će raditi na primjeni Daytonskog sporazuma.
- U napuštenu Ilidžu, predgrađe Sarajeva, ušla policija Federacije BiH, u stvari samo muslimanska policija, jer policajcima Hrvatima spriječen je ulazak.

Dogodilo se 13. ožujka

1991.
- Predsjednik Tuđman razgovarao u Zagrebu s delegacijom Srba iz SDS-a za Slavoniju i Baranju, a na konferenciji za novinare rečeno da će srpska strana priznati hrvatsku državu.
- Predsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić izjavio u Zagrebu, nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva u Beogradu, da vojnog puča neće biti, iako je Štab Vrhovne komande zahtijevao uvođenje izvanrednih mjera, no većina je u Vrhovnoj komandi bila protiv.

1992.
- U srpsko-crnogorskom ratu protiv Hrvatske, prema dostupnim podacima, uništena trećina hrvatskih telefonskih centrala.
- U Zemuniku Gornjem četnici ubili majku i sina, izjavili očevici u Zadru.
- U osječku bolnicu od "primirja", 3. siječnja, dopremljene 283 osobe, među njima 69 umrlih.
- Na osječkom bojištu dolazak prethodnice mirovnih snaga UN četnicima ništa ne znači te potpisano primirje krše svakodnevno.
- U New Yorku glavni tajnik UN Boutros Ghali objavio obračun troškova mirovnih snaga na prostoru bivše Jugoslavije, iz kojeg je vidljivo da akcija UNPROFOR-a službeno počinje 15. travnja.
- Do kraja travnja na prostoru bivše Jugoslavije bit će raspoređeno 14,000 "plavih kaciga", izjavio posebni izaslanik glavnog tajnika UN Cyrus Vance.
- Njemačka vlada insistira da za Srbiju i Crnu Goru mora važiti ista procedura za diplomatsko priznanje kao i za "ostatak Jugoslavija".

1993.
- Istup imama zagrebačkog Mustafe Cerića u Abu Dabiju, gdje je tvrdio da su Hrvati i Hrvatska krivi za nesreću Muslimana i genocid koji se nad njima vrći, jer su ih uvukli u rat, i da se Muslimani nalaze u kliještama između Srbije i Hrvatske, izazvao burna reagiranja u Hrvatskoj.
- General Morillon odlučio svojevoljno ostati u Srebrenici i do daljnjeg dijeliti sudbinu 75 tisuća izbjeglica i stanovnika toga gradića istočne Bosne.
- Srbi iz Slavonije koji su bezrazložno napustili Hrvatsku i dalje protjeruju Hrvate iz vojvođanskih sela, ucjenom i prisilom zamjenjuju svoje kuće ostavljene u Hrvatskoj za njihove u Vojvodini.
- Panika među prevarenim štedišama u Srbiji nakon bijega "gazda Jezde" u Izrael.

1994.
- Posebni izaslanik predsjednika Clintona Charles Redman objavio novinarima pred američkim veleposlanstvom u Beču da je postignut sporazum o ustavu nove hrvatsko-muslimanske federacije u BiH. Konfederativni model je gotov, ali on dolazi na red tek kad se nađe konačno rješenja za BiH.
- Iako i sam napadnut i izmučen, hrvatski je narod prihvatio i pomogao Bošnjacima-Muslimanima kad im je bilo najteže, što oni ne smiju zaboraviti, izjavio zagrebački imam Ševko efendija Omerbašić "Slobodnoj Dalmaciji".
- Posebni izaslanik UN za područje bivše Jugoslavije Yakushi Akashi zatražio intervenciju zrakoplova NATO-a nakon napada bosanskih Srba na francuske "plave kacige" južno od Bihaća, ali loše vrijeme spriječilo intervenciju, izjavio glasnogovornik UN u Sarajevu Rob Annink.

1995.
- Nakon razgovora predsjednika Tuđmana s američkim potpredsjednikom Alom Goreom u Kopengagenu potvrđena potpora SAD-a i EU-a hrvatskoj suverenosti.
- Hrvatski predsjednik dr. Tuđman razgovarao s indonezijskim predsjednikom Suhartom.
- Nove snage UN-a, koje će ostati u Hrvatskoj nakon službenog završetka mandata 31. ožujka, bit će zadužene za osjetno stroži nadzor međunarodnih granica Hrvatske, precizirao je ministar vanjskih poslova SAD Warren Christopher.
- Beogradski mediji najavljuju neizbježno srpsko priznavanje Hrvatske nakon sporazuma dr. Tuđman i Alla Gorea.

1996.
- Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik oružanih snaga RH dr. Franjo Tuđman donio odluku o promjenama u oružanim snagama - u sklopu prelaska na mirnodopski ustroj oružanih snaga - kojom se general pukovnik Krešimir Ćosić imenuje zamjenikom ministra obrane RH, a general pukovnik Pavao Miljavac zamjenikom načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske.
- Po anketi Informativne agencije SAD o žrtvama rata u BiH, Hrvati najugroženija i najtolerantnija konstitutivna zajednica u BiH.

Dogodilo se 14. ožujaka

1992.
- Ratne štete u Hrvatskoj do siječnja 1992. godine, prema procjeni Zavoda za plan iz Zagreba, iznose 21 milijardu američkih dolara.
- U Hrvatskoj, prema posljednjem Izvješću o broju registriranih prognanika i izbjeglica, registrirano 330.000 prognanih i izbjeglih osoba. Međutim, od početka rata Hrvatsku napustilo 900.000 njezinih stanovnika!
- Hrvatska vlada donijela mjere za poticaj povratka prognanika.
- Na demonstracijama u Beogradu robijaši napali studente.
- U Zagrebu predstavljena knjiga o hrvatskoj povijesti, identitetu i ratu protiv Hrvatske pod naslovom "Documenta Croatica".
- Izravne štete na radio i televizijskim objektima u Hrvatskoj procijenjene na 47 milijuna dolara.
- Na zadarskom području, prema podacima saniteta, poginulo do 12. ožujka 1992. godine, 219 osoba, dok ih je 1,270 teže i lakše ranjeno.
- Odbor za Konavle poziva Konavljane širom svijeta da pomognu u obnovi starog kraja.
- Cyrus Vance završio misiju u Jugoslaviji i prihvatio novu u Nagornom Karabahu.

1993.
- Hvatanje 13 članova terorističke organizacije "Štit" iz Srbije kraj Karlovca samo je još jedan u nizu dokaza da su Srbija i "SR Jugoslavija" duboko umiješane u rat protiv Hrvatske i BiH.
- HVO Hrvatske zajednice Herceg-Bosna će svaki pokušaj provedbe odluke vlade Republike BiH o stavljanju u funkciju tzv. okruga na područjima Mostara i Livna smatrati nelegalnim i protiv toga poduzet će najenergičnije mjere, priopćio novinarima u Mostaru.
- Od početka uspostave "zračnog mosta" 1. ožujka, istočnoj Bosni padobranima dostavljeno 435 tona hrane i lijekove, priopćeno u Frankfurtu iz američkog zapovjedništva.

1994.
- Federacija Hrvata i Muslimana na prostoru BiH otvorena je i za Srbe, naglasili američki diplomatski izvori u Beču, a jedan visoki dužnosnik State Departmenta rekao je kako je moguće da se federacija ostvari samo između Hrvata i Muslimana, ali u tome slučaju, ona ne može obuhvatiti manje od 51 posto današnjeg teritorija BiH.
- Posebni izaslanik ruskog predsjednika Jeljcina za prostore bivše Jugoslavije Vitalij Čurkin doputovao, nakon boravka u Beogradu, u Zagreb, gdje je razgovarao s predsjednikom Tuđmanom i ministrom Granićem. Na novinarsko pitanje je li s Miloševićem razgovarao o mirnoj reintegraciji UNPA-područja, Čurkin je izjavio da je, i o tome bilo govora, ali "to je, naravno, bio najteži dio cijelog problema, tako da naš razgovor ovaj put nije vodio konačnim zaključcima".
- Američki vojni izvori navode da će zajedno bošnjačko-hrvatske vojska imati oko 130.000 vojnika, radi se, dakle, o znakovitoj vojnoj sili.

1995.
- Sjedinjene Američke Države predložile da "plave kacige" u Hrvatskoj dobiju naziv "Snage Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj" - a UNFIC je United Nations Force in Croatia.
- Pristanak Hrvatske da na njezinom teritoriju ostanu snage UN-a, mudra je odluka, naglasila američka veleposlanica u UN-u, M. Albright.
- HDZ BiH oštro prosvjeduje i zahtijeva hitno očitovanje odgovornih tijela vlasti BiH, političkih i vojnih struktura zašto još uvijek nema službenih informacija o uhićenju Vlade Šantića, general-bojnika HVO-a.

1996.
- Nafta za Srbiju iz jadranskog naftovoda može poteći tek kad prestane eksploatacija Đeletovaca, rekao novinarima u Zagrebu predsjednik Nadzornog odbora Ine Hrvoje Šarinić.
- Vijeće sigurnosti UN-a produljilo misiju svojih promatrača na Prevlaki za još tri mjeseca.
- Belgijski general Joseph Schoups preuzeo dužnost zapovjednika vojnih snaga UNTAES-a.
- Predsjednik Izetbegović napustio bolnicu na Koševu, u koju je hitno dovezen 22. veljače zbog srčanih smetnji.

Dogodilo se 15. ožujka

1991.
- Zbog ozbiljnosti prijetnji vojnim udarom, Vijeće za narodnu obranu i zaštitu ustavnog poretka Republike Hrvatske usvojilo izjavu o odlučnoj obrani Hrvatske.

1992.
- Pismo potpredsjednika hrvatske Vlade dr. Milana Ramljaka časnicima UN i Promatračkoj misiji EZ u kojem upozorava da se nastavlja progon Hrvata iz okupirane zone.
- Peru priznao Hrvatsku.

1993.
- Brigadni general Bo Pelnaso, zapovjednik svih promatračkih misija UN za područje bivše Jugoslavije, izjavio u Šibeniku da je iznenađen brutalnošću srpskih napada na taj grad.
- NATO-ov plan o slanju 50.000 vojnika u BiH ne podržavaju Francuska i Rusija, tako da bosansko-hercegovačka "Kalvarija" ulazi u novi žrvanj sukobljenih interesa velikih sila.

1994.
- Amerika je i službeno objavila da će sporazum o hrvatsko-muslimanskoj federaciji biti potpisan vjerojatno 18. ožujka, dok "The New York Times" piše da Srbi ne bi smjeli zadržati više od 40 posto BiH.

1995.
- Hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman otputovao u posjet SAD-u gdje će se sastati s američkim predsjednikom Billom Clintonom.
- Grčka podržava teritorijalni integritet i suverenost Hrvatske, ali je ona i prijatelj sa Srbijom, no Grčka je spremna pomoći Hrvatskoj, izjavio dr. Ivo Sanader, zamjenik ministra vanjskih poslova, nakon posjeta Grčkoj.
- Nakon pristanka da međunarodne snage ostanu u Hrvatskoj s novim mandatom, London očekuje nove zahtjeve Beograda, u zamjenu za "dopuštenje" da mirovne snage budu postavljene na granicu između Hrvatske i Srbije.

1996.
- Nakon odlaska Srba iz Ilidže i Grbavice, muslimanski pljačkaši i razbojničke bande haraju ovim sarajevskim predgrađima.

Dogodilo se 16. ožujka

1991.
- Predsjednik Predsjedništva SFRJ Borisav Jović podnio ostavku na svoju funkciju, jer članovi Predsjedništva nisu izglasali uvođenje izvanrednog stanja u zemlji. Milošević odobri Jovićevu ostavku.

1992.
- Četnici protjerali 139 mještana hrvatskog sela Bokšić u istočnoj Slavoniji.
- Srpski episkop Atanasije Jevtić optužio Miloševića i Adžića za "izdaju krajine i Bosne".
- Odobreni godišnji troškovi UNPROFOR-a u iznosu od 616 milijuna 280 tisuća dolara.
- Počelo osnivanje baza UNPROFOR-a u Hrvatskoj.
- U Hrvatskoj registrirano 330.000 prognanih i iseljenih osoba.
- Ratne štete u Hrvatskoj procijenjene na 21 milijardu dolara.

1993.
- U novom, 20. po redu, prijedlogu sporazuma hrvatske Vlade i lokalnih Srba, međunarodni posrednici nude opet ustupke Srbima.
- Britanski prestolonasljednik princ Charles od Walesa doputovao u Split kako bi obišao britanske jedinice u sastavu zaštitnih snaga UN.
- U Bagdadu se susreli šef "jugoslavenskog" generalštaba Života Panić i irački ministar obrane Ali Hasan al-Majeed.
- Bivši zapovjednik Varaždinskog korpusa bivše JNA general Vlado Trifunović osuđen (u odsutnosti) u Okružnom sudu u Varaždinu, za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, na 15 godina zatvora.

1994.
- Varijanta u kojoj bi Srbi pristupili federaciji BiH a potom konfederaciji sa Srbijom i Crnom Gorom ne dolazi u obzir, kao ni jedna kombinacija kojom bi se obnavljala Jugoslavija.
- U Beču nije utvrđen broj županija u F BiH. Najvjerojatnije će biti tri županije s većinskim hrvatskim stanovništvom, izjavio predsjednik Predsjedničkog vijeća HR Herceg-Bosne Krešimir Zubak u intervjuu "Večernjem listu".

1995.
- Predsjednik Tuđman radni posjet SAD-u počeo razgovorom u State Departmentu s državnim tajnikom Christopherom, a poslije podne je u Bijeloj kući održan državnički razgovor Tuđman-Clinton.
- U Zagrebu predsjednik Svete Stolice Josip Uhač otvorio zgradu Apostolske nuncijature.
- U glavnom stožeru UNPROFOR-a u Zagrebu priopćeno da od 31. ožujka 1995. UNPA zone više neće postojati, ako se do tada izglasuje novi mandat.
- Predsjednik BiH Alija Izetbegović doputovao u službeni posjet Bonnu, on je prvi predsjednik jedne od država nastalih raspadom Jugoslavije za kojeg je priređen pun državnički protokol.
- Razbiti izolaciju Beograda, uvjeravati da je za rat glavni krivac Hrvatska, pripremiti teren za poslovnu ekspanziju unatoč sankcijama, tri su glavna zadatka koje pokušava obaviti beogradski ministar Vladislav Jovanović prilikom posjeta Italiji i Svetoj Stolici.

1996.
- SAD pozdravile smjenu direktora bošnjačke Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID) Bakira Alispahića, jer je ta tajna služba bila povezana s tajnim kampovima za obučavanje terorista, koje su vodili Iranci.

Dogodilo se 17. ožujka

1990.
- Velikim zborom u zagrebačkoj dvorani "Cibone" Koalicija narodnog sporazuma otvorila predizbornu kampanju, a Miko Tripalo izjavio, tim povodom, "da je to nastavak hrvatskog proljeća iz 1971, ali u novim, boljim uvjetima i s idejama i ljudima primjerenim današnjem vremenu".

1991.
- Više stotina Zagrepčana održalo mirni prosvjed u blizini Vojnog suda u Zagrebu jer im je MUP zabranio dolazak pred Sud, zbog uhićenja Virovitičana Đure Dečaka, Vinka Belobrka i Antuna Habijanca.
- Svjetski mediji izvješćuju da Milošević poziva na rat u Jugoslaviji.

1992.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Tuđman primio predstavnike Helsinki Watcha.
- Biznismeni iz SAD, hrvatski iseljenici, u posjetu Hrvatskoj.
- U Zagrebu predstavljena knjiga inž. Vladimira Žerjavića "Opsesije i megalomanije oko Jasenovca i Bleiburga".
- Nastavljen egzodus Hrvata iz sela benkovačke općine, 120 novih prognanika u Zadru.
- Srpski ekstremisti prijete razaranjem rafinerije u Bosanskom Brodu.
- U Mostaru vlada potpun kaos, barikade na svim prometnicama.
- Japan priznao Hrvatsku.
- Libija priznala Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.
- Američki predsjednik George Bush najavio priznanje Hrvatske.

1993.
- U Vojvodini, Srbiji i područjima Hrvatske pod kontrolom srpskih pobunjenika još ima privatnih logora, o kojima, na žalost, ima vrlo malo dokaza, svjedoči za "Večernji list" jedan zarobljeni Vukovarac, koji se bijegom spasio iz jednog takvog privatnog logora.
- Četnici topovskim projektilom pogodili vozilo UNPROFOR-a u mjestu Maslenici.
- Preko prijelazne točke UNPROFOR-a Šajnerica, nedaleko Otočca, prešla na slobodan teritorij Hrvatske još jedna skupina od 180 prognanih Hrvata iz Knina, Drniša, Obrovca i okolnih privremeno okupiranih mjesta.
- UNPROFOR raspolaže potvrđenim izvješćima o borbenoj uporabi srpskih zrakoplova u BiH, stoji u priopćenju njegova zapovjedništva u Zagrebu.
- U Bijeljini u toku veliko etničko čišćenje uz pomoć novopridošlih Šešeljevih jedinica iz Srbije.

1994.
- Predsjednika Republike Hrvatske dr. Franju Tuđmana po dolasku u Washington primio američki državni tajnik Warren Christofer. Predsjednik Tuđman zatim, s hrvatskim izaslanstvom, prisustvovao otvaranju nove zgrade hrvatskog veleposlanstva u SAD.
- Od oko 70.000 katolika koji su prije rata (do 1992.) živjeli na području zapadne Bosne, koja je sada pod srpskom vlasti, ostalo je tek oko 28.000 dok su ostali protjerani, poubijani ili su jednostavno nestali u protekle dvije godine. Najnoviji podaci pokazuju da tamošnje srpske paravlasti katolike ne smatraju ravnopravnim građanima, da je odnašaj prema njima upravo robovlasnički, javlja Radio Vatikan.

1995.
- Predsjednik Tuđman sastao se u Bijeloj kući s američkim potpredsjednikom Alom Goreom, a u New Yorku s glavnim tajnikom UN-a Boutrosom Ghalijem i američkom veleposlanicom Madeleine Albright.
- SAD, po riječima hrvatskog ministra obrane Gojka Šuška, daju punu potporu uključivanju Hrvatske u plan NATO-a Partnerstvo za mir.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman susreo se u četvrtak navečer u Washingtonu s hrvatskim iseljenicima i tom prigodom napomenuo da je pomirena, ujedinjena domovinska i iseljena Hrvatska stvorila svoju slobodnu i demokratsku Hrvatsku.

1996.
- Predsjednik Tuđman posjetio zadarsko-kninsku županiju, a na skupu u Benkovcu istaknuo da je Hrvatska sada "najjača oružana sila na ovome dijelu Europe".

Dogodilo se 18. ožujka

1990.
- Na predsjednika HDZ-a dr. Franju Tuđmana, dok je govorio na osnivačkoj skupštini ogranka u Benkovcu, pokušan atentat, no redari HDZ-a razoružali Srbina Boška Čubrilovića i spriječili ga u pokušaju da se s uperenim pištoljem pribije do tribine.

1991.
- Predsjedništvo SFRJ dalo punu potporu saveznoj vladi da osigura minimum funkcioniranja federacije u prijelaznom razdoblju.
- JAT od danas ne leti preko Zagreba, jer nije podmirio dug zagrebačkom aerodromu od oko 35 milijuna dinara.
- Skupština Srbije smijenila predstavnika Kosova u Predsjedništvu SFRJ Rizu Sapunxhiju, jer nije glasovao za uvođenje izvanrednih mjera i donijela odluku o prestanku rada Predsjedništva SAP Kosova.

1992.
- Jugovojska zapalila aerodrom Ćilipe kod Dubrovnika.
- Iz okupiranih vukovarskih sela Tompojevaca i Šarengrada u Zagreb stiglo 155 protjeranih Hrvata.
- Hrvatima po zemljovidu buduće BiH koji nudi EZ pripada 20 općina. Muslimani bi imali 52, a Srbi 37 općina.

1993.
- Na današnji dan prije tri godine na osnivačkoj skupštini ogranka HDZ-a u Benkovcu izveden atentat na dr. Franju Tuđmana, predsjednika stranke. Bio je to početak agresije na Hrvatsku.
- Hrvatska delegacija na pregovorima u Ženevi ustrajna u tri ključna stava: demilitarizaciji "ružičastih zona", uspostavi hrvatske vlasti i dolasku hrvatske policije u nacionalnom sastavu koji bi odgovarao nacionalnom sastavu stanovništva toga područja prema posljednjem popisu.
- Srbi završili etničko čišćenje Hrvata u Bosanskoj Gradiški i okolnim hrvatskim selima.
- Specijalni izaslanik SAD Reginald Bartholomew pohvalio u New Yorku spremnost hrvatskih predstavnika iz BiH da pruže punu podršku Vance-Owenovu planu.
- Vijeće sigurnosti UN osudilo tzv. SR Jugoslaviju zbog zračnog napada na muslimanske položaje kod Srebrenice.

1994.
- Haris Silajdžić i Krešimir Zubak potpisali u Washingtonu sporazum o federaciji Hrvata i Muslimana u BiH, a predsjednici dr. Franjo Tuđman i Alija Izetbegović potpisali preliminarni sporazum o uspostavi konfederacije Republike Hrvatske i federacije BiH.
- Američki predsjednik Bill Clinton primio u Bijeloj kući hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, a kako se saznaje iz izvora bliskih hrvatskoj delegaciji, najviše vremena u razgovoru posvećeno problemima UNPA-područja u Hrvatskoj.
- Hrvatska očekuje potporu SAD i međunarodnih organizacija u definiranju mandata UNPROFOR-a da se mirovni plan i rezolucije Vijeća sigurnosti mogu djelotvorno primijeniti, te područja pod njihovim nadzorom reintegrirati u sastav Hrvatske, kako bi se obnovila razorena područja i osigurao povratak izbjeglica i prognanika, rekao hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman predsjedniku Clintonu u Bijeloj kući.
- Republika Hrvatska spremna je prihvatiti produljenje mandata UNPROFOR-a, međutim, pri donošenju konačne odluke, hrvatska Vlada mora upozoriti na nužnost poboljšanja djelovanja UNPROFOR-a, stoji u pismu predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana glavnom tajniku UN-a Boutrosu Ghaliju.

1995.
- Predsjednik Tuđman vratio se iz posjeta SAD-u i na tiskovnoj konferenciji u Zagrebu naglasio kako je Hrvatske učvrstila odnose sa SAD-om, te kako je postignuta puna suglasnost o svim pitanjima kao i dogovori o suradnji na svim područjima.
- Odlazak, prestanak mandata UNPROFOR-a, prestanak UNPA zona, a angažiranje snaga UN na granicama Hrvatske značit će, naglasio predsjednik Tuđman nakon povratka iz SAD-a, novi korak, ubrzao rješavanje pitanje okupiranih područja i njihovo uključivanje u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.
- Srpska je vojska, kako javlja press služba II. korpusa Armije BiH, ponovno kršila primirje u Bosanskoj Posavini oko Gradčca i Gračanice.

1996.
- U Ženevi započeo sastanak kontaktne skupine, pod američkim vodstvom, i predsjednika Tuđmana, Miloševića i Ganića o provođenju Daytonskog sporazuma.
- IFOR priopćio da Armija BiH mora napustiti središte Sarajeva, jer u zonama razdvajanja mogu biti samo snage NATO-a.

Dogodilo se 19. ožujka

1991.
- Štab Vrhovne komande oružanih snaga SFRJ izdao dvosmisleno priopćenje - da se neće miješati u političke sporazume o budućnosti zemlje, ali i da neće dopustiti građanski rat ili međurepubličke sukobe.
- Hrvatska Vlada u hitnu saborsku proceduru uputila dopunu Zakona o Vladi, kojom će moći raspustiti općinsku skupštinu ako krši Ustav i zakone RH.
- Na predstojećem sastanku republičkih predsjednika predložit ću ili savez suverenih država ili razlaz republika, rekao na konferenciji za strane novinare u Zagrebu hrvatski predsjednik dr. Tuđman.
- Jović, na nagovor Miloševića, povukao svoju ostavku u Predsjedništvu SFRJ.
- Predsjednici Hrvatske i Slovenije, Tuđman i Kučan, uputili pozive predsjednicima republika na zajednički dijalog.

1992.
- Predsjednik Tuđman u pismu srpskom patrijarhu Pavlu odgovorio na neargumentirane optužbe.
- Nastavljeni pregovori u Mađarskoj o zamjeni ratnih zarobljenika.
- Promovirana knjiga "Vukovarski dobrovoljac", potresno svjedočanstvo o krvavom ratu protiv Hrvatske.
- U Petrinji minirana i do temelja srušena Crkva Svetog Trojstva i kapelica sv. Roka, u neposrednoj blizini spomenute crkve.
- Diplomatski odnosi između Rusije i Hrvatske, prema najavi agencije Interfax, uspostavit će se najvjerojatnije do kraja ožujka.
- Talijanska policija na tragu mreže krijumčara droge i oružja, u koju je upletena i "Jugobanka" iz Beograda.

1993.
- U višednevni posjet Hrvatskoj stigla skupina od 11 novinara vodećih ruskih listova, radio i televizijskih stanica, kako bi se upoznali sa zbivanjima u Hrvatskoj.
- U Osijeku osnovana Zajednica prognanika Hrvatske, a cilj joj je povrataka svih prognanih na svoja ognjišta.
- U općini Knin četnici i pobunjeni Srbi, od 3.886 Hrvata koliko ih je do rata tamo živjelo, prognali 3.650 Hrvata.
- U Zadar stigla dosad najveća skupina prognanih Hrvata iz benkovačke općine, njih 250.
- To što Srbi rade u istočnoj Bosni prešlo je svaku granicu - pred licem cijelog svijeta ponižavaju međunarodnu zajednicu, zgražaju se njemački mediji.
- Britanija ne pristaje i neće pristati na borbenu ulogu britanskih snaga u BiH, izjavio u Londonu njezin ministar obrane Malcolm Rifkind.
- Najutjecajniji britanski filozof, sir Karl Popper, pozvao svoju zemlju i međunarodnu zajednicu da vojnom intervencijom zaustave rat u BiH.

1994.
- Sadašnjoj hrvatsko-muslimanskoj federaciji u BiH treba pripasti 51 posto teritorija, a nastavit će se razgovori u pogledu muslimanskih zahtjeva da se taj teritorij poveća, izjavio dr. Franjo Tuđman u intervjuu Hrvatskoj radioteleviziji.
- Danas je dan kada se Hrvatska pridružila zapadnom svijetu, izjavio američki potpredsjednik Al Gore, komentirajući Washingtonske sporazume, a kraj ožujka dogovoreni posjeti Zagrebu zapovjednika Združenog vojnog stožera SAD Johna Shalikasvilia i američke veleposlanice pri UN Madelein Albright.

1995.
- Promet auto-cestom kroz okupirano područje zapadne Slavonije i proteklog se vikenda odvijao bez zastoja, bilo je, međutim, opet kamenovanja automobila.
- Lider srpskih radikala dr. Vojislav Šešelj održao u Kninu miting na kojem je srbijanskog predsjednika Miloševića nazvao "izdajnikom i kriminalcem", te pozvao sve Srbe da se ujedine i sruše Miloševićev režim, a na kraju je nazočne pozdravio - "živjela velika Srbija".

1996.
- U sarajevsko naselje Grbavica danas ušla muslimanska, a ne federalna, policija i zapravo se ponovilo isto ono što se dogodilo s prijenosom vlasti na Ilidži, u Vogošći, Ilijašu i Hadžićima. Ulaskom Grbavice u sastav Sarajeva i službeno završen proces reintegracije glavnog grada BiH, sukladno Daytonskom sporazumu.

Dogodilo se 20. ožujka

1991.
- Zadržavanje arbitražne uloge JNA izvan važećeg ustavnog uređenja značilo bi tihi vojni udar, pa je potrebno da Predsjedništvo SFRJ stavi jasno na znanje JNA da je njezina uloga u provođenju, a ne u kreiranju politike, priopćilo Vijeće za narodnu obranu i zaštitu ustavnog poretka RH.

1992.
- Neprijatelj i dalje na okupiranim područjima provodi taktiku "spaljene zemlje", priopćilo Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.
- Njemački izvori najavljuju primanje Hrvatske i Slovenije u punopravno članstvo Konferencije o europskoj sigurnosti i suradnji.
- Među državama Srednjoeuropske inicijative, nekadašnje Heksagonale, Hrvatska dobila status države promatrača.
- Američki kongresmeni odlučno traže od vlade Georga Busha da prizna neovisnost Hrvatske.

1993.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman uputio glavnom tajniku UN Boutrosa Ghaliju pismo s hrvatskim prijedlogom za buduće djelovanje UNPROFOR-a.
- Predsjednik hrvatske Vlade Hrvoje Šarinić uputio pismo Ghaliju i predsjedniku Vijeća sigurnosti UN Terenceu Christopheru O'Brienu u kojem im skreće pozornost na nove prijetnje suverenosti i cjelovitosti Republike Hrvatske od Strane "SR Jugoslavije".
- "Razlika je između Srbije i Hrvatske da je Srbija agresor, a Hrvatska žrtva, i zato je grozno da se obje ponekad izjednačavaju" - rekao u intervjuu za "Večernji list" član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije Bernd Posselt.
- Četnici ponovno "orkanima" napali Šibenik, srećom žrtava nije bilo.

1994.
- SAD su uz vas i nas, ali Europi moram zamjeriti da još uvijek povlađuje agresiji.
- Velik broj Srba želi mir, ali to nije u stanju izreći, izjavio u intervjuu "Večernjem listu" predsjednik bosanske vlade Haris Silajdžić u avionu na putu od Washingtona do Frankfurta.
- Washingtonskim se sporazumima više od polovice teritorija BiH veže na Hrvatsku, što je u interesu zaštite Hrvatske, a Hrvati u BiH jednakopravni su gospodari u čitavoj BiH, istaknuo dr. Franjo Tuđman u razgovoru s predstavnicima iseljenih Hrvata u Washingtonu.
- Ne može se zamisliti da će potrajati mir u Bosni ako se ne riješe UNPA-zone u Hrvatskoj, i to njihovim uključenjem u ustavno-pravni poredak Hrvatske, rekao predsjednik Tuđman u intervjuu Reuteru.

1995.
- Povremena izazivanja Srba iz sektora Zapad na auto-cesti kroz okupirano područje nastavljena su, uz bacanje kamenja na osobne automobile i autobuse, a u nedjelju je preko auto-ceste povremeno bila postavljena bodljikava žica na koju je naletjelo nekoliko automobila.
- Planovi za povlačenje "plavih kaciga" pretvaraju se, zapravo, u planove za intervenciju na Balkanu i stoga, makar se čini da će snage UN-a ostati i u Hrvatskoj i u BiH poslije 31. ožujka, planovi NATO-a za brzo izvlačenje snaga UN izrađuju se sve užurbanije.

1996.
- U Haagu održano prvo ročište optuženima Mrkšiću, Radiću i Šljivančaninu, koji su osobno, kako je iznio javni tužitelj Gordon Blewitt, nadzirali i zapovijedali odvođenjem civila i njihovim pogubljenjem na Ovčari.

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Š Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre