HRVATSKI SPOMENAR

21. OŽUJKA- 31 OŽUJKA

Dogodilo se 21. ožujka

1990.
- Predsjedništvo SR Hrvatske energično osudilo agresivni pokušaj onemogućavanja osnivačkog skupa ogranka HDZ-a u Benkovcu, a naročito namjeravani napad na predsjednika stranke dr. Franju Tuđmana.
- "Noćne Straže" naoružanih srpskih stanovnika u mjestima Ravnih kotara presreću i zaustavljaju redovne autobusne linije.

1991.
- Hrvatski Sabor prihvatio Ustavni zakon o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.
- Skupština Srbije izabrala novog člana Predsjedništva SFRJ s Kosova, umjesto smijenjenog Sapunxhije, to je Sejdo Bajramović.
- U Srbiji na dijelu protupravna otimačina imovine hrvatskih poduzeća.
- Hrvatski Sabor prihvatio dopunu Zakona o Vladi, prema kojoj Vlada može raspustiti općinsku skupštinu ili razriješiti općinsko vijeće, ako krši Ustav i zakone Republike Hrvatske.

1992.
- Na dubrovačkom ratištu napadnuti promatrači EZ i UN.
- Predsjednik Tuđman kumovao u Kraljevici prvoj hrvatskoj raketnoj topovnjači "Krešimir IV".
- U Pečuhu, u Mađarskoj, potpisan sporazum između hrvatske Vlade i Jugoslavenske armije o zamjeni zarobljenika po načelu "svi za sve".
- Neprijatelj krši primirje na hrvatskim bojištima, posebno žestoko napada Osijek i Vinkovce. Cilj je izazvati sukob i odgoditi dolazak mirovnih snaga UN.
- Kaos, bezvlašće i beznađe zavladali Herceg-Bosnom. Vlada BiH i službeno priznala svoju nemoć.
- Velikosrpska propaganda nameće svjetskoj javnosti stav kako u Slavoniji i Baranji ima velik broj Srba.
- Nepoznati putnik pokušao fizički napasti Stipu Mesića na amsterdamskom aerodromu.
- Jugovojska i srpski teroristi uništili 17 odašiljača i predajnih postaja Hrvatske radio televizije.

1993.
- Posrednici U Ženevskim pregovorima, Okun i Ahrens, predlažu da se sva Hrvatska vojska povuče s Maslenice.
- Slovenski nacionalist i član Parlamenta Zmago Jelinčič traži da slovensko-hrvatska granica u Istri bude na rijeci Mirni.
- Spremni planovi i zrakoplovi NATO-a za provedbu odluke o zabrani letova iznad BiH, u Bruxellesu čekaju samo još da ih Vijeće sigurnosti ovlasti za provođenje operacije.

1994.
- Na kraju petodnevnog posjeta SAD, predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman sastao se s glavnim tajnikom UN-a Boutrosom Ghalijem i govorio pred Vijećem sigurnosti.
- Amerika podupire teritorijalni integritet Hrvatske i reintegraciju, pruža političku i diplomatsku potporu uz, naravno, pritisak na Srbiju, izjavio ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Mate Granić u intervjuu "Večernjem listu".
- Hrvatskoj javnosti objavljen sporazum između Federacije BiH i Republike Hrvatske kojim se Hrvatskoj jamči slobodan prolaz područjem Federacije, potpisan 18. ožujka u Washingtonu.

1995.
- Predstojnik Ureda Predsjednika Republike Hrvatske inž. Hrvoje Šarinić razgovarao u Zagrebu sa supredsjedateljom Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji Thorvaldom Stoltenbergom i tom prigodom napomenuo da Hrvatska neće pristati da se nove snage UN-a razmjeste na današnje crte razdvajanja, već da trebaju biti smještene uz hrvatsku granicu.
- U Hrvatskoj trenutačno 195.802 prognanika i 188.607 izbjeglica iz BiH, izjavio prof. dr. Adalbert Rebić, predstojnik Vladina Ureda za prognanike i izbjeglice.

1996.
- Predsjednik Tuđman donio odluku kojom odbija potvrditi izbor mr. Ive Škrabala (HSLS) za gradonačelnika Zagreba, priopćeno iz Ureda Predsjednika Republike.
- Veleposlanica SAD Madeleine Albright boravila u hrvatskom Podunavlju. Vozilo UN-a, u kojem su bili Albright, Galbraith i Klein, u Vukovaru kamenovano, a na tržnici Amerikanci gađani jajima i jabukama.
- Vlada SRJ odlučila da zbog ustavnih zapreka ne surađuje s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu.
- Paravojska bosanskih Srba preuzela nadzor nad Mrkonjić-Gradon, Šipovom i HE Bočac, koji su im pripali po odredbama Daytonskog sporazuma.



Dogodilo se 22. ožujka

1991.
- U Srbiji izvršena otimačina imovine petrinjskog "Gavrilovića".
- Albanci ne priznaju smjenu Sapunxhije iz Predsjedništva SFRJ i postavljanje Sejde Bajramovića.
- Zastupnici hrvatskog Sabora potpisali peticiju za oslobađanje uhićenih Virovitičana.

1992.
- Novi izbori u Hrvatskoj održat će se u miru i slobodi, rekao Stipe Mesić okupljenim Hrvatima u Parizu.
- U vojarni Borongaj, u Zagrebu, četa hrvatskih umjetnika položila svečanu prisegu.
- Međunarodna federacija za ljudska prava osporava crnogorski referendum o zajedničkoj državi sa Srbijom.
- Topnički i pješački napad srbočetnika na crte obrane Neuma.
- Tiskana knjiga "Stradanja Dubrovnika" novinara Đorđa Obradovića.
- Delegacija američkih kongresmena u Prištini izrazila zabrinutost zbog stanja na Kosovu.

1993.
- U saboru Republike Hrvatske utemeljen Županijski dom - Za predsjednika izabran Josip Manolić.
- Četnici sve češće i žešće topovima i raketama udaraju po širem područja Šibenika i Vodica. I Zadar tučen "orkanima".
- Srbi i dalje ne puštaju konvoje za Srebrenicu, Žepu i Goražde.
- Ako UN odluče da se silom uspostavi zabrana letova iznad BiH, i od NATO-a zatraže podršku, bit ćemo spremni i to i primijeniti - rekao u Bonnu glavni tajnik NATO-a Manfred Wörner.

1994.
- Od predsjednika Clintona i članova Vijeća sigurnosti dobili smo čvrsta jamstva da će oni učiniti sve da se hrvatska područja pod srpskom okupacijom uključe u hrvatski ustavno-pravni poredak, izjavio dr. Franjo Tuđman na konferenciji za novinare po povratku u Zagreb iz SAD.
- U ruskom veleposlanstvu u Zagrebu počeli razgovori između hrvatskih vlasti i predstavnika Srba iz okupiranih područja radi potpisivanja sporazuma o potpunom prekidu vatre i razdvajanja snaga, dogovoreno da se razgovori nastave 29. ožujka.
- Na trgu Francuske republike održan prosvjedni skup građana Zagreba protiv dolaska "Milana Martića i drugih srpskih odmetnika u Zagreb, na kojem se zahtijevalo prekid razgovora sa srpskim ratnim zločincima, miješanje Rusije u unutarnji poredak Hrvatske, da SAD i NATO objave ultimatum Srbiji i omoguće povratak prognanika.

1995.
- Predsjednik Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima rabina Arthura Schneiera, predsjednika zaklade Appeal for Conscience.
- U posjet Hrvatskoj stigla talijanska ministrica vanjskih poslova Sussanne Agnelli.
- Francuski ministar vanjskih poslova Juppe predlaže Miloševićevo "priznanje" BiH za odgodu priznanja Hrvatske.
- U povodu radnog posjeta predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana SAD-u, predsjednik Hrvatske bratske zajednice mr. Bernard Luketich izjavio da je to bio uspio i pravodoban posjet.

1996.
U Odžak se vratili prognani Hrvati, a u odžačkoj općini, prema Daytonskom sporazumu, razmjestila se postrojba HVO-a.


Dogodilo se 23. ožujka

1990.
- Republički sekretarijat za upravu i pravosuđe registrirao do 23. ožujka 32 političke stranke.
- HDZ uputio Poruku mira i prijateljstva Srbima u Hrvatskoj.
- Naš neposredni izborni cilj je dobiti od 15 do 20 općinskih uprava u Hrvatskoj, ne želimo stvarati drugu srpsku državu", izjavio predsjednik Srpske demokratske stranke dr. Jovan Rašković u intervjuu za "Večernji list".

1992.
- Agresor i dalje izigrava mirovnu inicijativu i nesmiljeno napada hrvatske gradove.
- Iz Petrovaca kod Vukovara prognano 110 Rusina, Ukrajinaca i Hrvata.
- I manjine žrtve rata protiv Hrvatske, ustanovila Komisija hrvatskog Sabora za zaštitu i unapređenje ravnopravnosti naroda i narodnosti.
- U Hercegovini sve žešći topnički i pješački napadi srpskih i crnogorskih agresora.

1993.
- Hrvatska će, u skladu sa svojom miroljubivom politikom, biti spremna na sporazumno produženje mandata UNPROFOR-u, za šest mjeseci, ali pod uvjetom da se predvidi i osigura takvo ovlaštenje koje će omogućiti postupno ispunjenje Vanceova plana u točno utvrđenim rokovima - istaknuo u poslanici predsjednik dr. Franjo Tuđman u Saboru Republike Hrvatske.
- Trebinjski četnici, nakon nekoliko mjeseci varljivog primirja, dalekometnim topništvom napali Dubrovnik.
- Dvadesetpetero Šibenčana ranjeno u iznenadnom četničkom napadu na grad kasetnim raketama "orkan".
- General-major Yuri Sosedov, zapovjednik Istočnog sektora, na konferenciji za novinare u štabu UNPROFOR-a u Zagrebu, puno truda uložio da bi opovrgao optužbe na račun pripadnika ruskog bataljuna, objavljene u svim svjetskim medijima.
- Američka TV-mreža ABC objavila ekskluzivne snimke novinara Tonyja Birtleyja na kojima se vidi kako srpski tenkovi iz Srbije pucaju preko Drine na teritorij BiH.

1994.
- Sporazum o potpunom prekidu vatre i razdvajanju snaga između predstavnika hrvatskih vlasti i Srba iz okupiranog područja nije potpisan nakon prvog kruga pregovora u ruskom veleposlanstvu u Zagrebu, ali je dogovoreno, da se oni nastave 29. ožujka, kada bi mogao biti i datum potpisivanja sporazuma.
- Glavni tajnik UN Boutros Ghali predložio Vijeću sigurnosti UN da nakon 31. ožujka 1994. obnovi mandat UNPROFOR-a, ali da mu se ne mijenja mandat.
- Nečuveno je Ghalijevo izjednačavanje sasvim legitimnih hrvatskih zahtjeva, koji su priznati u nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti, s nelegalnim ponašanjem srpskih odmetnika koji hoće sačuvati plodove brutalne agresije, oštro komentira "Slobodna Dalmacija" ignorantski izvještaj Ghalija Vijeću sigurnosti.

1995.
- Predsjednik Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima ministricu vanjskih poslova Italije Sussannu Agnelli i tom prigodom uputio poziv da predsjednik Italije Scalfaro posjeti Hrvatsku.
- Na povratku iz Crne Gore u Dubrovniku boravio posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za područje bivše Jugoslavije Yasushi Akashi i tom prigodom naglasio da je crnogorski predsjednik Bulatović zabrinut, te da ne bi želio da Prevlaka bude predmet konflikata.
- Hrvatske snage iz Livanjskog polja ušle u najjužniji dio UNPA sektora i osvojile devet kilometara teritorija u dubini zaštićene zone i sedam duž granice između Hrvatske i BiH, tako da su se približile Kninu na samo 20 kilometara udaljenosti.
- Hrvatske Sabor prihvatio Zakon o oružanim snagama Republike Hrvatske, a tom prigodom ministar obrane Gojko Šušak istaknuo da se na zakonu radilo pune dvije godine, a napisan je po uzoru na slične zakone iz deset zapadnih zemalja, među kojima i SAD-a.
- U Ženevi se susreli američki državni tajnik Warren Christopher i ruski ministar vanjskih poslova Andrej Kozirev prigodom razgovarali o Hrvatskoj i BiH.
- Rusija je u Ženevi predstavila američkom državnom tajniku Christopheru plan za završetak sukoba na Balkanu, koji je razradila zajedno sa Srbijom, objavio "Washington Times".
- Vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić zaprijetio da će pokrenuti protuofenzivu, ako međunarodna zajednica "nastavi tolerirati" ofenzivu Armije BiH u sjeveroistočnom dijelu BiH.

1996.
- U Moskvi održan ministarski sastanak kontaktne skupine o BiH, te zaključeno da na izborima moraju sudjelovati prognanici i raseljene osobe. Ministar Granić istaknuo da ne povratak u BiH čeka 200.000 Hrvata.


Dogodilo se 24. ožujka

1991.
- Predsjednik Tuđman govorio na Trgu bana Jelačića u Zagrebu na manifestaciji "Cvjetna nedjelja HDZ-a", istaknuvši da je "hrvatski narod postigao svoje duhovno jedinstvo, slobodu i suverenost, kojih se više ne želi odreći".
- I dalje tzv. referendumi u Srbiji, kojima se pljačka imovina hrvatskih poduzeća.
- Gorbačov suglasan da sovjetske republike koje žele napustiti Sovjetski Savez to mogu učiniti, to je predsjednik SSSR-a izjavio u intervjuu za "Der Spiegel".

1992.
- U Helsinkiju Hrvatska, Slovenija i Gruzija primljene u punopravno članstvo KESS.
- Novo pismo dr. Ramljaka predstavnicima mirovnih snaga UN da spriječe genocid nad hrvatskim narodom i manjinskim zajednicama na okupiranom teritoriju Hrvatske.
- Helsinki Watch zahvaljuje predsjedniku Tuđmanu na suradnji i podršci budućim akcijama te organizacije.
- General Mladić zabranio rad medicinskoj ekipi u Drnišu, a pred njegovom samovoljom nemoćan čak i Međunarodni Crveni križ.
- Najteža noć na sisačkoj fronti od potpisivanja sarajevskog primirja, na Sunju palo više od 3 000 topničkih projektila.
- U intervjuu Slobodana Miloševića beogradskoj "Ilustrovanoj politici", predsjednik Srbije istakao da najviše cijeni Šešelja.
- Senator iz Južne Dakote Larry Pressler predložio Capitolu zakon kojim bi Amerika i službeno potvrdila prestanak postojanja Jugoslavije.
- Princeza od Walesa, lady Diana posjetila izbjeglički logor Nagyatad u Mađarskoj.

1993.
- Skupina ruskih novinara posjetila Sabor Republike Hrvatske i razgovarala s čelnicima parlamentarnih stranaka.
- Novo četničko raketno divljanje po Šibeniku.
- Srpski zrakoplovi u BiH i dalje ne poštuju rezoluciju UN, obavljaju izviđačke misije "ubacujući" i skrivajući" se u humanitarne koridore, izvješćuje HVO iz Mostara.
- U Konjicu vrlo napeto između Armije BiH i HVO-a.
- Austrija do daljnjeg neće više primati izbjeglice, izjavio u Beču austrijski ministar unutarnjih poslova Löschnik.
- Opet odgođeno donošenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN o nametanju zabrane letenja iznad BiH, jer je Rusi nastoje "razvodniti".

1994.
- Turska će uskoro poslati 2.700 "plavih kaciga" u BiH, izjavio turski ministar vanjskih poslova Hikmet Cetin, poslije odluke Vijeća sigurnosti o sudjelovanju turskih vojnika u snagama UNPROFOR-a.

1995.
- Nakon razgovora Kozireva i Christophera i Juppeovih izjava, Amerika i EU odbila rusko-srpski plan za rješavanje krize na prostoru bivše Jugoslavije.
- Predsjednik Tuđman primio u Zagrebu izaslanstvo Europskog parlamenta, koji podupire dogovor iz Kopenhagena i novi mandat međunarodnih snaga u Hrvatskoj, te će dati potporu Hrvatskoj, naglasila voditeljica izaslanstva Doris Pack i dodala kako UNPROFOR nije radio što je trebao.
- Predsjednik Tuđman razgovarao u Zagrebu s izaslanstvom Njemačkog parlamenta i tom prigodom naglasio kako se Hrvatska zalaže za mirno rješenje i za priznanje od strane "SRJ", te u svezi s tim traži potporu Njemačke.

1996.
- "The Sunday Times" objavio navode iz dnevnika ubojica koji su haračili Vukovarom, a u dnevniku jednog Srbina, kojem se ne otkriva identitet, piše kako je u strijeljanju zarobljenika sudjelovao osobno i Veselin Šljivančanin.

Dogodilo se 25. ožujka

1991.
- Na Plitvicama održan "miting istine" Srba u organizaciji SDS-a na kojem je zahtijevano da Nacionalni park Plitvička jezera ostane u sklopu tzv. SAO Krajine.
- U pograničnom području Hrvatske i Srbije, u Karađorđevu sastali se predsjednici Tuđman i Milošević, razgovarano o krizi u Jugoslaviji.
- Dogovoren sastanak predsjednika republika za 28. ožujka u Splitu, a domaćin će biti hrvatski predsjednik Tuđman, priopćeno iz Ministarstvo informiranja RH.

1992.
- Rat u Hrvatskoj ponovno se rasplamsava. Pod neprijateljskom vatrom sva hrvatska bojišta, osobito gradovi Osijek, Šibenik, Zadar, Dubrovnik, Valpovo, Belišće, Vinkovci, Pakrac, Novska, Nova Gradiška, Sisak...
- U Zagreb stigla još jedna skupina Hrvata, njih 170, prognanih iz okupiranog slavonskog sela Šarengrada.
- Europski promatrači istražuju progone Hrvata, dok UNPROFOR, po riječima svog glasnogovornika Fredericka Eckharda, još nije čuo za te probleme.
- Od Sarajevskog primirja poginulo 216 osoba, izvješćuje Glavni sanitetski stožer Hrvatske.
- HDZ BiH ponudit će novu kartu Herceg-Bosne u Bruxellesu, po kojoj bi Hrvatima pripalo 35 posto teritorija.
- Jugovojska ponovno topnički napala Neum.
- Hrvatska zastava, koju je u Kinu donio ministar vanjskih poslova dr. Zvonimir Šeparović, prvi put se zavijorila na Kineskom zidu. Otvoren Ured Republike Hrvatske u Kini.

1993.
- Veleposlanica BiH u Hrvatskoj Bisera Turković predala u Zagrebu predsjedniku Tuđmanu vjerodajnice.
- Predsjednik Tuđman, u pismu predsjedniku Vijeća sigurnosti UN O'Brienu, zbog nastavljene srpske agresije i barbarskih topničkih napada na hrvatske gradove, zatražio hitan sastanak Vijeća sigurnosti.
- Hrvatska pretrpjela izravnu štetu u srpskoj agresiji veću od 30 milijardi američkih dolara, pa usprkos tomu pružila izbjeglicama veću pomoć od bilo koje druge države, naglasio u pismu državnom tajniku SAD Warrenu Christopheru hrvatski premijer ing. Hrvoje Šarinić.
- Kineski veleposlanik u Hrvatskoj Xie Xiqina predao u Zagrebu vjerodajnice predsjedniku Tuđmanu.
- Snage jugoslavenske vojske prešle su 16. ožujka Dunav i zadržale se dva dana na hrvatskom teritoriju u području pod zaštitom UN, priopćio novinarima u Zagrebu glasnogovornik UNPROFOR-a John Mills.
- Zapovjednika UNPROFOR-a, francuskog generala Philippea Morillona, srpski zapovjednici u istočnoj Bosni arogantno izigravaju, piše u pariški listovi.
- "Vance-Owenov plan je neostvariv", ocjenjuje predsjednik vojnog odbora NATO-a feldmaršal Richard Vincent, a prenose ga britanski mediji.
- Hrvatska i Slovenija postale članice Svjetske banke, preuzevši tako dio sukcesije bivše Jugoslavije.

1994.
- Susret srpskih i hrvatskih predstavnika u ruskoj ambasadi u Zagrebu značajan je i pozitivan pomak u odnosima Srba i Hrvata, rekao na konferenciji za novinare u Zagrebu predsjednik Srpskog demokratskog foruma dr. Milorad Pupovac, ali u Republici Hrvatskoj još nisu stvorene političke, ekonomsko-socijalne ni psihološke pretpostavke za povratak izbjeglica na područja pod kontrolom hrvatskih vlasti.
- Dva tjedna nakon dolaska u Beograd šef hrvatskoga ureda Zvonimir Marković nije se uspio sastati s prvim čovjekom jugoslavenske diplomacije Vladislavom Jovanovićem, još manje "prodrijeti" do Palače federacije i premijeru Radoju Kontiću predati pismo Vlade Republike Hrvatske o otvaranju ureda.
- Predstavnici HVO-a i Armije BiH, pukovnik Franjković i brigadir Fikret Muslimović, potpisali u Gornjem Vakufu sporazume o sprečavanju djelovanja snajperista i o slobodi kretanja srednjobosanskim prometnicama.

1995.
- Glavni tajnik UN-a B.B. Ghali podnio izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u kojemu predlaže tri nova odvojena mandata UN-a za Hrvatsku - UNPF-jedan, BiH - UNPF-dva i Makedoniju - UNPF-tri, koji bi istekao 30.11.1995. godine, a glavno sjedište UN Peace Forcea - UNPF-a bilo bi u Zagrebu.
- Prema posljednjem nacrtu rezolucije Vijeća sigurnosti za Hrvatsku, mirovne snage koje bi kontrolirale hrvatske granice pratile bi i izvještavale o prelasku vojnog osoblje, opskrbnoga vojnoga materijala i oružja iz Srbije i BiH.

1996.
- HVO je ispoštovao rokove iz Daytonskog sporazuma, priopćeno iz Ministarstva obrane HR HB.
- EU SLUŽBENO imenovao Španjolca Pereza Casada, bivšeg gradonačelnika Valencije, za europskog upravitelja Mostara, nakon što je prije tri tjedan Hans Koschnik podnio ostavku na taj položaj.

Dogodilo se 26. ožujka

1991.
- Okružno javno tužilaštvo u Zagrebu podnijelo optužnicu protiv osumnjičenih za pripremanje oružane pobune u Kninskoj krajini, među kojima je i poznati beogradski kriminalac Željko Ražnjatović Arkan.
- Skupština općina Titova Korenica donijela nezakonitu odluku o smjeni rukovodstva Nacionalnog parka "Plitvice".
- Predsjednik SDS-a za BiH Radovan Karadžić svojim vetom na "okruglom stolu Europe" u Beču o manjinama, nacionalnostima i regijama srušio zajedničku rezoluciju o Jugoslaviji kao udruženju nacionalnih država.

1992.
- Dramatično stanje u Bosni i Hercegovini. Armijski udar na ovu republiku. Predsjedništvo BiH odlučilo da se obrati Vijeću sigurnosti UN.
- Primirje potpisano u Sarajevu prekršeno 272 puta, a na Hrvatsku vojsku ispaljeno više od 8 500 projektila, stoji u prosvjedu Ministarstva obrane Hrvatske generalštabu jugovojske.
- Govorom ministra vanjskih poslova dr. Zdenka Škrabala na zasjedanju KESS-a u Helsinkiju, Hrvatska po prvi put službeno nastupila na državnoj razini u jednoj međunarodnoj organizaciji.
- Makedoniju napustili svi pripadnici jugoarmije.

1993.
- Predsjednik Tuđman primio skupinu ruskih novinara, kojima je u razgovoru istaknuo da bi Rusija mogla odigrati značajnu ulogu kao posrednik između Srbije i Hrvatske, zbog njezina tradicionalno velikog utjecaja na Srbije, u stvaranju mira.
- Odlukom predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana osnovan Ured za nacionalnu sigurnost, a prestao djelovati Ured za zaštitu ustavnog poretka.
- Hrvati i Muslimani potpisali u New Yorku "Sporazum o prevremenom uređenju", novi sastavni dio mirovnog plana UN-EZ.
- Vijeće sigurnosti UN pozvalo na neodgodiv prestanak neprijateljstava u BiH.
- Alija Izetbegović izjavio u New Yorku kako je primio "obećanja" SAD da će razmotriti ukidanje embarga na isporuku oružja za BiH i istaknuo muslimanske uvjete za pristupanje mirovnom planu - nastavak agresije poništava naše potpise.

1994.
- Sedmo zasjedanje Zastupničkog doma HR Herceg-Bosne podržalo Prijedlog nacrta ustava Federacije BiH i Prethodni sporazum o konfederaciji Republike Hrvatske i Federacije BiH.
- U Zagrebu održana tribina "Petrinja - četnički zločin nadomak Zagrebu", koju je organiziralo Hrvatsko žrtvoslovno društvo u suradnji s Hrvatskim vijećem Europskog pokreta i zavičajnim klubom petrinjskih Hrvata u Zagrebu.

1995.
- Nakon izvješća glavnog tajnika UN-a B.B. Ghalija o mirovnim operacijama u Hrvatskoj, BiH i Makedoniji, Hrvatska insistira na kontroli svojih granica.
- Uprava EU-a osudila srpsko granatiranje Mostara u kojemu je poginula 14-godišnja djevojčica, a sedmero ljudi ranjeno.
- U subotnjem srpskom granatiranju Goražda ranjeno 15 osoba, priopćio glasnogovornik UNPROFOR-a u Sarajevo Gary Coeard.

1996.
- U Bugojnu propao pokušaj uspostave prijelaznog općinskog vijeća.
- Sarajevski Gradski odbor HDZ-a poslao pisma visokom povjereniku EU-a Carlu Bildtu i međunarodnom posredniku za Federaciju BiH Christianu Schwarz-Schillingu, u kojima ih obavještava da hrvatska strana u Sarajevu prekida sudjelovanje u povjerenstvima, jer "muslimanska strana nameće svoju (samo)volju. Iznosi se podatak da je u zakonodavnim tijelima tzv. sarajevskog kantona 35 Muslimana, a samo po jedan Hrvat i Srbin.

Dogodilo se 27. ožujka

1990.
- Republički sekretar za unutrašnje poslove Vilim Mulc izvijestio Izvršno vijeće Sabora da je podnijet zahtjev za istragu protiv benkovačkog atentatora Boška Čubrilovića, s dužnosti je udaljen komandir stanice milicije Velimir Čirović, protiv kojeg je pokrenut disciplinski postupak, koji je pokrenut i protiv načelnika SJS Benkovac Ante Ljubičića.

1991.
- Ministar pravosuđa i uprave RH dr. Branko Babac donio rješenje kojimse obustavlja od izvršenja odluka Skupštine općine Titova Korenica o smjeni rukovodstva poduzeća "Plitvice".
- Šokci i Bunjevci su Hrvati, izjavio na Hrvatskom radiju predsjednik Tuđman, nakon odluke srbijanskih vlasti da se u popisne obrasce u Vojvodini uvede posebna šifra za bačke Hrvate "Bunjevac" i "Šokac".

1992.
- Predsjednik hrvatske Vlade dr. Franjo Gregurić govorio u Saboru o ključnim događajima u burnoj 1991. i kronologiji rata protiv Hrvatske.
- U Nemetinu kraj Osijeka, nakon više od četiri mjeseca zatočeništva, zamijenjen 381 zarobljeni Vukovarac za 41 neprijateljskog zarobljenika.
- Iz Tovarnika i Nijemaca protjerana 63 Hrvata.
- U Zadar stiglo još 108 prognanih Hrvata iz benkovačke općine.
- Visoki komesar UN za izbjeglice Sadako Ogata uputila apel svim stranama u jugoslavenskom sukobu da prestanu s kršenjem ljudskih prava.
- U pismu izaslaniku generalnog tajnika UN Cyrusu Vanceu predsjednik Tuđman ističe potrebu da se Beograd prisili da prekine razaranje Hrvatske.
- Japanski ministar predao u Tokiu dr. Zvonimiru Šeparoviću dokument o priznanju hrvatske neovisnosti.

1993.
- Srbi zaprijetili da će srušiti svaki zrakoplov u akciji "Padobran" budu li u njoj sudjelovali njemački transporteri, priopćili dužnosnici UN u New Yorku.
- Zapovjednik srpskih snaga u BiH general Ratko Mladić brutalno u Zvorniku otjerao šefa misije promatrača EZ u Beogradu Arnea Faltheima.
- Bosanski Srbi obećali prekid vatre u cijeloj BiH i prolazak konvoja s humanitarnom pomoći prema muslimanskoj enklavi Srebrenici od sutra u 12 sati, izjavio u Beogradu zapovjednik UNPROFOR-a general Eric-Lars Wahlgren.
- U područjima Hrvatske pod okupacijom srpskih pobunjenika završen "popis stanovništva", a navodno su "popisani" i svi Hrvati.

1994.
- Hans Koschnik, bivši gradonačelnik Bremena i istaknuti socijaldemokratski političar službeno nominiran za europskog administratora u Mostaru, odlučili ministri vanjskih poslova Europske unije, okupljeni u grčkom gradu Ioannina, čime su prihvatili prijedlog njemačke vlade da na čelu Europske uprave u Mostaru bude Nijemac.
- Nastojali smo potaknuti proces pregovora, koji će se u utorak nastaviti u ruskoj ambasadi, izjavio u Zagrebu na konferenciji za novinare američki veleposlanik Peter Galbraith, nakon posjeta Plitvicama, Podlapači, Titovoj Korenici, Kninu i razgovora s Milanom Martićem.

1995.
- U New Yorku počele konzultacije o novoj Rezoluciji UN-a, a među promatračima se zapaža da je ključni problem nadzor međunarodno pravnih granica Republike Hrvatske.
- Ministar vanjskih poslova RH dr. Mate Granić, govoreći o izvješću B. B. Ghalija, istaknuo da je Hrvatska nezadovoljna prijedlogom nove rezolucije Vijeća sigurnosti zbog dvije stvari: očekujemo da se u nazivu mirovnih snaga nađe ime Hrvatska, te da se bolje definira nadzor granica.
- Proteklog vikenda promet na auto-cesti Zagreb-Lipovac kroz nadzorni prijelaz kod Lipovca bio je iznimno živ.
- Radovi na željezničkoj pruzi kroz okupirano područje zapadne Slavonije, od Novske do Nove Gradiške, odvija se po planu.
- Akcija ovladavanja TV-odašiljačem na istočnom dijelu planine Majevice završena je, te vojnici 2. korpusa Armije BiH kontroliraju cijeli objekt na Stolicama, vrhu visokom 960 metara.
- Nakon uspješnih prodora Armije BiH, Radovan Karadžić sprema protuudar na, kako ističe, zaštićene zone Srebrenice, Žepe i Goražda.

1996.
- General Klein u Osijeku najavio da će "hrvatska carinarnica biti na granici sa Srbijom kada se otvori Lipovac".

Dogodilo se 28. ožujka

1991.
- Održan prvi susret šestorica predsjednika jugoslavenskih republika u Splitu.
- Američki predsjednik Bush u pismu jugoslavenskom premijeru Anti Markoviću izrazio želju da se jugoslavenska politička kriza riješi isključivo mirnim putem.
- Ako ne dođe do YU-dogovora, Hrvatska će emitirati svoju valutu, koja je već u trezorima, rekao gospodarstvenicima u Šibeniku dr. Franjo Gregurić, potpredsjednik hrvatske Vlade.
- Na Plitvicama danas, oko 12,30 sati, stigao pun autobus pripadnika tzv. kninske milicije.
- Na kuću Hrvata Ivana Juga u naselju Mukinje na Plitvičkim jezerima noću bačena eksplozivna naprava.
- Skupština općine Dvor na Uni donijela nezakonitu odluku o izdvajanju ovog mjesta i pripajanju tzv. SAO krajini.

1992.
- Zarobljeni branitelji Vukovara, njih 381 iz konclogora u Sremskoj Mirovici, stigli u Zagreb. U logoru još ostalo tisuću ljudi.
- Na Baniji neprijatelj ne dopušta Međunarodnom Crvenom križu i europskim promatračima obilazak zatvora i koncentracijskih logora.
- Tragična bilanca ratnog tjedna u Bosanskom Brodu: tridesetak mrtvih i više od stotinu ranjenih, priopćio krizni štab za obranu grada.
- Srbi žestokom pucnjavom "proslavili" proglašenje "ustava" tzv. srpske republike BiH.

1993.
- U Zagrebu, u novootvorenim prostorijama ambasade BiH u Zagrebu, na konferenciji za novinare govorio predsjednik BiH Alija Izetbegović.
- Na zemljovidu BiH, s potpisom Alije Izetbegovića u New Yorku, nastale izmjene u deset provincija.
- Postigne li se mirovni sporazum o BiH, NATO planira u to područje uputiti 64.000 vojnika za održavanje mira, piše "Washington Post".

1994.
- Srbi pogodili helikopter UN u sektoru Sjever nad linijom Pešuti-Bocino brdo, u blizini Karlovca.
- Izaslanstvo hrvatskog Sabora boravila na otvaranju zasjedanja Skupštine Federacije BiH. Predsjednik Sabora Stjepan Mesić izjavio po povratku u Zagreb da su svi zainteresirani za ostvarenje Washingtonskog sporazuma, da se nisu osjetile tendencije koje bi ukazivale na nešto drugo.
- Pozitvni efekti Washingtonskog sporazuma već se osjećaju. Ipak se mora imati na umu da je njihova provedba vrlo odgovoran i delikatan posao. Rije je prije svega o svladavanju velikih psiholoških i emocionalnih barijera, rekao u uvodnom izlaganju na zasjedanju Skupštine BiH dr. Haris Silajdžić.

1995.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio u Zagrebu izaslanstvo HR Herceg-Bosne i HDZ-a BiH i tom prigodom se izjasnio za snažnu gospodarsku, vojnu, kulturnu, medijsku i svaku drugu potporu Hrvatske u daljnjoj izgradnji Federacije BiH i njezine konfederacije s Hrvatskom.
- Državni tajnik SAD Warren Christopher izjavio kako Washington zahtijeva od NATO-a i UN da svoju zračnu silu pokrenu puno slobodnije protiv bosanskih Srba koji napadaju "zaštićena područja" u BiH.
- Zbog neprihvatljivosti izvješća B. B. Ghalija, dr. Mate Granić uputio glavnom tajniku UN-a pismo u kojemu zahtijeva da ime nove operacije mora sadržavati riječ Hrvatska; izrijekom potvrđujući činjenicu da nova operacija u svojoj cijelovitosti ima biti provedena na suverenom teritoriju Republike Hrvatske.

1996.
- Otvoren obnovljeni most između Gunje i Brčkog.

Dogodilo se 29. ožujka

1990.
- Postojeći CK SKJ nije legitiman, CK SKH-SDP već je na 8. sjednici 26. ožujka prihvatio stav da se najavljena sjednica CK SKJ za 30. ožujka ne može smatrati legitimnom i da u radu sjednice neće sudjelovati, stoji u priopćenju SKH-SDP u povodu plenuma CK SKJ sazvanog u Beogradu.

1991.
- Plitvice pod opsadom kninskih milicionara, a njihov šef Mile Martić zabranio Policijskoj stanici u Titovoj Korenici održavanje bilo kakvih službenih veza s hrvatskom policijom.
- Narodni poslanik Skupštine Srbije Milan Paroški održao još jedan protuhrvatski skup u Novoj Pazovi.

1992.
- Istražni organi Republike Hrvatske na području Siska i Banije ustanovili više od 6 000 onih koji su uzeli oružje i krenuli u prljavi rat protiv Hrvatske.
- U Petrinji okupator od početka rata ubio 285 civila.
- U Zagreb stiglo sedam autobusa prognanih Hrvata iz Kupresa u BiH.
- Iz južne Hercegovine pred jugovojskom i četnicima bježe Hrvati i Muslimani, uglavnom u zapadnu Hercegovinu.
- Mirovna operacija UNPROFOR na terenu dobiva sve čvršće vojno-organizacijske oblike. Do kraja travnja sve "plave kacige" trebale bi zauzeti svoje predviđene položaje.

1993.
- Hrvatska Vlada, na čelu s ing. Hrvojem Šarinićem, podnijela ostavku. Mandat za sastav nove Vlade predsjednik Tuđman povjerio Nikici Valentiću.
- Četnici iz Tinja minirali novoizgrađeni Crkvu sv. Paskvala u tom selu blizu Benkovca.
- Bijela kuća od Pentagona zatražila izradu planova zračnih napada na položaje bosanskih Srba, doznaje američki tjednik "Newsweek".
- Njemačka, usprkos prosvjedima i prijetnjama bosanskih Srba, prvi put sudjelovala u akciji "Padobran" iznad istočne Bosne.
- U beogradskom tjedniku "Duga" general Života Panić priznaje kako ih je dvije godine prije u pokušaju puča neutralizirao Tuđman svojom taktikom.

1994.
- Hrvatski Sabor dao podršku Washingtonskom sporazumu. Posjet Predsjednika Tuđmana Washingtonu i rezultati razgovora s najvišim dužnosnicima SAD i UN nedvojbeno znače dosad najviše domete potvrde mjesta i uloge Hrvatske u međunarodnim razmjerima, istakao u uvodnom izlaganju potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić.
- Stalna predstavnica SAD pri UN, veleposlanica Madeleine Albright stigla na čelu brojnog američkog izaslanstva u posjet Zagrebu i Hrvatskoj, a joj će se, kako se očekuje, pridružiti i zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga general John Shalikashvili.
- Politički je problem što dio djelatnika u rovinjskoj bolnici ne prihvaća hrvatsku državu. Svi prozvani djelatnici u Rovinj su se doselili 80-ih godina uglavnom iz Srbije, izjavio saborski zastupnik Ante Đapić, koji je na čelu saborske komisije izvršio inspekciju rovinjske bolnice, a na zahtjev hrvatskih ranjenika koji su se žalili na međunacionalnu nesnošljivost i uvrede osoblja.
- Nastavljeni pregovori izaslanstva Republike Hrvatske i predstavnika pobunjenih Srba, koji su prošlog tjedna započeli u ruskom veleposlanstvu u Zagrebu.
- U organizaciji Inicijativnog odbora grupe "Libertas" održan u Splitu, na rivi, prosvjedni skup protiv nastavka pregovora s predstavnicima lokalne srpske vlasti iz Knina koji se vode u Zagrebu.
- Skupština BiH prihvatila zakon o ratifikaciji Preliminarnog sporazuma o osnivanju konfederacije između Federacije BiH i Republike Hrvatske i odlučila da odmah započne zasjedanje Ustavotvorne skupštine Federacije BiH.

1995.
- Hrvatski veleposlanik pri UN dr. Mario Nobilo predao glavnom tajniku UN-a B. B. Ghaliju popis s imenima 51 visokog časnika tzv. Jugoslavenske armije koji su na dužnosti na okupiranom teritoriju Republike Hrvatske a koje i dalje plaća vlada tzv. Jugoslavije.
- Posebni izaslanik Glavnog tajnika UN-a Yashusi Akashi pozvao Vladu BiH i Karadžićeve Srbe da budu suzdržani i poštuju sporazume o prekidu neprijateljstva kako bi se spriječio novi veliki rat u Bosni; to se posebno odnosi na akcije Armije BiH na području Tuzle i topničke napade Srba na zaštićene zone.
- S otkucavanjem posljednjih sati dosadašnjem mandatu UNPROFOR-a u Hrvatskoj, u Londonu raste zabrinutost da bi Srbi mogli UN proglasiti neprijateljskom silom.
- Zapovjednik UNPROFOR-a za BiH, britanski general Rupert Smith konzultirao se s dužnosnicima NATO-a o oblicima mogućih zračnih napada na bosanske Srbe i tom prigodom izjavio da ih on ne bi, ako bi trebao, napao
.

1996.
- Predsjednik Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima nadvojvodu Otta von Habsburga, predsjednika Međunarodne paneuropske unije i člana Europskog parlamenta, te mu uručio Velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske.


Dogodilo se 30. ožujka

1990.
- Na sjednicu CK SKJ u Beograd iz Slovenije nije došao nitko, iz Hrvatske samo Boro Mikelić, i SK Makedonije 3 člana, iz BiH 12, koji su imali velike rezerve i poslije pauze napustili sastanak, tako su ostali samo članovi iz Srbije s pokrajinama, Crne Gore i OSK JNA.
- Javni prosvjed Inicijativnog kluba HDZ-a u Sarajevu upozorio na iseljavanja Hrvata iz BiH.

1992.
- Neprijatelj žestoko napadao hrvatske gradove Osijek, Vinkovce, Novu Gradišku, Sisak...
- Dolazak tenkova na područje Bosanske Posavine jugovojska objasnila "potrebom redovite obuke mladih vozača."
- General Nambiar najavio skoro otvaranje zračnog prostora nad Hrvatskom.
- Srpska narodna stranka poziva Srbe da svoju političku volju iskazuju u Saboru Republike Hrvatske.
- Prva obljetnica pogibije Josipa Jovića, prvog poginulog hrvatskog borca za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.
- Iz sjeverne Bosne izbjeglo na područje Slavonskog Broda više tisuća žena, djece i staraca.
- Neuspjela misija srpskog ministra vanjskih poslova Vladislava Jovanovića u SAD najavljuje oštriju američku politiku prema Srbiji.
- Cipar priznao Hrvatsku.
- Hrvatska i Makedonija, međusobnom izmjenom nota, i službeno uspostavile diplomatske odnose na razini ambasada.

1993.
- Glavni tajnik UN Boutros Ghali preporučio privremeno produljenje nazočnosti UNPROFOR-a u Hrvatskoj, BiH i Makedoniji do 30. lipnja 1993.
- Vođa druge po jačini parlamentarne stranke u Srbiji i "SRJ" Vojislav Šešelj izjavio u Somboru da Vance-Owenov plan ne obvezuje više nikog.
- U Jadransko more stiže brod-radio, koji će pod imenom "Pravo na riječ", kako se zove i francuska organizacija koja vodi cijelu operaciju, biti usidren u međunarodnim vodama, kao radio-postaja za zemlje bivše Jugoslavije.

1994.
Ustavotvorna Skupština proglasila u Sarajevu, točno u 17,20 sati, Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, a Ustav je stupio na snagu točno u ponoć između 30. i 31. ožujka.
- Sva neprijateljstva trebaju prestati 4. travnja u 9 sati ujutro, stoji u sporazumu potpisanom nakon pregovora u ruskom veleposlanstvu u Zagrebu između izaslanstva Republike Hrvatske i predstavnika pobunjenih Srba. U pregovorima su proučena i usklađena 34 zemljovida koji u detalje definiraju crtu razgraničavanja.
- Hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima američko izaslanstvo na čelu s Madeleine Albright i Johnom Shalikashvilijem, koji su uoči odlaska za Sarajevo razgovarali s novinarima.

1995.
- Nakon tri godine, jedan mjesec i deset dana, danas prestaje djelovanje Zaštitnih snaga UN u Hrvatskoj - UNPROFOR-a - od tog stava Hrvatska, unatoč silnih pritisaka, čak i prijetnji, nije odstupila.
- Unatoč raznim spekulacijama, novi mandat snaga UN-a u Hrvatskoj najvjerojatnije će početi sutra, kazao novinarima glasnogovornik UNPROFOR-a Alun Roberts, te dodao kako je u četiri sektora situacija napeta te da Srbi u istočnom iz skladišta otimaju teško oružje.

1996.
- U posjet Republici Hrvatskoj stigao američki ministar obrane William Perry, a s njim se vratio s liječenja u Americi i njegov domaćin, hrvatski ministar obrane Gojko Šušak.

Dogodilo se 31. ožujka


1991.
- Ugašena teroristička pobuna Srba na području Nacionalnog parka "Plitvice".
- U okršaju jedinica Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske s teroristima iz tzv. krajine na Plitvicama poginuo hrvatski policajac Josip Jović. On je prva hrvatska žrtva srpske terorističke pobune u Hrvatskoj.
- U poruci tzv. "savjeta za narodnu obranu Titove Korenice", upućenoj Predsjedništvu SFRJ i saveznom SUP-u nakon intervencije hrvatske policije na Plitvicama, stoji da su razočarani "kašnjenjem" JNA.
- U Beogradu održana izvanredna sjednica PredsjedništvaSFRJ, u povodu oružanog sukoba na Plitvicama, pod predsjedanjem Borisa Jovića, na kojoj je odlučeno da će JNA osigurati prekid vatre.
- Više oklopnih vozila JNA došlo je na Plitvice iz smjera Slunja.

1992.
- Predsjednik Konferencije o Jugoslaviji lord Peter Carrington na sastanku u Bruxellesu izvijestio predsjednika Tuđmana da će mu odsad u vođenju konferencije pomagati fransucki diplomat Thierry de Beauce, trentačni specijalni savjetnik predsjednika Mitteranda.
- U Bruxellesu održan šesti po redu sastanak konferencije EZ-a o Bosni i Hercegovini. Hrvati i Muslimani predložili dolazak "plavih kaciga" u BiH.
- Na vinkovačkom području do sada poginulo 338, a ranjeno 1.314 osoba.
- Napadane gradske četvrti Siska, Osijeka, Vinkovca i Zadra.
- Suci ustavnih sudova Hrvatske i Slovenije sastali se u Zagrebu, prvi put kao članovi najvišeg čuvara ustavnosti i zakonitosti u dvije susjedne, suverene i neovisne države.
- Pomoćnik ministra MUP-a BiH Momčilo Mandić obavjestio javnost da je na području srpskih područja BiH formiran jednonacionalni srpski MUP, za kojeg odluke i naredbe MUP-a BiH ne vrijede.

1993.
- Dvije godine prošle od krvavog Uskrsa, kad je na Plitvičkim jezerima poginuo Josip Jović, prvi pripadnik hrvatske policije koji je položio život u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.
- Tri uzastopna napada na Zadar.
- U paničnoj jurnjavi ljudi koji su se pokušali ukrcati u kamione UN-a, koji prevoze izbjegliceiz Srebrenice, više osoba pregaženo.
- Turska zatražila od UN da provedu zabranu letenja i oduzmu bosanskim Srbima teško oružje, ako ovi ne potpišu međunarodni mirovni plan, koji su već prihvatili Hrvati i Muslimani.
- Podjela BiH na provincije prema planu mirovnih posrednika Vancea i Owena "nije prihvatljiva za Srbe jer ide u prilog hrvatskim interesima", rekao predsjednik "SRJ" Dobrica Ćosić.

1994.
- Stotoj sjednici Vlade premijera Nikice Valentića predsjedao predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.
- Rusija ne izjednačava prava bosanskih Srba s pravima Srba u Hrvatskoj. Prerano je govoriti kakav će politički status dobiti područja koja su u Hrvatskoj naseljena pretežito Srbima i koja se nazivaju krajinom - izjavio specijalni izaslanik predsjednika Jeljcina Vitalij Čurkin u intervjuu "Večernjem listu".

1995.
- Vijeće sigurnosti UN-a izmijenilo predloženi nacrt rezolucije o mandatu međunarodnih snaga u Hrvatskoj, prema kojemu se uspostavlja nova operacija za Hrvatsku nazvana UNCRO in Croatia (Operacija UN-a za povratak povjerenja u Hrvatskoj).
- Britansko ministarstvo unutarnjih poslova počelo zatvarati prihvatilišta za bosanske prognanike. Iako se britanska vlada obvezala preuzeti 4.000 izbjeglica, prihvatila ih je svega oko 2.000.
- Bosanski premijer Haris Silajdžić pozvao tzv. SRJ da prizna BiH, Istaknuvši da je to nužan preduvjet za prekid vatre.

1996.
- Zamjenik visokog povjerenika međunarodne zajednice za civilna pitanja u BiH Michael Stainer na konferenciji za novinare u Sarajevu i službeno objavio sadržaj Sporazuma o Federaciji, što su ga postigli najviši dužnosnici hrvatskog i muslimansko-bošnjačkog naroda u BiH. Sporazumom uglavljeno više od dvadeset zadaća koje treba provesti.

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama